|
Nije problem časopisa, nego pokreta. Ja mislim da krscani traze cuda kroz karizmatski pokret, isto tako emocije im se uzburkaju kad je muzika... Moj su primjer svi sveci kojima nije trebala buka i glazba kao pokretac emocija ka Gospodinu, vec su ga nasli u tisini, molitvi... Ja recimo ne želim da netko glazbom jakom pokrece moje lazne osjecaje, vec zelim iskrene osjecaje u dubokoj molitvi i tisini da Ga cujem i osjetim. Taj vrhunac sam osjetila u tisini dok sam bila na glavnoj misi, životnoj ispovijedi. Tada sam osjetila razliku. To je moje.
No, također, svjesna sam da kako i gdje ce Bog dotaknuti nečije srce, nije na nama da predviđamo. Svatko Boga slavi s onim sto ima, i u trenutku kakav jest. Ako je netko jos nezrel u duhovnom i psihickom smislu, nije mu zato zabranjeno Boga slaviti. Većina ljudi na pocetku duhovnog zivota (i ja sam bila među njima) pokazuju oblike i simptome duhovne nezrelosti; navezanost, iskljucivost, potrebu vanjskih stimulansa, atrakcije... I onda nekako krivi motivi dovode do iskrivljene duhovnosti. A kad nam je srce ispravno, onda na tude greske i nezrelosti u duhovnosti ne gledamo strogo i osuđivački, jer iz vlastitog iskustva znamo da je Bog strpljiv s našim slabostima i da svakoga, kao i nas, vodi do istine i ispravlja i naše krive stavove i djela. Svima nam je potrebna duhovna zrelost i cist Bozji pogled da Boga vidimo na djelu tamo gdje On jest. Tek kad ga budemo vidjeli onda cemo moci ispravno vidjeti i gdje se odstupa od Njega...
Osobi je na savjest hoće li ona ići samo od susreta do susreta i duhovno se hraniti,a da ne mijenja svoj odnos prema bližnjima, sebi samoj, Bogu, da misli ili ne misli o krepostima i ne pokušava uz snagu i milost Duha doživjeti sve veću nutarnju preobrazbu. Na ljudima je kako će se ponašati s tim i hoće li sjeme sa susreta rasti u svakodnevnici. Kategorizirat to je isto kao da ja tvrdim da je nečija meditacija lazna i povrsna u odnosu na meditaciju i dubinu molitve Terezije Avilske, a ja ni ne znam meditirat.
No, kad se radi o ovako gore nekim stvarima - mislim ipak da treba slušati autoritet i osobna mišljenja pojedinca tu više nisu bitna. Negdje sam čitala da i kad naši duhovnici, svećenička hijerarhija i ini drugi pogriješe, Bog od nas traži poslušnost njima i to će nagraditi i cijeniti.
|