Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub srp 13, 2024 03:19

Vrijeme na UTC + 01:00 sata
Započni novu temu Odgovori  [ 438 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 30  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Časopis Book
PostPostano: Uto pro 21, 2010 19:43 
Avatar korisnika

Pridružen: Sri lip 24, 2009 15:19
Postovi: 395
Kako vam se sviđa odn. što mislite o časopisu "Book"? Nedavno sam pročitao jedan broj i sviđa mi se što naglašavaju važnost osobne vjere, ali čini mi se da idu predaleko u nekim stvarima. Kao da sotonu vide iza svakog ugla.

_________________
Ne varajte se: Bog se ne da izrugivati! Što tko sije, to će i žeti! (Gal 6:7)


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri pro 22, 2010 08:09 
Avatar korisnika

Pridružen: Čet pro 31, 2009 12:59
Postovi: 248
Meni se osobno taj časopis ne sviđa. Ostavlja na mene dojam prekritičnosti. Kritiziraju moral, vjerovanja i to je u redu, ali neka onda i kritiziraju neke liturgijske zloporabe kad su već takvi čistunci. Ne sviđa mi se suptilno optuživanje Kaptola za suradnju s masonerijom, niti mi se sviđa njihova pretencioznost oko neispravnosti Darwinove teorije evolucije i njene nekompatibilnosti s naukom Katoličke Crkve. Onako....nekako mi se čini kao materijalizirani Križ Života....
To je dakako samo moj dojam...

_________________
http://www.mhfm1.com


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri pro 22, 2010 11:42 
Avatar korisnika

Pridružen: Uto pro 22, 2009 21:22
Postovi: 150
Lokacija: Slavonski Brod
Financiraju se od nekatoličkih udruga. Imaju i veoma čudne "karizmatične" suradnike kao npr. Josip Lončar.
Vjedrojatno je to opet jedna protestanstka mudrolija na principu 90% istine i 10% opake propagande. Taman, ono što te možda i podigne, pročita se članak koji to sve tušira mrzlom vodom pa vjera slabi. Šteta.
Ja ga nerado viđam da ga prodaju u crkvama.Mislim da nije dobar za prosjek vjernika jer će im lako poljuljati vjeru.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri pro 22, 2010 20:20 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 4415
Svidio mi se onaj članak prije 2-3 mjeseca o Krapinskom muzeju, jer tamo postavljena razvojna spirala oslikava doslovno kako je čovjek nastao od majmuna. To je možda pretpostavljao Darwin, ali današnja umjerena teorija evolucija potpuno drugačije govori. Za „Book“ sve postojeće teorije evolucije nisu ništa drugo nego majmunologija, a to bih komentirala kao vrlo ponižavajući govor o današnjim istraživanjima i znanosti.
Jedan kršćanski časopis bi ipak trebao biti puno obazriviji, ako žele da ih se uzima ozbiljno.

A uzeli su ih ozbiljno urednici emisije „Mir i dobro“ kad su im napravili dobru reklamu prije 2-3 nedjelje govoreći baš o evoluciji. U prilogu u emisiji intervjuiran je urednik „Book“-a, ali i neki znanstvenici i teolozi, tako da je katolički pogled na evoluciju prikazan s obiju strana: s pogleda prihvatljivosti evolucije i druga strana, njene manjkavosti i kreacionizam.
Unatoč tako dobroj reklami na prvom programu HTV-a, ono što me jako začudilo i iznenadilo u najnovijem broju „Booka“ je obračun s neistomišljenicima na dosta niskoj razini.
Pod pseudonimom „mali Ivo“ urednik časopisa je opisao jednog teologa, doktora znanosti, profesora s KBF-a, usto i franjevca koji je također gostovao u emisiji ovako:
„…Ne znam tko ga je ovlastio da kaže kako je to stav Crkve kada ja znam da nije.“
„…Jad i bijeda.“
„…Pa što uče ti teolozi koji bi nama trebali tumačiti tajne vjere?“
„…Je l' ikome normalno da ja kao jedan obični seljak moram braniti Katekizam od teologa koji ga žele mijenjati i rušiti?“
„…Čovjek se predstavlja u ime Katoličke crkve i busa se u prsa što ne priznaje Katekizam, što priznaje apsolutno nedokazivu i svakom normalnom čovjeku debilnu stvar kao što je evolucija…“
„…Bože, pomozi nam i spasi nas! Takvih teologa i onih koji ih podržavaju.“
„…Neka se javi neki fratar i ispravi tu ljagu koju taj profesor javno baca na njihov red. Sad svi znamo zašto je Franjo bio protiv prevelikog školovanja svojih redovnika.“


:!: :?: :arrow: :|

U emisiji „Mir i dobro“ barem su bili fer i dali im dobru minutažu, nitko ih nije napadao, svatko je rekao svoje, a slobodno sami prosudite je li uvjerljiv ovakav način izražavanja i opravdavanja jednog časopisa za promicanje kršćanskih vrijednosti…


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Sri pro 22, 2010 22:55 
Avatar korisnika

Pridružen: Čet pro 31, 2009 12:59
Postovi: 248
Ovo su čisto ad hominem napadi. On se može slobodno sramiti svojih riječi. Sveznalica....

_________________
http://www.mhfm1.com


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Čet pro 23, 2010 00:19 

Pridružen: Sri pro 22, 2010 22:34
Postovi: 3
Bernard je napisao/la:
Kako vam se sviđa odn. što mislite o časopisu "Book"?

Pročitao sam više brojeva časopisa Book i naročito mi se sviđaju rubrike o svjedočanstvima. Također i tekst kojeg je napisao Josip Lončar u najnovijem broju Book-a pod rubrikom "Magija i uroci".


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Čet pro 23, 2010 20:26 

Pridružen: Sri pro 22, 2010 23:22
Postovi: 42
Hvaljen Isus i Marija!

Svakako su u Book-u započeli zanimljivu temu kada su počeli o evoluciji, no mislim da je to pitanje koje muči svakog čovjeka zasigurno, bilo na koju stranu se opredijelio, vjerojatno nije siguran da li je možda ipak nešto točno u onoj drugoj strani. I ja sam tako razmišljao i bio u nedoumici, dok mi stvarno u Booku nisu da li na razmišljanje i krenuo sam u istraživanje.

U knjizi koja se zove Postanak (ne biblijski postanak, nego općeniti), od Ivana Rusarina, postoje vrlo zanimljive teze i protudokazi, koji su jedan razlog, ali ne i najvažniji, koji me uvjerio da je čovjek stvoren svakako od Boga u ovakvom obliku kakav je danas. Naravno, da su uvjeti prije 100 godina, a kamoli prije 1000 bili drugačiji nego recimo danas, ali čovjek nikako nije sigurno nastao od majmuna niti kroz evoluciju. Primjerice, znanstveno objašnjeno, naslikano i detaljno obrađeno imaju protu-odgovori na teme koju su znanstvenici postavili kao temelji evolucije. Govori se o nekim elementima koji se mogu naći u određenim stijenama, a koji znanstvenici stavljaju u red dokaza evolucije. Naime, po njima se taj element kreirao kroz evoluciju, no ako se simuliraju neki uvjeti slični onima koje oni kažu da su bili u trenutku evolucije, taj element se rastopi, razgradi za 2 min, pa je pitanje kako je onda po njihovom on opstao tisućama godina?
Ili, po njihovom su ribe odjednom odlučile malo izaći na kopno. To pretpostavlja, da su ribe ili vodene životinje imale cca. 2 min da i ženka i mužjak izađu istodobno na kopno (zbog škrga i sustava disanja, da sad ne idem u detalje), oplode se i tako dalje. Hm, malo zvuči nevjerojatno, zar ne?

Npr. Tu je resoperka, koja je nedavno pronađena u Indijskom oceanu, kako je moguće ako je bila evolucija i napredak da je pronađena u istom obliku u kakvom tvrde znanstvenici?

I možda najveće pitanje, ako smo mi kao plod ili konačni rezultat evolucije stali tu gdje jesmo, kako to da evolucija nije otišla dalje, nego se baš tu uspjela i htjela zaustaviti? Ima tu još mnogo primjera.

Ja ne kažem da znanstvenici nisu otkrili mnoge lijekove, omogućili nam čuda toga i treba im biti zahvalan na tome, no smatram da je i kod njih prisutan nedostatak vjere i uvjerenje racia, tj. ako nešto logički ne možeš razumjeti ili objasniti, onda to nije to, no iako su pokušali objasniti ima hrpu protu-dokaza koje to opovrgavaju, također sa znanstvene strane.
Ako se samo malo vratimo na Bibliju, tko su bili kao najpobožniji ljudi u vrijeme Isusa, koji su navodno znali tko je Mesija, kako bi trebao doći i kako Isus sigurno nije Mesija? Pismoznanci, koji su na kraju Isusa i osudili, a oni su kao bili uzor vjere?
Također, vrlo je često da ako nisi siguran u nešto u svakidašnjem životu, pristani uz onoga koji je popularan ili onoga koji misliš da ne griješi. Ne znam da li netko zna priču kad su Einstein i Bohr vodili dugo godina „bitku“ o tome da li postoji još nešto sitnije u atomu tj. danas to znademo kao kvanti. U to vrijeme, iako nije bilo čime dokazati, pošto je Einstein rekao da nema ništa sitnije, a Bohr je tvrdio da ima, većina znanstvenika i struke pristala je uz njega, jer ipak je on bio Einstein, iako nisu bili sigurni u to, no pristali su. Na kraju se nakon određenog broja godina dokazalo da ima i sitnijih dijelova, tzv. kvanata. Daleko do toga da Einstein nije jedan od največih, no...
Evolucija nema ni jedan dokaz koji nije dokazan na drugu stranu, odnosno nema pravog dokaza o evoluciji i mislim da su zato i izašli sa onom nagradom o dokazu, no dobro, to je sad neka druga priča.

No, kao što sam rekao, nije to prvi i glavni razlog zašto vjerujem i uvjeren sam u to da nije evolucija naša realnost (iako nisam uvijek bio baš siguran, dapače, bio sam i na onoj strani).
Zar bi Bogu to bilo potrebno, zar naše Spasenje, muka i žrtva Isusa imaju smisla ako je to tako? Nikako nemaju. Bog nije stvarao majmuna, da bi ga oblikovao malo pomalo, jer je čovjek stvoren na Božju sliku, a od čovjeka je stvorena žena. Čudesno!

Bio sam na seminarima koji se bave upoznavanjem Boga kroz financijska pitanja koje vodi Josip Lončar u Jelenovcu u Zagrebu i mogu reći da Book i taj čovjek samo govore ono što i Biblija govori i zapovijeda, ali na jedan otvoren i direktan, iskren način. Što mislite da dođe Isus danas na svijet i pokaže vam se, kako bi on govorio o evoluciji i svemu tome. Sjetite se kako je govorio o pismoznancima i tjerao trgovce iz hrama i slično, nije im rekao onako poniznim glasićem, „ako bi možda htjeli da se maknete iz hrama“, nego im je isprevrtao stolove.
Realnost je da su crkve diljem europe pretvorene u kafiće (čuo na tim seminarima i provjerio, posebice u Njemačkoj, koja slovi kao jedna od prestolja teologije) disko klubove i ako se ne trznemo, i nas će stići isto. Ja vjerujem da je hrvatski narod ljubljeni Božji narod, ali moramo biti odlučniji u borbi sa sotonom, jer on itekako postoji, i ako netko u to ne vjeruje, onda je sotona uspio u onome što najbolje radi, a to je da uvjeri ljude da ne postoji, da zlo ne postoji.

Čuo sam od ljudi koji su svjedočili o raznim ozdravljenjima, pa čak i svećenici, koji su ozdravili nakon molitve gospodina Josipa i smatram da on radi samo ono po što je poslan u ovaj svijet, svjedoči za Gospodina i to jako dobro i zbog toga i jest kritiziran sa mnogih strana, ali opet nema nikakvih konkretnih dokaza da radi nešto krivo, dapače, mnogi ga podržavaju u tome, a o sekti se sigurno ne radi, jer sam pročitao na njihovoj stranici surađuju sa ICCRS-om (međunarodni karizmatski pokret organiziran u Vatikanu) koji ih je čak ovlastio za nešto, zaboravio sam što, a to je Papa Ivan Pavo II podupirao i današnji Vatikan podupire.

Ovo je moje svjedočanstvo i priznajem da su me Kristofori između ostalog podigli iz mnogih stvari i usmjerili prema ozbiljnijem shvaćanju vjere u Boga i životu sa Njime svaki dan.

Svima neka je blagoslovljen Božić, neka se u svima nama rodi Spasitelj i da se svi mi ponovno rodimo.

Hvaljen Isus i Marija!


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Čet pro 23, 2010 21:02 

Pridružen: Pet lip 12, 2009 08:20
Postovi: 406
Mene je ovaj članak o evoluciji vratio na početak. Imam dosta tu za promišljanje i istraživanje. (Jedino što nemam je potrebno vrijeme, ali dat će Bog).
Vrlo sam brzo prihvatila stav nekih teologa da darvinizam nije nespojiv sa katoličanstvom. Sada više nisam sigurna. sjećam se knjige iz biologije moje djece iz 8. razreda u kojoj je lijepo pisalo da je između jedne vrste čovjekolikog majmuma i čovjeka samo jedan gen razlike. Između različitih vrsta majmuna je uvijek više od jednog gena razlike. To je činjenica na temelju koje znanost temelji teoriju o postanku čovjeka od majmuna. Međutim, ono što je i autor teksta priznao - to je samo pretpostavka, pravog dokaza nema. Pretpostavka ili zamka pitam se??? Znanost je tu gdje jest. Znanost priznaje da nema pravi odgovor. A gdje je vjera?

Slučaj koji podsjeća - lani sam bila na duhovnoj obnovi patera Linća u Karlovcu pred Božić. Bila je riječ o anđelovu navještenju Mariji, njezinom pristanku i začeću. A onda je rekao - "A SADA STANITE!" Ne želim slušati niti jedno razumsko objašnjenje ovog događaja! Ovo je ljudi OTAJSTVO! Svijet nastoji ovo prevesti na sebi razumljiv jezik a tako se uništava vjera. Vjerujete li uistinu da Bogu ništa nije nemoguće? Ako vjerujete, onda ovo shvatite onako kako je zapisano u Bibliji.

Mislim da je ista stvar i s postankom čovjeka. Zato mi je članak u Booku jako poticajan. I dobar mi je to časopis. nije da mi "sjeda" baš svaka napisana riječ ali je vrlo čitljivo.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Čet pro 23, 2010 23:57 
Avatar korisnika

Pridružen: Uto pro 22, 2009 21:22
Postovi: 150
Lokacija: Slavonski Brod
Vidim, lagano živnuli e-karizmatici!
No, da ne skrenemo na raspravu o evoluciji, što je veoma zanimljiva, ali posebna tema - da nastavimo o časopisu Book.
Sa kristoforskih stranica pozivaju, a da ne trepnu okom, svećenike da im laik (???) tumači vjeru pa tako piše:
TEČAJ ZA UPOZNAVANJE KARIZMIkarizme
Ustanova Kristofori organizira tečaj za upoznavanje s karizmama namijenjen isključivo svećenicima.
http://www.kristofori.hr/hr/index.html gdje piše slijedeće:
Preduvjet:
Formiranje grupe od barem dva svećenika.
Vrijeme održavanja:
Jednom mjesečno u trajanju od 5 sati u terminu koji odgovara grupi.
Mjesto održavanja:
Tamo gdje grupa odredi.
Cijena tečaja:
Osnovni troškovi putovanja predavača.
Teme:
Upoznavanje s karizmama, načinom primanja i načinom korištenja.
Predavači:
Josip Lončar i gosti predavači

******
U poplavi banalizacije svećeničke službe ovo je novi moment. Da se organizira tečaj gdje će svećenicima predavati l a i c i !?! Laici karizmatici (navodni karizmatici) drže pouku svećeništvu?
Zar ovo nije čista protestantizacija? Sudeći po ovome Katolički bogoslovni fakulteti nisu dovoljni, sada svećenstvu moraju predavati i laici čak i bez formalne teološke naobrazbe???
To je instant vjera na protestantskom načelu - svi smo mi svećenici! Par tečajeva kojekakvih karizmatika, provjerenih i neprovjerenih (ali zato atraktivnih) i gotovo da si sprema za Božju službu.
***************
I da vidite malo tko financira tu tiskovinu:
A evo sada i izvatka tko je organizacija Crown koja jako ekonomski utjeće na naš časopis Book:

http://www.crown.org/AboutCrown/Vision.aspx

Who We Are: The Crown Vision
A Vision for Life Transformation ...
Crown Financial Ministries®, founded in 1976, is an interdenominational ministry dedicated to equipping people around the world to learn, apply, and teach biblical financial principles
.

Uz to što su međukonfesionalni (još gore, jer kažu da smo mi katolici denominacija krščanstva pa nas izjednačavaju sa protestantima i drugim otpadom od vjere), njihv je cilj: Naučiti, primjeniti i obučavati Biblijska financijska načela???

A što su to drugo nego protestanti???

Dakle, ne jedan već nekoliko redova istine pa onda protestantska floskula ili slično kukavičje jaje.
Zato treba dobro paziti i njegova ekscelencija Varaždinski biskup komu su pismeno zatražili...Društvo je predalo statut Varaždinskom biskupu, te se nalazi u fazi probacije...

Zanimao bi me njihov jasan odgovor ili još bolje papiri: u kakvim su odnosima sa The Crown Projectom?


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pet pro 24, 2010 07:32 
Avatar korisnika

Pridružen: Čet pro 31, 2009 12:59
Postovi: 248
@Psalam_118_8 i ruta
O evoluciji ima na ovoj stranici. Izvolite.
@Daba
Kao da je prvotna zadaća svećenika karizmatizam. Svećenik je alter Christus. On je taj po kojem je Kristova Žrtva upristunjena. Katoličko svećeništvo je žrtveno svećeništvo, a to je ono što neki ne shvaćaju. Svećenik posreduje. Da ljudi znaju kolika dobra mogu izvuči od jedne sv. Mise, jedne sv. Pričesti, jedne sv. Ispovijedi ne bi toliko forsirali pretjerani pozitivizam karizmi, karizmatizma i karizmatika i često napravili idola od dara i karizmatika umjesto da im je idol sam Darivatelj odnosno Bog, Duh Sveti. No ovo opet može ići u drugu temu koja već postoji, ali priznajem da je časopis dosta karizmatski orjentiran.

_________________
http://www.mhfm1.com


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pet pro 24, 2010 11:15 

Pridružen: Pon lis 18, 2010 09:28
Postovi: 12
Slažem se s Rutom, i ja sam baš kroz časopis Book potaknuta na razmišljanje i istraživanje o evoluciji. I koji je tu odnos s vjerom. Al' o tome postoji već tema.
A što se tiče onog članka o emisiji 'Mir i dobro', također me potakao na razmišljanje. Pa i mi laici smo pozvani na provjeravanje, istraživanje, produbljivanje... a ne kako često vidim - sve što kaže svećenik uzimamo zdravo za gotovo, ne razmišljajući je li to stav Crkve ili njegovo osobno mišljenje.
Ovaj spomenuti tečaj za upoznavaje karizmi za svećenike ja ne doživljavam kao banalizaciju svećeničkog poziva, nego kao nadopunu. Znamo da se na Katoličkim bogoslovnim fakultetima neke stvari s kojima se svećenici susreću u praksi, uopće ne spominju. A ovdje čovjek s dugododišnjom praksom rada s ljudima i produbljivanja svoje vjere želi podijeliti svoje iskustvo. I svjestan je koliko su nam svećenici dragocjeni, želi im pomoći razumjeti konkretne probleme ljudi s kojima se susreću. I s nekim svećenicima ima jako dobru suradnju. Zar nisu i laici pozvani na obnovu svoje Crkve (sjetite se sv. Franje)?
Baš o ovome što Cunjozu govori ( o dobru iz sv Mise, sakramenata, katekizma, papinih enciklika...) dotični gospodin Josip L. jako puno govori. I ljude potiče na življenje svoje vjere. Imaš u Booku br.2 njegov članak "Kako prikazati misu", govori o tome što sve možemo primiti iz akivnog sudjelovanja u sv Misi.
Samo vam želim reći da ne sudite o nečem površinski prije nego provjerite o čemu se tu zapravo radi.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pet pro 24, 2010 15:21 
Avatar korisnika

Pridružen: Sri lip 24, 2009 15:19
Postovi: 395
Daba je napisao/la:
U poplavi banalizacije svećeničke službe ovo je novi moment. Da se organizira tečaj gdje će svećenicima predavati l a i c i !?! Laici karizmatici (navodni karizmatici) drže pouku svećeništvu?


Pozitivna iskustva uvijek mogu dobro doći ako su u ozbiljnom katoličkom duhu i ako se ne profurava ideja da je karizmatizam nešto što nadilazi katolicizam i da je uvjet da svećenici postanu "duhovniji". Nadam se samo da laici neće polagati ruke na svećenike, to bi bilo zaista previše.

_________________
Ne varajte se: Bog se ne da izrugivati! Što tko sije, to će i žeti! (Gal 6:7)


Zadnja izmjena: Bernard; Pet pro 24, 2010 15:43; ukupno mijenjano 2 put/a.

Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pet pro 24, 2010 15:29 
Avatar korisnika

Pridružen: Sri lip 24, 2009 15:19
Postovi: 395
Daba je napisao/la:
Who We Are: The Crown Vision
A Vision for Life Transformation ...
Crown Financial Ministries®, founded in 1976, is an interdenominational ministry dedicated to equipping people around the world to learn, apply, and teach biblical financial principles
.
Uz to što su međukonfesionalni (još gore, jer kažu da smo mi katolici denominacija krščanstva pa nas izjednačavaju sa protestantima i drugim otpadom od vjere), njihv je cilj: Naučiti, primjeniti i obučavati Biblijska financijska načela???


Volio bih znati što podrazumijevaju pod biblijskim financijskim načelima, jer je to kao pojam zaista proizišlo iz protestantizma koji programski ne spominje crkveni nauk, nego "biblijski nauk" na temelju načela Sola Scriptura. Ako je riječ o odgoju za odgovorno postupanje s prihodima, tada svaka čast jer nam takvo što doista treba, ali ako je riječ o krivovjernoj teologiji prosperiteta koja se u takvim pričama prečesto profurava (ako imaš vjere, bit ćeš bogat i zdrav-proizišlo iz doslovno shvaćene Pnz 7:12-15 i sličnih biblijskih mjesta, lansirali su je protestantski pentekosni krugovi), tad takvo što ne bih htio ni čuti ni vidjeti.

_________________
Ne varajte se: Bog se ne da izrugivati! Što tko sije, to će i žeti! (Gal 6:7)


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pet pro 24, 2010 16:50 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 4415
Psalam_118_8 je napisao/la:
Naravno, da su uvjeti prije 100 godina, a kamoli prije 1000 bili drugačiji nego recimo danas, ali čovjek nikako nije sigurno nastao od majmuna niti kroz evoluciju.


Pobijanje evolucije ionako ne može "dokazati" nevjernicima Božju opstojnost. Znanost se razvija i razvijat će se dalje... Raznim kreacionističkim teorijama također manjkaju dokazi. Kad mnogi biolozi, prirodoslovci, teolozi i sam Sveti Otac kažu da evolucija uopće nije u suprotnosti s Božjim stvarateljskim djelom niti s Božjom riječju i katoličkim naukom, zašto dovoditi ljude bespotrebno u sukob savjesti?

Bernard je napisao/la:
Volio bih znati što podrazumijevaju pod biblijskim financijskim načelima, jer je to kao pojam zaista proizišlo iz protestantizma koji programski ne spominje crkveni nauk, nego "biblijski nauk" na temelju načela Sola Scriptura. Ako je riječ o odgoju za odgovorno postupanje s prihodima, tada svaka čast jer nam takvo što doista treba,


Crown je evangelički, a postoji katolički Veritas Financial Ministries, čiji je Phil Lenahan autor i kod nas prevedene knjige "Upravljanje novcem za katolike" (u izdanju Verbuma), Ne znam zašto reklamirati i posuđivati tuđe kad imamo vlastito?


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Pet pro 24, 2010 17:02 

Pridružen: Sri pro 22, 2010 23:22
Postovi: 42
Hvaljen Isus i Marija!
Ako pogledamo jedno drvo u zimi ili u ljeti pokriveno tisućama detalja, ili jedan cvijet na livadi, koliko detalja je na njemu, dovoljno je da se vidi da to ne može biti stvoreno nikako drugačije nego nečim nadljudskim, nečim savršenim, od nekog savršenog, od samog Boga, no, svatko ima pravo na svoje mišljenje i ne želim nikako na ništa poticati, samo sam dao svoje svjedočanstvo i doživljaj Boga u svemu što je stvoreno pa tako i prvenstveno u čovjeku. No nećemo više o tome 
Vidim da se sad potežu pitanja o laicima i svećenicima, te o organizaciji Crown.
Kako sam bio na molitvenim susretima u Jelenovcu gdje se spominje Crown i Crown tečajevi, krenuo sam u istraživanje, ponovno  Došao sam i u kratki posjed skripte ili radne bilježnice (nisam siguran kako točno to definirati, jer se isprepliću i zadaci i obrađuju teme) od čovjeka koji je prošao tečaj i koji je btw. bio oduševljen njime i doživio preobrazbu a radilo se o intelektualcu, i cilj tog tečaja je da ljudi postanu financijski slobodno u smislu da vidiš, saznaš i priznaš samom sebi kakav je tvoj „odnos“ prema financijama, bilo da ih imaš previše ili da si u dugovima, no ono što je ustvari cilj tečaja je da sam sebe upoznaš u odnosu prema Bogu i prema drugima, posebice prema bližnjima, a naročito bračnih drugova, jer znam to otprije da se u svijetu oko 50% brakova razara zbog financija (no pravi razlog je ne-komunikacija i slično, nešto puno dublje od financija) i ovaj tečaj u tome pomaže, dovesti čovjeka na pravi put, ali ne samo financijski, nego prema samom sebi, Bogu i bližnjima.
Ono što me oduševilo i što nisam znao, da se novac, posjedovanje i slično u Bibliji spominje na oko 2350 mjesta, gotovo najviše od svih drugih tema (mislim da se ljubav ili vjera spominje samo više), jer je Bog i Isus znao koji će mu biti najveći neprijatelj da pridobije nečije srce, a ako pogledamo što se danas događa u svijetu zbog moći i novca, sve vam je jasno. Ovaj tečaj je baziran 100% na Bibliji i tome što Biblija kaže o tome, kako izaći iz dugova, davanje desetine, da li biti jamac i ono da je Bog vladar svega, a mi poslužitelji. Ovdje se govori o tome kako odgovorno postupati sa financijama, kako da nam financije ne postanu prije Boga, kako izaći iz dugova, kako pomagati bližnje koji su u potrebi, sve ono što je Isus učio i što Sveto Pismo traži od nas, no uz sve to, tečaj nudi i praktičan dio, što je fenomenalno, znači, npr. kako napraviti otplatu duga, kako planirati troškove, kako neku situaciju riješiti na najbolji način i slično. Crow kao organizacija surađuje sa kršćanima diljem svijeta i postoji poseban dodatka za katolike (koliko sam vidio), no sve je bazirano 100% na Božjim financijskim principima tj. Bibliji, te je njihov cilj (i zbog toga djeluju i surađuju sa raznim katoličkim udruga na svim kontinentima svijeta) propovijedati i naviještati Božju riječ kroz priču o financijama. Koliko sam skužio i koliko sam saznao u to kratko vrijeme od toga čovjeka, sistem je da imate zadaću sa pitanjima na koje morate sami sebi iskreno odgovoriti (pitanja su bazirana na temama iz Biblije), nakon toga imate objašnjenje određene teme i praktični dio koji morate napraviti do slijedeći puta, drugim riječima, kroz rad upoznajete sami sebe, svoj odnos prema financijama i svoj odnos prema Bogu i čovjeku koji je do vas u svakidašnjem životu. Grupe su male (mislim da oko 10-ak članova), tako da svatko može iznijeti svoj problem i na individualan način se sa njime radi.
Crown kao organizacija nikoga ne sponzorira, niti financijski pomaže, cilj im širenje Božjeg kraljevstva i jedan od glavnih „mota“ im je Matej 6,33 (Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati.), a sponzorira se donacijama iz svijeta, odnosno živi od Božje providnosti. Znači Bog prije svega, prije novca, ali i naučiti kako raspolagati sa novcem, odnosno povjerenim nam dobrima. Ono što sam zaboravio napomenuti a što me se također dojmilo da ljudi imaju zadatak moliti jedni za druge do slijedećeg susreta, sastanka, grupe ili kako već, što znači da se ujedno ljudi uče moliti polako i privikavaju na to (osjetiti da i drugi treba pomoć), te učenje pojedinih kratkih stihova iz Biblije na pamet. Gledao sam i kratke filmove koje su snimili, jer žele i ljudima koji nisu toliko pismeni (u Africi i slično), ali i diljem svijeta, pokazati što je Božje kraljevstvo i tu su priče o Bogatašu i Lazaru i Udovici i ulju i još neki filmovi, ne znam točno koji, no ova dva su toliko jaka, da se čovjek stvarno zapita. Ne da je nešto krivo u ovome, nego je pohvalno i nešto konačno drugačije od svjetovnih tečajeva, koji vas uče da ako ćeš pomoći, ako ćeš dati od sebe, onda ne možeš imati, a Bog kaže, onaj koji daje, prima.
Ja bih reko da ovaj tečaj dovodi do toga da shvatite da određeni problem postoji, da kroz zadaće skužite i priznate sami sebi da problem postoji i da uz razne smjernice problem polako riješite, super. I ako sam dobro zapamtio, ima jedan tema koja se bavi djecom, odnosno kako taj stav Biblijski ispravan, prenijeti na djecu i već ih odmalena učiti pravim financijskim principima baziranim na Bibliji. Jedna od stvari koja mi je ostala u pamćenju je ovo: Nemojte krasti; nemojte lagati i varati svoga bližnjega. Levitski zakonik 19,11.
U svakom slučaju, čim ču moći, prijavit ću se na tečaj, jer mogu samo produbiti svoju vjeru i naučiti kako se svaki dan boriti sa time kada vidim da bih nešto trebao kupiti a sam znam da mi ne treba i da će me opet odvesti u minus i da se ne trebam dokazivati susjedu da sam bolji od njega, jer ništa od toga što imam ovdje neću odnijeti na drugi svijet.
Ova tema o laicima i svećenicima mi je također bila do nedavno neshvatljiva, no o tome nakon Božića, idemo se sada polako spremati za proslavu Gospodinova rođendana.
Još jednom, neka vam je svima blagoslovljen Božić.
Hvaljen Isus i Marija!


Vrh
 Profil  
 
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 438 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 30  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži prema:
Idi na:  
cron
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr