Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 12:47

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 56  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned tra 03, 2011 14:22 

Barnaba je napisao/la:
Umjesto jeftinih spinova koji pašu onima s jednog "vjerskog" a zapravo antikatoličkg portala, koji prozivaju Crkvu tobože za njeno dobro, korektno bi bilo priznati da se ima animozitet prema vjernicima s Neokatekumenskog puta, jer on može biti iz neznanja. Skretanje u nacionalizam, jer se nema konkretnih argumenata, je upravo smiješno.

Ne, ne , ne nećeš me navući na takav oblik rasprave. Gospodine barnaba nema nikakvog animoziteta prema NKP-u nego samo kritčnosti prema jednoj zajednici koja djeluje unutar Crkve.
Ja sam Hrvat i katolik i toga se ne sramim i nitko mi neće pričati priče o poganluku mog naroda, mojih djedova , pradjedova........... ni ti cijenjeni barnabo niti itko drugi
NKP je zajednica u Crkvi a ne crkva u Crkvi.

Vrh

PostPostano: Ned tra 03, 2011 14:30 

karmel je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Umjesto jeftinih spinova koji pašu onima s jednog "vjerskog" a zapravo antikatoličkg portala, koji prozivaju Crkvu tobože za njeno dobro, korektno bi bilo priznati da se ima animozitet prema vjernicima s Neokatekumenskog puta, jer on može biti iz neznanja. Skretanje u nacionalizam, jer se nema konkretnih argumenata, je upravo smiješno.

Ne, ne , ne nećeš me navući na takav oblik rasprave. Gospodine barnaba nema nikakvog animoziteta prema NKP-u nego samo kritčnosti prema jednoj zajednici koja djeluje unutar Crkve.
Ja sam Hrvat i katolik i toga se ne sramim i nitko mi neće pričati priče o poganluku mog naroda, mojih djedova , pradjedova........... ni ti cijenjeni barnabo niti itko drugi

Ovo je čista demagogija jer nitko ovdje nije stvari postavio tako omalovažavajući u odnosu na Hrvatski narod.
Kao što se jasno vidi ovdje Naslov: Neokatekumeni - nova evangelizacija
potpuno je krivo i neobjektivno pokušano podmetati naistina a kad je to razotkriveno onda se skreće u flejmanje i pokušava izazvati svađa.

Dakle, karmel ne flejmaj temu.

Vrh

PostPostano: Ned tra 03, 2011 14:32 

karmel je napisao/la:
Vidio sam kako je adrijana napisala prije par dana na drugoj temi o primanju Presvetog na ruke pa je spomenula kako je to bilo dopušteno još u 12. stoljeću. Činjenica je da je povijest učiteljica života pa bi ljudi trebali znati kako je nakon uvođenja te prakse došlo do velikog otpada od Crkve( kalvinisti, bogumili........) i to u kratkom vremenu baš kao i sada.
Nikad u životu nisam primio Presveto u ruku niti ću, a posebno ne poslije jednog mističnog iskustva od prije 5-6 godina. Ondje je uistinu živi Krist a ne nekakav simbol na posljednju večeru.

Karmel, dobro si napisao da je u hostiji prisutan živi Krist i tvoje je pravo da primaš sv. pričest onako kako želiš, ali zašto spočitavati drugima da primaju onako kako je Crkva dopustila (naravno, ako je to s punim dostojanstvom) i to argumentiraš povijesnim činjenicama koje međusobno nemaju uzročno-posljedične veze?
Ako je Crkva dopustila pričest na ruku, zar je Crkva manje sveta i sama je u sebi, znači, prouzrokovala otpad?

Vrh

PostPostano: Ned tra 03, 2011 14:40 

adrijana je napisao/la:
karmel je napisao/la:
Vidio sam kako je adrijana napisala prije par dana na drugoj temi o primanju Presvetog na ruke pa je spomenula kako je to bilo dopušteno još u 12. stoljeću. Činjenica je da je povijest učiteljica života pa bi ljudi trebali znati kako je nakon uvođenja te prakse došlo do velikog otpada od Crkve( kalvinisti, bogumili........) i to u kratkom vremenu baš kao i sada.
Nikad u životu nisam primio Presveto u ruku niti ću, a posebno ne poslije jednog mističnog iskustva od prije 5-6 godina. Ondje je uistinu živi Krist a ne nekakav simbol na posljednju večeru.

Karmel, dobro si napisao da je u hostiji prisutan živi Krist i tvoje je pravo da primaš sv. pričest onako kako želiš, ali zašto spočitavati drugima da primaju onako kako je Crkva dopustila (naravno, ako je to s punim dostojanstvom) i to argumentiraš povijesnim činjenicama koje međusobno nemaju uzročno-posljedične veze?
Ako je Crkva dopustila pričest na ruku, zar je Crkva manje sveta i sama je u sebi, znači, prouzrokovala otpad?

Nisam napisao da je Crkva manje sveta. Crkva je htjela odgovoriti na izazove početkom 1960-ih i danas se vide rezultati .

Vrh

PostPostano: Ned tra 03, 2011 14:47 

Barnaba je napisao/la:
karmel je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Ovo je čista demagogija jer nitko ovdje nije stvari postavio tako omalovažavajući u odnosu na Hrvatski narod.
Kao što se jasno vidi ovdje Naslov: Neokatekumeni - nova evangelizacija
potpuno je krivo i neobjektivno pokušano podmetati naistina a kad je to razotkriveno onda se skreće u flejmanje i pokušava izazvati svađa.

Dakle, karmel ne flejmaj temu.

Ovo je napisao/la gran senal
gran senal je napisao/la:
Nije istina, pa svi se ljudi pozivaju na kateheze i svatko je u slobodi i sam odlučuje hoće li ići. Znam puno njih koji su na katehezama i na NP tek upoznali ljubav Božju, a išli su oduvijek u Crkvu. Tek su na NP doista to iskusili. Nisu oni manje ili više vrijedni od ostalih. Neki se pronađu u drugim karizmama koje su danas žive u Crkvi. Ono što želim reći je da danas kod nas postoji puno ljudi koji idu u Crkvu čisto iz tradicije, ili eto jer im je lijepo, da malo popričaju sa nekime prije i poslije sv.Mise, da malo budu viđeni u Crkvi, da se pročita njihovo ime kada se daju dobrovoljni prilozi itd....ne žive vjeru u dubini (velika većina njih).

Iz statuta neokatekumenskog Puta: "Neokatekumenat je sredstvo na službu Biskupima kojim odrasli krštenici ponovno otkrivaju kršćansku inicijaciju. Među ovim krštenicima mogu se razlikovati:
-oni koji su se udaljili od Crkve
-oni koji su nisu bili dovoljno evangelizirani i katehizirani
-oni koji žele produbiti svoju vjeru i sazrijevati u njoj
-oni koji potječu iz kršćanskih vjeroispovijesti koje nisu u punom zajedništvu s Katoličkom crkvom"

Zato je potrebna nova evangelizacija. Niti neokatekumeni ni bilo koji drugi nemogu suditi drugima zbog toga kako oni žive i stavljat se iznad njih! Nemože se netko stavljati iznad nekoga zbog toga što je on na NP ili u nekoj drugoj karizmi. Naprotiv, kako kažeš da se i samo jedan čovjek obrati- potrebno je evangelizirati.
Mi smo ljudi takvi da se netko uvijek voli hvaliti, stavljati iznad drugoga, svi volimo biti prvi i nitko nemože reći da nije tako. :wink:

Šta se iz ovoga iščitava?
Znači pravovjerni NKP koji se vraća u judaizam je pravi put i način osvještenja nas tradicionalnih vjernika?
Gospodine barnaba jeste li vi neokatekumen?

Vrh

PostPostano: Ned tra 03, 2011 15:02 

karmel je napisao/la:
Ovo je napisao/la gran senal
Nije istina, pa svi se ljudi pozivaju na kateheze i svatko je u slobodi i sam odlučuje hoće li ići. Znam puno njih koji su na katehezama i na NP tek upoznali ljubav Božju, a išli su oduvijek u Crkvu. Tek su na NP doista to iskusili. Nisu oni manje ili više vrijedni od ostalih. Neki se pronađu u drugim karizmama koje su danas žive u Crkvi. Ono što želim reći je da danas kod nas postoji puno ljudi koji idu u Crkvu čisto iz tradicije, ili eto jer im je lijepo, da malo popričaju sa nekime prije i poslije sv.Mise, da malo budu viđeni u Crkvi, da se pročita njihovo ime kada se daju dobrovoljni prilozi itd....ne žive vjeru u dubini (velika većina njih).

Iz statuta neokatekumenskog Puta: "Neokatekumenat je sredstvo na službu Biskupima kojim odrasli krštenici ponovno otkrivaju kršćansku inicijaciju. Među ovim krštenicima mogu se razlikovati:
-oni koji su se udaljili od Crkve
-oni koji su nisu bili dovoljno evangelizirani i katehizirani
-oni koji žele produbiti svoju vjeru i sazrijevati u njoj
-oni koji potječu iz kršćanskih vjeroispovijesti koje nisu u punom zajedništvu s Katoličkom crkvom"

Zato je potrebna nova evangelizacija. Niti neokatekumeni ni bilo koji drugi nemogu suditi drugima zbog toga kako oni žive i stavljat se iznad njih! Nemože se netko stavljati iznad nekoga zbog toga što je on na NP ili u nekoj drugoj karizmi. Naprotiv, kako kažeš da se i samo jedan čovjek obrati- potrebno je evangelizirati.
Mi smo ljudi takvi da se netko uvijek voli hvaliti, stavljati iznad drugoga, svi volimo biti prvi i nitko nemože reći da nije tako. :wink:

Šta se iz ovoga iščitava?
Znači pravovjerni NKP koji se vraća u judaizam je pravi put i način osvještenja nas tradicionalnih vjernika?

Koja nakaradna logika, citirati nešto i onda napisati zaključak koji nema veze s napisanim. :shock:

karmel je napisao/la:
Gospodine barnaba jeste li vi neokatekumen?

Ne, nisam.
karmel je napisao/la:
...nas tradicionalnih vjernika?

A posve je netočno tradicionalnim vjernicima proglašavati one koji mogu izjaviti kako je ecclesiocentrizam nadvladan poslije 2 vatikanskog koncila. :roll:
I još da te jednom upozorim kako je svođenje rasprave na osobnu razinu zabranjeno pa se treba držati teme.

Vrh

PostPostano: Ned tra 03, 2011 15:24 

karmel je napisao/la:
prije par dana na drugoj temi o primanju Presvetog na ruke pa je spomenula kako je to bilo dopušteno još u 12. stoljeću. Činjenica je da je povijest učiteljica života pa bi ljudi trebali znati kako je nakon uvođenja te prakse došlo do velikog otpada od Crkve( kalvinisti, bogumili........) i to u kratkom vremenu baš kao i sada.
Nikad u životu nisam primio Presveto u ruku niti ću,

karmel je napisao/la:
Crkva je htjela odgovoriti na izazove početkom 1960-ih i danas se vide rezultati .

Ako tako postavimo stvari, sasvim previđamo bitnu činjenicu: da se zlo koje prouzrokuje otpad nalazi zapravo izvan Crkve, a ne u njoj samoj.
Postoje danas ljudi koji za vjerski otpad Europe okrivljuju 2. vatikanski sabor i spore se oko slova Zakona i pojedinih izraza u crkvenim dokumentima, pa sad tvrde da su koji izrazi u enciklikama bili drugačiji takvog otpada ne bi bilo (!?). Ali kad pogledamo statistiku iz godine u godinu vidimo kako se broj katolika zapravo povećava, raste na svim kontinentima svijeta, osim u Europi i Sj. Americi. Postoje danas ljudi koji bi najradije zaboravili 2. vatikanski, koji bi se vratili na staro, a i oni koji bi otišli 300 koraka naprijed i reformirali sve što se dade. Nažalost obje skupine polaze od krivih premisa, a to je da se u nauku i pravilima Crkve nalaze greške zbog kojih ljudi odlaze...
Oni koji su i na Sabor došli s velikim očekivanjima, kao da će sad promijeniti svijet, brzo su se razočarali, jer stvar nije bila u dokumentima i "otvaranju svijetu" niti "strogoći i zatvaranju", nego nisu računali uopće na snage Zla u svijetu, uvijek budne i nastrojene protiv Crkve i čovjeka.
Ali, Bog se brine za sve, pa uvijek kad Crkva negdje prividno gubi, drugdje dobiva.

Vrh

PostPostano: Ned tra 03, 2011 15:34 

adrijana je napisao/la:
karmel je napisao/la:
Crkva je htjela odgovoriti na izazove početkom 1960-ih i danas se vide rezultati .

Ako tako postavimo stvari, sasvim previđamo bitnu činjenicu: da se zlo koje prouzrokuje otpad nalazi zapravo izvan Crkve, a ne u njoj samoj.
Postoje danas ljudi koji za vjerski otpad Europe okrivljuju 2. vatikanski sabor i spore se oko slova Zakona i pojedinih izraza u crkvenim dokumentima, pa sad tvrde da su koji izrazi u enciklikama bili drugačiji takvog otpada ne bi bilo (!?). Ali kad pogledamo statistiku iz godine u godinu vidimo kako se broj katolika zapravo povećava, raste na svim kontinentima svijeta, osim u Europi i Sj. Americi. Postoje danas ljudi koji bi najradije zaboravili 2. vatikanski, koji bi se vratili na staro, a i oni koji bi otišli 300 koraka naprijed i reformirali sve što se dade. Nažalost obje skupine polaze od krivih premisa, a to je da se u nauku i pravilima Crkve nalaze greške zbog kojih ljudi odlaze...
Oni koji su i na Sabor došli s velikim očekivanjima, kao da će sad promijeniti svijet, brzo su se razočarali, jer stvar nije bila u dokumentima i "otvaranju svijetu" niti "strogoći i zatvaranju", nego nisu računali uopće na snage Zla u svijetu, uvijek budne i nastrojene protiv Crkve i čovjeka.
Ali, Bog se brine za sve, pa uvijek kad Crkva negdje prividno gubi, drugdje dobiva.

Apsolutno se slažem s tobom.
Samo bih još nešto nadodao.
Sveto Pismo se MORA ispuniti.

Vrh

PostPostano: Ned tra 03, 2011 16:26 

@karmel
Potpuno me krivo shvaćaš u svemu što sam napisao.

karmel je napisao/la:
Ja imam pravo kritički i razmišljati i govoriti i pisati o jednom običnom pokretu koji je tek odnedavno priznat kao dio Crkve

Apsolutno imaš, nitko ti ne oduzima slobodu. Mene je zasmetalo kako si ti sa jednim "tonom" to sve naglasio.

karmel je napisao/la:
NKP nije Dogma pa bi bilo lijepo kad biste to shvatili.

Bilo bi lijepo puno toga, ali ja znam da mene NP spašava na puno načina o kojima ne bih ovdje, vjerojatno ću jednog dana imat priliku javno govorit o tome.

karmel je napisao/la:
Tko ste vi u NKP-u da sudite i osuđujete ovaj narod za koji :

Jesam li ja prvi istaknuo da apsolutno nikoga ne sudim niti ograničavam, niti to rade katehisti. Ta teza ti ne drži vodu ni najmanje.
Ja držim do toga da sam i Hrvat i katolik i sve to, ali jednog dana te Bog neće pitati dali si Hrvat, Srbin, Grk, Židov,...nego dali si prihvatio Njegovu ljubav i živio po Njegovoj volji.

karmel je napisao/la:
Gdje je plod NKP-a u Španjolskoj? U čemu se očituje?

Očituje se u masu mladih i odraslih koji žive kršćanstvo u dubini, u puno mladih koji prihvaćaju Božji poziv, u puno obitelji sa puno djece koji su znak u današnjem društvu jer žive otvoreni životu, (pročitaj iskustvo od orlande sa prošle stranice).Slušaj svečanu ispovijest vjere pa ćeŠ shvatiti u čemu se očituje. Ostavi se narodnosti kao prvo jer to ne znači ništa. NP je prisutan u 105 zemalja , a nisu svuda Katoličke zemlje kao kod nas pa opet ima plodova. Mogao bih ti o plodovima Puta za koje znam pisati 100 knjiga.

Barnaba je napisao/la:
.

Slažem se sa ovim, riječ mržnja bila prejaka. Također sa skretanjem u nacionalizam kako sam gore napisao.

karmel je napisao/la:

Prvi si se dotakao povijesti, a moj i tvoj narod je poganski koliko god ti mislio drukčije. Svakako postoje iznimke, ali većina je sekularizirana i živi vjeri čisto tako kako ti navodiš- did, pradid, tradicija, hrvat , katolik,...Napominjem još jednom-uvijek postoje iznimke.

adrijana je napisao/la:

Eto. Već sam u nekom prijašnjem postu naglasio da je Vatikan odobrio sve što se čini konkretno na NP-u..

karmel je napisao/la:

Danas su ti izazovi i dalje aktualni, sa općim napretkom svijeta još su veći. Nije mi želja se prepucavati s nikime nego samo pojasniti neke stvari jer me smeta koliko se laži i neistina širi i po internetu i po župama. Mons. Bogetić, biskup u miru, je otvorio sjemenište Redemptoris mater u Puli, aktivno pratio i ja mislim još uvijek prati neokatekumensku zajednicu u Puli pa se @karmel nemoraš previše brinuti da je to nešto toliko loše ako i biskup u miru pretpostavljam iz tvoje biskupije prati NP. Postoji i knjiga koju je mons.Bogetić napisao o NP-u. Plod je i to sjemenište koje je do sada dalo preko 50 svećenika. Danas se vide rezultati u Crkvi općenito, NP je samo jedna karizma koja je dar Duha Svetoga koja služi za novu evangelizaciju koja je potrebna danas u Crkvi koliko god svima koji su kao "tradicionalni" vjernici to bilo "degutantno".

Vrh

PostPostano: Ned tra 03, 2011 16:30 

karmel je napisao/la:
(Una)Gran senal

http://www.youtube.com/watch?v=9yuYcXG2xY8 :lol:

Nadam se da ti se sviđa. Ako ne zbog melodija onda zbog teksta.

Vrh

PostPostano: Ned tra 03, 2011 17:12 

... a moj i tvoj narod je poganski koliko god ti mislio drukčije. Svakako postoje iznimke, ali većina je sekularizirana i živi vjeri čisto tako kako ti navodiš- did, pradid, tradicija, hrvat , katolik,...Napominjem još jednom-uvijek postoje iznimke.

Ipak nije ovo sasvim točno, bar što se tiče riječi poganski. Da je poganski ne bi poznavao Krista, pa bi i grijeh bio manji no ogromnoj većini je navješteno Evanđelje i ljudi su kršteni, dakle Katolici su, no u globalu gledano, daleko da je društveni život katolički s obzirom na situaciju uzdizanja nekatoličkih vrijednosti u društvu. U većini se radi o čisto običajnom shvaćanju vjere a ne onom istinskom obraćeničkom koji može biti i tradicionalan.

NP je samo jedna karizma koja je dar Duha Svetoga koja služi za novu evangelizaciju koja je potrebna danas u Crkvi koliko god svima koji su kao "tradicionalni" vjernici to bilo "degutantno".

Kao što sam već napisao posve se krivo shvaća pojam tradicionalni, pa se u njega trpa i "vjera iz običaja" a za tradicionalnog vjernika se proglašava i onaj kome je posve normalno izjaviti kako je ecclesiocentrizam nadvladan poslije 2 vatikanskog koncila. To je apsurdno jer niti jedan istinski tradicionalist neće biti za olako običajno shvaćanje vjere a niti će relativizirati pitanje spasenja. Tako da ne treba nasjedati na umjetnu konfrontaciju s tradicijom koja se perfidno plasira. Nova evangelizacija (neokatekumeni su samo jedan njen dio) nije pokrenuta zbog tradicije ali je zbog površnog običajnog shvaćanja vjere.

Vrh

PostPostano: Ned tra 03, 2011 17:39 

Na to sam mislio kada kažem "poganski", dakle život bez Krista iako su i kršteni i naviješteno im je Evanđelje, ali bitan je život, a ne sakramenti u toj mjeri jer mladi idu na vjeronauk i nakon Krizme gledaju Crkvu sa prezirom i izdaleka. U globalu gledano. Ne žive Evanđelje. Kako mladi tako i većina našeg društva koje je po statistikama u velikoj većini katoličko. Što to govori? Površno shvaćanje vjere kako ti kažeš, ili uopće ne zanimanje za vjeru.

Za drugi dio tvog posta se slažem, lijepo si to objasnio. Još bi dodao da nije ni bitno sve to, nazivi, tradicionalni, običajno shvaćanje vjere nego kako vjernik živi, dakle znakovi. Sol zemlje, svjetlost svijeta. Jednom čovjeku koji se udaljio od Crkve dovoljna je jedna kateheza da se vrati Bogu.

Vrh

PostPostano: Ned tra 03, 2011 18:55 

Na to sam mislio kada kažem "poganski", dakle život bez Krista iako su i kršteni i naviješteno im je Evanđelje, ali bitan je život, a ne sakramenti u toj mjeri jer mladi idu na vjeronauk i nakon Krizme gledaju Crkvu sa prezirom i izdaleka. U globalu gledano. Ne žive Evanđelje. Kako mladi tako i većina našeg društva koje je po statistikama u velikoj većini katoličko. Što to govori? Površno shvaćanje vjere kako ti kažeš, ili uopće ne zanimanje za vjeru.

Za drugi dio tvog posta se slažem, lijepo si to objasnio. Još bi dodao da nije ni bitno sve to, nazivi, tradicionalni, običajno shvaćanje vjere nego kako vjernik živi, dakle znakovi. Sol zemlje, svjetlost svijeta. Jednom čovjeku koji se udaljio od Crkve dovoljna je jedna kateheza da se vrati Bogu.

Ma ovo je toliko zbrda-zdola da se teško može iz toga zaključiti poanta.
Skramenti su itekako važni, i tek vjerom u puninu milosti koja se njima daje se može mjenjati čovjeka a preko toga i društvo.
Statistike nisu krive jer kršteni u Katoličkoj Crkvi jesu katolici, samo treba te vernike potaknuti na ozbiljniji život po vjeri. U tom poslu ima mjesta za sve čiju je duhovnost Crkva odobrila. Žetva je velika a radnika malo ali očito uvijek ima onih koji hoće biti veći katolici od Pape pa idu i podmeću klipove onima koji nešto rade. :roll:

Vrh

PostPostano: Ned tra 03, 2011 19:10 

karmel je napisao/la:

Barnaba je napisao/la:
Kao što sam već napisao posve se krivo shvaća pojam tradicionalni, pa se u njega trpa i "vjera iz običaja" a za tradicionalnog vjernika se proglašava i onaj kome je posve normalno izjaviti kako je ecclesiocentrizam nadvladan poslije 2 vatikanskog koncila. To je apsurdno jer niti jedan istinski tradicionalist neće biti za olako običajno shvaćanje vjere a niti će relativizirati pitanje spasenja. Tako da ne treba nasjedati na umjetnu konfrontaciju s tradicijom koja se perfidno plasira. Nova evangelizacija (neokatekumeni su samo jedan njen dio) nije pokrenuta zbog tradicije ali je zbog površnog običajnog shvaćanja vjere.

http://www.youtube.com/watch?v=9yuYcXG2xY8 :lol:

Nadam se da ti se sviđa. Ako ne zbog melodija onda zbog teksta.

Ne znam kako vi doživljavate ovo sve...
Na stranu Karmelov cinički nastup, ali meni se čini da je mislio na tradiciju, a ne na tradicionalizam niti na vjeru iz običaja, što je sve troje različito. Tradicija je, između svih ostalih značenja, također i bogatstvo koje je sačuvano u liturgijskim pjesmama. Ne znam kako bi se ljudi koji posebno vole tradiciju snašli s pjesmama kao što su neokatekumenske. Ima li tu rješenja?

Vrh

PostPostano: Ned tra 03, 2011 21:05 

adrijana je napisao/la:
Tradicija je, između svih ostalih značenja, također i bogatstvo koje je sačuvano u liturgijskim pjesmama. Ne znam kako bi se ljudi koji posebno vole tradiciju snašli s pjesmama kao što su neokatekumenske. Ima li tu rješenja?

Pa ako se baš tradicija ograniči na liturgijske pjesme (što je neopisivo manjkavo jer su se one mjenjale kroz povijest), ne vidim potrebu da se netko tko je tome sklon, uopće snalazi u neokatekumenima kad ima silno bogatstvo drugih mogućnosti. Naprosto je dosta da se uvaži drugačiji pristup i da se ne napada ono što je Crkva odobrila kao korisno.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 56  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata