Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet svi 15, 2025 21:13

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Uto stu 15, 2022 17:03 

Pozdrav,

Ako netko ima više znanja i informacija o ovoj temi, može li me uputiti na neki članak/dokument/rad o duhovnosti ljudi s posebnim potrebama i stav Crkve prema tim osobama. Hvala unaprijed.

Vrh

PostPostano: Uto stu 15, 2022 21:27 

Pozdrav!

Ima više osoba u crkvenoj javnosti koji se bave time, npr. vlč. Leonardo Šardi...
https://www.glas-koncila.hr/predsjednik ... liditetom/

"U svakoj hrvatskoj biskupiji na različite je načine prisutna skrb o osobama s invaliditetom, bilo preko mreže biskupijskih Caritasa bilo preko biskupijskih povjerenstava za osobe s invaliditetom, a ne treba izostaviti ni mnogobrojne vjeroučitelje koji rade u centrima za odgoj i obrazovanje za djecu s teškoćama u razvoju, koji su još jedna poveznica u pastoralnom djelovanju..."

Ali je istina i to što Šardi primjećuje:
"Župne zajednice susreću se s djecom s teškoćama u razvoju najčešće samo kod primanja sakramenata pričesti i potvrde, a kasnije prestaje pastoralna skrb o njima. Nikako se ne smije zanemariti ni isključiti obitelj osoba s invaliditetom koja, zajedno sa svojim članom obitelji, sudjeluje u nošenju s teškoćama..."

Također pokušaj proguglati ime Drago Goričanec (udruga Job)... Ili ime Mirko Hrkač (Zaklada Čujem, vjerujem, vidim), oni snimaju CD-e duhovne tematike za slijepe osobe (Interliber me podsjetio na njih, nekoliko puta sam kupila kod njih zvučne knjige ...)

Ne znam jesam li dobro odgovorila, kakvu informaciju točno trebaš? :wink:

Vrh

PostPostano: Uto stu 15, 2022 22:15 

Sjajno, hvala što si me uputila na dobar trag.
Konkretnije se radi o ljudima sa sindromom Down, autizmom.. Pripremalo se jednu djevojku za krizmu, ali to je zaista, kako i piše, bilo to, daljnjih doticaja sa crkvom nakon krizme nije bilo.

Ako ti (ili nekom drugom) još što padne na pamet, napiši, please. :wink:

Vrh

PostPostano: Sri stu 16, 2022 11:58 

Nažalost, nisu samo osobe sa down sindromom nakon krizme bez doticaja s crkvom. Većinom svi tako.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata