Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet svi 22, 2025 05:19

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 71 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet ruj 27, 2012 17:21 

Leja je napisao/la:
Dana 10. Svibnja 2012, Papa Benedikt XVI.. proglasio je nasu Zastitnicu samostana....
Hildegard iz Bingena svetom Nauciteljicom Crkve.

ovdje tekst s papinskim dekretom:
"Litterae Decretales" - Uredba o provedbi
kanonizacija Hildegard iz Bingena
Am 10. Mai 2012 hat Papst Benedikt XVI. unsere Klosterpatronin Hildegard von Bingen zur Heiligen der Universalkirche erklärt.
Wir dokumentieren hier den Wortlaut des päpstlichen Dekretes:
„Litterae Decretales" - Dekret über den Vollzug
der Kanonisation Hildegards von Bingen

http://www.kloster-online.com/index.php ... Itemid-999

http://www.abtei-st-hildegard.de/?p=2908

Hvala na ispravci, uistinu nisam imala pojma da je već proglašena naučiteljicom Crkve.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 27, 2012 19:39 

Ne sumnjam u Lejin dobar pokušaj pomoći, ali 10. svibnja 2012. je datum kada je Hildegarda službeno proglašena svetom (u prijašnjim stoljećima se postupak kanonizacije nekoliko puta započinjao pa prekidao), a tek će za par dana, 7. listopada, biti proglašena naučiteljicom Crkve.

http://www.bitno.net/vijesti/papa-bened ... z-bingena/

http://www.radiomarija.hr/Naslovnica/Vi ... rkven.aspx

Pitanje
Barnaba je napisao/la:
Zbog čega će ju proglasiti naučiteljicom Crkve?

je sasvim OK. Bez obzira na kristale sigurno su u njenim viđenjima pronašli nešto učenja vrijedno.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 27, 2012 19:52 

adrijana je napisao/la:
Ne sumnjam u Lejin dobar pokušaj pomoći, ali 10. svibnja 2012. je datum kada je Hildegarda službeno proglašena svetom (u prijašnjim stoljećima se postupak kanonizacije nekoliko puta započinjao pa prekidao), a tek će za par dana, 7. listopada, biti proglašena naučiteljicom Crkve. .

die heilige Hildegard am 7. Oktober 2012 in Rom zur Kirchenlehrerin zu erheben. Eine solche Auszeichnung wurde bisher überhaupt erst 33 Personen - darunter nur drei Frauen - zuerkannt.
Hvala Andriana..Pogledala sam jos jedno malo bolje( u tom istom linku-gore)..u pravu si..
Hvala!

Vrh

PostPostano: Čet ruj 27, 2012 20:00 

Nema na čemu... Vrlo brzo će to biti i vidim - Nijemci su se izborili za nju, zadnjih godina se puno pisalo o njoj, a spisi su joj praktički izvučeni i spašeni od zaborava.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 29, 2012 10:33 

adrijana je napisao/la:
Pitanje
Barnaba je napisao/la:
Zbog čega će ju proglasiti naučiteljicom Crkve?

je sasvim OK. Bez obzira na kristale sigurno su u njenim viđenjima pronašli nešto učenja vrijedno.

Ne znam ništa o njenim spisima osim onog o ljekovitim biljkama i kristalima pa mi se čini da je njeno proglašenje naučiteljicom Crkve imalo turbo pogon, a nije bilo opstrukcije kao u slučaju nadbiskupa Óscara Romera. Daj Bože da taj čin pridonese oporavku Crkve u Njemačkoj koja je pretrpjela ozbiljne gubitke zbog nakaradnog poreza.

Vrh

PostPostano: Uto lis 02, 2012 08:38 

Da se malo vratimo na prvotnu raspravu gdje se pojavila tvrdnja da su karizmatici pod utjecajem protestanata. Ako se želi doći do istine onda treba stvari postaviti na pravo mjesto, a pomoć pri tome može biti i članak na linku http://www.dvasrca.com/component/conten ... ikoj-crkvi koji donosi odgovor dr.sc. Ive Pavića, OFM, na pitanje jednog župnika. Evo mali dio iz teksta
"Prije svega treba istaknuti da karizmatski pokret koji se danas velikom brzinom širi u Katoličkoj crkvi nije nastao od protestanata, nego se pojavio u Katoličkoj crkvi. Nije istina da su karizmatske pojave nastale u novije vrijeme, tj. da je sve počelo s protestantima. Novi katolički karizmatski pokret povezan je sa starim karizmatskim pokretom. I on je oduvijek bio sastavni dio Crkve i kao takav ne donosi Crkvi ništa novo već je želi podsjetiti da treba na vidjelo izaći ono staro.
O prisutnosti karizmatskih pojava, daru jezika, tumačenju jezika, proroštva, daru ozdravljenja, čudesa u svojim propovijedima i katehezama govori naširoko već sveti crkveni otac Ivan Zlatousti (4. st.) On je napisao sto poglavlja o značenju karizmi Duha Svetoga i kako ih koristiti. I drugi crkveni oci istoka i zapada pisali su o tome. Da razumijemo karizmatski pokret i očitovanja Duha Svetoga danas, trebali bismo više proučavati crkvene dokumente i učenje crkvenih otaca. Tada bismo razumjeli da su to protestanti preuzeli od katolika, a ne obratno."

Vrh

PostPostano: Uto lis 02, 2012 09:57 

Barnaba je napisao/la:
Da se malo vratimo na prvotnu raspravu gdje se pojavila tvrdnja da su karizmatici pod utjecajem protestanata. Ako se želi doći do istine onda treba stvari postaviti na pravo mjesto, a pomoć pri tome može biti i članak na linku http://www.dvasrca.com/component/conten ... ikoj-crkvi koji donosi odgovor dr.sc. Ive Pavića, OFM, na pitanje jednog župnika. Evo mali dio iz teksta
"Prije svega treba istaknuti da karizmatski pokret koji se danas velikom brzinom širi u Katoličkoj crkvi nije nastao od protestanata, nego se pojavio u Katoličkoj crkvi. Nije istina da su karizmatske pojave nastale u novije vrijeme, tj. da je sve počelo s protestantima. Novi katolički karizmatski pokret povezan je sa starim karizmatskim pokretom. I on je oduvijek bio sastavni dio Crkve i kao takav ne donosi Crkvi ništa novo već je želi podsjetiti da treba na vidjelo izaći ono staro.
O prisutnosti karizmatskih pojava, daru jezika, tumačenju jezika, proroštva, daru ozdravljenja, čudesa u svojim propovijedima i katehezama govori naširoko već sveti crkveni otac Ivan Zlatousti (4. st.) On je napisao sto poglavlja o značenju karizmi Duha Svetoga i kako ih koristiti. I drugi crkveni oci istoka i zapada pisali su o tome. Da razumijemo karizmatski pokret i očitovanja Duha Svetoga danas, trebali bismo više proučavati crkvene dokumente i učenje crkvenih otaca. Tada bismo razumjeli da su to protestanti preuzeli od katolika, a ne obratno."

Onda je valjda letila "loptica" karizmatika. Naime, valja utvrditi kada se i gdje javljaju karizmatici iza Koncila. Koliko mi je poznata povijest Crkve, takvog nečeg nema u srednjem i novom vijeku. Što se očitovanja tiče, osobno sam nazočila molitvama pentekostalaca, kao i "karizmatskoj misi"kod katolika pa tvrdim da ima mnogo identičnih stvari.
O svom osobnom iskustvu neću govoriti, jer sam to već negdje napisala.

Vrh

PostPostano: Uto lis 02, 2012 14:07 

sara je napisao/la:
Koliko mi je poznata povijest Crkve, takvog nečeg nema u srednjem i novom vijeku.

A doktor teologije na Papinskom sveučilištu Gregoriani tvrdi suprotno?!
http://www.dvasrca.com/component/conten ... ikoj-crkvi

Vrh

PostPostano: Uto lis 02, 2012 18:24 

Barnaba je napisao/la:
sara je napisao/la:
Koliko mi je poznata povijest Crkve, takvog nečeg nema u srednjem i novom vijeku.

Što on tvrdi suprotno? Od kada Ivan Zlatousti spada u srednji ili novi vijek?

Vrh

PostPostano: Sri lis 03, 2012 06:53 

sara je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
sara je napisao/la:

Što on tvrdi suprotno? Od kada Ivan Zlatousti spada u srednji ili novi vijek?

Da jer njegova djela kao crkvenog naučitelja su trajno utkana u tradiciju Crkve pa i u srednji i novi vijek.

Vrh

PostPostano: Sri lis 03, 2012 07:27 

Barnaba je napisao/la:
Da jer njegova djela kao crkvenog naučitelja su trajno utkana u tradiciju Crkve pa i u srednji i novi vijek.

Implicite. Navedi mi nekog autora koji se poziva na Ivana Zlatoustog. Prva su stoljeća iznjedrila vjerske istine, a puno toga je ostalo po strani, ponešto je bilo i upitno, npr. Augustinova sklonost da se nekoga silom utjera u Crkvu radi vječnog dobra dotičnoga.

Vrh

PostPostano: Sri lis 03, 2012 08:21 

sara je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Implicite. Navedi mi nekog autora koji se poziva na Ivana Zlatoustog.

Ne pada mi na pamet nasjesti na takve spinove, a ako je tebi razumno tvrditi da od 476. godine do 1918. godine nema autora koji se pozivaju na Ivana Zlatoustog onda neka ti bude. 8)

Vrh

PostPostano: Sri lis 03, 2012 18:59 

Barnaba je napisao/la:
Ne pada mi na pamet nasjesti na takve spinove, a ako je tebi razumno tvrditi da od 476. godine do 1918. godine nema autora koji se pozivaju na Ivana Zlatoustog onda neka ti bude. 8)

Čudi me ovakav upis, jer izvrćeš ono o čemu razgovaramo. Tema je bila vrlo precizna i to nije bila prisutnost djela Ivana Zlatoustog u kasnijim vremenima, nego tvrdnje kako karizmatski pokret ima izvorište u njegovom djelu. Onda valjda upravo taj dio postoji i u djelima kasnijih teologa - kojih?!

Vrh

PostPostano: Čet lis 04, 2012 20:14 

Moj skromni doprinos ovoj temi je da karizmatski pokret ima svoje utočište u srednjem vijeku u djelima bl. Joakima de Fiore (12. st.) i njegovoj prognozi "razdoblja Duha Svetoga" u kojem će odnos pojedinca prema Bogu postati opće dobro neovisno o institucijama (tj. Crkvi), čije vrijeme će navodno završiti.

Katolička "obnova u Duhu" i prije i nakon Drugog vatikanskog koncila ima, neovisno o ekumenskim nastojanjima, mnoge elemente zajedničke s protestantskom karizmatskom obnovom, kao i s blaženim Joakimom.

:wink:

Vrh

PostPostano: Čet lis 04, 2012 21:25 

:)
adrijana je napisao/la:
Moj skromni doprinos ovoj temi je da karizmatski pokret ima svoje utočište u srednjem vijeku u djelima bl. Joakima de Fiore (12. st.) i njegovoj prognozi "razdoblja Duha Svetoga" u kojem će odnos pojedinca prema Bogu postati opće dobro neovisno o institucijama (tj. Crkvi), čije vrijeme će navodno završiti.

Katolička "obnova u Duhu" i prije i nakon Drugog vatikanskog koncila ima, neovisno o ekumenskim nastojanjima, mnoge elemente zajedničke s protestantskom karizmatskom obnovom, kao i s blaženim Joakimom.

:wink:

:)

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 71 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata