Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 06:20

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 56  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon srp 21, 2008 13:14 

dali ste mi materijala da je malo propitam o svemu tome,kad dobijem odgovore napisat ću ih

Vrh

PostPostano: Pon srp 21, 2008 15:15 

Giovi je napisao/la:
Barnaba, ovdje se ne radi o ekumenizmu, već o katoličkoj zajednici koja je poslušna papi i nauku Crkve. Protestanti ili Pravoslavci nisu poslušni papi i imaju drugačiji nauk. Nema tu miješanja religija, točno se zna što neokatekumen mora (polako) prihvaćati (a to je na kraju katolički nauk).

ona je već 9 godina na Putu i veli mi da nije navikla ić na našu misu jer sam je pozvao da sa mnom tamo dođe.

Što se tiče poslušnosti,zar SPC nije potpisala dokument di Papu priznaje Prvog među jednakima i time se obavezala na poslušnost Papi?

Vrh

PostPostano: Pon srp 21, 2008 15:57 
Administrator

Pravoslavne crkve su papi priznale prvenstvo u časti, no to nema veze sa poslušnošću, ipak su oni druga Crkva. Neokatekumenski put je s druge strane dio katoličke Crkve. Nije ovo pitanje Pravoslavaca, već još više i drugih, pogotovo protestanata koji su postali neokatekumeni.
Još uvijek ne shvaćam po čemu je ona Pravoslavka, subotom sigurno ide na neokatekumensku (tj. katoličku) euharistiju i ima poslušnost prema katehistima - koji su zajedno s Kikom poslušni papi i Katoličkoj Crkvi?

Vrh

PostPostano: Uto srp 22, 2008 07:01 

Ovo je posao jako hipotetski razgovor. Možda je vrijeme za hipotetski primjer. :wink:
Ako bi ja pjevao u Pravoslavnom crkvenom zboru (jer mi je pojenje sviđa), sasvim normalno bi pjevao i na njihovoj liturgiji. Pritom bi ostao Katolik iako bi sluša dirigenta (ravnatelja).
Sve to bi bilo moguće ako bi mi dozvolili da pjevam i ako me ne bi silili da pređem na Pravoslavlje, i naravno da se ja osjećam u zboru prihvaćen i punopravan član.

Vrh

PostPostano: Uto srp 22, 2008 13:31 
Administrator

Pjevati radi glazbe i umjetnosti može i ateista, ovdje se radi o načinu života koji je u potpunom predanju i poslušnosti Crkvi (katoličkoj).

Vrh

PostPostano: Sri srp 23, 2008 08:55 

evo pitao sam curu glede pravoslavlja,veli da je Pravoslavka,da je na Put došla jer joj se jako svidjelo ali kad bi postojala slična formacija u njihovoj crkvi da bi tamo išla.Ode subotom na euharistiju sa zajednicom ali također ide i na njihove mise.Dakle Pravoslavka koja ide i na Put i poslušna je katehistima.I nije jedina u zajednici koja je Pravoslavka

Vrh

PostPostano: Sri srp 23, 2008 09:27 

Što se tiče Pravoslavaca ja tu ne vidim zapreku jer oni imaju sakrament Ispovjedi i imaju Euharistiju, dakle mogu se i pričestiti ako žele.
S protestantima je drugi slučaj, oni prije pristupanja euharistiji trebali obaviti ispovjed kod Katoličkog svećenika i tu bi nastao problem. Ili nebi uzimali Tjelo i Krv Kristovu kao što ne uzimaju npr. rastavljeni Katolici. Prvi put čujem od Giovija da ima nakih protestanata koji su Neokatekumeni? Giovi imaš li neki link ili izvor gdje to mogu provjeriti, jer mi je to nevjerojatno?

Vrh

PostPostano: Sri srp 23, 2008 13:50 
Administrator

Barnaba, u praksi nema pravoslavca ni protestanta ako je neokatekumen.
Prije priznanja mnogi stavovi nisu bili jasno definirani,
pa su se neokatekumeni mogli izjašnjavati općenito kao kršćani,
i u tom relativizmu je bio mogući problem.

No sada je neokatekumenski put u potpunosti katolički put inicijacije, priznat od pape i pod poslušnosti papi,
a liturgija mora slijediti rimski misal. Takav put i statut je papa priznao.
"Priznajem Neokatekumenski put kao itinerarij katoličke formacije..."(statut, čl. 1)
A ta katolička formacija namjenjena je osim onima koji nisu dovoljno evangelizirani i onima
"koji potječu iz kršćanskih vjeroispovijesti koje nisu u punom zajedništvu
s Katoličkom Crkvom." (statut, čl. 5)

Neokatekumeni trebaju pridonositi obnovi (katoličke) župe u poslušnosti lokalnom biskupu, a oni koji su pozvani i da postanu (katolički) svećenici ili redovnice. Statut sada, za razliku od prijašnjeg perioda, naglašava korištenje Katekizma Katoličke Crkve.
Zato pripadnik NKP u praksi nikako ne može biti pravoslavac, kao što ni grkokatolici nisu pravoslavci samo zato što služe istočni obred, već su katolici jer imaju istu vjeru i poslušnost papi.

Vrh

PostPostano: Sri srp 23, 2008 23:28 

pitao sam sestru i rekla mi je da je Pravoslavka i da u tri zajednice u toj župi ima ukupno 10-15 Katolika,ostalo su Pravoslavci.Kaže da sudjeluje na službi riječi i na euharistiji ali da bez obzira na to ona ostaje Pravoslavka.

Vrh

PostPostano: Čet srp 24, 2008 19:38 

Evo malo sam pratio vaš razgovor, pa da i ja nešto napišem.
Što se tiće neokatekumena i ostale vjere: npr. u Srbiji postoje neke zajednice u kojima ima ateista, katolika i pravoslavaca. Zašto je jedan pravslavac u zajednici? Najvjerojatnije jer je čuo jedan navještaj o Isusu Kristu koji je živ, koji nije jedna utopija, i kroz ovaj navještaj (vjerojatno) je vidio u ljudima koji mu navještaju radosnu vijest da je to istina, i to ga je najvjerovatnije dotaklo i zato ušao u zajednicu, neki uđu u zajenicu iz znatiželje, neki jer možda nisu imali šta raditi i išli slušati prve kateheze i onda nastavili u zajenici, ne razmišljajući da li su pravoslavci ili pripadnici neke "druge" crkve. Ja bih Vam rekao kad smo radili kateheze u jednom mjestu, došle su dvije muslimanke, i kad nam je župnik rekao da su muslimanke, porazgovarali smo prvo sa njima, objašnjavajući da "ovdje se govori" o Isusu Kristu, ali one su željele nastviti, kasnije smo (zajedno s njima) razgovarali i sa njihovim muževima, da li oni dopuštaju da idu u crkvu slušati kateheze, jer nismo željeli neugodnosti, i oni su pristali. Nakon nekog vremena jedna je odustala, a druga izrazila želju krstiti se. Sad treba vidjeti s vremenom njezinu intenciju i onda možda se bude htjela krstiti-možda ne. U Izraelu djeluju dvije zajednice (nisam siguran da li 2 ili 3), u kojima ima "svakakvih" a među njima su i nekoliko osoba kiji dolaze od ortodoksnih židovskih obitelji ( za njih smo svinje, ili nas nazivaju KOIM-psi) i svi su došli zbog jednog navještaja koji je govorio njihovom ŽIVOTU!
Zato važno je za nas (katolike) da se držimo u zajedništvu sa Papom i da se držimo i statuta, ali za "ostale" je važno čuti RADOSNU VIJEST, a onda je na Gospodinu da djeluje u njihovom životu. Što su radili apostoli? Navještali su uskrsloga Isusa Krista! Svim ljudima, svih narodnosti i vjere! To treba i danas raditi!

mir s Vama!

Vrh

PostPostano: Pet srp 25, 2008 07:13 

Mislim da pretjeruješ 8)
Sad baš da ima ateista :shock: :roll: :lol:
Naravno da na put krenu i ateisti ali samim tim što su krenuli na Put to u neku ruku prestaju biti.
Kad se krste pogotovo nisu ateisti.
Nego iz svega ovog zadnjeg se vidi da Neokatekumeni nisu tako zatvoreni kad s njima drugi zajedno mole i pohađaju Sv. misu. :D

Vrh

PostPostano: Pet srp 25, 2008 17:17 

Možda sam se krivo izrazio (napisao), u zajednicu uđu i dosta ateista, a normalno da kad se krste to više nisu.
:shock:

Vrh

PostPostano: Pet srp 25, 2008 20:38 

znam neke koji su 7-8 godina na Putu ali se još nisu krstili.Ali imaju namjeru da se krste samo čekaju pravo vrijeme

Vrh

PostPostano: Sub srp 26, 2008 12:21 

Evo odlučio sam vam preporučati neke knjige koje govore o neokatekumenskom putU, neka iskustva itd.

NEOKATEKUMENAT-Jedan put kršćanske inicijacije
sa Španjolskog preveo porečKo-pulski biskup u miru Antun Bogetić, koji je do nedavno bio itinerant na Tajvanu

U ZATVORU ALI SLOBODNI- iskustva zatvorenika u talijanskim zatvorima koji su slušali kateheze u zatvoru, mongi od njih su bili ubojice, lopovi, ali i "sitni" delinkventi. Ovu knjigu možete narućiti:
Karitativni fond UPT "NE ŽIVI ČOVIJEK SAMO O KRUHU", pp51, Đakovo; 031 811 774

NEOKATEKUMENSKI PUT-PREMA PAVLU VI i IVANU PAVLU II

NEOKATEKUMENSKE ZAJEDNICE-teološka prosudba

Sve ove knjige su dobre za lakše shvaćanje što je to neokatekumenski put. I svima preporučam da poslušaju kateheze kad budu bile u vašoj župi, ako ništa drugo bar iz znatiželje.

Mir s vama! :D :D

Vrh

PostPostano: Ned srp 27, 2008 07:08 
Administrator

neos je napisao/la:
Možda sam se krivo izrazio (napisao), u zajednicu uđu i dosta ateista, a normalno da kad se krste to više nisu.

I drugi put si nejasan, oni prestaju biti ateisti i prije krštenja. Neokatekumen ne može biti ateista, takve ljude koji žele prihvatiti Krista i pripremaju se za krštenje cijela Crkva naziva "katekumeni", jer oni više nisu ateisti makar još nisu kršteni, pa ih ni mi ne trebamo tako nazivati.
No, oni nisu ni punopravni članovi zajednice, pa tako ni kod neokatekumena ne mogu sudjelovati u zajedničkom slavlju euharistije, već ih svećenik nakon uvodnog djela blagoslovi i otpusti.

Gutaperka je napisao/la:
znam neke koji su 7-8 godina na Putu ali se još nisu krstili.Ali imaju namjeru da se krste samo čekaju pravo vrijeme

Takvi će moguće ubuduće biti ranije kršteni, jer Crkva preporuča da se trajanje Puta skrati i time izbjegne razvodnjenost. U statutu je za krštenje naznačeno "u pravilu je prikladno čekati zatvaranje drugog skrutinija, otprilike četiri godina", a znamo da je trenutno prosjek za drugi skrutinij više nego duplo duži. U predugom čekanju lako dođe do "uspavanosti".

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 56  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata