Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 20, 2026 12:23

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 611 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 41  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet lis 24, 2024 16:56 
Administrator

Promijenio sam naziv teme, jer se ovdje ne radi samo o pozivu na molitvu, već o promoviranju mišljenja, stavova i proroštva Vladimira Grebenara. Biskup Hranić je oko tih stvari pozvao vjernike na oprez:
"sve vjernike potičemo da provode svet i bogobojazan život, ali i da budu trijezni i razboriti te se olako ne prepuštaju duhovnom vodstvu, pobožnim vježbama i savjetima nepoznatih osoba koje poznaju i s kojima komuniciraju preko društvenih mreža, bez obzira na njihovu medijsku popularnost i broj sljedbenika, te da o svemu rado razgovaraju i traže mišljenje svoga župnika ili drugog svećenika."

Vrh

PostPostano: Čet lis 24, 2024 18:59 

Grebenarove pristaše napadaju biskupa Hranića da je zbog svog fizičkog izgleda protiv posta?!

Vrh

PostPostano: Pet lis 25, 2024 00:47 

Grebenarove pristaše napadaju biskupa Hranića da je zbog svog fizičkog izgleda protiv posta?!

he ali njih će Isus sačuvati od rata a biskupa i koji ne poste neće

Vrh

PostPostano: Pet lis 25, 2024 12:32 

Ma ovo biskupovo komuniciranje sa javnošću je KATASTROFALNO! Ovakve zabrane samo stvaraju tabore. Sada će se oni koji slušaju Grebenara ili Ćovića ukopati u rovove i biskup(i) su u par poteza porušili mostove između sebe i svojeg stada. Tko ih je učio vještini komunikacije?

Brojni ljudi svjedoče o svojim obraćenjima, Duh radi svoje i preko svećenika i preko laika. Možda jest malo intenzivno zadnjih par godina, ali i vremena su intenzivna. Crkva treba buđenje a ne zimski san. Prošla su vremena ugodnog drijemanja. Da sam biskup jako bi me zabrinuli komentari tisuća i tisuća vjernika. Osobno poznajem ljude koji su se preko tih inicijativa vratili molitvi i postu, i to ne bilo kakvom postu, sa velikim žarom poste po tjedan dana!

Da je pameti biskupi bi bili sretni da imaju nadahnute laike koji dotaknu na desetke tisuća ljudi. Ako ništa drugo primijenili bi model koji je papa Franjo primijenio za Međugorje, stavili bi duhovnika koji bi pratio te ljude koji okupljaju i pazio da je sve u duhu Učiteljstva Crkve. Vremena se mijenjaju, ovo je na neki način virtualna župa, riječi ove dvojice dopru do više ljudi nego što ih ima na nedjeljnim misama u svim hrvatskim i bih crkvama zajedno. Nije pametno to ignorirati i ići ovako džonom. Žalosti me to i zabrinjava, pogrešno je.

I da, biskupa Hranića će dodatno napasti jer se ponašao bahato i bezobrazno za vrijeme covida, iščuđavao se kako to ljudi mogu moliti po trgovima a necijepljeni?!? Kao i moj biskup Uzinić koji se zgražao koliko mu je ljudi došlo na misu.

Ja na ovom gledam jako pozitivno, Crkva treba čišćenje i Crkva će se pročistiti, postoje dobri biskupi i svećenici koji izgaraju, a postoje i oni drugi. Neće biti ugodno i bezbolno, mnogi će otpasti i Crkva će biti svedene u male okvire, bar ovdje u Evropi, ali oni koji ostanu neće sigurno biti mlaki i bljutavi.

Vrh

PostPostano: Pet lis 25, 2024 12:34 

Nikolina Nakić je napisala odličan komentar o poslušnosti:
https://dijalog.hr/kolumne/sveta-neposlusnost-i-vukovi-u-janjecoj-kozi/57835/

Vrh

PostPostano: Pet lis 25, 2024 12:46 

Kojih ljudi, na koga misliš?

Pa onih koji slušaju bilo Grebenara bilo Ćovića, svejedno.
Gledam komentare tih ljudi. Iskreno, natjerao bih svakog hrvatskog biskupa da sjedne i pročita te komentare koje pratitelji pišu.
O svjedočanstvima povratka vjeri i Crkvi, o povratku molitvi i postu, čak i o obraćenjima i krštenjima članova obitelji koji nisu htjeli imati veze sa Crkvom.
Ma ista priča kao sa Međugorjem, opet će neki mantrati o zlim duhovima koji eto valjda lažiraju sve dobre plodove.

Kako jedan od komentara kaže: "Došli smo u neku čudnu fazu gdje je dio biskupa protiv gotovo svega što dolazi iz laičke inicijative, protiv hoda za život, protiv molitve na trgovima, protiv molitvenih zajednica, protiv karizmatskih pokreta, protiv molitve pred bolnicama… Negdje se čovjeku ipak mora upaliti crvena lampica. Jer pred Kristom ćemo jednog dana odgovarati prema svojoj savjesti a ne prema savjesti biskupa ili pape."

Vrh

PostPostano: Sub lis 26, 2024 07:00 

pints je napisao/la:
Pa onih koji slušaju bilo Grebenara bilo Ćovića, svejedno.
Gledam komentare tih ljudi. Iskreno, natjerao bih svakog hrvatskog biskupa da sjedne i pročita te komentare koje pratitelji pišu.

Ja se slažem da trebaju to pročitati jer će vidjeti i puno fanatičnih i uvredljivih poruka prema biskupima koje su krajnje neobjektivne. Pored toga Grebenarove reakcije (na opravdane kritike koje su mu blago skrenule pažnju na greške) su nepoštene i tko bi objektivan u njima vidio išta osim egoizma i bez imalo odgovornosti za izgovorene riječi.
pints je napisao/la:
O svjedočanstvima povratka vjeri i Crkvi, o povratku molitvi i postu, čak i o obraćenjima i krštenjima članova obitelji koji nisu htjeli imati veze sa Crkvom.

Pitanje je jesu se vratili Crkvi ili okupili u Grebenarovo stado koje slijepo slijedi i ne provjerava vođu?
pints je napisao/la:
Kako jedan od komentara kaže: "Došli smo u neku čudnu fazu gdje je dio biskupa protiv gotovo svega što dolazi iz laičke inicijative, protiv hoda za život, protiv molitve na trgovima, protiv molitvenih zajednica, protiv karizmatskih pokreta, protiv molitve pred bolnicama… Negdje se čovjeku ipak mora upaliti crvena lampica. Jer pred Kristom ćemo jednog dana odgovarati prema svojoj savjesti a ne prema savjesti biskupa ili pape."

To što citiraš je produkt protestantskog duha koji očito jače zapuše kada se približi 30. 11. kada obilježavaju dan reformacije.
Čemu relaitiviziranje i uvlačenje drugih inicijativa kada se tu radi o različitim stvarima. Kave veze ima Grebenarov kult ličnosti s Hodom za život i Molitvom krunice na trgovima? Nikave, ali Grebenar očito hoće sve utopiti u to i marketinški pobirati vrhnje. Već je to viđeno npr s Dusparom koji je isto iskoristio Crkvu kako bi mogao prodavati knjige na svećeničkom tjednu.

Vrh

PostPostano: Sub lis 26, 2024 09:04 

Citat:
Ja se slažem da trebaju to pročitati jer će vidjeti i puno fanatičnih i uvredljivih poruka prema biskupima koje su krajnje neobjektivne

Čak i da jest tako, a nije, biskupi bi trebali pametnije reagirati a ne porušiti mostove između sebe i stada koje im je povjereno.
Jednog dana će ih Gospodin pitati i za te ljude koje su ostavili sa druge strane ponora.

Citat:
Čemu relaitiviziranje i uvlačenje drugih inicijativa kada se tu radi o različitim stvarima.

Pa napisao sam. Zato što su isti biskupi protiv svih tih velikih laičkih inicijativa sa konzervativnijeg spektra.
Srećom, nisu svi biskupi takvi i to nas dovodi do zanimljive situacije: ako si u jednoj biskupiji laičke inicijative sa konzervativnog spektra su dobrodošle, ako si u drugoj nisu. Kakvo li je to katoličko jedinstvo?!

Vrh

PostPostano: Sub lis 26, 2024 10:49 

pints je napisao/la:
Čak i da jest tako, a nije, biskupi bi trebali pametnije reagirati a ne porušiti mostove između sebe i stada koje im je povjereno.
Jednog dana će ih Gospodin pitati i za te ljude koje su ostavili sa druge strane ponora.

Kakve su to sada osjetljive dušice i kakvo ostavljanje s druge strane ponora. Uostalom samo je jedan nadbiskup zabranio Grebenaru dolazak u svoju nadbiskupiju, a ti pričaš o množni. Stvarno nisi objektivan. Neki su svećenici stvarno blago ukazali na teološke pogreške i bili izvrgnuti vrijeđanju od strane Grebenara i njegovih pristaša.
pints je napisao/la:
Pa napisao sam. Zato što su isti biskupi protiv svih tih velikih laičkih inicijativa sa konzervativnijeg spektra.

Sad mi molim te daj dokaz gdje je to nadbiskup Hranić bio protiv Hoda za život? U protivnom stvarno nemoj pisati laži.

Vrh

PostPostano: Sub lis 26, 2024 11:28 

Uostalom samo je jadan nadbiskup zabranio Grebenaru dolazak u svoju nadbiskupiju, a ti pričaš o množni.

Zabranio je Grebenaru dolazak premda isti ni ne ide fizički na duhovne obnove. Smiješno, samo pokazivanje mišića, ništa više.
I da, kako to onda ide kada jedan biskup zabrani, a drugi ne? Kako to objasniti? Makneš se kilometar lijevo ili desno pa je neka druga duhovnost, malo prilagođeni katekizam?

Citat:
Sad mi molim te daj dokaz gdje je to nadbiskup Hranić bio protiv Hoda za život? U protivnom stvarno nemoj pisati laži.

Moj riječki je protiv svega, za Hranića znam da je brundao protiv molitelja i sada ovih molitvenih inicijativa.
Sve čekam kada će moj biskup izaći i Hodati za život ili moliti sa nama na trgu. Načekati ću se.

Mislim da oboje trče pred rudo i ne razlučuju dobro. Valjda treba proći više vremena kao i za Međugorje, ne znam.
U svakom slučaju ne sviđa mi se ovaj otpor koji su izazvali, nije dobar za Crkvu, nije pametno iskomuniciran.

Vrh

PostPostano: Sub lis 26, 2024 11:38 

pints je napisao/la:
Zabranio je Grebenaru dolazak premda isti ni ne ide fizički na duhovne obnove. Smiješno, samo pokazivanje mišića, ništa više.
I da, kako to onda ide kada jedan biskup zabrani, a drugi ne? Kako to objasniti? Makneš se kilometar lijevo ili desno pa je neka druga duhovnost, malo prilagođeni katekizam?

Grebenaru je to samo markentički plus i eto vidiš kako nemaš razloga napadati Hranića kad mu je odluka blaga i može se tumačiti kao poziv vjernicima na oprez.
pints je napisao/la:
Moj riječki je protiv svega, za Hranića znam da je brundao protiv molitelja i sada ovih molitvenih inicijativa.
Sve čekam kada će moj biskup izaći i Hodati za život ili moliti sa nama na trgu. Načekati ću se.

Mislim da oboje trče pred rudo i ne razlučuju dobro. Valjda treba proći više vremena kao i za Međugorje, ne znam.
U svakom slučaju ne sviđa mi se ovaj otpor koji su izazvali, nije dobar za Crkvu, nije pametno iskomuniciran.

Dake priznaješ kako si prije pisao neistine i reletivizirao jer Hranić uopće nije protiv Hoda za život.
Zašto izmišljaš i preuveličavaš?
Jesu li tebi u redu baš sve Grebenarove reakcija na svećeničke opomene? Zašto malo ne pišeš objektivnije pa bi bio vjerodostojniji?

Vrh

PostPostano: Sub lis 26, 2024 14:06 

Zašto izmišljaš i preuveličavaš?

Da, vjerojatno ću požaliti nešto napisano jer pišem silno iziritiran što nikada nije pametno.
Prvenstveno iziritiran mojim riječkim biskupom, ali i ovom zabranom Hranića, pa i reakcijama pojedinih svećenika.
Ponajviše iziritiran time što sve više uviđam kako je priča o katoličkom jedinstvu samo bajka za malu djecu.
Čak i na ovoj banalnoj razini. :cry:

Jesu li tebi u redu baš sve Grebenarove reakcija na svećeničke opomene?

Ne, nisu, bilo bi mu pametnije da se nije ni osvrnuo na to i da radi ono što mu je misija.
Isto vrijedi i za Danijela Ćovića. Trebali bi spustiti loptu na zemlju.

Vrh

PostPostano: Sub lis 26, 2024 14:21 
Administrator

Ja razumijem pints tvoje razočaranje pošto je u riječkoj biskupiji vjerojatno najteža situacija po pitanju vjere, a uz to biskup Uzinić ima često različite stavove od ostalih biskupa.
Međutim, moram ovdje reći, biskup Hranić ne da je protiv Hoda za život, već ga aktivno podržava, a čak je sudjelovao prošle godine i dao izjavu onako u majici "Hoda za život", dakle jedna bezrezervna podrška i u izjavama i svojim primjerom na terenu.
Jednako tako podržava i inicijativu "40 dana za život", kojoj je bio podrška od samih početaka te inicijative u Hrvatskoj, te je ove godine svečano primio voditelja kampanje u povodu obilježavanja deset godina te inicijative.
U vezi molitelja na trgu, koliko znam od svih biskupa jedno Uzinić je imao javne primjedbe oko toga.

Hranić se našao na udaru jer je dao svoje mišljenje i pozvao na oprez, nitko nije savršen, ali savjeti i kritika Crkve se ne trebaju doživljavati kao napad, to nije zdrava duhovnost, potrebno nam je vodstvo Crkve.

Vrh

PostPostano: Sub lis 26, 2024 14:38 

Ja razumijem pints tvoje razočaranje pošto je u riječkoj biskupiji vjerojatno najteža situacija po pitanju vjere, a uz to biskup Uzinić ima često različite stavove od ostalih biskupa.
Međutim, moram ovdje reći, biskup Hranić ne da je protiv Hoda za život, već ga aktivno podržava, a čak je sudjelovao prošle godine i dao izjavu onako u majici "Hoda za život", dakle jedna bezrezervna podrška i u izjavama i svojim primjerom na terenu.
Jednako tako podržava i inicijativu "40 dana za život", kojoj je bio podrška od samih početaka te inicijative u Hrvatskoj, te je ove godine svečano primio voditelja kampanje u povodu obilježavanja deset godina te inicijative.
U vezi molitelja na trgu, koliko znam od svih biskupa jedno Uzinić je imao javne primjedbe oko toga.

Hranić se našao na udaru jer je dao svoje mišljenje i pozvao na oprez, nitko nije savršen, ali savjeti i kritika Crkve se ne trebaju doživljavati kao napad, to nije zdrava duhovnost, potrebno nam je vodstvo Crkve.

U redu, mea culpa, očito sam se zaletio, žao mi je. Hranića sam zapamtio zato što je prozivao one koji javno mole krunicu a propitkuju cjepivo, stavljam dolje link na tekst koji je objavljen u NL.

I naravno, ne razumijem ovu zabranu, jednostavno ne razumijem, pogotovo za Danijela Ćovića, ali i za Grebenara.
Da je još na razini HBK imalo bi smisla, ovako je situacija nevjerojatna, jedna biskupija zabrani, ona do nje ne zabrani. Kakvu to poruku šalje?

Link na text u NL: https://www.novilist.hr/novosti/hrvatska/nadbiskup-ih-ne-razumije-javno-mole-krunicu-a-propitkuju-cjepiva/?fb_comment_id=4661058074015373_4661673827287131

Vrh

PostPostano: Sub lis 26, 2024 16:22 
Administrator

Hranića sam zapamtio zato što je prozivao one koji javno mole krunicu a propitkuju cjepivo.

Hranić nije nikad prozivao molitelje zato što mole krunicu na trgovima, odnosno nije protiv ove laičke inicijative, već je ovdje kritizirao nešto drugo.

Što se tiče zabrane Grebenara, svaki biskup ima ovlasti i odgovornost na svome teritoriju. Međutim, nije naglasak na toj zabrani, već na pozivu svim vjernicima da provjeravaju i o svemu pitaju mišljenje Crkve.
O nužnoj povezanosti dara proroštva sa Crkvom govorio je vlč. Ocvirk, opet naglasivši oprez.
"I onaj tko se izlaže – a nije tu samo pitanje sada gospodina Grebenara već bilo koga tko javno govori o Crkvi, pa i svećenika koji propovijeda i ima mandat Crkve za propovijedanjem i poučavanjem, mora se uvijek držati zajedništva Crkve s obzirom na vjeru, na moral i na ono što treba propovijedati kako bi u zdravom i razboritom nauku upućivao i odgajao slušatelje.
Dakako da u središtu svakog navještaja uvijek treba biti Krist, a ne osoba koja naviješta. Stoga, dakle, s bilo kojim darovima koje osjećamo da nam je gospodin darovao treba, a osobito s darom proroštva, kada neko sa duhovnim autoritetom govori da je primio neku riječ, neku objavu, treba biti oprezan."

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 611 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 41  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata