Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 23, 2025 20:07

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pon lip 07, 2021 13:40 

Hvaljen Isus i Marija!

Već neko vrijeme muči me pitanje štovanja Marije i svih ostalih svetaca kojima se mi kršćani - katolici redovito molimo. Naime, nedavno sam naišla i na neka druga promišljanja - također katolička, koja tvrde kako je sve to idolopoklonstvo i kako se jedino treba moliti Bogu, odnosno Isusu Kristu koji je, prema Bibliji, jedini Put, Istina i Život. I naravno, slažem se s tim i vjerujem u to, i baš zato što u to vjerujem, teško mi je prihvatiti da je ta skupina ljudi (možda) u pravu kada oštro osuđuju molitve drugim svetcima.

Dakle, moje pitanje je: je li poželjno moliti se drugim svetcima kako bi nas zagovarali kod Boga i zašto Katolička Crkva to naučava kada se to ne spominje u Bibliji?

Također, ako je to tako, da se ne treba moliti nikome osim Bogu, što nas katolike onda razlikuje od npr. Jehovinih svjedoka?

P.S. Na tu teoriju o zabrani štovanja drugih svetaca naišla sam, između ostaloga, i na Facebook stranici ,,Biblija i znanost'' i poprilično su me uznemirili s tim, toliko da imam osjećaj da više ne vidim pravu Istinu i bojim se da ne odem na krivi put, put otpadnika od naše vjere...

Božji blagoslov svima, očekujem vaše odgovore :))

Vrh

PostPostano: Pon lip 07, 2021 21:15 

Hvaljen Isus i Marija!

Ne znam otkuda ta promišljanja, ali ako su katolička onda ne mogu tvrditi da je to sve idolopoklonstvo - možda su samo dotični htjeli reći da svecima ne pripada isti način štovanja kao samome Bogu - i tu su u pravu!

Samo se pred Bogom klanja i molitve koje upućujemo njemu (Bogu Ocu, Sinu i Duhu Svetomu) nisu istog "ranga" kao molitve koje upućujemo svecima... A Crkva predlaže i molitve svecima za zagovor kod Boga, jer mi vjerujemo u "općinstvo svetih" i pošto smo mi sami slabi i grješni vjerujemo da se netko tko je već kod Boga može zauzeti za nas ili nam pomoći na neki način. To je ta suradnja, između nas koji smo još u nemirnom svijetu i onih koji su umrli, a zapravo i dalje žive kod Boga...

Nekad ljudi znaju u svojim molitvama malo pobrkati stvari pa misliti da je ovaj ili onaj svetac moćniji ili da ima više "sluha" od samoga Boga... A s druge strane, i sam Bog želi nekad da se radije molimo kojem svecu kojega nam šalje na put - jer se želi proslaviti preko njega ili jer želi da se ugledamo na neku njegovu osobinu koja nam nedostaje, tj. da nam bude uzor.

U prošlosti je nekada dolazilo do zloporaba i krivog shvaćanja neukih ili do toga da su "pučke pobožnosti" bile ljudima važnije od liturgije ili od Svetog pisma, a to je onda davalo krila protestantima koji su radikalno odbacili čak i Isusovu Majku i mnoge svece.

Danas ima toga - kad neki prate pobožnosti preko medija, npr. zdušno mole kad je krunica, a kad je sveta misa odu se radije baviti nekim poslom... kao da bi krunica bila važnija mise. To su ti pobrkani lončići.

(Dobro, nekome je ljepša krunica, a dnevna misa ionako nije obavezna - to je izbor pojedinca, nisam tu da sudim, ali mislim da će se shvatiti što sam načelno htjela reći.) :)

Vrh

PostPostano: Uto lip 08, 2021 13:08 

Zapravo, oni onda valjda nisu katolici.. Ne znam kako se nazivaju. Uglavnom oni su kršćani koji žive isključivo po Božjoj riječi zapisanoj u Bibliji i protive se Katoličkoj Crkvi i svim njezinim praksama, od štovanja Marije, Josipa i ostalih svetaca pa sve do klanjanja pred Presvetim oltarskim sakramentom. Dakle, oni misle da je i to idolopoklonstvo jer bi Bog (po biblijskim tumačenjima) trebao biti iznad svega pa tako i iznad sakramenta.

Znači nisu oni mislili da se ostalima ne treba klanjati kao Bogu, nego oni tvrde da je to totalno kontra Božje riječi i da je grijeh. Zato mi više ništa nije jasno...

Ne znam koliko sam sad jasna, ali ono što mene muči jest pitanje štovanja svetaca. Dakle, zašto ih mi štujemo, molimo im se, ako se to u Bibliji od nas ne traži, čak se smatra i grijehom, a koliko znam i nama katolicima Biblija je temeljno ishodište vjere.

Klanjanje pred Presvetim čak mogu shvatiti jer ono nas podsjeća na Trojedinoga Boga i jasno mi je da se ne klanjamo tome predmetu nego onome što taj predmet predstavlja, no čemu molitve svetcima, Mariji, koja je toliko slavljena (razna svetišta) da se često čini kako je u istom 'rangu' s Bogom.
Nije li sve to onda grijeh pred Bogom, jer mu se ne obraćamo izravno nego preko svetaca?

Vrh

PostPostano: Uto lip 08, 2021 13:12 

Je li tu onda riječ, uz Bibliju, i o nekom crkvenom dokumentu u kojemu se nalaže sve to što se u Katoličkoj Crkvi prakticira, i ako je, kako znamo da je to ono što Bog želi? Kako znamo da je to ispravno? Jer pretpostavljam da je sve to ljudski um osmislio...

Vrh

PostPostano: Uto lip 08, 2021 13:30 

Zapravo, oni onda valjda nisu katolici.. Ne znam kako se nazivaju. Uglavnom oni su kršćani koji žive isključivo po Božjoj riječi zapisanoj u Bibliji i protive se Katoličkoj Crkvi i svim njezinim praksama, od štovanja Marije, Josipa i ostalih svetaca pa sve do klanjanja pred Presvetim oltarskim sakramentom. Dakle, oni misle da je i to idolopoklonstvo jer bi Bog (po biblijskim tumačenjima) trebao biti iznad svega pa tako i iznad sakramenta.

Znači nisu oni mislili da se ostalima ne treba klanjati kao Bogu, nego oni tvrde da je to totalno kontra Božje riječi i da je grijeh. Zato mi više ništa nije jasno...

Ne znam koliko sam sad jasna, ali ono što mene muči jest pitanje štovanja svetaca. Dakle, zašto ih mi štujemo, molimo im se, ako se to u Bibliji od nas ne traži, čak se smatra i grijehom, a koliko znam i nama katolicima Biblija je temeljno ishodište vjere.

Klanjanje pred Presvetim čak mogu shvatiti jer ono nas podsjeća na Trojedinoga Boga i jasno mi je da se ne klanjamo tome predmetu nego onome što taj predmet predstavlja, no čemu molitve svetcima, Mariji, koja je toliko slavljena (razna svetišta) da se često čini kako je u istom 'rangu' s Bogom.
Nije li sve to onda grijeh pred Bogom, jer mu se ne obraćamo izravno nego preko svetaca?

To su neki protestantski đirevi...Toplo preporučujem knjigu Ulfa i Birgitte Ekman "Veliko otkriće- naš put iz protestantizma u katoličku crkvu". Možeš je i poslušati na radio Mariji u 13,00 h i repriza u 03,30

Vrh

PostPostano: Uto lip 08, 2021 15:54 

To su neki protestantski đirevi...Toplo preporučujem knjigu Ulfa i Birgitte Ekman "Veliko otkriće- naš put iz protestantizma u katoličku crkvu". Možeš je i poslušati na radio Mariji u 13,00 h i repriza u 03,30

Hvala na savjetu. Ali mene i dalje zanima kako znamo da je ispravno, odnosno Bogu milo, štovati svetce u KC?

Vrh

PostPostano: Uto lip 08, 2021 18:19 
Administrator

Evo ovdje sam već pisao nešto o tome kako se trebamo moliti jedni za druge, (isto to vrijedi i za sve svete u nebeskoj Crkvi), pa ponavljam:

Molimo za druge kao što i oni mole za nas, ne molimo se njima kao bogovima. Probat ću objasniti ovako:
Kada zatražimo brata i sestru u vjeri ili svećenika da se pomoli za nas, to isto radimo s Marijom i svecima.
Smrt ne razdvaja one koji su ujedinjeni u zajedništvu svetih, sveci su naša braća i sestre koji su u Božjoj prisutnosti. Molitva jedan za drugoga je ono što kršćani čine, i u Bibliji Pavao traži druge da se mole za njega a on moli za njih, na to nas potiče ljubav za drugoga.
Tako u Zdravo Mariji zazivamo "sveta Marijo, majko Božja, moli za nas grešnike". Treba naglasiti da se ne molimo svecima kao što se molimo Bogu, takvo shvaćanje bi zaista bilo idolopoklonstvo, nego svetce molimo za zagovor na način kako nas uči Crkva.

Vrh

PostPostano: Uto lip 08, 2021 20:43 

Hvala puno, sada mi je jasnije.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata