Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto lis 15, 2024 23:50

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Ned kol 25, 2024 10:00 

Potaknuta činjenicom da neki (najviše Adrijana) na forumu iznose posve krive tvrdnje o tradicionalistima u Hrvatskoj tražila sam neki članak koji opisuje situaciju, ali našla sam samo ovaj esej koji je napisao Ivo Mišur. Može ga se skinuti sa Portala hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa https://hrcak.srce.hr/233359
U eseju je izložena kronologija obnove pretkoncilskoga obreda mise Katoličke Crkve u Hrvatskoj.
Skupina zagrebačkih vjernika, potaknuta proglašenjem papina motuproprija Summorum Pontificum 2007. godine, u Hrvatskoj je pokrenula inicijativu za obnovom tradicionalne mise na latinskom jeziku. Zagrebačka nadbiskupija 2011. je godine imenovala svećenika koji se brinuo o vjernicima privrženim tradicionalnom obredu do svoje smrti 2014. godine, nakon čega zajednica ostaje bez pastoralne skrbi sve do 2018. godine. U međuvremenu je Bratstvo sv. Pija X. započelo redovni pastoral u Hrvatskoj i
privuklo određen broj vjernika u svoje kuće koje oni nazivaju kapelama. Analiziran je razvoj dvaju zajednica, kao i rezultati anketnoga istraživanja među vjernicima koji se okupljaju oko FSSPX-a, a kojim su utvrđene glavne karakteristike ove zajednice.
Mislim da će svima koristiti da pročitaju ovaj esej, a pogotovo Adrijani koja unatoč završenom fakultetu krivo tumači ulogu bratstva sv. Petra u tim događajima iako ono zapravo nije imalo utjecaj na događanja u Hrvatskoj. Kamo sreće da je nadbiskup Bozanić bio otvoreniji prema bratstvu sv. Petra i dozvolio im pastoral u Zagrebu pa ne bi mnogi vjernici otišli kod onih iz Bratstva sv. Pija X. koji nemaju regularan status unutar Katoličke Crkve.

Vrh

PostPostano: Ned kol 25, 2024 11:49 

Potaknuta činjenicom da neki (najviše Adrijana) na forumu iznose posve krive tvrdnje o tradicionalistima u Hrvatskoj tražila sam neki članak koji opisuje situaciju, ali našla sam samo ovaj esej koji je napisao Ivo Mišur. Može ga se skinuti sa Portala hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa https://hrcak.srce.hr/233359
U eseju je izložena kronologija obnove pretkoncilskoga obreda mise Katoličke Crkve u Hrvatskoj.
Skupina zagrebačkih vjernika, potaknuta proglašenjem papina motuproprija Summorum Pontificum 2007. godine, u Hrvatskoj je pokrenula inicijativu za obnovom tradicionalne mise na latinskom jeziku. Zagrebačka nadbiskupija 2011. je godine imenovala svećenika koji se brinuo o vjernicima privrženim tradicionalnom obredu do svoje smrti 2014. godine, nakon čega zajednica ostaje bez pastoralne skrbi sve do 2018. godine. U međuvremenu je Bratstvo sv. Pija X. započelo redovni pastoral u Hrvatskoj i
privuklo određen broj vjernika u svoje kuće koje oni nazivaju kapelama. Analiziran je razvoj dvaju zajednica, kao i rezultati anketnoga istraživanja među vjernicima koji se okupljaju oko FSSPX-a, a kojim su utvrđene glavne karakteristike ove zajednice.
Mislim da će svima koristiti da pročitaju ovaj esej, a pogotovo Adrijani koja unatoč završenom fakultetu krivo tumači ulogu bratstva sv. Petra u tim događajima iako ono zapravo nije imalo utjecaj na događanja u Hrvatskoj. Kamo sreće da je nadbiskup Bozanić bio otvoreniji prema bratstvu sv. Petra i dozvolio im pastoral u Zagrebu pa ne bi mnogi vjernici otišli kod onih iz Bratstva sv. Pija X. koji nemaju regularan status unutar Katoličke Crkve.

To je izraz tvoje pobožnosti a takvih bratstava ima na 1000
ja sam na primjer u bratstvu karmelskog reda i dobio sam škapular ali time ne zlostavljam ostale članove foruma.

Vrh

PostPostano: Pon kol 26, 2024 15:54 

To je izraz tvoje pobožnosti a takvih bratstava ima na 1000
ja sam na primjer u bratstvu karmelskog reda i dobio sam škapular ali time ne zlostavljam ostale članove foruma.

Samo pokazuješ kako nisi pročitao esej i ispadaš smiješan. Bojiš se čitati, a želiš pametovati.

Vrh

PostPostano: Sri kol 28, 2024 10:19 

Ne smije kopitar pročitati.
Nakon Drugoga vatikanskoga koncila Katolička se Crkva otvorila
svijetu. Usvajanje ekumenizma, vjerske slobode i kolegijalnosti kao
službenih crkvenih stavova najznačajnije su promjene koje su obilježile
koncilsko zasjedanje. Jedna od promjena koju su vjernici najprije osjetili
bila je promjena reda mise 1969. godine, koja se očitovala u uvođenju narodnoga jezika u liturgiju te okretanje svećenika prema narodu umjesto prema oltaru. Nisu svi biskupi i svećenici bili oduševljeni
novostima. Neslaganja i različite interpretacije ekumenskih koncila u
Crkvi kroz povijest su pravilo.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 02, 2024 19:58 

Hvala što otvaraš temu radi mene (nisam zaslužila), ali nisi ni navela kakve ja to krive tvrdnje iznosim i na koji način (i gdje?) krivo tumačim ulogu bratstva sv. Petra... Sama si se raspitivala za valjanost mise kod FSSPX-a i sudeći po ostalim postovima nije jasno prihvaćaš li uopće Drugi vatikanski sabor ili samo pratiš Tomu Blizanca? :roll:
Odabir je tvoj.

PS. Članak pokazuje, između redaka, kako se tradicionalizam u HR širio paralelno sa širenjem interneta. (Ova teza je zanimljiva - čak bi bila dobra i za koji znanstveni članak). :wink:

Vrh

PostPostano: Pon ruj 02, 2024 21:05 

adrijana je napisao/la:
krivo tumačim ulogu bratstva sv. Petra...

Da
adrijana je napisao/la:
Sama si se raspitivala za valjanost mise kod FSSPX-a i sudeći po ostalim postovima nije jasno prihvaćaš li uopće Drugi vatikanski sabor ili samo pratiš Tomu Blizanca?

I opet nastavljaš s glupim insinuacijama i po tom si pitanju na istoj razini najvećeg trola zgubidana na forumu. Žalosno!
Tema je otvorena radi informiranja, a ne uvjeravanja tebe u pogreške koje ćeš i dalje ponavljati.
adrijana je napisao/la:
Članak pokazuje, između redaka, kako se tradicionalizam u HR širio paralelno sa širenjem interneta. (Ova teza je zanimljiva - čak bi bila dobra i za koji znanstveni članak).

Ne nego su vjernici poštovali volju pape Benedikta XVI. koji je izdao motuproprij o služenju TLM.
Hrvatski biskupi i svećenici proveli su koncilske promjene liturgije tijekom sedamdesetih godina 20. stoljeća. Do 2007. godine i papina
motuproprija u Hrvatskoj nisu postojale organizirane skupine koje bi
trajno njegovale ili zahtijevale služenje TLM. Postojale su pak skupine
vjernika koje su sa svojim svećenicima organizirale povremena slavljenja tradicionalnih misa. Donošenjem motuproprija situacija se brzo
mijenja. U travnju 2007. godine pokrenuta je internetska stranica naziva „Latinska misa“.17 Stranicu je pokrenuo pater Tin Šipoš s bratom u
svrhu što boljega upoznavanja tradicionalnoga obreda, sa željom da mu
se omogući slobodna primjena. Na forumu stranice prvi se put okupljaju pobornici TLM-a u Hrvatskoj te razmjenjuju mišljenja. Prva tradicionalna latinska misa služena u Hrvatskoj nakon motuproprija bila je u
varaždinskoj katedrali 7. srpnja 2007. Služio ju je spomenuti Šipuš, a
vijest je objavljena u medijima.18 Iste godine Šipoš je pristupio kartuzijanskom redu19 u Njemačkoj te je internetska stranica o latinskoj misi
ugašena.2

Vrh

PostPostano: Sri ruj 04, 2024 15:51 

Da

I opet nastavljaš s glupim insinuacijama i po tom si pitanju na istoj razini najvećeg trola zgubidana na forumu. Žalosno!
Tema je otvorena radi informiranja, a ne uvjeravanja tebe u pogreške koje ćeš i dalje ponavljati.

Dvaput si me prozvala u uvodnom postu, nisi mi objasnila na koje moje greške se osvrćeš i sad me još nazivaš trolom...
Nema veze, sve mi je jasno. :roll:

Vrh

PostPostano: Sri ruj 04, 2024 18:03 

Dvaput si me prozvala u uvodnom postu, nisi mi objasnila na koje moje greške se osvrćeš i sad me još nazivaš trolom...
Nema veze, sve mi je jasno. :roll:

Zasmetalo me što si upotrijebila istu retoriku koju koristi najveći trol i zgubidan na forum umjesto poštenog pristupa koji bi argumentirano osporio navode iz eseja.
Osvrćem se na tvoje pogrešno shvaćanje i iskrivljen pogled na tradicionalnu scenu u Hrvatskoj. Esej ti je dobar način za informiranje šeta što ga odbacuješ. U njemu možeš pročitati vremenski tijek obnove TLM. U tome nisu presudnu ulogu mogli igrati svećenici Bratstva sv. Petra jer je nadbiskupija uvelike uskraćivala dozvole za njihovo služenje TLM u nadbiskupiji. Budući to bratstvo poštuje crkvenu hijerarhiju djelovalo je toliko koliko je imalo dozvolu, a to je relativno malo. Ti krivo mene ili sve one vjernike koji dolaze na TLM u crkvu sv. Blaža svrstavaš u to bratstvo sv. Petra, a to je neistina. TLM u crkvi sv. Blaža se služi u okviru redovitog župnog pastorala i zahvalna sam Bogu na toj milosti.
Nažalost zbog restriktivnog stava nadbiskupije u prošlosti došlo je bratstvo sv. Pija X. koje nije niti tražilo dozvole od nadbiskupije i povuklo dio vjernika. U eseju imaš lijepo objašnjenu razliku između sklonosti tih dvaju zajednica.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 04, 2024 20:01 

Zasmetalo me što si upotrijebila istu retoriku koju koristi najveći trol i zgubidan na forum umjesto poštenog pristupa koji bi argumentirano osporio navode iz eseja.
Osvrćem se na tvoje pogrešno shvaćanje i iskrivljen pogled na tradicionalnu scenu u Hrvatskoj. Esej ti je dobar način za informiranje šeta što ga odbacuješ. U njemu možeš pročitati vremenski tijek obnove TLM. U tome nisu presudnu ulogu mogli igrati svećenici Bratstva sv. Petra jer je nadbiskupija uvelike uskraćivala dozvole za njihovo služenje TLM u nadbiskupiji. Budući to bratstvo poštuje crkvenu hijerarhiju djelovalo je toliko koliko je imalo dozvolu, a to je relativno malo. Ti krivo mene ili sve one vjernike koji dolaze na TLM u crkvu sv. Blaža svrstavaš u to bratstvo sv. Petra, a to je neistina. TLM u crkvi sv. Blaža se služi u okviru redovitog župnog pastorala i zahvalna sam Bogu na toj milosti.
Nažalost zbog restriktivnog stava nadbiskupije u prošlosti došlo je bratstvo sv. Pija X. koje nije niti tražilo dozvole od nadbiskupije i povuklo dio vjernika. U eseju imaš lijepo objašnjenu razliku između sklonosti tih dvaju zajednica.

Ha, ha, pa ti si sama na više tema ovog foruma toliko njih izreklamirala i stalno daješ obavijesti o misama, a ja se ne miješam u ničiju duhovnost niti te ne prosuđujem drugačije negoli pišeš...

A to što je Nadbiskupija imala restriktivan stav - to je druga priča (i ovisi o percepciji pojedine strane). Za nju treba najprije poštenje u raspravi. Nisu tradicionalisti nikakve žrtve sustava koje treba žaliti...

Vrh

PostPostano: Sri ruj 04, 2024 20:33 

adrijana je napisao/la:
Ha, ha, pa ti si sama na više tema ovog foruma toliko njih izreklamirala i stalno daješ obavijesti o misama, a ja se ne miješam u ničiju duhovnost niti te ne prosuđujem drugačije negoli pišeš...

Koga sam točno reklamirala?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata