Barnaba je napisao/la:
Da se malo vratimo na prvotnu raspravu gdje se pojavila tvrdnja da su karizmatici pod utjecajem protestanata. Ako se želi doći do istine onda treba stvari postaviti na pravo mjesto, a pomoć pri tome može biti i članak na linku
http://www.dvasrca.com/component/conten ... ikoj-crkvi koji donosi odgovor dr.sc. Ive Pavića, OFM, na pitanje jednog župnika. Evo mali dio iz teksta
"Prije svega treba istaknuti da karizmatski pokret koji se danas velikom brzinom širi u Katoličkoj crkvi nije nastao od protestanata, nego se pojavio u Katoličkoj crkvi. Nije istina da su karizmatske pojave nastale u novije vrijeme, tj. da je sve počelo s protestantima. Novi katolički karizmatski pokret povezan je sa starim karizmatskim pokretom. I on je oduvijek bio sastavni dio Crkve i kao takav ne donosi Crkvi ništa novo već je želi podsjetiti da treba na vidjelo izaći ono staro.
O prisutnosti karizmatskih pojava, daru jezika, tumačenju jezika, proroštva, daru ozdravljenja, čudesa u svojim propovijedima i katehezama govori naširoko već sveti crkveni otac Ivan Zlatousti (4. st.) On je napisao sto poglavlja o značenju karizmi Duha Svetoga i kako ih koristiti. I drugi crkveni oci istoka i zapada pisali su o tome. Da razumijemo karizmatski pokret i očitovanja Duha Svetoga danas, trebali bismo više proučavati crkvene dokumente i učenje crkvenih otaca. Tada bismo razumjeli da su to protestanti preuzeli od katolika, a ne obratno."Onda je valjda letila "loptica" karizmatika. Naime, valja utvrditi kada se i gdje javljaju karizmatici iza Koncila. Koliko mi je poznata povijest Crkve, takvog nečeg nema u srednjem i novom vijeku. Što se očitovanja tiče, osobno sam nazočila molitvama pentekostalaca, kao i "karizmatskoj misi"kod katolika pa tvrdim da ima mnogo identičnih stvari.
O svom osobnom iskustvu neću govoriti, jer sam to već negdje napisala.