Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 12:46

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 56  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub ožu 19, 2011 16:09 

orlanda je napisao/la:
Neokatekumenski put je predivno Božje djelo u današnjem svijetu :D

Orlanda, dobrodošla na forum i ne trebaš se ustručavati, slobodno nešto više napišeš o svojim iskustvima na Putu, na uzajamnu duhovnu korist .... :D

Vrh

PostPostano: Ned ožu 20, 2011 12:01 

Hvala ti Adrijana
napisat ću nešto o neokatekumenskom putu i o tome šta meni predstavlja.Nemam namjeru braniti put,jer se on sam brani svojim postojanjem i plodovima kojih uistinu ima puno.Upoznala sam put prije 14 godina preko svog biskupa i župnika koji su me i pozvali da slušam kateheze.Od tada je put dio mog života i nadam se da će tako i ostati.Zahvaljujem Bogu što mi je podario to blago koje nosimo u zemljanim posudama.Moj život se promjenio ulaskom u zajednicu,Bog me naučio slušati njegovu rječ.Zahvaljujem za Crkvu u kojoj se rodio put kao plod Duha Svetoga,za Sv.Oca Papu koji prepoznaje i podržava put.Svakodnevno mogu gledati čuda koja Bog čini preko puta,brat iz moje zajednice koji se otvorio Bogu prepoznao poziv i danas je svećenik,druga dvojica koja se spremaju da to i postanu,sestra koja se nalazi u zatvorenom samostanu,obitelji s puno djece koja žive u zahvaljivanju i prihvačanju djece koja su uvjek Božji dar,mladići i djevojke koje žive u čistoći i još puno toga.Meni osobno put pomaže u svakodnevnom životu,u prihvačanju moje povjesti u blagoslivljanju.Iskusila sam da je Bog samnom u mojoj samoći,u mojim križevima,u bolesti mog djeteta.Malo po malo Bog mi je preko puta darovao vjeru i snagu,ljubav prema Crkvi i sakramentima,bogatstvo euharistije,samog sebe u predivnim euharistijama.Moje srce gori za Boga i put,koji je za mene dio Crkve,uistinu jedno ogromno bogatstvo darovano današnjem svijetu i svakom bi preporučila da upozna put.

Mir Kristov sa svima vama :)

Vrh

PostPostano: Pon ožu 28, 2011 21:56 

Ja sam imao ''privilegiju'' prisustvovati neukatekumenskoj Euharistiji. Nije mi bilo nimalo ugodno iskustvo držati Boga na rukama više od pola minute..
Njhove pjesme mi se sviđaju, ali liturgija...ne baš...
Mislim da sama ta liturgija smanjuje našu svijest o Pravoj Prisutnosti jer bi se sa Onim koga držiš u ruci trebalo postupati sa najvećim oprezom mogućim, a taj oprez je izostao od strane neokatekumena...nažalost.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 29, 2011 10:47 

cunjozu je napisao/la:
Ja sam imao ''privilegiju'' prisustvovati neukatekumenskoj Euharistiji. Nije mi bilo nimalo ugodno iskustvo držati Boga na rukama više od pola minute..
Mislim da sama ta liturgija smanjuje našu svijest o Pravoj Prisutnosti jer bi se sa Onim koga držiš u ruci trebalo postupati sa najvećim oprezom mogućim, a taj oprez je izostao od strane neokatekumena...nažalost.

u čemu je točno problem?

Vrh

PostPostano: Uto ožu 29, 2011 17:23 

Pretpostavljam da je riječ o načinu pričešćivanja...

adrijana je napisao/la:
Nemam namjeru braniti put,jer se on sam brani svojim postojanjem i plodovima kojih uistinu ima puno.

Mislim da je ovdje sve rečeno.

cunjozu je napisao/la:
Mislim da sama ta liturgija

:arrow:
adrijana je napisao/la:
Liturgija na neukatekumenski način potpuno je u skladu s rimskim misalom što je više puta i potvrđeno od strane tijela u Crkvi koje se bave liturgijom.

Pa i ovdje.

adrijana je napisao/la:
ono što kod njih vjeru čini dubljom je jedna cjelokupna duhovnost koja se očituje u osvješćivanju svih sakramenata a ne samo jednog koji je ovdje istaknut.

Eto već sam pretjerao. Zaista se ne treba opravdavati ni braniti od nikakvih komentara.

@orlanda je dala prelijepo iskustvo. :D

Vrh

PostPostano: Uto ožu 29, 2011 20:23 

gran senal je napisao/la:
Pretpostavljam da je riječ o načinu pričešćivanja...

adrijana je napisao/la:
Nemam namjeru braniti put,jer se on sam brani svojim postojanjem i plodovima kojih uistinu ima puno.

Mislim da je ovdje sve rečeno.

cunjozu je napisao/la:
Mislim da sama ta liturgija

:arrow:
adrijana je napisao/la:
Liturgija na neukatekumenski način potpuno je u skladu s rimskim misalom što je više puta i potvrđeno od strane tijela u Crkvi koje se bave liturgijom.

Pa i ovdje.

adrijana je napisao/la:
ono što kod njih vjeru čini dubljom je jedna cjelokupna duhovnost koja se očituje u osvješćivanju svih sakramenata a ne samo jednog koji je ovdje istaknut.

Eto već sam pretjerao. Zaista se ne treba opravdavati ni braniti od nikakvih komentara.

@orlanda je dala prelijepo iskustvo. :D

:wink: Počašćena sam što si ove citate pripisao meni, ali treba pohvaliti njihove prave autore: prvi je Orlandin, a treći i četvrti od Barnabe.

PS. Al ko da su meni riječ iz usta uzeli... :D

Vrh

PostPostano: Uto ožu 29, 2011 21:27 

cunjozu je napisao/la:

Nisam imao priliku biti nazočan na sv.Misi NKP-a iako su me pozivali više puta. Ako je istina ovo što pišeš drago mi je da nisam. Da me ne bi netko krivo shvatio nisam protiv NKP-a jer smatram da je svaki pokret koristan pa makar i samo jednom čovjeku pomogao da se obrati. Samo mi nije jasno kako Put može biti ispred Isusa Krista i zašto smatraju one koji nisu dio NKP-a manje vrijednima.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 30, 2011 13:47 

Put nije i nemože biti ispred Isusa Krista, pa dajte nemojte vaditi iz konteksta neke zaključke koji nemaju nikakvu svrhu osim što prozivaju i može ih se shvatiti kao provokacije. Ako papa prizna Put, ako on ima statut potvrđen od Papinskog vijeća za laike, ako je Kongregacija za nauk vjere odobrila kateheze, detaljno proučila sve i odobrila kako onda "to" može biti ispred Isusa Krista? To bi značilo da su institucije u Vatikanu ili ludi ili slijepi. Svi znamo da nije tako.

Isto tako kad kažeš da smatraju one koje nisu na NP manje vrijednima?

Nije istina, pa svi se ljudi pozivaju na kateheze i svatko je u slobodi i sam odlučuje hoće li ići. Znam puno njih koji su na katehezama i na NP tek upoznali ljubav Božju, a išli su oduvijek u Crkvu. Tek su na NP doista to iskusili. Nisu oni manje ili više vrijedni od ostalih. Neki se pronađu u drugim karizmama koje su danas žive u Crkvi. Ono što želim reći je da danas kod nas postoji puno ljudi koji idu u Crkvu čisto iz tradicije, ili eto jer im je lijepo, da malo popričaju sa nekime prije i poslije sv.Mise, da malo budu viđeni u Crkvi, da se pročita njihovo ime kada se daju dobrovoljni prilozi itd....ne žive vjeru u dubini (velika većina njih).

Iz statuta neokatekumenskog Puta: "Neokatekumenat je sredstvo na službu Biskupima kojim odrasli krštenici ponovno otkrivaju kršćansku inicijaciju. Među ovim krštenicima mogu se razlikovati:
-oni koji su se udaljili od Crkve
-oni koji su nisu bili dovoljno evangelizirani i katehizirani
-oni koji žele produbiti svoju vjeru i sazrijevati u njoj
-oni koji potječu iz kršćanskih vjeroispovijesti koje nisu u punom zajedništvu s Katoličkom crkvom"

Zato je potrebna nova evangelizacija. Niti neokatekumeni ni bilo koji drugi nemogu suditi drugima zbog toga kako oni žive i stavljat se iznad njih! Nemože se netko stavljati iznad nekoga zbog toga što je on na NP ili u nekoj drugoj karizmi. Naprotiv, kako kažeš da se i samo jedan čovjek obrati- potrebno je evangelizirati.
Mi smo ljudi takvi da se netko uvijek voli hvaliti, stavljati iznad drugoga, svi volimo biti prvi i nitko nemože reći da nije tako. :wink:

Vrh

PostPostano: Sri ožu 30, 2011 17:50 

Što se tiće samog bogoslužja, tu je nakon svih potvrda iz Vatikana zaista nemoguće dati neki ozbiljniji prigovor. Baš je i jedan isusovac nedavno hvalio liturgiju kao "najpotpuniju".
Ja osobno ne vjerujem da je Kristu neugodno biti pola minute na mojoj ruci. Na poslijetku ga je nedostojna kao i jezik. Pričešćivanje na ruku nije ništa manje ispravno od onog na jezik.
Ne mogu se složiti s time da oprez izostaje, bar ne kada smo upozoreni da u slučaju da najmanje zrnce padne na pod imamo obavezu ne ostaviti ga nego se i njime pričestiti. Naravno, to da je ikome išta palo nisam vidio nikad.
Baš sam pročitao onu knjigu što ju je izdao Verbum nedavno, zbir kateheza Benedikta XVI. o apostolima i prvim Kristovim učenicima i ne mogu se sjetiti točno mjesta, ali govori o tome kako Euharistije moraju biti takve da kada netko kao nevjernik dođe mora osjetiti prisutnost Boga, to da Boga ima, da je tu i da ga ovi ljudi slave. Recite što hoćete, ali imam dojam da na ljude van Crkve te euharistije tako djeluju dok prigovori stižu samo od onih "iznutra".

Vrh

PostPostano: Čet ožu 31, 2011 15:24 

Put nije i nemože biti ispred Isusa Krista, pa dajte nemojte vaditi iz konteksta neke zaključke koji nemaju nikakvu svrhu osim što prozivaju i može ih se shvatiti kao provokacije. Ako papa prizna Put, ako on ima statut potvrđen od Papinskog vijeća za laike, ako je Kongregacija za nauk vjere odobrila kateheze, detaljno proučila sve i odobrila kako onda "to" može biti ispred Isusa Krista? To bi značilo da su institucije u Vatikanu ili ludi ili slijepi. Svi znamo da nije tako.

Nije istina, pa svi se ljudi pozivaju na kateheze i svatko je u slobodi i sam odlučuje hoće li ići. Znam puno njih koji su na katehezama i na NP tek upoznali ljubav Božju, a išli su oduvijek u Crkvu. Tek su na NP doista to iskusili. Nisu oni manje ili više vrijedni od ostalih. Neki se pronađu u drugim karizmama koje su danas žive u Crkvi. Ono što želim reći je da danas kod nas postoji puno ljudi koji idu u Crkvu čisto iz tradicije, ili eto jer im je lijepo, da malo popričaju sa nekime prije i poslije sv.Mise, da malo budu viđeni u Crkvi, da se pročita njihovo ime kada se daju dobrovoljni prilozi itd....ne žive vjeru u dubini (velika većina njih).

Iz statuta neokatekumenskog Puta: "Neokatekumenat je sredstvo na službu Biskupima kojim odrasli krštenici ponovno otkrivaju kršćansku inicijaciju. Među ovim krštenicima mogu se razlikovati:
-oni koji potječu iz kršćanskih vjeroispovijesti koje nisu u punom zajedništvu s Katoličkom crkvom"

Zato je potrebna nova evangelizacija. Niti neokatekumeni ni bilo koji drugi nemogu suditi drugima zbog toga kako oni žive i stavljat se iznad njih! Nemože se netko stavljati iznad nekoga zbog toga što je on na NP ili u nekoj drugoj karizmi. Naprotiv, kako kažeš da se i samo jedan čovjek obrati- potrebno je evangelizirati.
Mi smo ljudi takvi da se netko uvijek voli hvaliti, stavljati iznad drugoga, svi volimo biti prvi i nitko nemože reći da nije tako. :wink:

Ja ništa ne vadim iz konteksta već jednostavno iznosim svoje dojmove koji se temelje na kontaktima i bogatim iskustvom sa članovima NKP-a. Evo ti si u ovom postu sve potvrdila što sam napisao pa mi nije jasno zašto pišeš da ja provociram.

Glede slavljenja sv. Mise kada Isus Krist u svim svojim patnjama i mukama daje cijeloga sebe da bismo mi živjeli i imali život vječni mislim da ovaj video govori više od bilo koje riječi.

http://www.youtube.com/watch?v=nP-5E2dS ... re=related

Uz dužno poštovanje meni osobno je ovo u najmanju ruku degutantno.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 31, 2011 17:19 

cunjozu je napisao/la:

Je li ovako izgledalo?

http://www.youtube.com/watch?v=znESqh_g ... re=related

Vrh

PostPostano: Pet tra 01, 2011 08:30 

karmel je napisao/la:

Ja ništa ne vadim iz konteksta već jednostavno iznosim svoje dojmove koji se temelje na kontaktima i bogatim iskustvom sa članovima NKP-a. Evo ti si u ovom postu sve potvrdila što sam napisao pa mi nije jasno zašto pišeš da ja provociram.

Glede slavljenja sv. Mise kada Isus Krist u svim svojim patnjama i mukama daje cijeloga sebe da bismo mi živjeli i imali život vječni mislim da ovaj video govori više od bilo koje riječi.

Čisto logički gledano, ako je ovaj zaključak stvarno donesen na temelju kontakata i bogatog iskustva sa članovima NKP-a onda je on namjerno provociranje i podmetanje.
Pojasnit ću. Iz videa se jasno vidi kako se ne radi o nekom trenutku sa same sv. Mise a pogotovo ne u samom trenutku kad Isus Krist u svim svojim patnjama i mukama daje cijeloga sebe da bismo mi živjeli i imali život vječni. Taj ples neki (nije obavezno) plešu poslije sv. Mise pa onom tko je dobronamjeran i tko dobro poznaje neokatekumene nemoguće je tvrditi ono što je gore napisano.
Dakle ne radi se o nikakvoj liturgijskoj zloupotrebi kad je ples izvan liturgije, inače je pjesma koja se pjeva na video isječku je predivna i tekst govori o tome da je Krist s nama u sve dane.
Što se tiče subjektivnih osjećaja oko držanja Boga na rukama, ja osobno ne razumijem kako nekom tko potpuno vjeruje u Njegovo stvarno prisustvo pod prilikama kruha i vina to može biti problem. Odnosno to bi menii bio problem tak ako bih sumnjao u tu činjenicu i dozvolio da mi izvanjski izgled smanjuje svijest o tome.

No bogatstvo Crkve je tako veliko da svaki njen član može odabrati iz odobrene riznice duhovnosti ono što ga subjektivno stvarno više približava Bogu, pa jedino neće biti mjesta za izgovor onih koji nisu učinili ništa ili su sputavali druge u nečem u čemu su se "našli".

Vrh

PostPostano: Pet tra 01, 2011 22:27 

karmel je napisao/la:

Ja u svom postu ništa ne potvrđujem nego iznosim konkretne činjenice(poznajem ljude i znam kako se odnose prema ostalima koji nisu članovi NP) i izvadak iz Statuta NP-a.

Barnaba je napisao/la:
Što se tiče subjektivnih osjećaja oko držanja Boga na rukama, ja osobno ne razumijem kako nekom tko potpuno vjeruje u Njegovo stvarno prisustvo pod prilikama kruha i vina to može biti problem. Odnosno to bi menii bio problem tak ako bih sumnjao u tu činjenicu i dozvolio da mi izvanjski izgled smanjuje svijest o tome.

Slažem se u potpunosti.

Nisam tebi @karmel napisao ništa nego @cunjozu jer se njegov post mogao shvatiti kao direktna provokacija, a i ovaj tvoj post sada. Ne razumijem zašto ste se toliko okomili na neokatekumene?
Što su vam napravili da se osjeti takva mržnja u vašim postovima?

Ovo što ti pišeš i stavljaš video plesa mi nikako nije jasno??? Da pleše se, slavi se tijelom i glasom Isusa Krista koji je u svim mukama i patnjama dao svoj život da bismo mi živjeli i imali život vječni.

karmel je napisao/la:

:roll:
Meni je degutantno kad čujem da ljudi, pretpostavljam za tebe da ideš u Crkvu, koji idu u Crkvu i smatraju sebe kršćani tako govore o neokatekumenima. Svjesno ogovaranje i borba protiv njih. Njih treba maknut, ukinuti, ugasiti,...Zar nismo svi kršćani? Zar nije Bog umro i uskrsnuo za sve ljude? Pa i za one koji nemaju veze sa kršćanstvom? Znaš li ti koliko plodova je donio Put? Koliko života spasio?
A na stranici s koje je skinut taj ples ima teksta kad je Kiko bio u Puli.To treba pročitati prije svega. 8) Kerigma. Također mi je degutantno to što se nekim ljudima koji su izgubljeni u svijetu, nemaju smisao za život, žive na rubu samoubojstva, imaju neku tešku bolest i nemogu je prihvatiti, žive na margina društva bez dostojanstva i bez lipe, ti ljudi čekaju da im neko dođe i kaže im da ih Bog ljubi.Da će ih On uvijek primiti u svoju Crkve, da im oprašta sve grijehe,...
Razumiješ? To je degutantno, a ne što neki plesom i pjesmom slave Boga.
Mir s vama :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Ned tra 03, 2011 13:56 

Barnaba je napisao/la:

Slažem se u potpunosti.

Nisam tebi @karmel napisao ništa nego @cunjozu jer se njegov post mogao shvatiti kao direktna provokacija, a i ovaj tvoj post sada. Ne razumijem zašto ste se toliko okomili na neokatekumene?
Što su vam napravili da se osjeti takva mržnja u vašim postovima?

Ovo što ti pišeš i stavljaš video plesa mi nikako nije jasno??? Da pleše se, slavi se tijelom i glasom Isusa Krista koji je u svim mukama i patnjama dao svoj život da bismo mi živjeli i imali život vječni.

karmel je napisao/la:

:roll:
Meni je degutantno kad čujem da ljudi, pretpostavljam za tebe da ideš u Crkvu, koji idu u Crkvu i smatraju sebe kršćani tako govore o neokatekumenima. Svjesno ogovaranje i borba protiv njih. Njih treba maknut, ukinuti, ugasiti,...Zar nismo svi kršćani? Zar nije Bog umro i uskrsnuo za sve ljude? Pa i za one koji nemaju veze sa kršćanstvom? Znaš li ti koliko plodova je donio Put? Koliko života spasio?
A na stranici s koje je skinut taj ples ima teksta kad je Kiko bio u Puli.To treba pročitati prije svega. 8) Kerigma. Također mi je degutantno to što se nekim ljudima koji su izgubljeni u svijetu, nemaju smisao za život, žive na rubu samoubojstva, imaju neku tešku bolest i nemogu je prihvatiti, žive na margina društva bez dostojanstva i bez lipe, ti ljudi čekaju da im neko dođe i kaže im da ih Bog ljubi.Da će ih On uvijek primiti u svoju Crkve, da im oprašta sve grijehe,...
Razumiješ? To je degutantno, a ne što neki plesom i pjesmom slave Boga.
Mir s vama :mrgreen:

Zašto mi odmah imputirate mržnju?
Ja bez ikakvih problema i teških riječi mogu razgovarati i razgovarao sam sa mons. Bogetićem o istoj temi odnosno krajnje neshvatljivom ponašanju članova NKP-a prilikom evangeliziranja, a ovdje s vama ne mogu. Mislim da bi bilo dobro kada biste malo više koristili razum koji je dar Duha Svetoga a manje slijepo slijedili kateheze Kika Arguella. Kršćanska odanost katolika mora biti jedino prema Svetom Ocu.
Ja imam pravo kritički i razmišljati i govoriti i pisati o jednom običnom pokretu koji je tek odnedavno priznat kao dio Crkve.
NKP nije Dogma pa bi bilo lijepo kad biste to shvatili.
(Una)Gran senal samo jedna rečenica o poganluku Hrvatskog naroda. Hrvatski narod je već 1300 godina vjeran Svetom Ocu i podnio je milijune žrtava iz ljubavi prema Crkvi i Kristu. Tko ste vi u NKP-u da sudite i osuđujete ovaj narod za koji :
"Bizantski car Konstantin Porfirogenet (IX. st.) u djelu “De administrando imperio” piše da su Hrvati već u VII. st. sklopili s papom Agatonom ugovor da neće napadati susjedne narode. Za uzvrat im je Papa obećao da će ih štititi “Bog Hrvata", kasnije 1075/1076 kralj Dmitar Zvonomir daje obećanje vjernosti papi Grguru VII i sklapa ugovor sa Svetom Stolicom pa opet kasnije 1519. naslov nam daje papa Lav X. "Antemurale Christianitatis" ..... i sve do današnjih dana.
Ovaj narod je izvojevao pobjedu prije 15 godine ne puškom nego krunicom.
Gdje je plod NKP-a u Španjolskoj? U čemu se očituje?

Još da se osvrnem na blagovanje Tijela i Krvi Kristove.
Vidio sam kako je adrijana napisala prije par dana na drugoj temi o primanju Presvetog na ruke pa je spomenula kako je to bilo dopušteno još u 12. stoljeću. Činjenica je da je povijest učiteljica života pa bi ljudi trebali znati kako je nakon uvođenja te prakse došlo do velikog otpada od Crkve( kalvinisti, bogumili........) i to u kratkom vremenu baš kao i sada.
Nikad u životu nisam primio Presveto u ruku niti ću, a posebno ne poslije jednog mističnog iskustva od prije 5-6 godina. Ondje je uistinu živi Krist a ne nekakav simbol na posljednju večeru.

Evo vam jedno pitanje za razmišljanje: Što bi ti sad dragi brate ili sestro da Isus Krist dođe ispred tebe?

Odgovorit ću za sebe, bacio bih mu se pod noge i oprao ih svojim suzama i obrisao svojom kosom jer znam tko sam i što sam, a isto tako znam tko je i što je Isus Krist. Sigurno se ne bih rukovao kao s nekim frendom.

Vrh

PostPostano: Ned tra 03, 2011 14:10 

Umjesto jeftinih spinova koji pašu onima s jednog "vjerskog" a zapravo antikatoličkg portala, koji prozivaju Crkvu tobože za njeno dobro, korektno bi bilo priznati da se ima animozitet prema vjernicima s Neokatekumenskog puta, jer on može biti iz neznanja. Skretanje u nacionalizam, jer se nema konkretnih argumenata, je upravo smiješno.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 56  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata