Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 20:03

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 56  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri ožu 10, 2010 16:17 

A opet može biti sušta suprotnost.
U nekoj župi može biti 15 baba i 12 djedova(bez uvrede pripadnicima treće dobi) i to je to. Na neki način monotono. Samo svećenik shvaća vjeru, a ostali su tamo iz odgoja i rutine. Kažem, svašta svuda ima.
:D Moja župa i sa zakvim "kadrom" izvrsno funkcionira (ali bez neokatekumena - jest da su u župi, ali...)

Vrh

PostPostano: Sri ožu 10, 2010 17:41 

cunjozu je napisao/la:
Sve varira od zajednice do zajednice.
Ne mora to biti NKP ili Karizmatski pokret ili HZBS.
Možemo samo pogledati na različite župe. Neke župe žive živom vjerom. Svećenik ispovijeda svaki dan, svakog četvrtka ima klanjanje, organiziraju se hodočašća i putovanja, župljani su aktivirani oko Caritasa i Crvenog križa te je mnogo mladih itd.
A opet može biti sušta suprotnost.
U nekoj župi može biti 15 baba i 12 djedova(bez uvrede pripadnicima treće dobi) i to je to. Na neki način monotono. Samo svećenik shvaća vjeru, a ostali su tamo iz odgoja i rutine. Kažem, svašta svuda ima.

Tako i u NKP. Boravak u nekim zajednicama pruža onima koji im pristupaju nezaboravna iskustva, dok drugi ostaju zatečeni zatvorenošću, umišljenošću i elitizmom pojedinih zajednica. Svatko je na ove 34 stranice iznosio svoja iskustva sa NKP od kojih se neka uvelike razlikuju. Ne možemo osuđivati praksu. Niti crkveni dostojanstvenici u srednjem vijeku nisu znali što rade pa eto ipak tvrdimo:,,Da. Crkvu je ustanovio Isus Krist. Ona je Njegovo Mistično Tijelo te je On u Njoj prisutan.''. Isto i za NKP. Moramo promotriti konstitucije, pravila i temeljne pretpostavke, teoriju te zajednice.

Jedan od najboljih primjera za raskorak između teorije i prakse su franjevci. Nedavno sam završio s čitanjem životopisa sv. Franje Asiškog. Jako malo od Franjinih ideala se zadržalo, no i on je sam bio prisiljen mijenjati neke stvari jer ga ljudi nisu bili sposobni u potpunosti slijediti. Sada su se javili obnovljeni franjevci u SAD-u i oni su najbliže Franjinom idealu i mogu reći da su poprilično velik dio ideala realizirali.

Ono što želim ovim rasipanjem reći jeste da teorija u svojoj osnovi i suštini može biti savršena, ali sve se to može objesiti mačku o rep ako čovjek to neće do kraja provoditi u djelo.

Odlično napisano :) a razlog zašto je tako je upravo u tome što svaku zajednicu čine ljudi i to različiti ljudi, pa ovisi o njima kakva će zajednica biti.

Evo jedan primjer: u župnom zboru pozitivno ozračje čini samo jedna osoba svojim nenametljivim i veselim karakterom. Zbor pjeva, putuje, druži se...a odlaskom te osobe u drugu župu, postaje hladno, preozbiljno, osipa se članstvo...

Vrh

PostPostano: Sri ožu 10, 2010 21:26 

kalimero je napisao/la:
Ne znam, mozda ne poznam dovoljno ljudi, ali uglavnom osobe koje jesu u nekoj zajednici, vise odisu i odusevljenjem
za zivot s Bogom. :roll:

Moj slučaj je takav. Dok sam bila u NP dolazila sam sa naših susreta kući osnažena, ushićena. Imala sam više entuzijazma za svakodnevne aktivnosti, posao, odgoj djece, više strpljenja i razumijevanja.
Danas definitivno više ne mogu. Zvali su me u zajednicu da dođem i slavim Boga s njima, kad mogu i koliko mogu, ali moje je najmlađe dijete jako vezano za mene i ne želim odlaziti od njega. A vikende bez obitelji ne mogu niti zamisliti.
To sam ja.
Moj je muž ovako kako je opisala Sara - za običan život u župi. Iako, ponavljam, meni nije branio ići.
Ljudi su međusobno različiti. Bog nas takve stvorio da bismo bili bogatiji u tim različitostima, kao i raznobojno cvijeće na livadi.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 10, 2010 21:30 

vrabec te dal je napisao/la:
ruta je napisao/la:
Muž i ja pripadamo HZBS već 12 godina,

koje su to zajednice ? :wink:

Hrvatska zajednica bračnih susreta.
http://www.hzbs.hr

Vrh

PostPostano: Čet ožu 11, 2010 09:42 

ruta je napisao/la:
kalimero je napisao/la:
Ne znam, mozda ne poznam dovoljno ljudi, ali uglavnom osobe koje jesu u nekoj zajednici, vise odisu i odusevljenjem
za zivot s Bogom. :roll:

Moj slučaj je takav. Dok sam bila u NP dolazila sam sa naših susreta kući osnažena, ushićena. Imala sam više entuzijazma za svakodnevne aktivnosti, posao, odgoj djece, više strpljenja i razumijevanja.
Danas definitivno više ne mogu. Zvali su me u zajednicu da dođem i slavim Boga s njima, kad mogu i koliko mogu, ali moje je najmlađe dijete jako vezano za mene i ne želim odlaziti od njega. A vikende bez obitelji ne mogu niti zamisliti.
To sam ja.
Moj je muž ovako kako je opisala Sara - za običan život u župi. Iako, ponavljam, meni nije branio ići.
Ljudi su međusobno različiti. Bog nas takve stvorio da bismo bili bogatiji u tim različitostima, kao i raznobojno cvijeće na livadi.

:D bas mi je drago cuti tvoje iskustvo.
Moje je jako slicno.... imas pp :wink:

Vrh

PostPostano: Sri lip 23, 2010 19:25 

Evo i dobrih vjesti:

Zagreb, (IKA) - Pod predsjedanjem zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića održan je u utorak 22. lipnja u Velikoj dvorani Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu, sastanak sa župnicima i upraviteljima župa Zagrebačke nadbiskupije u čijim župama postoje neokatekumenske zajednice. Na sastanku su sudjelovali i pomoćni zagrebački biskupi Valentin Pozaić i Ivan Šaško.
Izmjenjujući iskustva o neokatekumenskim zajednicama nazočni su istaknuli brojne primjere vjerničkog svjedočenja članova tih zajednica. Postavilo se pitanje kako neokatekumenske zajednice bolje integrirati u život župa. Bilo je riječi i o Statutu Neokatekumenskog puta i njegovom provođenju u zajednicama.
Zaključeno je da će se na temelju Statuta izdati posebne smjernice za neoketekumenske zajednice u župama Zagrebačke nadbiskupije.
U Zagrebačkoj nadbiskupiji postoje 42 neokatekumenske zajednice koje se okupljaju u 16 župa.

http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=123184

Vrh

PostPostano: Pon lip 28, 2010 10:35 

Da duhovnost Neokatekumenskog puta donosi plodove dokaz su i svećenička zvanja koja se događaju na poticaj te duhovnosti. Jedan takav primjer je mlada misa koja je bila slavljena tek nakon 96 godina u župi Gerovo - Delnički dekanat - Riječke nadbiskupije. Vjest o mladoj misi možete vidjeti na http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=123272
Ujedno je to i najveće opovrgavanje laži koje neki šire o Neokatekumenskom putu pa su i ovom prilikom s tih antikatoličkih stranica upućene strelice mržnje na čovjeka čiji je jedini grijeh se samo to što se odazvao na Gospodinov zov prakticirajući duhovnost Neoktekumenskog puta. No Božja riječ koja je nepromjenjiva od početka do kraja svijeta jasno kaže „Jer sudom kojim sudite bit ćete suđeni. I mjerom kojom mjerite mjerit će vam se.“ (Mt 7,2)

Neka Gospodin blagoslovi napore sviju koji rade na propovijedanju i većem življenju po Katoličkoj vjeri.

Vrh

PostPostano: Pon lip 28, 2010 21:54 

Barnaba je napisao/la:
Ujedno je to i najveće opovrgavanje laži koje neki šire o Neokatekumenskom putu pa su i ovom prilikom s tih antikatoličkih stranica upućene strelice mržnje na čovjeka čiji je jedini grijeh se samo to što se odazvao na Gospodinov zov prakticirajući duhovnost Neoktekumenskog puta.

Znam da ne želiš reklamirati antikatoličke stranice, ali o čemu se tu zapravo radi? Tko napada, kako, zašto...?

Vrh

PostPostano: Uto lip 29, 2010 08:20 

adrijana je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Ujedno je to i najveće opovrgavanje laži koje neki šire o Neokatekumenskom putu pa su i ovom prilikom s tih antikatoličkih stranica upućene strelice mržnje na čovjeka čiji je jedini grijeh se samo to što se odazvao na Gospodinov zov prakticirajući duhovnost Neoktekumenskog puta.

Znam da ne želiš reklamirati antikatoličke stranice, ali o čemu se tu zapravo radi? Tko napada, kako, zašto...?

Na žalost nemam vremena za duže elaboriranje no takve stvari se dešavaju još od početka Crkve kako je i pisano u Dj 22,3-4 kad sv. Pavao, za sebe kaže "... bijah revnitelj Božji kao što ste svi vi još danas. Ovaj sam Put na smrt progonio, u okove bacao i predavao u tamnice muževe i žene,..."
Vjerujem da svatko tko je imalo želio ozbiljnije a ne samo formalno živjeti po vjeri (dakle nije to specifikum samo neokatekumena) ima iskustva nekog vida šikaniranja kako od onih koji su u grijehu ili ne priznaju Boga ali i od onih koji sebe smatraju "revniteljima Božjim" a svojim bližnjima mjere onom mjerom koju sami, svojim životom, ne bi mogli nikada proći.

Vrh

PostPostano: Uto lip 29, 2010 18:00 

Barnaba je napisao/la:
Vjerujem da svatko tko je imalo želio ozbiljnije a ne samo formalno živjeti po vjeri (dakle nije to specifikum samo neokatekumena) ima iskustva nekog vida šikaniranja kako od onih koji su u grijehu ili ne priznaju Boga ali i od onih koji sebe smatraju "revniteljima Božjim" a svojim bližnjima mjere onom mjerom koju sami, svojim životom, ne bi mogli nikada proći.

Šikaniranja ima i drugdje, a mislim da bi sve bilo lakše kad bi duhovnost Neosa bila transparentnije predstavljena u javnosti. Mnoge predrasude nastaju iz neznanja. Ostali ljudi u župi vjerojatno bi ih lakše prihvatili kad bi znali nešto više o njima (iz svjedočenja župnika ili njih samih), a i bivših članova bilo bi manje kad bi ljudi unaprijed znali što ih u zajednici čeka.
Svaka zajednica ima svoja pravila; koliko sam skužila, neosi spadaju među strože i zahtjevnije (usput, ne priča li se i o Opusu Dei svašta?). Sama zahtjevnost može im služiti na čast, ali ruku na srce, mi vjernici smo često slabi, odustajemo i predajemo se. Nije ni redovnički život za svakoga, ali zato će se kandidat u pripravničkom razdoblju dobro upoznati što ga sve čega u redovničkom životu, pa će sam razmisliti o svojim mogućnostima i izabrati.
Vi koji ste u neokatekumenatu ne biste se trebali toliko enigmatski postavljati prema ostalima, mislim da nije dostatno završavati razgovore "Papa je priznao Put - dakle Put je uvijek u pravu".
I Kristovi legionari su bili priznati od Pape, pa eto u kakvom su sada rasulu...

Vrh

PostPostano: Ned srp 04, 2010 23:08 
Administrator

Barnaba je napisao/la:
takve stvari se dešavaju još od početka Crkve kako je i pisano u Dj 22,3-4 kad sv. Pavao, za sebe kaže "... bijah revnitelj Božji kao što ste svi vi još danas. Ovaj sam Put na smrt progonio, u okove bacao i predavao u tamnice muževe i žene,..."

Da se ne bi u kontekstu teme krivo shvatilo, u ovom citatu se naravno ne govori o "Neokatekumenskom putu", već o Crkvi kojoj je Isus Put. Inače mladomisnika poznajem i zato vjerujem da će dobro izvršavati svećeničku službu.

Vrh

PostPostano: Uto srp 06, 2010 09:17 

adrijana je napisao/la:
...Vi koji ste u neokatekumenatu ne biste se trebali toliko enigmatski postavljati prema ostalima, mislim da nije dostatno završavati razgovore "Papa je priznao Put - dakle Put je uvijek u pravu".
I Kristovi legionari su bili priznati od Pape, pa eto u kakvom su sada rasulu...

ne predstavljamo se mi enigmatski nego su takvu sliku o nama stvorili protivnici Puta. Da ne ispadne da svugdje vidimo neke naše protivnike takvih, hvala Bogu ima malo ali su svojim lažima zatrovali sve one koji nisu upućeni. Znam skupinu svećenika iz Zadarske biskupije koji doslovno svim župama i crkvama koje žele otvoriti kateheze Neo puta šalju pisma o tome kako smo mi sektaši, kako Papa nema pojma ko smo mi, da smo ovo i ono i na taj način plaše ljude koji nisu upućeni u to što je Neo put. Usput rečeno ta skupina svećenika je u neposluhu prema svom biskupu do te mjere da je njihvo bivši biskup pokojni Prenđa bio primoran u Uskršnjoj poslanici vjernicima napisati da je Neo put jedna od stvarnosti Crkve i da će on osobno učiniti sve što može da ga zaštiti.

S druge strane puno ljudi voli prepričavati negativne stvari o nama a sami ne žele doći na kateheze Neo puta koje su, usput rečeno otvorene za sve vjernike i nevjernike.

Ovo o priznanju Puta kažemo zato jer je to odgovor na ogovaranja da smo sekta i da radimo neispravne stvari. Ne znam kako vjernici mogu širiti takve laži a sami se ne žele uvjeriti u pravu istinu.

Neo put nije za nikoga zatvoren, svatko može pristupiti Putu ali ne kako on hoće nego onako kako je Statutom to određeno. Ali upravo to je kamen spoticanja pa nas zato prozivaju i nazivaju zatvorenima.

Ako misliš da smo zatvoreni dođi na kateheze neo puta kad počnu pa se sama uvjeri o tome

Vrh

PostPostano: Uto srp 06, 2010 10:07 

Gutaperka je napisao/la:
Ako misliš da smo zatvoreni dođi na kateheze neo puta kad počnu pa se sama uvjeri o tome

Hvala na pozivu, doći ću jednom kad budem u prilici...

Vrh

PostPostano: Čet kol 19, 2010 01:08 

Poslusala sam iskustvo jedne moje prijateljice o Neokatekumenima u Zagrebu i kaze da je imala negativno iskustvo. Nakon sto sam cula za neka bizarna pravila iz kojih se ne smije izaci ni pod koju cijenu, sve mi je zvucalo sumnjivo.

Vrh

PostPostano: Čet kol 19, 2010 09:56 

Sve ovisi od zajednice do zajednice.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 56  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata