Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 12:49

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 438 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 30  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet pro 31, 2010 14:36 

Ivana_Franciska je napisao/la:
pa gle, kad je on i njegovih 500 molitelja molilo bar se nešto pokrenulo, a nije bilo isto kao prije!
ko kaže da to nije Božji plan! Bog ne radi kak mi očekujemo i ne ispunjava naše molitve na naš načini po našoj zamisli..
kad bi se to tako događalo, ajme meni...u svijetu bi vladao kaos!

znam za mnoga svjedočanstva koja su se događala i po njegovoj molitvi i po molitvi drugih karizmatika i znam da je naš Bog živ i da djeluje po našim/njihovim molitvama, ali samo onako kako Bog to hoće!

E ovo je skoro pa glupost. Prvo tko može znati po čijim molitvama Bog nekoga uslišava. Kako se baš može ocjeniti da su nečije molitve... A što rade molitve svećenika, redovnika i redovnica, pobožnih adoratora koji se "Bogu klanjaju u Duhu i istini..! Dakle ono ništa ne vrijedi što se molilo do sada. Samo karizmatske molitve vrijede.

Neki ovakve gluposti odnese sa sobom u nepovrat Stara godina!

Vrh

PostPostano: Pet pro 31, 2010 15:32 

Sneni:
Citat:
A što rade molitve svećenika, redovnika i redovnica, pobožnih adoratora koji se "Bogu klanjaju u Duhu i istini..! Dakle ono ništa ne vrijedi što se molilo do sada. Samo karizmatske molitve vrijede.

Iako ovi upisi spadaju na temu Karizmatski pokret, sve što Lončar primi, znači i Book, ima pečat karizmatskog, pa će valda Barnaba pripustiti da ovi upisi ostaju ovdje.

Dakle, kao što vidimo, i dalje su velikom većinom, oni koji su za KO isključivo za nju, skoro da ne priznaju nikakve (konkretne!) greške, već sve uopćeno (bezlično), a oni koji su protiv KO, samo greške i vide, a na kapaljuku ili nikako ono afirmativno. Oba gledišta pate od zapravo manjka kreposti pravednosti. Ako gledamo ono dobro i odlažemo loše, to nije nikakav 'srednji put', kamoli relativizacija, već radije pokušaj unošenja trijeznosti. Evo, kako je to lijepo izrazio p Slavko Pavin:
Citat:
„Karizmatski pokret i slični njemu, posebno u Katoličkoj Crkvi, još je „neistraženo područje“. U tim pokretima ima puno nove prodorne dinamike, života, ali i puno traženja, čak lutanja. Ovisi. Ima divnih pojedinaca. Ali ima i onih koji jako kompromitiraju karizmatski pokret gledan u cjelini.

Kod:
Jedan tamo biskup ima Misu svečano, na tim seminarima, ne. Drugi zabranjuje, ne? I to je taj dakle zapravo problem, mi još nismo načisto. Nije se mislim dovoljno potrudilo, da zaista se tu mi nađemo, i da  vidimo što tu je dobro, što tu nije dobro. Kako ja imam te duhovne vježbe, u njima je izrazito naglašeno razlučivanje duhova, onda normalno da ja u susretu s takvim osobama, gledam da li je to dobro ili nije. Recimo te osobe kod mene imaju vježbe, koje su bile u karizmatskom pokretu. Imamo ja bih rekao dvije skupine; jedna, hhhm, rek'o bi negativna skupina. To su ljudi koji su uvjereni da su oni sve postigli, i da oni samo mogu neku eventualnu glazuru dobit' u duhovnim vježbama, ako im to treba.. Ali, oni nemaju šta, oni gledaju bijelo, oni ne rade na sebi ništa. Ja bih rek'o, to je katastrofa! Za takve ljude, prije svega.. Drugi su puno pozitivniji, oni shvaćaju da u došli do neke kulminacije, ili da tako kažem stagnacije, ne znaju kud sad dalje.. Vide da su sve iscrpli, sve te mogućnosti, ali osjećaju da im nešto fali.. I onda traže pomoć, ne? A onda zapravo, kad uđu u duhovne vježbe, onda otkrivaju beskrajna prostranstva naše duše, koje nisu ni taknuli, koje nisu uopće prepoznali.

Treba i ovo posvijestiti: ima karizmatika katolika, ali ima i karizmatika protestanata. Protestantizam već sam po sebi nema vrhunskog autoriteta kao katolički Magisterium, i pripušten je samovoljnom tumačenju Biblije. U startu je to stoga rasadište, svakakvih doktrinalno praktičnih egzebicija. A kad se tome pridoda sva raskoš karizmatskih osebujnosti, nastaje pravi dar mar. (pogledajte video clipove koje sam stavio uz imena pastora ili nabavite knjigu "Karizmatski pokret - zbilja ili zbrka?) Kada katolici karizmatici importiraju te nezdrave elemente, jednako se javlja kod njih. Naglašavam, elemente, ne ukupnost. Te elemente vrlo brzo dostigne raspojasanost, ili čisto ljudska prijevarna težnja, biti vođen "izravno" od Duha, ne imati nikakav (zdravi i potrebni!) autoritet nad sobom i sigurnost ukotvljenosti u Tradiciji. Takve su stvari inače pridržane za Nebo ("licem u lice"), a dotad organizirana vidljiva hodočasnička Crkva. I p Pavin se osvrće upravo na te nezdrave pojave:

Citat:
To nisu priče, dakle ja moram shvatiti da moram sve što sam od Boga primio, moram Bogu dat! I to nema.., ja ništa za sebe ne smijem tražiti! I sad je opasnost ako recimo mi u nekom pokretu uspijemo, pa nam ljudi plješću, pa postajemo popularni.. Strašno velika opasnost! Kud to ide?! Jer, ja sam tada uvjeren, ja sam pravi.
Kao što sam čuo netko se tužio negdje vani u inozemstvu, 'da je Katolička Crkva previše zatvorena, i da su protestanti puno otvoreniji za karizmatski pokret', i samo što nije reko', idemo tamo! To je recimo opasnost, ne? I u tom smislu bi trebalo dobro paziti ako hoćemo da te karizmatske zajednice i Obnova u cjelini, da uistinu bude zdrava, mora uistinu ići u dubinu, i provjeravati. Zaista.

Cjeli intervju:
http://www.katolik.hr/aktualnomnu/inter ... avko-pavin

Vrh

PostPostano: Pet pro 31, 2010 16:27 

Dok se ta dubinska provjera i odstranjivanje nepoželjnih primjesa ne dogodi, ostaje nam da požalimo što hvalevrijedan projekt izdavanja novog katoličkog glasila pati od slabosti uočenih u karizmatskom pokretu. Osobito u uvjetima kad nemamo više nijedan časopis za mlade (MI to više nije, a Pogled je propao prije nekoliko godina). Imam dva zadnja broja Booka, iz studenog i prosinca, i našao sam dosta poticajnih i dobrih članaka, iako ima i onih koji zaslužuju kritiku. Pohvala izdavaču i uredništvu na hrabrosti i spremnosti da bace rukavicu ulice našoj ateiziranoj kulturi, ali pristup kontroverznim temama (poput evolucije) pati od jednostranosti: prikazuje kreacionizam kao gotovo službeno mišljenje u sklopu Katoličke crkve i odbacuje pokušaje integriranja evolucije u katoličku teologiju skoro kao herezu. Malo smirenijeg tona u tome ne bi škodilo. Pozivanje pojedinih autora na privatne objave (v. Lončarev tekst u broju za studeni o problematici karizmatskog pokreta) također bi trebao procijeniti nadležni crkveni autoritet.

Vrh

PostPostano: Pet pro 31, 2010 17:54 

Bernard:
Kod:
Dok se ta dubinska provjera i odstranjivanje nepoželjnih primjesa ne dogodi, ostaje nam da požalimo što hvalevrijedan projekt izdavanja novog katoličkog glasila pati od slabosti uočenih u karizmatskom pokretu.

Citat:
Pozivanje pojedinih autora na privatne objave (v. Lončarev tekst u broju za studeni o problematici karizmatskog pokreta) također bi trebao procijeniti nadležni crkveni autoritet.

Teško se može saznati, čak i procjenjivati, ima li obučenih za to, i delegiranih da provjeravaju pravovjerje i disciplinu, karizmatika, neokatekumena i sličnih. Pojedinci koji su pokazali neki interes za njihovu obradu, kao Mihaly Szentmartoni, ili dr. Milan Špehar, iako jesu kompetentni kao teolozi i klerici, čini mi se da su to činili da tako kažem na svoju ruku, za osobno istraživanje. Ali kompetencija za to je također bila neka vrsta samoukosti. Njihovi komentari i mini studije uglavnom su bili protiv crkvenih pokreta, ili bar s pretjeranim upozorenjima. No, s jedne strane to je bilo dobro kao balast dota / dosadašnjim pošto poto glorifikacijama istih. S druge strane, i sami karizmatici su mahom upućeni na samoukost. Sami putuju na seminare drugih iskusnijih, čitaju njihove knjige, pitaju savjete, uče metodom pokušaja i pogreške i sl. Pitanje je i s jedne i s druge strane, koliko je to dobro. Sav njihov razvoj ili nazadak ima puno veze s time da li su oni formalni ustrojeni to jest polažu li se u jednom zdravom lancu računi :roll: I ne sami ustrojeni, već i još važnije - jesu li uhodani, uigrani, koriste li autentičnu katoličku karizmatsku duhovnost, ima li dugoročnih dobrih plodova i sl. Treba znati ovo: karizmatska Obnova u Hrvatskoj formalno ne postoji. Postoji samo u zagrebačkoj nadbiskupiji, ali s neodobrenim statutom (dakle nepriznata, u promatranju), stalnim izmjenama koordinatora (predsjednika), prečestim fluktuacijama i vodstva, i članova. Dakle, i prema unutra, i naročito prema van, sve je na pojedincima, a to nikako nije dobro jer je Crkva zajedništvo. Tako se jedni npr. oduševe s fra Ivom Pavićem kao primjerom karizmatika žive vjere, drugi ga glat dožive kao gurua. Ne može se ni jednima ni drugima zanijekati utemeljenost dojmova po kojima su došli do takvog stava. Slijedeći primjer čudne kontrole-vodstva i čudne podložnosti - crkvenosti su domaći egzorcisti. Svjedoci smo da imamo samo jednog, i to nakon svojevrsnog višegodišnjeg pritiska vjernika da tu treba nešto poduzeti. Ideal bi dakle bio harmonija institucije i karizme. Dio institucije se treba probuditi, obučiti i uključiti u pomaganje karizmaticima kroz zdravi prijateljski nadzor, a dio karizmatika treba prestati divljati i upoznati podložnost i poslušnost kao evanđeosku krepost. Svi planovi počivaju na konkretnim ljudima, tako da jedino pitanje ostaje - tko će to učiniti (i kada)? :?

Citat:
Pohvala izdavaču i uredništvu na hrabrosti i spremnosti da bace rukavicu ulice našoj ateiziranoj kulturi

Taj dio štima. Potpisujem.

Vrh

PostPostano: Sub sij 01, 2011 12:03 

Psalam taj i taj reče i ostade živ:"...ako netko slijedi bilo Josipa Lončara zbog njega..."

Možda sam malo prekonzervativan katolik, ali reći da netko slijedi u vjeri nekog laika ma kako sebe on nazivao karizmatikom, je čisto bogohuljenje. Slijediti Josipa Lončara???
Imamo li mi možda našeg Krista i nije li pravilnije Njega slijediti?

Slijediti Josipa Lončara - pa mene zaboli ruka kad to samo nakucam koliko je odbojna konstatacija, da ne kažem pravu riječ.

I onda joše reče slijedeće:"1 KOR 12, 13 - Ta u jednom Duhu svi smo u jedno tijelo kršteni, bilo Židovi, bilo Grci, bilo robovi, bilo slobodni. I svi smo jednim Duhom napojeni."

Kad sam to vidio, da podsjetim na jednu mudrost, mislim da je to Shakespeareovo:"I vrag može citirati Sveto Pismo za svoje potrebe". U odnosu na ovaj demagoški naveden citat, ovo je pun pogodak da se baš to može činiti. Evo zašto. Naš Psalam nama želi reći da naša Sveta katolička Crkva nije jedina prava Crkva Kristova te nalazi u tomu, naizgled potvrdu u ovom citatu. No demagoško je i kukavićje jaje jer se površnim čitanjem možda od prve ne primjeti da piše i riječ KRŠTENI. I da, Kršteni u Svetoj Crkvi Kristovoj - katoličkoj od pravih svećenika su uistinu jedno tijelo bez obzira na naciju i društevno stanje. No, ovi vaši na koje ste mislili nisu valjano kršteni. Oni su u otpadničkim crkvama močeni u vodu, a ne kršteni! Zato ste loše primijenili citat ne bi li Biblijskim citatom naglasili ispravnost vaše nevaljale teze i spasenju u bilo kojoj crkvi.

Vrh

PostPostano: Sub sij 01, 2011 14:36 

Daba,

molim vas samo da preciznije čitate što sam napisao:

Moje obraćanje i živa vjera počela je daleko prije Kristofora, i tvrdim, ako netko slijedi bilo Josipa Lončara zbog njega ili npr. svog župnika zbog njega ili bilo kojeg čovjeka zato jer je možda otvoren prema Gospodinu, zbog njega samoga, odnosno ako netko slijedi čovjeka, to je jedna vrsta idolopoklonstva,

Božji blagoslov!

Vrh

PostPostano: Sub sij 01, 2011 15:04 

Daba i Cunjozu,

Novi sam u ovim blog-ovima i vjerujem da postoje neka pravila ponašanja, posebice na blog-ovima kao što su ovi, o katolicima, no mislim da ovakve izjave, a i ranije smo mogli vidjeti dosta takvih, krše ta pravila, ali i opća pravila moralne pristojnosti. Meni ne pada na pamet da nekoga nazivam takvim imenima, no Bog sve vidi, Bog sve zna, zato se nitko ne mora brinuti ako smatra da je u pravu.

Ako sam ja demagog, onda je i Biblija i Sv. Katolička crkva. Neka svatko pročita cijeli dekret (poslao sam sa koje stranice se može skinuti), pa neka sam prosudi, no molim i svakome od srca preporučam da pročita najnoviju knjigu (intervju) pape Benedikta XVI. Svjetlo svijeta, naročito dio o ekumenizmu (109-125 str.). Želim navesti samo jedan dio sa 113. str.: „Osim pitanja nauka, treba učiniti još mnogo koraka u srcu. Bog u tom pogledu još mora raditi na nama. I u svemu tome treba znati da nam Bog mora pomoći, da sami to ne možemo“.

Demagog bih bio da neke stvari nisam u životu od Gospodina iskusio i da onda idem svjedočiti za nešto što nije istina, no hvala dragom Gospodinu što ispunjava stvari koje je obećao svima nama, a mogao bih vam ovdje nabrojiti ogroman broj Božjih intervencija u svom životu i ljepotu ovozemaljskog života kada se čovjek iz dana u dan trudi ići s Njime. Ne kažem da je to sve lako ili da je to neka ekspress služba, no tražiti najprije Kraljevstvo Nebesko, sve ostalo će vam se nadodati, ali ne kad i kako bi mi to htjeli, već Gospodinu vjerovati, jer On zna što i kad je najbolje nešto za nas.

I još jednom napominjem, vrijeme sve pokaže i svakome će se suditi, mislim da se u tome svi slažemo jer smo katolici, jer i vi tako tvrdite. Jer u svemu ovome manje je bitno da li će netko npr. ozdraviti fizički (iako znademo mnogo primjera iz Biblije da Bogu, Isusu nije ništa nemoguće i da želi da budemo zdravi), ali naj bitnije je da se na koncu čovjek spasi, jer vidio sam ljude koji su bili teško bolesni (npr. jedna obiteljska prijateljica), a izuzetno sretni sa Gospodinom i tu se tek vidi kolika je milost Božja i punina vjere čovjekove, a možemo biti fizički zdravi i ići krivim putem, zato Bogu treba biti izuzetno zahvalan za sve što nam daje, a od Njega dolazi samo ono što je dobro za nas, ta On nas je stvorio i tko će znati što je najbolje za nas, ako ne On, samo to treba uvijek pokušati prepoznati, a to možemo sa Duhom Svetim.

Punina vjere ili katolicizam nije na papiru, nego u srcu, djelima i istinskom svjedočenju Gospodina svaki dan i nadam se da se sada varam kada ču ovo što slijedi napisati, jer sam novi u blog-ovima, no koliko sam uspio malo pročitati, većinom se ističe teorija i tu se vode rasprave, što je svakako bitno, no svjedočanstava te toliko spominjane punine vjere je jako malo, a to je ono najbitnije.

Pismoznanci su poznavali pisma, ali ga nisu živjeli, a svi znamo kako su završili (osim onih koji su nakraju shvatili Istinu). Znali su da Mesija mora doći i sve skupa, a znamo kako su na tu činjenicu sa njihovim znanjem na kraju reagirali. Isus je izabrao neuke ribare, koji nisu poznavali gotovo Pisma, no koji su nakon Duhova počeli živo svjedočiti svoju vjeru, a to želim svakome od nas, vas, svakom hrvatu, da postigne tu puninu vjere sa Duhom Svetim koju su apostoli dobili na Pedesetnicu.

I jedna stvar me na ovim forumima izuzetno iznenadila. Znam da se tu radi o raspravama, raznim temama i slično, no ako se i razilazimo u mišljenjima kod nekih stvari, to nije i ne bi trebala biti apsolutno nikakav prepreka da jedni druge blagoslivljamo u Gospodinu (čast izuzecima), što je i odlika (ili bi trebala biti) svakog katolika, a umjesto toga doživljavaju se napadi, uvrede i slično.

Hvala vam na raspravi, nema smisla da se dalje raspravljamo, kao što sam i ranije spomenuo, idemo pisati o svjedočanstvima i životnim iskustvima sa Gospodinom, a iskreno se nadam da sam barem nekome pomogao sa svojim svjedočanstvom.

Jakovljeva poslanica 3, 1-18
Neka vas, braćo moja, ne bude mnogo učitelja! Ta znate: bit ćemo strože suđeni. Doista, svi mnogo griješimo. Ako tko u govoru ne griješi, savršen je čovjek, vrstan zauzdati i cijelo tijelo. Ubacimo li uzde u usta konjima da ih sebi upokorimo, upravljamo i cijelim tijelom njihovim. Evo i lađa: tolike su i silni ih vjetrovi gone, a neznatno ih kormilo upravlja kamo kormilarova volja hoće. Tako i jezik: malen je ud, a velikim se može ponositi. Evo: kolicna vatra koliku šumu zapali! I jezik je vatra, svijet nepravda jezik je među našim udovima, kalja cijelo tijelo te, zapaljen od pakla, zapaljuje kotač života. Doista, sav rod zvijeri i ptica, gmazova i morskih životinja dade se ukrotiti, i rod ih je ljudski ukrotio, a jezik - zlo nemirno, pun otrova smrtonosnog - nitko od ljudi ne može ukrotiti. Njime blagoslivljamo Gospodina i Oca, njime i proklinjemo ljude na sliku Božju stvorene: iz istih usta izlazi blagoslov i prokletstvo. Ne smije se, braćo moja, tako događati! Zar vrelo na isti otvor šiklja slatko i gorko? Može li, braćo moja, smokva roditi maslinama ili trs smokvama? Ni slan izvor ne može dati slatke vode. Je li tko mudar i razborit među vama? Neka dobrim življenjem pokaže svoja djela u mudroj blagosti. Ako u srcu imate gorku zavist i svadljivost, ne uznosite se i ne lažite protiv istine! Nije to mudrost koja odozgor silazi, nego zemaljska, ljudska, đavolska. Ta gdje je zavist i svadljivost, ondje je nered i svako zlo djelo. A mudrost odozgor ponajprije čista je, zatim mirotvorna, milostiva, poučljiva, puna milosrđa i dobrih plodova, postojana, nehinjena. Plod se pak pravednosti u miru sije onima koji tvore mir.

Neka vas blagoslovi Jahve i neka vas čuva! Neka vas Jahve licem svojim obasja, milostiv neka vam bude! Neka pogled svoj Jahve svrati na vas i mir vam donese!`
Blagoslovljena 2011. godina!

Vrh

PostPostano: Sub sij 01, 2011 15:17 

I nastavno na ovo ako netko slijedi čovjeka.

Prije dosta godina u župi smo imali kapelana koji je izuzetno bio raspoložen za rad sa mladima i na sve načine ih je pokušao dobiti u crkvu i s vremenom mu je uspjelo. Mnogi mladi su ga hvalili, a vjerojatno i iz razloga što se možda ponekad i na krive načine, udovoljavajući njima htio približiti čim više tim mladima i dovesti ih u crkvu i to mu je dosta dobro uspjelo.

No, kad je on otišao dalje iz župe, oko 50%, a možda i više tih mladih, nakon njegovog odlaska više nije ni kročilo u crkvu, jer su „išli“ za kapelanom, a ne Bogom i to je velika pogreška.

Da, nažalost, itekako ljudi idu ili ne idu zbog čovjeka npr. u crkvu, koliko puta sam čuo „ne idem ja na Misu, što će meni onaj tamo (svećenik) pričati koji npr. ima vanbračno dijete“ ili slično. Tko smo mi da koga osuđujemo, no razlog odlaska u crkvu bi svakako trebao biti prije svega Bog, kao što bi Bog trebao biti na prvom mjestu u našem životu.

No ponekad je i to put, krenuti tako, pa se negdje otvori Bogu prostora da djeluje i čovjek se uistinu obrati.

Božji blagoslov!

Vrh

PostPostano: Sub sij 01, 2011 16:49 

Ako sam igdje napisala da je jedino molitva karizmatika uslišana, molim da to citirate!!!
Nećete to naći, pa se nemojte ni truditi tražiti!

„vrijednost svakog čovjeka nije u tome koliko ima prirodnih i nadnaravnih darova, niti u tome koliko netko čini, niti se njegova vrijednost procjenjuje prema zvanju u kojem se nalazi. Samo je jedno mjerilo po kojem Isus Krist prosuđuje čovjeka: koliko je čovjek ostvario sve dobivene darove i koliko je tako prema svojim mogućnostima postao sličan Isusu Kristu. Isusu koji je rekao: 'Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih' (Iv 13,15). Tada svatih da jedini Isus zna tko sam i koliko vrijedim i da jedino njemu pripada prosudba. Svatih da nitko ni sebe ni druge ne može objektivno prosuditi. Naša je zadaća na ovom svijetu samo jedna – nastojati svakodnevno živjeti u istini, dobroti i ljubavi i tako biti sve sličniji njemu.“ Slavko Pavin o svjedočanstvu jednog svećenika koji je doživio kliničku smrt

Bili mi karizmatici (fra Smilja Kožulj, Josip Lončar, Zvjezdan Linić, Ivo Pavić i ostali ), fokolari i pripadnici bilo kojeg pokreta unutar Katoličke Crkve cilj bi nam trebao biti isti…

Dana nam je širina u našoj Crkvi.. neki vole živo slavljenje, drugi vole i potrebna im je tišina, i svatko može naći za svoju dušu što im odgovara… i nema potrebe da mi ovdje odlučujemo što je ispravno i što nije ispravno, što je od Boga ili nije, postoji oni koji su za to odgovorni i o tome trebaju brinuti.
Ovdje bi se trebalo raspravljati o mom/tvom osobnom izboru, a ne o prihvaćanju karizmatskog pokreta unutar KC, nema smisla, on je odavno već prihvaćen!
..budimo živi svjedoci ovdje na forumu, u našoj obitelji, u zajednici-župskoj i molitvenoj… živimo što propovijedamo i Isus nas čeka na kraju našeg ovozemaljskog puta…

I samo na kraju!
Opet ću pohvaliti BOOK..i drago mi je da ga je i Bernard pohvalio i da smo se vratili na početak i naslov teme!
Jako mi je drago i to da uz obilje astro ovog ili onog, te revije ovakve ili onakve, na našim kioscima možemo naći i časopis koji progovara o našoj Crkvi!
Osobno mislim da je to bio jedan veliki projekt (i još je uvijek) u koji ne ulazi čovjek samo sa svojom glavom, a bez vodstva Neba i vjere da će ljudi doći do Boga čitajući časopis!

Da je to lako, jednostavno i isplativo, imali bi mnoštvo časopisa na vjersku temu, ali, nažalost nema ih..

Čitam vas i pretplatit ću se za cijelu ovu godinu!

Vrh

PostPostano: Sub sij 01, 2011 18:29 

Psalam_118_8 je napisao/la:
Daba i Cunjozu,

Novi sam u ovim blog-ovima i vjerujem da postoje neka pravila ponašanja, posebice na blog-ovima kao što su ovi, o katolicima, no mislim da ovakve izjave, a i ranije smo mogli vidjeti dosta takvih, krše ta pravila, ali i opća pravila moralne pristojnosti. Meni ne pada na pamet da nekoga nazivam takvim imenima, no Bog sve vidi, Bog sve zna, zato se nitko ne mora brinuti ako smatra da je u pravu.

Moram priznati da zbog objektivnih razloga nisam mogao, detaljno pratiti ovu temu ali ugrubo nisam primjetio ništa što bi bilo eksplicitno vrijeđanje nekog forumaša, no ako sam što propustio molio bih da se meni ili Gioviju pošalje PP a može se takav post prijaviti i radovnim putem.

Nažalost istina je da neki sudionici raspravljaju na odista niskim razinama pristojnosti što je najviše na njihovu štetu i diskreditaciju a nažalost i na štetu vjere koju zastupaju na neprimjeren način.

Molio bih sve sudionike da se drže teme raspreve te pokažu veće međusobno razumijevanje

Vrh

PostPostano: Sub sij 01, 2011 22:28 

Citat:
Daba i Cunjozu,

Bog sve vidi i sve zna. Uistinu. A i ja vidim što sam pisao. I vidim da sam Vam se osobno obratio samo na prvoj stranici ove rasprave uputivši Vas i Rutu na neku drugu stranicu foruma(i evo sad). Gdjegod drugdje sam Vas citirao, odgovor na vaše tvrdnje bila je moja tvrdnja i ne vidim da nosi ton osobnog obraćanja.
Citat:
Punina vjere ili katolicizam nije na papiru, nego u srcu, djelima i istinskom svjedočenju Gospodina svaki dan

Kada punina vjere ne bi uopće bila na papiru bilo bi ju jako teško očuvati neokaljanom. Zato ju i treba zapisati, definirati da ne bi dolazilo do raznih hereza. Na to nas upućuje i današnji blagdan. Katolici su od samog početka vjerovali da je Marija uistinu Bogorodica i Bogomajka, ali javile su se neke strane struje koje su tvrdile drugačije te se stvar trebala definirati odnosno staviti na papir. Isto tako bi smo mogli ustvrditi za Bibliju:,,Biblija nije na papiru. Ona je u našim srcima, Ona je ono što mi i kako mi živimo''. Iako je ovaj drugi dio tvrdnje točan, prvi dio nije. Reći da teorija ne treba postojati i da je nebitna bilo bi baciti pijesak u oči svim velikim i svetim teolozima i naučiteljima Crkve.
Citat:
i nadam se da se sada varam kada ču ovo što slijedi napisati, jer sam novi u blog-ovima, no koliko sam uspio malo pročitati, većinom se ističe teorija i tu se vode rasprave, što je svakako bitno, no svjedočanstava te toliko spominjane punine vjere je jako malo, a to je ono najbitnije.

Ovo je druga stvar. Jer bitna je i teorija i praksa, a praksa bitnija jer je vjera bez djela mrtva kao što ste ovdje rekli.
Citat:
Pismoznanci su poznavali pisma, ali ga nisu živjeli, a svi znamo kako su završili (osim onih koji su nakraju shvatili Istinu). Znali su da Mesija mora doći i sve skupa, a znamo kako su na tu činjenicu sa njihovim znanjem na kraju reagirali. Isus je izabrao neuke ribare, koji nisu poznavali gotovo Pisma, no koji su nakon Duhova počeli živo svjedočiti svoju vjeru, a to želim svakome od nas, vas, svakom hrvatu, da postigne tu puninu vjere sa Duhom Svetim koju su apostoli dobili na Pedesetnicu.

Pismoznanci i farizeji su svoja klasa. Zar se ovdje želi ustvrditi da, ako ja znam nešto o vjeri, automatski ju neću živjeti te da, ako pojma nemam o njoj, ću ju autentičnije živjeti? Pa kad je Duh Sveti sišao na apostole njima su se otvorile oči i razumjeli su Pisma.
Citat:
Hvala vam na raspravi, nema smisla da se dalje raspravljamo, kao što sam i ranije spomenuo, idemo pisati o svjedočanstvima i životnim iskustvima sa Gospodinom, a iskreno se nadam da sam barem nekome pomogao sa svojim svjedočanstvom.

Ovo je forum na kojem se raspravlja i svi su slobodni pisati svoja mišljenja, raspravljati i donositi svoja osobna iskustva i svjedočanstva. Nitko vam to nije zabranio.

Hvala vam na blagoslovu.
Benedicat vos et custodiat Omnipotens Deus, Pater et Filius et Spiritus Sanctus.

Vrh

PostPostano: Sub sij 01, 2011 23:12 
Administrator

Mislim da je rasprava skrenula sa časopisa Book na karizmatsku obnovu općenito.
Ono što me zanima je usporedba ovog časopisa sa ostalim katoličkim tiskom.
Kao pozitivni primjer ću navesti časopis "Ljubite jedni druge" u izdanju Družbe Svećenika Srca Isusova (dehonijanaca) koji se može skinuti na ovom linku:
http://www.scj.hr/index.php?tekst=243
Časopis je besplatan, dijeli se kako bi sadržaj došao do što više čitatelja (besplatno primiste, besplatno dajte). Zatim, teme su aktualne, izdaju ga svećenici dehonijanci i časopis je pun životopisnih svjedočenja. Preporučam za pročitati. Dakle, gdje je Book u odnosu na ostali katolički tisak?

Vrh

PostPostano: Ned sij 02, 2011 00:49 

Budući je i admin jasno označio smjer u kojem se treba razvijati rasprava na ovoj temi svi postovi koji se ne odnose na temu (tj. Časopis Book) nego idu za nekim osobnim razračunavanjem bit će prebačeni u Recycle Bin. Shodno tome je Dabin post prebačen tamo.

Vrh

PostPostano: Ned sij 02, 2011 11:47 

Kao što i sami znademo današnji svijet je prilično ubrzan i ljude na računalu najviše drže, posebice mlade, igrice, Facebook i slično, no koliko znadem časopis Book je počeo izlaziti i na kioscima, vrlo je zgodnog formata i moram priznati pošto se nešto razumijem u design da je vrlo dobro i lijepo napravljan, što također privlači čovjeka, jer ako vam se nešto ne svidi na prvi pogled, nešto vas ne privuče ili vam ne izgleda kvalitetno u današnje vrijeme moderne tehnologije, a još je vjerski časopis :), neće vas zanimati ni što je unutra, tako da je Book po tome prilično poseban i vjerujem da samo izdavaštvo i nije baš jeftino i tu također želim pohvaliti uredništvo što su si dali truda da se i na takav način približe čovjeku, odnosno zainteresiraju ga za Boga.

S druge strane, iako ljudi „kukaju“ često za novac i sve skupa, znam po mnogim svojim prijateljima, ako nešto ne platiš, onda obično to završava u zaboravu, ne nalazite za to nekako motivaciju kako za nešto što platite, odnosno postupa se vrlo često prema tome kao da nije baš vrijedno. Nemojte me nikako krivo shvatiti da sam ovime htio reći da časopisi Ljubite jedni druge ili slični nisu vrijedni; npr. često sam na Mariji Bistrici i oni imaju također jedan mali listić koji izlazi dosta često i uvijek volim to pročitati i vjerujem da ću pročitati i preporučiti svima Ljubite jedni druge (nisam do sad znao za njega), jer vidim da ima i molitava i svega, no ljudi koji još nisu upoznali na pravi način Gospodina, obično takve stvari odmah ignoriraju.

Ako se ne varam, ovaj časopis koji ste spomenuli je jednogodišnji, a Book ipak izlazi jednom mjesečno i po temama bih rekao da je totalno drugačiji, otvoreniji, možda i hrabriji od većine današnjim crkvenih časopisa, kao što su mnogi forumaši ranije pisali i sa time se osobno slažem, a 15 kn mjesečno vjerujem da stvarno nije nikome puno, tu su vam dvije kave koje u jednom danu popijete :D

Eto to je moje mišljenje, no svakako osobno podupirem i druge časopise koji svjedoče za Gospodina, no kako bih to reko, ako pogledate primjerice jedan Bug (časopis o informatici) koji volim pročitati s vremena na vrijeme, vidi se da je to radio tim stručnjaka i da je tu stvarno puno uloženo i vremena i volje i napora, ali kao da kod većine časopisa koji su unutar crkve baš fali to, da privuče ljude, a mislim osobno da je ipak Book po tome poseban, a znam i iz primjera koliko mladih ga baš hvali i zbog formata jer kažu, stavim ga u torbu prije faksa, pa nekad kada sam u vlaku ili slično, otvorim i čitam.

A teme su mi osobno uvijek izvrsne, kao da pričaju o nečem što ste već negdje čuli, ali ipak na jedan drugačiji način i po meni se vidi dosta djelovanje Duha Svetoga, a s druge strane ističu se vrlo često teme koje ljudima nisu baš poznate i često im stoji upitnik iznad glave o njima, tako da svakako pohvaljujem i osobno preporučam.

Božji blagoslov!

Vrh

PostPostano: Ned sij 02, 2011 14:17 

Bernard je napisao/la:
Pozivanje pojedinih autora na privatne objave (v. Lončarev tekst u broju za studeni o problematici karizmatskog pokreta) također bi trebao procijeniti nadležni crkveni autoritet.

Imam taj broj, ali ne vidim u spomenutom članku nekakvo pozivanje na privatne objave, pa bih molila objašnjenje.

Spomenula bi ovdje, za preporuku, časopis franjevačkih zajednica “Brat Franjo”, imam kod sebe pretposljednji broj u kojemu su izvrsni tekstovi, između ostalih, o. Raniera Cantalamessa, fra Zvjezdana Linića, fra Roze Brkića i dr. Ovo možda nije časopis za one koje privlači lijepi dizajn ili rubne teme kao što su magija i kreacionizam, ali istaknula bih ga kao primjer u kojem karizmatizam i teologija idu ruku pod ruku i daju skladan spoj duhovnosti koja nadahnjuje i oplemenjuje.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 438 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 30  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata