S obzirom da je u čistilištu čovjekova duša a ne njegovo tijelo onda ni ne može biti mjesto. Čistilište je stanje duše.
Duša može trpjeti bol i mnoge druge muke kao i tijelo.
Vrlo često se prikazuje kao mjesto jer je nama na zemlji teško zamisliti takvo stanje duše.
Ono što piše u katekizmu je istina o čistilištu i ono što Crkva službeno vjeruje. Pa malo virni u katekizam.
Pretpostavljam da smo pogledali katekizam ali vjerojatno ima potrebe za daljnjim pojašnjenjima i razgovoru o ovoj temi.
Ne radi se o tome da neko negira crkveno učenje ili da nam ono nije poznato već samo potreba da se dublje i bolje razumije predmet razgovora.
Ne znam zašto onda dodatna pitanja i pojašnjenja od strane teologa a ovdje smo vidjeli i osvrt pape Benedikta kad imamo katekizam.( mislim papi je bilo lakše reći virnite malo u katekizam)
Ako si čitala od Ratzingera " Uvod u kršćanstvo" mogla si primjetiti da on izbjegava koristiti termin " duše" ili " duše u čistilištu"a također toga gotovo da nema ni u liturgijskim molitvama nego se rađe upotrebljavaja termin "pokojni" te ako je ikako moguće da mu se spomene ime osobe a kad koristi termin duša to je onda blisko povezani na Biblijsko značenje tog termina.
Zatim kad kažemo da je to stanje onda nije zbog toga što se radi o dušama već što više nismo u kategorijama vrijeme - prostor.
Ne znam na temelju čega donosiš zaključak da duša može trpjeti fizičku bol ako već vršimo rastavljanje osobe na dijelove.