Isprva sam počeo pratiti ED tamo negdje na sredini 33-dnevnice Krvi Kristovoj. Mislim da sam čak na ovome forumu vidio obavijest o tome prvi put, pa sam odlučio poslušati o čemu se radi. Sa dosta toga o čemu je govorio g.Vladimir sam se slagao, a tiče se moralnog života, zastranjenja i mlakosti u samoj Crkvi među klerom, a i među nama laicima. Međutim, dobio sam neki osjećaj da pored toga što je dosta toga dobro govorio i na što je upozoravao, svako malo bi mi se pojavile crvene zastavice upozorenja, kao da bi svako malo isplivale neke crtice fanatizma u njegovom razmišljanju i naučavanju. Npr. rekao je da je Gospodar prstenova od J. R. R. Tolkiena, okultno djelo.

Pa onda ona epizoda sa znakom na nebu u Međugorju za koje je on u duhu dobio rasvjetljenje da se radi o predznaku upozorenja, a iako sam vidio da mu je netko u komentaru napisao da s obzirom na konstelaciju planeta, da se vjerojatno radi o planetu Veneri koja je jasno bila vidljiva tih dana na tom djelu neba, a i zbog dosta aerosola od saharshog pijeska koji je onda bio jako prisutan u atmosferi, može se činiti da objekt koji se gleda pomalo mijenja oblik. Koliko sam vidio on se na takva razjašnjena nije uopće ni osvrnuo, nego je nastavio dalje po svom. To mi je nekako dalo dojam da jednostavno nije poučljiv, ne zanima ga što drugi misle, jer eto on je to dobio "u duhu".
Najveći alarm mi je bio, a što mislim da nitko to uopće nije spomenuo, je ona epizoda kad mu je gost bio znanstvenik Tomislav Domazet-Lošo. Tad je otvoreno rekao da kad bi mu došao netko iz Crkve, koji ima autoritet, znači tko bi to mogao biti osim biskupa koji ima jurisdikciju na području na kojem on djeluje i rekao da ne može više snimati ED, da on to ne bi poslušao jer je njemu to sam Gospodin rekao i da on samo vrši volju Božju. To mi je bilo previše, jer kad bi svi tako postupali nastao bi kaos u Crkvi, jer gdje bi stigli da svatko krene pričati da je nešto dobio "u duhu" i stalno ponavljati da se treba većma pokoravati Bogu, a ne ljudima; tako pravdajući svoju neposlušnost, a ne želi se podložiti prosuđivanju i Crkve (koje nije uvijek ugodno), a to većina svetaca može potvrditi, ali su oni ipak bili poslušni. Razmišljam, pa ako vjeruješ da ti zbilja Bog govori u duhu, pa imaj povjerenja u Njegovu providnost i da će sve On izvući na dobro. Isus Krist je osnovao i ostavio svoju Crkvu da čuva poklad vjere, naučava, navješta i vodi nas, istina, ne uvijek savršeno i kako treba, ali zamislite da uopće nema Crkve i njenog autoriteta i da svatko tumači Pismo i djeluje onako kako mu padne na pamet... Pa nismo članovi jedne od tisuća protestantskih denominacija koje se tako ponašaju.
Po meni mu je najveća greška, što u trenutku kad mu je skočio broj pratitelja na kanalu na nekoliko tisuća, nije samoincijativno otišao do svoga biskupa i uputio ga u poslanje koje on misli da ima sa svojim youtube kanalom i molitvenim incijativama, objasnio o čemu se radi, kako se i za koje nakane moli i posti, rekao da ima svog duhovnika, jednostavno rekao da se podlaže vodstvu Crkve ako ona smatra da se neke stvari mogu raditi i na drugačiji način nego kako on to radi. Meni bi to onda bilo puno ispravnije, nego ovo sada.
Jer ne mogu shvatiti, ako kaže da ima duhovnika i drži do njegova vodstva, pa koji bi mu to duhovnik odobrio i savjetovao da ne bude poslušan svome biskupu, ako bi npr. ovaj imao neke zamjerke i kritike na njegov rad. Onda se upitam, možda njegov duhovnik uopće nije upućen u dosta toga što on govori u podcastima.
Jer kad su počele prve kritike i propitkivanja na njegov rad i to od nekih svećenika, pa i angažiranih laika teologa, ne mogu zamisliti katastrofalniju reakciju od njegove.

Od nekakvog vraćanja, prozivanja za zavist, "kršćanskog proklinjanja", prozivanja određenih svećenika pederima itd. A zbilja kritike nisu bile jake, više su ljudi pohvalili ono što je bilo dobro, pa i plodove kojih ima i samo istakli djelove za koje smatraju da su ili mogu biti problematični. A Vladimir nekoliko epizoda nije stajao, doslovno stalno je ponavljao, tko se usprotivi onome što on radi da ide direktno protiv Gospodina, da neka se oni što ne razumiju maknu, da puste vojsku da prođe, da će oni koji se protive moguće pasti u grijeh protiv Duha Svetoga, da mu je sam Gospodin rekao da se tako brani, da mu djecu ne napadaju, iako zbilja nisam čuo da mu je netko od kritičara spominjao djecu. Sve mi je to djelovalo u najmanju ruku kao teška paranoja, pa sam se zapitao, pa ako uz toliku količinu molitve i posta ne možeš kontrolirati svoje reakcije, onda je sve uzalud. Mislim da ga je tu taština i veliki ego totalno obuzeo. Pa onda ne slušam par epizoda, pa poslušam i vidim da se ispričava onima koje je možda povrijedio, sam priznaje da je sigurno bilo grešaka u njegovu radu, djeluje mi totalno mirnije i pomislim sigurno mu je i duhovnik ukazao na određene greške i poslušao je njegove savjete, kad ono opet za koju epizodu ista stvar. Opet proziva one koji ga kritiziraju, čak uz smješkanje govoreći da mu čak kritičari ni ime više ne spominju, stalno poziva ljude da se maknu i onaj tko je protiv onoga što on radi je direktno protiv Gospodina. Doslovno kao Dr. Jekyll and Mr. Hyde.
Tako da su mi zbilja osjećaji pomiješani, uz dosta toga dobroga što je proizašlo iz ED ima dosta toga što smatram da nije dobro. Zbilja ne bih volio da dođe do nekoga raskola u Crkvi, a možda sam jednostavno glup, nenadahnut Duhom i ne shvaćam i ne razumijem ništa, ostavljam i tu opciju otvorenu.