Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 12:46

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 56  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub pro 13, 2008 22:08 

Leja je napisao/la:
Ovo sam procitala na jednoj njemackoj stranici..."Da li ima netko da potvrdi to s hrvatskih stranica"...Mozda u boljem prevodu...

samo u google utipkaš "statut neokatekumenskog puta" i dobiješ ga na Hrvatskom.Evo link na kompletan Statut Neokatekumenskog Puta

http://www.camminoneocatecumenale.it/hr/Statut.pdf

Vrh

PostPostano: Ned pro 14, 2008 01:05 

Leja je napisao/la:
Ovo sam procitala na jednoj njemackoj stranici..."Da li ima netko da potvrdi to s hrvatskih stranica"...Mozda u boljem prevodu..

Art. 13 [Eucharistie]
Članak 13 [euharistija]

§ 1. Als Katechumenat nach der Taufe, das in kleiner Gemeinschaft gelebt wird, ist die Eucharistie für das Neokatechumenat wesentlich. Die Eucharistie vollendet in der Tat die christliche Initiation.
1 Kao katekumenati poslije krštenja, koji u malim zajednicama zive , Euharistija je za neokatekumenat bitna. Euharistija završava zapravo u podpunosti kršćanske inicijacije

§ 2. Die Neokatechumenen feiern die Eucharistie in der kleinen Gemeinschaft*, nach der ersten Vesper vom Sonntag. Diese Feiern haben ihren Ort nach der Bestimmung des Diözesanbischofs. Die Eucharistiefeiern in den neokatechumenalen Gemeinschaften am Samstag haben Anteil an der Seelsorge der Sonntagsliturgie in der Pfarrei und sind auch offen für andere Gläubige.

§ 2 Neokatekumeni slavlave Euharistiju u malim zajednicama*, nakon prve večernje službe - nedjelje. Ove svečanosti su svoje mjesto nakon određivanja ( Diözesanbischofs )D. biskupa. Euharistijsko slavlje u Neokatekumenski zajednice u subotu su udio u pastoral nedjeljne liturgije u župi i otvorene su i drugim vjernicima.

§ 3. Die Eucharistiefeiern in den kleinen Gemeinschaften folgen den approbierten liturgischen Büchern des Römischen Ritus, soweit nicht Ausnahmen vom Hl. Stuhl ausdrücklich zugestanden wurden (Fn 49!). Was die Austeilung der Heiligen Kommunion unter beiderlei Gestalt betrifft, empfangen diese die Neokatechumenen stehend, an ihrem eigenen Platz bleibend.

§ 3.To Euharistijsko slavlje u malim zajednicama slijede odobrene liturgijske knjige o Rimskom Obredu, osim ako su oslobođena od Svete Stolice izričito ovlaštena (bilješka 49). S obzirom na dijeljenje Svete Pričesti u obliku prime Neokatekumeni stojecem stanju, na svojem stalnom mjestu.

§ 4. Jede Eucharistiefeier wird unter der Leitung des Priesters abwechselnd von einer Gruppe der neokatechumenalen Gemeinschaft vorbereitet, die zu den Lesungen kurze Einleitungen vorbereitet, die Gesänge auswählt, für das Brot, den Wein und die Blumen sorgt sowie auf den Schmuck und die Würde der liturgischen Zeichen achtet.

§ 4 Svako Euharistijsko slavlje je pod rukovodstvom svećenika naizmjenicno,pripremljeno od jedne grupe Neokatekumenske zajednice, pripremili kratke uvode do čitanja su pripremili, koji odabire pjesme za Kruh, Vino i Cvijeće, kao i osigurati Nakit i Dostojanstva liturgijskih putokaza poštuje..

Šta zapravo želiš reći ovim citatima iz statuta NP?

Vrh

PostPostano: Ned pro 14, 2008 18:31 

fedja je napisao/la:
[ Šta zapravo želiš reći ovim citatima iz statuta NP?

Treba mi "orginal" toga,jer zelim da ga posaljem prijatelju...ali na hrvatskom...
Ovo sam ja sama prevela,pa niji sigurno da je dobro prevedeno...!

Vrh

PostPostano: Ned pro 14, 2008 22:27 

Barnaba je napisao/la:
Jeste li primjetili kako se (bar na internetu) digla graja na Neokatekumene i Opus Dei, iz drugih, ponajviše jedne "protestantske" denominacije?
Što mislite zašto se protivnici Crkve (dakle oni koji nisu katolici a katolike napadaju i osuđuju) boje Neokatekumena?

Jesu li im se ispriječili na putu (pomrsili im račune) da pod krinkom neke svoje "evangelizacije", katolike polako odvraćaju od vjere?

Ovo nisam primijetila, ali me ni ne iznenadjuje. Mislim da NP i slicni radikalniji pokreti i zajednice u Crkvi su JAKO potrebni
i "neka svijetle", tj. ne moze ih se sakriti....
Prije mog zivota u Crkvi, kako sam nailazila bas na druge denominacije, jako me dojmila upravo njihova uvjerenost i gorljivost
u tome u cemu jesu. Globalna slika Crkve za prosjecnog covjeka (koji nije u Crkvi) i jest bas kontra - mlakost i ljudi se pitaju
"po cemu je on (koji ide u Crkvu) drugaciji od mene?"
Kad se prepoznaju plodovi ljubavi i vjere i kad dodju do ociju i srca, jedino to "obicnog" covjeka moze privuci, (naravno da ima i drugih Bozjih cuda i nacina)
prolazna su sva teoretiziranja i uvjeravanja.
To je moje misljenje.

Vrh

PostPostano: Sri pro 17, 2008 00:36 

Mnogima je NP trn u oku upravo zato što ruši nekakve koncepcije razbijanja Hrišćanstva koje smišljaju oni iz kaljuge nemorala i materijalnih vrednosti predstavljajući se kao neki "evangelisti" koji če eto,da spasu svet.Oni neće uspeti jer Hrišćanski odgovor kroz NP stavlja im do znanja da u Hrišćanstvu ima života i to mladog i snažnog baš kao što je Isus Hrist i da takvu mladost punu Duha Svetoga nemože niko zavesti nekim jeftinim teorijama.NP ide putem svetla i nema toga ko će ga skrenuti u tamu, a na nama je da tim svetlom probudimo sve one koji su se uspavali, koji su obuzeti sumnjama ili ušuškani u svojim tihim molitvama koje izgovaraju mehanički reda radi i misle da su time sve dali za život večni.Mi se molimo za sve one koji nevide i nečuju jer ne žele, i kao što teče Hrist "Oče oprosti im jer neznaju šta čine"

Vrh

PostPostano: Čet pro 18, 2008 15:17 

angelus je napisao/la:
:wink: Ipak Rim im ne daje trajno odobrenje za rad u okrilju RKT crkve. Dobivaju ga na kapaljke. Sada se očekuje narednih pet godina. Zašto?

nikome rim ne daje odobrenje statuta preko noći. uvijek je jedno vrijeme kak se to kaže i piše ad experimentum
koliko ja znam za sada samo neokatekumenski put i opus dei imaju statut.
što se tiče pjesama, stvar je jasna.
navješta se Božja riječ. zato se već na katehezama govori da se ne treba biti dobar pjevač, nego da se pjeva, jer kako kaže sv. Augustin, tko pejva dvostruko moli.
99 posto pjesama su izvađene iz Pisma. dakle citati Pisma. što je bolje nego pjevati Pismo.
samo mali dio pjesama, je napravio Kiko, ili su prezuete iz npr židovske tradicije, npr evenu shalom
ili od svetaca, npr sv ivan od križa ili sv augustina
što se tiče slikanja slikaju se ikone, kiko ne crta nekakve slatke adventističke slikice, nego ikone.

stajanje za vrijeme pretvorbe i pričest, o tome imate temu malo niže, da se u prvotnoj crkvi tako pričešćivalo,
u crkvi ne postoji, ako netko moli časoslov, druga večernja od subote, nego prva od nedjelje,
i večernja misa u subotu bi trebala bniti nedjeljna.
obitelji zato u nedjelju imaju povale, nedjeljnu jutarnju iz časoslova molitvu sa djecom, gdje tamo predaju djeci vjeru.
nije baš da se izležavaju do podne, jer su bili navečer na misi.
pričešćuju se svaki put, pod obje prilike.

Vrh

PostPostano: Čet pro 18, 2008 17:29 

angelus je napisao/la:
:wink: Ipak Rim im ne daje trajno odobrenje za rad u okrilju RKT crkve. Dobivaju ga na kapaljke. Sada se očekuje narednih pet godina. Zašto?

Zadnja verzija Statuta ima citiram: Definitivno odobrenje Svete stolice.
Ne kuzim od kog si cuo za "na kapaljku"?

vrabec te dal je napisao/la:
stajanje za vrijeme pretvorbe i pričest, o tome imate temu malo niže, da se u prvotnoj crkvi tako pričešćivalo,
u crkvi ne postoji,

vrabec, ovo te ne kuzim.

Vrh

PostPostano: Čet pro 18, 2008 17:51 

Vrabec te dal, ima praf, kao i ja koji govorim o kapaljkama…..
C rkvena vlast je uvijek oprezna i to je njezina dužnost, a dužnost nas vjernika je da provjeravamo 'duhove'.
Ne elitizam, nego kršćanski duh koji je uvijek dobrodošao. – Stoga ne ''mi spašavamo svijet'', nego svojim doprinosom želimo doprinjeti njegovom spasenju.
Ako je tako želim biti vaš član, podupiratelj i prijatelj.
Ono što smatram bitnim je da se naviješta Krist i njegovo evanđelje u skladu s naukom Crkve koju smatram svojom majkom. :wink:

Vrh

PostPostano: Čet pro 18, 2008 18:32 

angelus je napisao/la:
Vrabec te dal, ima praf, kao i ja koji govorim o kapaljkama…..
C rkvena vlast je uvijek oprezna i to je njezina dužnost, a dužnost nas vjernika je da provjeravamo 'duhove'.
Ne elitizam, nego kršćanski duh koji je uvijek dobrodošao. – Stoga ne ''mi spašavamo svijet'', nego svojim doprinosom želimo doprinjeti njegovom spasenju.
Ako je tako želim biti vaš član, podupiratelj i prijatelj.
Ono što smatram bitnim je da se naviješta Krist i njegovo evanđelje u skladu s naukom Crkve koju smatram svojom majkom. :wink:

Dragi angelus, kuzim kaj si stel rec :), a ne kuzim da ti ne kuzis mene :D
Na NP ima i onih "mi spasavamo", ali ima i ispravnih uvjerenja, kako se i naucava.
Mislim da ovo prvo nije problem samo na NP, ima toga i u drugim zajednicama, ali i kod
ljudi koji nisu ni u kakvim zajednicama....... kao i svaki drugi problem ili grijeh...
Na Putu se govori da smo samo alat kojim se Gospodin sluzi, a tko misli drugacije, ima problema :D

Sa svim drugim se slazem, najmo se jutiti :D

Vrh

PostPostano: Pet pro 19, 2008 00:59 

Može ovako
Eto, mi smo male, vrlo male zajednice NP i mi smo eto,ubogi siroti ljudi koji se okupljaju sredom i subotom i onda malo pevamo i pomalo se molimo.Nismo baš sigurni da smo na pravom putu niti dali smo baš Hrišćani ali nama je zabavno i tako prekraćujemo vreme.To što nas neki sveštenici ne prihvataju ma to je ok, jer mi smo sigurno negde pogrešili.A i ovi nehrišćani možda i oni nešto znaju što mi neznamo pa nas napadaju i optužuju za sektaštvo, ko zna možda su oni u pravu nebi trebali mi da se pokazujemo,Ma najbolje onako iz mišije rupe viriti i drhtati u strahu od strašnog mačka koji te može zgrabiti.
Možda bi nekome odgovaralo ali neće moći.
Nema elitizma, niti blo čega što bi zasmetalo pravom i u srcu iskrenom Hrišćaninu.Najpre rad na sebi, pa tek kada neko primeti da si se promenio u pozitivnom(Hrišćanskom) smislu možeš tome objašnjavati kako se dolazi do te promene jer takva promena nesme biti guranje prsta u oko.To je upravo taj doprinos kojim želimo doprineti spasenju. Ne spašavamo ni "mi" ni "oni" nego iskrena i prava vera dobijena Duhom svetim.

angelus, mislim da bi bila čast imati te kao prijatelja.

Vrh

PostPostano: Ned pro 21, 2008 15:44 

kalimero je napisao/la:
angelus je napisao/la:

Zadnja verzija Statuta ima citiram: Definitivno odobrenje Svete stolice.
Ne kuzim od kog si cuo za "na kapaljku"?

pročitaj postove koji slijede iza tog angelusovog pitanja u tekstu odakle si to citirala,Neokatekumenski put je dobio definitivno odobrenje statuta i više nema nikakvih rokova kušnje

Vrh

PostPostano: Pon pro 22, 2008 07:18 

Vjerujem da ju je zbunio Vrabec te dal jer je citirao angelusovu izjavu odprije kad još nije znao za odobrenjene. Stvarno smo usvojili da Neokatekumeni imaju trajno odobrenje, i Angelus je to shvatio pa je ovo u neku ruku nekorektno da mu se spočitava nešto od prije.
Vrabec ga dal i tog vrapca :wink: :lol:

Vrh

PostPostano: Pon pro 22, 2008 10:39 

Je, vrabec me zbunil, a ja nisam provjeravala....
Oprosti angelus!

Vrh

PostPostano: Pon pro 22, 2008 18:19 

:shock: O čemu je riječ :?:

Vrh

PostPostano: Sub pro 27, 2008 19:52 

fedja je napisao/la:
GABRIJEL_NTS1 ! je napisao/la:
kalimero je napisao/la:
Pozdrav i Mir tebi gresnice,
vidim da si se prijavio da bi ostavio odgovor i PAMETNOM DOSTA, kao da se radi o nekim napadima i sl. na neo-put.
Ne znam koliko si citao postove, ali tu vlada duh prihvacanja, ljudi koji nisu na N. Putu pitaju iz znatizelje
i da si razjasne neke "mracne tajne", da ih tako nazovem :), o Putu.
Mislim da je to u redu, i da se o Putu kaze koliko se moze, jer Duh Sveti je samo jedan i On vodi svoju Crkvu.
Ljudi koji su s Bogom i iskreno u Njemu, otvoreni su za nove grane u Crkvi i imaju stav prihvacanja.
Ovo je katolicki forum gdje su uglavnom katolici, pa zasto braci biti iskljuciv?

Bravo Bog te blagoslovio! I meni se ovo učinilo dosta bahato i arogantno i bahato, a nažalost toga na Neo putu ima dosta.

Ako sam dobro shvatio ti tvrdiš da na neo putu ima dosta bahatog i arogantnog, ako tako misliš molim te da konkretnije to objasniš pa da vidimo dali je to tako, ako jeste da pokušamo da to poravimo i promenimo.

Da to tvrdim zato jer sam se sam na svoje oči i uši osvijedoćio da je tomu tako.
1. Bahato je i kranje bezobrazno tvrditi da je NP jedini pravi i ispravni put spasenja, a sve drugo da je tako tako.....
2. Blačenje drugih pokreta U KC Napr: ne gleda se blagonaklono na to ako netko tko je na putu ode na duhovnu obnovu naprimjer u Tabor. U Kratko to su samo neke od stvari koje treba mjenjati. Bogu hvala moram priznat da toga ima sve manje.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 56  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata