Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 08:54

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 139 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autor Poruka
PostPostano: Pon svi 11, 2015 14:42 

patriot_1 je napisao/la:
Ne vidim u tome smisla,znam neke koji su padali puno puta,,i nakon nekoliko godina,ostali isti!Počeli činiti iste grijehe kao prije!

i šta je tu čudno?
pa nitko ne i ne tvrdi da je nekoga PUD , i Duh sveti izlječio od grešnosti i dispozicije ka grijehu
očito je da neznaš da je svatko grešan i iskušavan od sotone do kraja života...i sveci su se smatrali grešnima
dapače, oni su imali istančaniji senzor šta je grijeh, i bili su svjesni i najmanjeg propusta...zato se nijedan od njih nikada nije smatrao da je bezgrešan i apsolutno otporan na grijeh
samo učenje o posljedicama iskonskog grijeha nam daje sve odgovore u vezi toga

znači, ne možeš ( ako uzmemo da kod PUD dolazi Duh sveti i liječi rane neke osobe , i neznam šta sve radi)uzeti da je od tada ta osoba bezgrešna,,,pa ako se vidi da i dalje griješi da je zaključak da je PUD od vraga!
kužiš li u čemu je poanta?

Vrh

PostPostano: Pet svi 29, 2015 22:26 

i šta je tu čudno?
pa nitko ne i ne tvrdi da je nekoga PUD , i Duh sveti izlječio od grešnosti i dispozicije ka grijehu
očito je da neznaš da je svatko grešan i iskušavan od sotone do kraja života...i sveci su se smatrali grešnima
dapače, oni su imali istančaniji senzor šta je grijeh, i bili su svjesni i najmanjeg propusta...zato se nijedan od njih nikada nije smatrao da je bezgrešan i apsolutno otporan na grijeh
samo učenje o posljedicama iskonskog grijeha nam daje sve odgovore u vezi toga

znači, ne možeš ( ako uzmemo da kod PUD dolazi Duh sveti i liječi rane neke osobe , i neznam šta sve radi)uzeti da je od tada ta osoba bezgrešna,,,pa ako se vidi da i dalje griješi da je zaključak da je PUD od vraga!
kužiš li u čemu je poanta?

Možda on da,,ja ne!
To padanje je ,,neka atrakcija,,ljudi padaju,neutralni misle "Ajme ,,čuda"!
Ma kakvo je to čudo?
Pali,,digli se i ostali isti!
Nisu tribali ni past!
Padavičari!

Vrh

PostPostano: Čet kol 06, 2015 22:34 

Možda on da,,ja ne!
To padanje je ,,neka atrakcija,,ljudi padaju,neutralni misle "Ajme ,,čuda"!
Ma kakvo je to čudo?
Pali,,digli se i ostali isti!
Nisu tribali ni past!
Padavičari!

Na tisuce ljudi je pud kod fra linica,fra ive pavica,fra joze zovke itd.
Ti ljudi nidu glumatali ili padali u dogoviru s tim svecenicima.
Ili ti mozda hoces reci da je to sve prevara koju svjesno podrzavaju svi ti svecenici gdje se digadaju ta pocivanja u duhu?
Smjelo je i drsko te ljude pogrdno nazivati padavicarima
:shock:

Vrh

PostPostano: Sub ruj 06, 2025 13:50 

Blic pregled obzirom da je tema pokrenuta prije 15- tak god.

Ugodno me iznenadila rasprava prvih šest stranica. Znanstvena razina. Mozda ne možemo to očekivati od svih. Redovito se postiže fakultetskim studijem gdje se ovlada metodologijom rada;ne izlaženja iz okvira teme, problematiziranje iste sa relevantnim autorima (treba biti spreman i na izvore, ali i na tzv usmenu predaju).
Problem je jedna hladnoća, kod nekih, koja ide u omalovažavanje tuđih iskustava.
S druge strane, osobe koje dožive određena iskustva (padnu na leđa) osjećaju tim načinom komuniciranja odbacivanje ili psihološkim etiketiranjem što uglavnom nije opravdano.
Do svega ovoga dolazi jer nedostaje znanja. Ili se stvari prešućuju što smatram ništa dobra ne donosi.

Neki su pak skloni emotivizmu, bez potrebne kritičnosti.

A neznanje ili prešućivanje dovodi do taborenja, koje je načelno u Hrvatskoj prevladano što se tiče hijerarhije i Obnove u duhu. Ali treba i dalje razlučivati uzimajući sve što je potrebno i korisno, odbacujući sve što ne vodi posvećenju. Vjera bez razuma je fideizam, a razum bez vjere racionalizam. Oba pristupa nisu ispravna kako uči papa Ivan Pavao II ( Fides et racio)

Potrebna je i otvorenost, spremnost na korekciju vlastitih uvjerenja (predrasuda).

Što se događa kod padanja na leđa?

Ne vjerujem da nas Bog ostavlja ili želi da budemo u neznanju.
U ovom izlaganju izostavljam glumce, kao što sam drugdje rekao: i psihijatri imaju posla.
Pod molitvom (posredničkom) primarno je djelovanje Duha Svetoga, jer jamči gdje su dvoje ili troje u moje ime ja sam sa njima.
Kod polaganja ruku, ali i kod sakramenata pogotovo ako je nagli pad, ko' pokošen sa leđa, znači da je kod osobe prisutno okuženje, negdje je osoba vezana. Duh Sveti djeluje a istovremeno dolazi do zlodušnih očitovanja oku vidljivih tako, a što je znak tih vezanosti. U Pismu 'nice' znači čelom do zemlje.

Također sam molitelj svećenik, ako je u grijehu ne posvećuje nikoga, osim sakramentalnog učinka, koji o tome ne ovisi.
Ne znam koliko se biskupi bave ovim pitanjima osim načelno dokumentom (2020) na čelu sa mons. Košićem vezanim uz KP. To su načelne stvari a trebalo bi podrobnije ulaziti u razlučivanja.
Evo apela.
Poznato je kod fra Zvjezdana da je bio praćen. Sam je osluškivao korekcije hijerarhije kako je i svjedočio.
A kako je danas?
Teolozi. .. Koliko su stvari usmjeravane (usmeno svećenicima) ili se prepušta na 'divljaka'...
Što bi značilo za biskupa 'uprljati ruke'?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 139 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Vrijeme na UTC + 01:00 sata