Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet svi 23, 2025 07:01

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Sri kol 23, 2023 07:21 

Ispovjedna tajna mora uključivati da svećenik ne zna identitet pokornika.
Crkva to mora osigurati. U manjim sredinama trebati će malo inovativnosti, ali sve se da riješiti.

Tako da ako svećenik čuje na ispovijedi da je netko ispovijedio teško kazneno djelo, može pomoći u istrazi i reći da mu je netko ispovijedio teško kazneno djelo ili ako netko ispovijedi planiranje teškog kaznenog djela isto.

Svećenik ni u kom trenutku ne zna i ne smije znati identitet osobe koja se ispovijeda ili se ispovijedila.

Vrh

PostPostano: Sri kol 23, 2023 11:11 

To je daleko od istine. Osobno preferiram ispovijed licem u lice, ne u ispovijedaonici. Dapače, čitala sam preporuku svećenika da je dobro imati ispovijednika koji te dobro poznaje, tako da zna koje su navade. Kad me prijateljica odvela pok. Slavku Pavinu ispovijediti se, prvo smo se upoznali. Ispovijedao me isto licem u lice, kao i Jorge Ramos. Između ostalih.

Vrh

PostPostano: Sri kol 23, 2023 11:57 

To je daleko od istine. Osobno preferiram ispovijed licem u lice, ne u ispovijedaonici. Dapače, čitala sam preporuku svećenika da je dobro imati ispovijednika koji te dobro poznaje, tako da zna koje su navade. Kad me prijateljica odvela pok. Slavku Pavinu ispovijediti se, prvo smo se upoznali. Ispovijedao me isto licem u lice, kao i Jorge Ramos. Između ostalih.

Da ali na taj način je svećenik nezaštićen i izložen riziku.

Isto tako svećenik i Crkva ne samo da ne smiju otkriti ispovijednu tajnu nego ne smiju niti stvarati uvjete, okolnosti i spketkariti na način da penitent sam otkrije svoju ispovijed u npr. toksičnim okolnostima i uvjetima.
To je još gore nego kad bi svećenik direktno otkrio ispovijednu tajnu i povezao ju sa identitetom penitenta.

Vrh

PostPostano: Sri kol 23, 2023 19:15 

U svetoj ispovijedi Isus preko svećenika i na druge čudesne načine u ispovijedaonici (ili u fušu) ne samo da oprašta nego i briše grijehe.
Tako da penitent čim izađe može reći da nije počinio grijehe (jer su izbrisani), a ne da je počinio pa da mu je oprošteno.

Vrh

PostPostano: Čet kol 24, 2023 10:53 

Znači, ako ubije čovjeka, nije ga ubio, mrtvi je živ?
Napravi vanbračno dijete, nije ga napravio?

Vrh

PostPostano: Čet kol 24, 2023 12:03 

Znači, ako ubije čovjeka, nije ga ubio, mrtvi je živ?
Napravi vanbračno dijete, nije ga napravio?

Da Isus može izbrisati grijehe od osobe i osoba može reći da nije nikad počinila taj grijeh za koji bi ju netko optužio, a ne da je počinila, ali da je Isus oprostio.

Može li dijete biti posljedica grijeha?
Naravno da ne.

I za djecu koja su posvojena isto kao i biološka djeca i tu Dobri Bog djeluje. Jednako su Božji dar, samo što u prvom slučaju Bog djeluje kroz administraciju, u drugom kroz biologiju i medicinu.

Vrh

PostPostano: Čet kol 24, 2023 15:07 

Ako sam nešto učinila, neću reći da nisam učinila zato jer sam se ispovijedila. Svi smo ono što radimo i dobro je imati na pameti da ne ponavljamo. A ne, napraviti nešto loše, pa pri idućoj ispovijedi reći, prvi mi je put (jer od prije je izbrisano).
Ja sam bila prekinula s jednim grijehom jer mi je bilo već neugodno svaki put ga iznova ispovijedati, kao da se s ispovijedi ništa nije promijenilo.
Katekizam (1473):

•Vremenite kazne za grijeh ipak ostaju (nakon ispovijedi). Strpljivo podnoseći patnje i svakovrsna iskušenja te, kada dođe taj dan, sučekljavajući se vedro sa smrću, kršćanin treba da OVE VREMENITE KAZNE NASTOJI PRIMITI KAO MILOST; mora se truditi da s djelima milosrđa I ljubavi, te molitvom I raznim pokorničkim činima potpuno odloži “starog čovjeka” I obuče “novog čovjeka”

Vrh

PostPostano: Čet kol 24, 2023 15:38 

Nisi učinila jer je Isus taj grijeh poništio i izbrisao.
U ispovijedi sam Isus Krist djeluje preko i kroz svećenika koliko god da sam svećenik bio grešan ili svet.
Isus naravno djeluje i na druge načine.
Brisanje svakako ostavlja ožiljak tako da se ne isplati ponavljati grijeh.

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Oprost

Zanimljivo je ovo:
Osobito je do znatnih promjena došlo 60-tih godina 20. stoljeća. 1999. u Augsburgu potpisan je sporazum između Katoličke i Evangeličke crkve kojim se one slažu u tome da se oprost od grijeha dobiva samo vjerom, a ne djelima.

Znači li to da je RKC zauzela protestantsku - Luteransku poziciju po pitanju nauka o oprostu i grijehu?

Koja je službena pozicija RKC po pitanju grijeha, oprosta, ispovijedi...?

Vrh

PostPostano: Čet kol 24, 2023 18:53 

Do tih i svih drugih reformi treba doći polako, promišljeno, postepeno.
Možda čak i kroz nekoliko stoljeća.
Kroz molitvu i razgovor sa Isusom.

Treba prvo formirati da bi se moglo reformirati.

Vrh

PostPostano: Čet kol 24, 2023 20:21 

Jesam, učinila sam i sjećam se. Nema brisanja.

Vrh

PostPostano: Čet kol 24, 2023 20:56 

Jesam, učinila sam i sjećam se. Nema brisanja.

Samo nemoj ili bar probaj ne ponavljati.
Isus djeluje kroz i preko svećenika u ispovijedi na različite načine kroz klasični oprost, možda brisanje i poništenje grijeha. Ili na neke druge načine na dobrobit svih, kako penitenta tako i svećenika i svih ljudi.

Vrh

PostPostano: Čet kol 24, 2023 22:13 

Evo, pregledala sam sve što u katekizmu (imam ga) stoji o grijehu, samo se govori o praštanju, nigdje o brisanju (ha, možda zato ovaj "moj" župnik to ne želi reći :)). Ako ti nađeš, citiraj mi.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata