Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet svi 22, 2025 04:05

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 66 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned sij 22, 2023 19:18 

Sasvim je nebitno šta ja mislim, za katolike, bitno je što katolička Crkva misli. To što Crkva misli, to i ja mislim. Šta po tom pitanju misle Beređi Dušan Bera, Jovan Ćulibrk i Zoran Đurović, imaš li kakav citat od njih?!

Što misli Crkva ?

Vrh

PostPostano: Ned sij 22, 2023 19:32 

Što misli Crkva ?

Ako ti meni kažeš šta misle Beređi Dušan Bera, Jovan Ćulibrk i Zoran Đurović, ja ću tebi citirati šta misli Crkva. Zvuči pošteno?! :|

Vrh

PostPostano: Ned sij 22, 2023 20:51 

Ako ti meni kažeš šta misle Beređi Dušan Bera, Jovan Ćulibrk i Zoran Đurović, ja ću tebi citirati šta misli Crkva. Zvuči pošteno?! :|

To ćeš morati sam a ja bi se držao ove teme ako može?

Vrh

PostPostano: Pon sij 23, 2023 16:22 

Učio je da na dobre treba sumnjati, ići za sladunjavim ljudima koji govore da je grijeh nevažan. Samo ljubav <3

Malo si se pogubila u pokušavanju kontriranja, probaj ako ikako možeš, slijediti to na kraju rečenice :;

Vrh

PostPostano: Pon sij 23, 2023 18:34 

https://www.youtube.com/watch?v=cIBos2i_7nA

Vrh

PostPostano: Pon sij 23, 2023 19:13 

Najgori su Božiji čuvari...

https://youtu.be/KgJnqXP3VS0

Vrh

PostPostano: Pon sij 23, 2023 19:21 

Može, držimo se teme.

Vrh

PostPostano: Čet vel 09, 2023 14:12 

Udaljili smo se od teme.
Pitanje teme znate, što mislite kako Pakao postoji
U Bogu ili izvan Boga?

šTA TI UOPĆE MISLIŠ POD TIM PITANJEM?? U Bogu ili izvan Boga?
i ŠTO TI JE TO UOPĆE BITNO?
iLI RADIŠ PUKO TROLANJE, u što sam smkoro uvjeren ILI SAM NE VJERUJEŠ U PAKAO??

Eto razjasni šta tebe u biti muči, pa ću ti nešto reći o tome.
viz ti je 12.1. odlično odgovorio npr. samo da to istaknem

Vrh

PostPostano: Čet vel 09, 2023 14:52 

šTA TI UOPĆE MISLIŠ POD TIM PITANJEM?? U Bogu ili izvan Boga?
i ŠTO TI JE TO UOPĆE BITNO?
iLI RADIŠ PUKO TROLANJE, u što sam smkoro uvjeren ILI SAM NE VJERUJEŠ U PAKAO??

Eto razjasni šta tebe u biti muči, pa ću ti nešto reći o tome.
viz ti je 12.1. odlično odgovorio npr. samo da to istaknem

"Trolanje" to je magična riječ na ovom forumu

Dakle pitam: ako izvan Boga nema života na kom principu postoji Pakao? Ne dovodimo u pitanje postojanje Pakla jer to je očito po Pismu i učiteljstvu.

Vrh

PostPostano: Čet vel 09, 2023 15:10 

Pa Pakao nije život.
Ti priželjkuješ odgovor
a) sve postoji u Bogu, pa i Pakao
- da bi mogao reći: kako može u dobrom Bogu egzistirati Pakao
b) ne postoji u Bogu,
- da bi mogao reći: kako nešto može postojati van Boga
I tako uvijek imaš doskočicu, kao na ono blentavo: može li Bog napraviti kamen koji ne može dignuti?

Vrh

PostPostano: Pet vel 10, 2023 06:34 

Upitaju farizeji Isusa: "Kad će doći kraljevstvo Božje?" Odgovori im: "Kraljevstvo Božje ne dolazi primjetljivo. Niti će se moći kazati: 'Evo ga ovdje!' ili: 'Eno ga ondje!' Ta evo - kraljevstvo je Božje među vama!"

Ovo je zanimljivo.

Da zanimljivo je, i budi maštu.
Ja bih rekao upravo kako je i Isus: kraljevstvo Božje nije od ovoga svijeta, no ono je i u ovome svijetu :;

Definicija kraljevstva Božjeg nije određena ovim svijetom (mjesto i vrijeme, tj. relativnošću). To i govori sam naziv da je Božje.
Definicija kraljevstva je apsolutna kao i npr. ljubav, sloboda, život, mijenjanje, prihvaćanje, obraćenje - promjena odluke, tj. promjena sebe/nas, služenje, razumijevanje, zahvalnost. Toga može biti bilo gdje i u bilo koje vrijeme. To je iznad vremena, no može se u ovome svijetu prostorno-vremenski proslaviti i to na jedinstven način. Time apsolutno dobiva puninu u svemu :))

Punina kraljevstva Božjega se ogleda u prihvaćanju jedan drugoga, razumijevanju jedan drugoga, opraštanju jedan drugome, nezamjeranju, postajanjem manje osjetljivim na povrede sebe, zahvalnošću kroz služenju drugome koje nije moj odabir :))
Kraljevstvo Božje je u odnosima nas. A to znači gdje su dvojica skupa, tu je Ljubav!
Kroz odnos sa bližnjim, ja imam odnos sa nama, ja imam odnos/molitvu sa Bogom :))

Zlo je u meni/nama proizašlo kroz logiku ovog svijeta, a kraljevstvo Božje je kad maknem temelj logike ovoga svijeta i prihvatim ovaj svijet kao privid potrebe.
Kad počnem vjerovati da je svatko od nas ljubljeno Božje jedinstveno dijete potrebno razumijevanja i ljubavi, slobode i poštovanja, divljenja i očaranosti.

Nevjerojatno je sve zadivljujuće kako je Isus u kratkim crtama pogodio bit poruke.
Poruke koja donosi radost i mir.
Hvala ti Kriste na riječima koje Život znače :DD

Vrh

PostPostano: Pet vel 10, 2023 09:13 

...
Pitanje teme znate, što mislite kako Pakao postoji
U Bogu ili izvan Boga?

Pitanje ti je vrlo dobro, ali na žalost mislim da na njega nećeš dobiti odgovor.
Po meni pakao postoji u Bogu jer sve što postoji u Bogu postoji. Ostaje naravno pitanje kako je to moguće, ali to je izvan naše sposobnosti shvaćanja i s time se trebamo pomiriti.
Dodatno pitanje je da li pakao i zlo oduvijek postoje? Naime, moglo bi se zaključiti kako nemaju svoj početak u vremenu jer s jedne strane za Boga ne postoji vrijeme, a s druge strane Bog je i prije samog nastanka pakla znao da će se to jednom dogoditi pa je prema tome pakao preegzistirao(da se tako izrazim) u Božjoj promisli i prije nego li se stvarno pojavio. To bi nas moglo navesti na pomisao o dualizmu, koji je čista hereza, pa se stoga treba zadovoljiti time da je postojanje zla i pakla za nas enigma, kao što je i sam sv. Augustin rekao: “Tražio sam odakle zlo i nisam našao rješenja” (Confessiones, 7, 7, 11. )

Vrh

PostPostano: Pet vel 10, 2023 09:30 

Pitanje ti je vrlo dobro, ali na žalost mislim da na njega nećeš dobiti odgovor.
Po meni pakao postoji u Bogu jer sve što postoji u Bogu postoji. Ostaje naravno pitanje kako je to moguće, ali to je izvan naše sposobnosti shvaćanja i s time se trebamo pomiriti.
Dodatno pitanje je da li pakao i zlo oduvijek postoje? Naime, moglo bi se zaključiti kako nemaju svoj početak u vremenu jer s jedne strane za Boga ne postoji vrijeme, a s druge strane Bog je i prije samog nastanka pakla znao da će se to jednom dogoditi pa je prema tome pakao preegzistirao(da se tako izrazim) u Božjoj promisli i prije nego li se stvarno pojavio. To bi nas moglo navesti na pomisao o dualizmu, koji je čista hereza, pa se stoga treba zadovoljiti time da je postojanje zla i pakla za nas enigma, kao što je i sam sv. Augustin rekao: “Tražio sam odakle zlo i nisam našao rješenja” (Confessiones, 7, 7, 11. )

Prilično dobro razmišljanje jedino ovo "Bog je znao da će se to dogoditi", zar Bog treba nešto čekati da se dogodi da bi znao?
I druga stvar za Boga ne postoji vrijeme.

Vrh

PostPostano: Pet vel 10, 2023 15:49 

Da zanimljivo je, i budi maštu.
Ja bih rekao upravo kako je i Isus: kraljevstvo Božje nije od ovoga svijeta, no ono je i u ovome svijetu :;

Definicija kraljevstva Božjeg nije određena ovim svijetom (mjesto i vrijeme, tj. relativnošću). To i govori sam naziv da je Božje.
Definicija kraljevstva je apsolutna kao i npr. ljubav, sloboda, život, mijenjanje, prihvaćanje, obraćenje - promjena odluke, tj. promjena sebe/nas, služenje, razumijevanje, zahvalnost. Toga može biti bilo gdje i u bilo koje vrijeme. To je iznad vremena, no može se u ovome svijetu prostorno-vremenski proslaviti i to na jedinstven način. Time apsolutno dobiva puninu u svemu :))

Punina kraljevstva Božjega se ogleda u prihvaćanju jedan drugoga, razumijevanju jedan drugoga, opraštanju jedan drugome nezamjeranju, postajanjem manje osjetljivim na povrede sebe, zahvalnošću kroz služenju drugome koje nije moj odabir :))
Kraljevstvo Božje je u odnosima nas. A to znači gdje su dvojica skupa, tu je Ljubav!
Kroz odnos sa bližnjim, ja imam odnos sa nama, ja imam odnos/molitvu sa Bogom :))

Zlo je u meni/nama proizašlo kroz logiku ovog svijeta, a kraljevstvo Božje je kad maknem temelj logike ovoga svijeta i prihvatim ovaj svijet kao privid potrebe.
Kad počnem vjerovati da je svatko od nas ljubljeno Božje jedinstveno dijete potrebno razumijevanja i ljubavi, slobode i poštovanja, divljenja i očaranosti.

Nevjerojatno je sve zadivljujuće kako je Isus u kratkim crtama pogodio bit poruke.
Poruke koja donosi radost i mir.
Hvala ti Kriste na riječima koje Život znače :DD

To je sve lijepo, ali ima ona poznata" Što više poznajem ljude, to više volim životinje"
To su nevina, nemaliciozna stvorenja a čovjek je biće premazano svim mastima koje samo gleda svoju korist.
Nema toga što sam boldala, ne postoji...Osim ako se čovjek ne gane, opet u biti zbog sebičnih razloga. Da se ispravim, možda ima takvih ljudi, ali su rjeđi od djeteline s 4 lista. Nisam takva niti znam ikog takvog. Kad bi svi htjeli služiti jedni drugima, što bi to bilo? Takmičenje u služenju, brzo bi došlo do rata za služenje...

Vrh

PostPostano: Sri vel 15, 2023 12:04 

Moje nekakvo razmišljanje o tome kako?

Bog je sve stvorio dobro i sva stvorenja su bila dobra a budući da su jednom i zauvijek pozvani u život tako ostaje za svu vječnost te oni postoje i opstaju zahvaljujući milosti.

Tako da to vječno postojanje koje se ostvaruje preko milosti djeluje i u Paklu.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 66 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata