adrijana je napisao/la:
......Dakle, tema je „zašto biti katolik“ u zadnje 2 stranice pretvorena u temu „zašto neki katolici ne svjedoče svoju vjeru i zašto sami ne vjeruju, pa koliko je loše stanje u Crkvi itd.........
Jedno je mišljenje, s kojim se baš i ne slažem, da je sama Crkva nešto oronulo, teško i na izmaku snaga, a da se prava vjera crpi negdje drugdje (u zajednicama, individualno…), i što više ljudi biva obuhvaćeno tim zajednicama – to pomaže i ponovnom rastu Crkve…
..... to je uvijek bila Crkva siromašnih, ali svetih, ljudi u koje se možemo ugledati, bili oni poznate osobe ili skromni ljudi u našoj blizini. I tada naša eventualna vjernička zajednica ima smisla jedino ako vodi k zajedništvu u Crkvi, a nije ustrojena reformistički ili, ne daj Bože, elitistički.......
Možda bi bilo dobro otvoriti novu temu.
I zajednice su Crkva. I sigurno što više ljudi biva obuhvaćeno tim zajednicama koje žive u svijetu "radikalno" kršćanstvo to je bolje za Crkvu i pomaže njezinom rastu.
Konkretno poznajem dosta bračnih parova iz neosa koji imaju od petoro djece pa naviše. Meni osobno je to fascinantno svjedočanstvo. I zahvaljujući Gospodinu i njima ja sam osoljen.
Problem Crkve u velikim gradovima je taj da ti ljude s nedjeljne Mise ne poznaješ dovoljno dobro. Teško se ugledat na nekoga koga praktički sretneš samo na Misi.
Na selima je to puno lakše jer se ljudi poznaju dobro i onda ti je lako izabrati nekog i ugledati se na njega.
Ovo reformistički i elitistički je nešto konkretno za neke crkvene pokrete ili si to spomenula samo tako

.