Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet svi 15, 2025 19:56

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 52, 53, 54, 55, 56  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned tra 28, 2013 23:41 

Naravno slažem se.
Krivo si me shvatio, mislio sam na nešto drugo...npr. hvalite me usta moja. Tu bi se moglo dogoditi da se uzoholim, i svi mi zajedno.
Plodovi postoje i Bogu hvala na tome, treba ih isticati da se očituje Božja slava u nama ovakvima kakvi jesmo, slabi, grešni. Toga treba biti svjestan, na to sam mislio u prijašnjem postu. Da nosimo blago u glinenim posudama. Podvale, laži, klevete- progonstvo jednom rječju je dobro da uvijek budemo budni i ponizni. Da se ne uznosimo i stavljamo iznad drugih zbog tih plodova jer kome je više dano, od njega će se više i tražiti. Ako smo primili 5,2 ili talenat znamo što nam je činiti s njima. Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas da idete i rod donosite.

Progonstva će biti bez obzira na ovo sve napisano, vjerojatno i na ovom podforumu će se opet pisati o kojekakvim člancima i stranicama, sumnjam da će naše pisanje išta promijeniti :(
Mi prikazujemo istinu o Putu koja će nadam se bar nekoga navesti na razmišljanje, kritički pogled prema kojekavim nepotpisanim člancima i stranicama- pokušavamo ispraviti neke laži i prikazati činjenice onakve kakve jesu. Upravo to, da papa kaže da je put dar Duha Svetoga i da je Učiteljstvo potvrdilo NP...Na trgovima ljudi stoje glavom i bradom i daju svjedočanstva kako ih je Bog preko puta spasio...koji paradoks da netko povjeruje tim prevarama kroz članke i nepotpisane stranice, a ima priliku slušati ljudi uživo koji svojim životom govore pred svima javno na trgu ...da mene toliko kopka taj NP otišao bih jednom na taj trg i vidio to uživo, poslušao i uvjerio se svojim očima i ušima. Ili na kateheze.

Vrh

PostPostano: Pon tra 29, 2013 06:57 

gran senal je napisao/la:
Naravno slažem se.
Krivo si me shvatio, mislio sam na nešto drugo...npr. hvalite me usta moja. Tu bi se moglo dogoditi da se uzoholim, i svi mi zajedno.
Plodovi postoje i Bogu hvala na tome, treba ih isticati da se očituje Božja slava u nama ovakvima kakvi jesmo, slabi, grešni. Toga treba biti svjestan, na to sam mislio u prijašnjem postu. Da nosimo blago u glinenim posudama. Podvale, laži, klevete- progonstvo jednom rječju je dobro da uvijek budemo budni i ponizni. Da se ne uznosimo i stavljamo iznad drugih zbog tih plodova jer kome je više dano, od njega će se više i tražiti. Ako smo primili 5,2 ili talenat znamo što nam je činiti s njima. Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas da idete i rod donosite.

Progonstva će biti bez obzira na ovo sve napisano, vjerojatno i na ovom podforumu će se opet pisati o kojekakvim člancima i stranicama, sumnjam da će naše pisanje išta promijeniti :(
Mi prikazujemo istinu o Putu koja će nadam se bar nekoga navesti na razmišljanje, kritički pogled prema kojekavim nepotpisanim člancima i stranicama- pokušavamo ispraviti neke laži i prikazati činjenice onakve kakve jesu. Upravo to, da papa kaže da je put dar Duha Svetoga i da je Učiteljstvo potvrdilo NP...Na trgovima ljudi stoje glavom i bradom i daju svjedočanstva kako ih je Bog preko puta spasio...koji paradoks da netko povjeruje tim prevarama kroz članke i nepotpisane stranice, a ima priliku slušati ljudi uživo koji svojim životom govore pred svima javno na trgu ...da mene toliko kopka taj NP otišao bih jednom na taj trg i vidio to uživo, poslušao i uvjerio se svojim očima i ušima. Ili na kateheze.

Ali uvijek ima ljudi koji više vole tamu, zavjere i ne znam što i rado će pisati o drugima zlo, a kad im se usprotiviš, onda si...., ne da mi se redat sve "komplimente" koje dijele. Nažalost, mislim da je jedan od najvećih problema u Crkvi poslušnost. Nitko ne mora bit katolik, ali ako jest, onda ne može inzistirat na nekoj svojoj vjeri, disciplini i tumačenjima protivno onome što govore i biskupi i papa.

Vrh

PostPostano: Pon tra 29, 2013 23:15 

Problem autoriteta i poslušnosti da, slažem se. Zato se kod nas uvijek ističe to da smo u potpunoj poslušnosti biskupima, ne kao čin hvale samih sebe, nego u poniznosti. Da se sutra proglasi nekakva zabrana nekog dijela Puta, to bi bilo tako i gotovo, nema tu rasprave ni kompromisa. Onako kako biskupi i papa kažu, tako će biti. U svemu.

Ti ljudi koji više vole tamu nemogu svojim djelima sakriti istinu. Jer nemože se sakriti grad na gori. Istina je svjetlo koje probija tamu tako da se ne trebamo bojati, tama je pobijeđena odavno 8)

Vrh

PostPostano: Sri svi 08, 2013 16:14 

http://www.laudato.hr/Vijesti/Hrvatska/ ... ovima.aspx

Vrh

PostPostano: Uto svi 14, 2013 06:38 

adrijana je napisao/la:
Čitajući dugi niz stranica ove teme, čini mi se da je među neokatekumenima najčešće korišteno opravdanje: Papa nas je priznao, znači sve s Putom je u najboljem redu...

Kao vjernici mi ostali bi očekivali radije pozivanje na neke unutarnje kvalitete i iskreniji pristup, bez obzira priznao to Papa ili ne, jer je itako jasno da jedan čovjek, pa bio to i sam Papa, ne može imati pregled nad svime što se među vjernicima zbiva...

Za mene koji nisam neokatekumen je priznanje nekog pokreta od strane Pape vrlo važno jer nam je Bog ostavio Crkvu koja, između ostalog, ima zadaću provjeravati i odobravati razne redove i pokrete u koje se organiziraju vjernici. Što se tiče unutarnjih kvaliteta Neokatekumenskog puta, njih ima obilno a to se može pročitati i u novom broju Glasa koncila http://www.glas-koncila.hr/index.php?op ... s_ID=22468 gdje je članak o jednoj dvanaesteročlanoj katoličkoj obitelji čiji su svi članovi u toj zajednici vjernika.

Vrh

PostPostano: Sri svi 15, 2013 13:04 

a ima i u veritasu isto tako članak od, 5 mj.

Vrh

PostPostano: Pet pro 27, 2013 00:04 

Jedan sam od ljudi na koje je zajednica negativno djelovala, ovim putem želim sa vama podjeliti svoje iskustvo da bi ljudi bolje znali šta neokatekumenski put ili kako ću ga nadalje zvati Put jest.

Na Putu ima puno lijepih stvari.
Postoji nekakv osjećaj zajedništva, možda ne u mjeri u kojoj se reklamira ali sigurno punov ećoj mjeri od prosjeka društva. Ljudi proputuju svijeta. Imaju osjećaj svrhe da nekamo idu i da rade nešto važno sa životima, mnogi od njih i rade. Žive u jednoj dinamici jer ih Put nastoji izvući iz kolotečine života kod mnogih u tome i uspijeva. Ljudi se mogu otvoriti i dobiti utješnu riječ. Ljudi mnogo saznaju o sebi jer se nalaze u konstantnoj samoanalizi svojega grijeha.

Mislim da tamo nisu sve stvari loše ali je bitno da ljudi znaju u šta se upuštaju.

Ako netko želi mogu mu pričati o konkretnim stvarima ali jedan od većih problema koji sam tamo uočio je krajnji nemar katehista o svojim zajednicama koje su uglavnom prepuštene same sebi. Katehisti od ljudi traže cijeli njihov život i postepeno se traži da ljudi "umiru" sami sebi i svojemu grijehu i da se više podrede zajednici. LJudi rade svakakve žrtve koje se od njih traže i ljudi koji su tamo preko 5 godina nisu tamo turistički već to za njih puno znači. Međutim ako oni javno izraze neslaganje sa svojim katehistima katehisti su ih u stanju riješiti po kratkom postupku i otpiliti ih sa jefitinim parolama i ako se ovi više nikada ne vrate u zajednicu katehisti neće mrdnuti prstom.
Jednoj ženi su rekli da je u nju ušao đavao jer nije htjela napraviti ono šta su oni htjeli od nje. Drugoj su rekli da odsječe sa koncertima subotom da bi mogla dolaziti subotom na euharistiju i onda su joj rekli da joj to Isus govori. Jednom dečku su rekli da je pao u draču i da je oko njega uzraslo grmlje i rečeno mu je da ide opet na kateheze nakon više od 5 godina puta bez ikakvog drugog objašnjenja. Nisu mu rekli zašto. Sva žrtva koju su ovi ljudi podnijeli slušajući svoje katehiste je pala u vodu a katehisti nisu bili dostojni da tim ljudima daju nekakva normalna objašnjenja nego su im ispalili ove parole da ih se riješe. Potpuno su obezvrijeldili sve što u ovi ljudi napravili u zajednici. Ponašaju se prema njima kao da nemaju nikakva prava i kao da su oni faraon kojem je sve podređeno. Masa pravila i propisa koji se forsiraju su tu da bi dali katehistima veću moć i kontrolu. Ropski mentalitet koji ljudi posvoje na putu ovo potpomaže.

Uglavnom, najveći problem je što ti se tamo nešto obeća, i nakon što se to ne dogodi tebe se riješi po kratkom postupku , izmisle se izgovori prema kojima je problem u tebi tipa "nije dovoljno slušao katehiste", "prevario ga je đavao" , " on je u krizi" itd.
Katehisti traže apsolutnu moć nad ljudskim životima ,ali ne snose nikakvu odgovornost za tu istu moć , već kad oni pogriješe ili su jednostavno nemarni prema ljudima odgovornost za to prenose negdje drugdje. Uvijek im je netko drugi kriv , Božja volja, đavao ili braća u zajednici.

Katehisti ne stoje iza onoga što govore. Katehisti kažu šta im je rečeno da kažu ali kada ti njih suočiš sa nekim problemima oni se sakriju iz križa i kažu da govore u ime gospodina, tj. "mi nikome ne odgovaramo".
Ljudi su tamo vođeni idejom da će biti zbrinuti što god da se desi. Jedno je sigurno, što god da se desi, dati će se objašnjenje u kojem zajednica i katehisti nikada za ništa nisu krivi niti odgovorni i ako je potrebno tebe će se okriviti bez da itko uopće dokaže svoje optužbe. Ljudi su prevareni.

Vrh

PostPostano: Sub pro 28, 2013 22:40 
Administrator

Pa misliš li ti da su katehisti nepogrešivi ili su i oni samo grešnici? U svakom slučaju tko misli da su nepogrešivi radi i od njih i od cijele N. Zajednice idolopoklonstvo. Možda si napisao previše toga odjednom, pa je teško vidjeti u čemu ti je glavni problem?

Vrh

PostPostano: Ned pro 29, 2013 00:29 

Giovi je napisao/la:
Pa misliš li ti da su katehisti nepogrešivi ili su i oni samo grešnici? U svakom slučaju tko misli da su nepogrešivi radi i od njih i od cijele N. Zajednice idolopoklonstvo. Možda si napisao previše toga odjednom, pa je teško vidjeti u čemu ti je glavni problem?

Ima mnogo problema ali rekao bih da je glavni neodgovornost katehista.

Glavni problem je što katehisti od ljudi traže moć i kontrolu u njihovim životima ali ne preuzimaju nikakvu odgovornost za to što se poslije desi.
Neokatekumeni i katehisti prešutno misle da preko katehista govori Bog i da su katehisti nepogrešivi, oni jednostavno imaju takav status u zajednicama.

Da, to je sve jedna ogromna idolatrija.

Vrh

PostPostano: Ned pro 29, 2013 11:51 

niinja2 je napisao/la:
Giovi je napisao/la:

Glavni problem je što katehisti od ljudi traže moć i kontrolu u njihovim životima ali ne preuzimaju nikakvu odgovornost za to što se poslije desi.
Neokatekumeni i katehisti prešutno misle da preko katehista govori Bog i da su katehisti nepogrešivi, oni jednostavno imaju takav status u zajednicama.

U kontaktu s neokatekumenima nisam stekla dojam da vlada takvo mišljenje o katehistima, no znam da se svaka pojedina zajednica razlikuje. Bilo bi dobro da stvar malo konkretiziraš (naravno bez osobnih podataka bilo koga).

Vrh

PostPostano: Ned pro 29, 2013 16:23 

sara je napisao/la:
niinja2 je napisao/la:
Giovi je napisao/la:

U kontaktu s neokatekumenima nisam stekla dojam da vlada takvo mišljenje o katehistima, no znam da se svaka pojedina zajednica razlikuje. Bilo bi dobro da stvar malo konkretiziraš (naravno bez osobnih podataka bilo koga).

Stav o katehistima se razlikuje od osobe do osobe ali nekakav prosječan stav neokatekumena je da oni ne griješe jer preko njih govori nepogrešivi Bog. Makar moguće je da ima zajednica u kojima ne vlada ovakav odnos. Govorim kako je bilo u mojoj.

Moji katehisti su jednoj osobi rekli da je u nju ušao đavao kada je ta osoba izrazila neslaganje sa nekim stavovima katehista. Meni su rekli da je mene prevario đavao kada sam izrazio neslaganje.

Za njih ne postoji niti jedna druga opcija, ne postoji opcija u kojoj su oni nešto skrivili. To što nakon 10 godina iz zajednice ode 30% ljudi za njih je objašnjenje da ih je đavao prevario. Zašto? Zato jer je zajednica od Boga, oni govore u ime Boga , jedina varijabla su ti ljudi koji su otišli, mora da je u njima problem.

Kada sam rekao katehistima da sam se osjećao loše u zajednici (razgovarali smo 10 minuta) katehist mi je rekao da sam ono sjeme koje je palo na zemlju i oko njega je uzraslo grmlje. Poslao me na kateheze koje traju 15 sati bez ikakvog objašnjenja i bez da je rekao što sam ja to točno krivo rekao. Ja bih trebao tamo sjediti 15 sati a da niti neznam zašto nakon što sam preko 5 godina bio na Putu. Poslje sam ga pitao da imam još o nečem sa njim razgovarati , rekao mi je "sad smo razgovarali idi na kateheze". Ja neznam kakva je to pogreška koju sam ja napravio da me nakon mnogo godina puta treba posalti na početak kao da uopće ništa ne razumijem. I zašto me nisu onda poslali prije na kateheze a ne da gubim svoje vrijeme toliko. I što bi ja to točno trebao čuti na katehezama a da nisam čuo kroz 5 godina Puta.
Jedna sestra mi je poslje rekla da bi ja trebao poslušati katehiste. Niti ja niti ona nezna zašto. U biti zato jer su katehisti uvijek u pravu. Svi se vode pretpostavkom da kad katehisti nešto kažu da je to istina i da njima direktno Bog govori... svi se vode pretpostavkom da su oni nepogrešivi.
Kada sam katehistu pokušao objasniti da je možda on u krivu jedino šta mi je rekao jest " mi govorimo u ime gospodina". Za njih ne postoji opcija u kojoj su oni u krivu.

Pazi, nitko neće kazati katehisti su nepogrešivi ali svi se efektivno tako ponašaju, ne poslušati katehista znači neposlušati Boga.
Neki će mi neokatekumeni reći da Bog nije djelovao u mom životu zato jer ja nisam poslušao svoje katehiste. Ljudi će ovo pretpostaviti. Oni neznaju šta sam ja poslušao ili neposlušao. Oni će ovo reći jer se vode pretpostavkom da ako ti poslušaš katehiste da će sve bit dobro, zašto? Jer su katehisti nepogrešivi... I ako stvari nisu dobre mora da ih nisi slušao.

Prilično sam siguran da niti jedan neokatekumen nikada nije rekao da su katehisti nepogrešivi ali objašnjenja koja ti se daju nikada ne uzimaju u obzir pogrešivost katehista, što znači da se oni smatraju nepogrešivima. Kada osoba ode iz zajednice neka od objašnjenja su: on je u krizi, prevario ga je đavao, nije slušao katehiste, nije išao u zajednicu, nije činio Put, i to se sve kaže bez da se zapravo priča sa tom osobom, tj. to se sve izmisli. Nitko se nikada ne zapita, "dali smo mi katehisti možda nešto pogriješili?"

Vrh

PostPostano: Ned pro 29, 2013 20:02 

niinja, kuzim o cemu pricas i razumijem u potpunosti.
iza sebe imam 15 god. puta :oo :; i prosla sam svasta.
Bez ikakve griznje savjesti usudim se reci da Da, katehisti su ljudi i mogu pogrijesiti i da, znali su pogrijesiti.
Znam vise primjera, sto iz vlastitog iskustva, sto iz iskustva druge brace.
Jedini savjet koji bih dala, a sto sam i sama napravila, je razgovarati sa katehistima svojih katehista.
(imala sam srecu da su kod mene to bili Lucija i Giacomo :DD )
S druge strane, kad zaista imas zelju, volju i revnost zivjeti kao krscanin, Bog to blagoslivlja
i darom da mozes prepoznat Duha Svetog u katehisti, ako ga zaista ima.
Ja sam dozivjela i veliko razocaranje, kad su me tretirali po sabloni (jer sam imala decka koji nije u zajednici,
iako smo hodali u cistoci cijelo vrijeme i htjeli krscanski brak, imali iste temeljne stavove)
Tek sa starijim katehistima dozivjela sam da to tako nazovem blagoslov i prihvacanje.
E sad bi me neki mogli i protumacit kao Zadovoljna tek kad me se prihvati, ali mislim da ces me shvatit :wink:

Vrh

PostPostano: Pon pro 30, 2013 03:37 

kalimero je napisao/la:
niinja, kuzim o cemu pricas i razumijem u potpunosti.
iza sebe imam 15 god. puta :oo :; i prosla sam svasta.
Bez ikakve griznje savjesti usudim se reci da Da, katehisti su ljudi i mogu pogrijesiti i da, znali su pogrijesiti.
Znam vise primjera, sto iz vlastitog iskustva, sto iz iskustva druge brace.
Jedini savjet koji bih dala, a sto sam i sama napravila, je razgovarati sa katehistima svojih katehista.
(imala sam srecu da su kod mene to bili Lucija i Giacomo :DD )
S druge strane, kad zaista imas zelju, volju i revnost zivjeti kao krscanin, Bog to blagoslivlja
i darom da mozes prepoznat Duha Svetog u katehisti, ako ga zaista ima.
Ja sam dozivjela i veliko razocaranje, kad su me tretirali po sabloni (jer sam imala decka koji nije u zajednici,
iako smo hodali u cistoci cijelo vrijeme i htjeli krscanski brak, imali iste temeljne stavove)
Tek sa starijim katehistima dozivjela sam da to tako nazovem blagoslov i prihvacanje.
E sad bi me neki mogli i protumacit kao Zadovoljna tek kad me se prihvati, ali mislim da ces me shvatit :wink:

Ja iskreno ne vjerujem da bi u razgovoru sa Lucijom i Giacomom bilo šta bilo drukčije. Pričajući sa svojim katehistima sam naišao na zid, ne vidim zašto bi netko tko je meni još dalji od mojih katehista imao prema meni obzira kada moji katehisti nisu imali.

Problem sa katehistima je nastao kada sam ja kritizirao način na koji oni vode katehezu o obitelji. Oni na katehezi u osnovi kažu da postoji božja milost bez koje nemožeš imati ništa vrijedno u životu i koju možeš izgubiti ako nemaš jedno dijete za drugim. Pitao sam ih dali su oni svijesni da oni ucjenjuju ljude sa gubitkom milosti jer ovakvom pričom ne daju ljudima izbor. Ne daju im izbor između Pepsi i Coca Cole nego izbor između piti i ne piti. Oni ljude uvjetuju.
Oni su mi rekli u biti da oni pričaju šta im je rečeno da pričaju i da samo prenose... tu je problem, mislim da katehisti ne griješe prema pravilima koja su njima dali njihovi nadređeni i mislim da će mi Đakomo samo potvrditi šta su oni rekli.

Ja sam u biti kritizirao prakse neokatekumenskog Puta, ne vidim da će Đakomo reagirati na to bilo kako drukčije nego što će moji katehisti.
Jednom sam slušao đakoma dok je pričao o ljudima koji su otišli sa Puta. Rekao je nešto tipa da mogu ići griješiti ali nikada neće biti sretni. Bio je blago ljut što netko uopće pomišlja da odlazi sa Puta jer je Put ono...svetinja. Netko tko ovako gleda Put bilo kakvu kritku na račun puta neće dobro primiti.

Neokatekumeni su inače super ljudi, dok....
im ne takneš Put, dok ne kritiziraš prakse Puta. Dobar dio neosa onda jednostavno popizdi ili postanu nekavi roboti koji ponavljaju naučeno. Ti si prvi koji nije imao defenzivnu reakciju. Ljudi u biti brane svoju savršenu sliku Puta, oni koji su vidjeli da Put nije savršen nije im teško prihvatiti kritike.

Ali kritike koje imam nisu tu zbog pogrešaka katehista nego zbog strukturnih pogrešaka koje dolaze od samog vrha. Naprimjer ideje da je u redu nekome reći da ga je prevario đavao ako se ne slaže sa tobom ili ako misliš da sa Putom nešto nije u redu. Ove ideje dolaze od samog Kika. Ili ideje da je u redu baciti hrpu ljudi u zajednicu , dati im neka jednostavna pravila, reći Bog čini stvari i maknuti se ća i pustiti takve grupe bez ikakvog nadzora. Nužno će doći do raznih vrsta psihičkog nasilja.

A da i hoću ić Đakomu, kako da to napravim , pa jedva sam sa svojim katehistima pričao jer su uvijek zauzeti ili nemaju vremena, sa njima dobiti 20 minuta o ovoj temi je ko povući Boga za bradu. Jedino o čemu bi oni pričali sa mnom je o nečem gdje oni meni hoće pomoći da bi zadovoljili svoj osjećaj korisnosti, a onda bi me poslali na kateheze. Ja na Puitu više nisam a i da se tamo vratim i da me netko na trenutak šikanira ili pošalje "nekamo" mislim da bi se potukao sa njime.

Vrh

PostPostano: Pon pro 30, 2013 06:46 

Jako sam tužan zbog toga što si propatio sa njima. Divno je dakle šta imaš snage ići od foruma do foruma i pisati isto ali tako samo širiš njihovu put!

Vrh

PostPostano: Pon pro 30, 2013 13:54 

Sto se tice otvorenosti zivotu, ja sam iznijela svoje misljenje u svojoj zajednici, a to je da nam se ne govori
potpuni stav i nauk KC o tome. Nikad se nije ni natuknulo da imas izbor plodnih i neplodnih dana, ukoliko zelis/trebas
napraviti razmak izmedju poroda... i time pokrenula lavinu. Poslusala sam svog odgovornog i pisala mejl Đakomu.
Vrlo brzo nakon tog mejla Đakomo je napravio katehezu za sve zajednice na tu temu.
To je bio 1. put da sam ga vidjela da cita stvari, iz papine enciklike (Humane vita).
I tad nam je receno sve kako Crkva naucava. Kako je to tko cuo, ne bih ulazila u to,
jer godinama smo zadojeni jednom retorikom, pa se to tako stoji ukopano negdje duboko i tesko je otvoriti svijest
(ako me kuzis)
Zapravo, cim se spomene planiranje obitelji, to bude shvaceno = sebicnost.
Ne ulazi se previse u razloge, koji mozda cesto i budu neopravdani, pa se valjda zbog toga katehisti
zadrzavaju na ohrabrivanju za djecu.

Citat:
Jednom sam slušao đakoma dok je pričao o ljudima koji su otišli sa Puta. Rekao je nešto tipa da mogu ići griješiti ali nikada neće biti sretni.

I da, nisu svi koji napuste Put otisli u grijeh. Meni to jako smeta, jer poznam ih nekoliko,
koji su zbog muza/zene zavrsili u nekoj drugoj ozbiljnoj zajednici unutar KC.
I ja sam medju njima 8)

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 52, 53, 54, 55, 56  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata