Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto lis 15, 2024 23:17

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 51 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto svi 16, 2023 20:27 
Administrator

Nemrs petkom je obvezatan, a biskupi svake godine daju i objavljuju pravila oprosta od nemrsa za određene situacije.
Tako je za ovu 2023.g. Zagrebačka biskupija donijela slijedeću odluku:

"Ima životnih okolnosti kada iz opravdanih razloga vjernici ne mogu petkom izvan korizmenog vremena obdržavati nemrs. Da bi se izbjegle poteškoće u savjesti, u skladu s kanonskim odredbama, ovime podjeljujem oprost od nemrsa tijekom 2023. godine za slučajeve kad vjernici petkom izvan korizme sudjeluju na vjenčanju, sprovodu ili nekom sličnom događaju (kan. 87, § 1 ZKP). Svi koji se budu koristili navedenim oprostom posvjedočit će nekim drugim dobrim djelom svoje poštovanje prema Isusovoj muci i smrti, kojih se spominjemo posebno petkom."

Vrh

PostPostano: Sri svi 17, 2023 16:36 

Ili

Katolici u Hrvatskoj smiju petkom jesti meso. Odnosno, kako piše najnoviji broj katoličkog tjednika Glas Koncila, za vjernike na području Hrvatske biskupske konferencije za petke izvan korizme nije propisan nemrs, a on se može zamijeniti nečim drugim što je pokornički čin, kao što je to i sam nemrs.

Glas Koncila, zapravo, dopunjuje svoja pojašnjenja o obveznom nemrsu svakoga petka otprije dva broja, gdje je objavljeno da je "za naša područja svaki petak nemrs, to jest ne jede se meso".

Ali, ako je netko u takvim okolnostima da mora jesti meso (naprimjer da je u bolnici, u menzi, na terenu, u gostima u nekoj svečanoj zgodi...) onda može jesti meso, a umjesto toga se taj dan treba odreći nečega drugoga ili učiniti neko dobro djelo. Ključ je, zapravo, u zamjeni nemrsa nekim drugim pokorničkim činom, tj. odricanjem od neke druge hrane, pića, pušenja, ispijanja kave, zabave.

"U ostale petke kroz godinu, znači izvan korizmenog vremena, kako piše i u Direktoriju koji ima svaki svećenik, obavezan je neki pokornički čin", pojašnjava Glas Koncila, što će možda začuditi veliki broj vjernika u Hrvatskoj koji se drže tradicije da se petkom izbjegavaju mesni obroci. Zamjenu posta i nemrsa drugim oblicima pokore može pobliže odrediti svaka biskupska konferencija, kaže Zakonik, a Glas Koncila upućuje na odrebe HBK, koje katolike u Hrvatskoj ne obvezuju pokorom nemrsa, koji se može "kompenizirati" drugom pokorom ili dobrim djelom.

Osim u korizmene petke, nemrs tijekom godine može se zamijeniti, preporuča Glas Koncila, sljedećim:

- odricanjem od neke druge hrane

- odricanjem od pića

- pušenja

- ispijanja kave

- zabave

- činjenjem dobroga djela

Čime zamijeniti nemrs

Darko Pavičić

Vrh

PostPostano: Sri svi 17, 2023 16:44 

Nemrs petkom je obvezatan, a biskupi svake godine daju i objavljuju pravila oprosta od nemrsa za određene situacije.
Tako je za ovu 2023.g. Zagrebačka biskupija donijela slijedeću odluku:

"Ima životnih okolnosti kada iz opravdanih razloga vjernici ne mogu petkom izvan korizmenog vremena obdržavati nemrs. Da bi se izbjegle poteškoće u savjesti, u skladu s kanonskim odredbama, ovime podjeljujem oprost od nemrsa tijekom 2023. godine za slučajeve kad vjernici petkom izvan korizme sudjeluju na vjenčanju, sprovodu ili nekom sličnom događaju (kan. 87, § 1 ZKP). Svi koji se budu koristili navedenim oprostom posvjedočit će nekim drugim dobrim djelom svoje poštovanje prema Isusovoj muci i smrti, kojih se spominjemo posebno petkom."

ovo nisam znao.hvala.

Vrh

PostPostano: Čet svi 18, 2023 01:35 

Nije to nikakav modernizam, dapače, ovaj je biskupski naputak od prije skoro 40 godina.
Ne kažem da se ne treba gledati na to, nastojati se petkom suzdržati od mesa. Ali se može zamijeniti i drugim, lijepo je rečeno. Tradicionalisti što petkom gradeljavaju ribu, malo misle o Isusovij muci. Moja je nona petkom jela samo kruh i pila vodu. Ali ostatak porodice nije. Uvijek pazim na Korizmu, a prije nisam ni znala za crkveni naputak ostalih petaka.

"Nije to nikakav modernizam, dapače, ovaj je biskupski naputak od prije skoro 40 godina.". Modernizam je u punoj snazi još od sredine 50-ih godina prošlog stoljeća.

Vrh

PostPostano: Pon svi 22, 2023 16:42 

Ili

Katolici u Hrvatskoj smiju petkom jesti meso. Odnosno, kako piše najnoviji broj katoličkog tjednika Glas Koncila, za vjernike na području Hrvatske biskupske konferencije za petke izvan korizme nije propisan nemrs, a on se može zamijeniti nečim drugim što je pokornički čin, kao što je to i sam nemrs.

Glas Koncila, zapravo, dopunjuje svoja pojašnjenja o obveznom nemrsu svakoga petka otprije dva broja, gdje je objavljeno da je "za naša područja svaki petak nemrs, to jest ne jede se meso".

Ali, ako je netko u takvim okolnostima da mora jesti meso (naprimjer da je u bolnici, u menzi, na terenu, u gostima u nekoj svečanoj zgodi...) onda može jesti meso, a umjesto toga se taj dan treba odreći nečega drugoga ili učiniti neko dobro djelo. Ključ je, zapravo, u zamjeni nemrsa nekim drugim pokorničkim činom, tj. odricanjem od neke druge hrane, pića, pušenja, ispijanja kave, zabave.

"U ostale petke kroz godinu, znači izvan korizmenog vremena, kako piše i u Direktoriju koji ima svaki svećenik, obavezan je neki pokornički čin", pojašnjava Glas Koncila, što će možda začuditi veliki broj vjernika u Hrvatskoj koji se drže tradicije da se petkom izbjegavaju mesni obroci. Zamjenu posta i nemrsa drugim oblicima pokore može pobliže odrediti svaka biskupska konferencija, kaže Zakonik, a Glas Koncila upućuje na odrebe HBK, koje katolike u Hrvatskoj ne obvezuju pokorom nemrsa, koji se može "kompenizirati" drugom pokorom ili dobrim djelom.

Osim u korizmene petke, nemrs tijekom godine može se zamijeniti, preporuča Glas Koncila, sljedećim:

- odricanjem od neke druge hrane

- odricanjem od pića

- pušenja

- ispijanja kave

- zabave

- činjenjem dobroga djela

Čime zamijeniti nemrs

Darko Pavičić

Nekako mi se čini da si ti baš protiv onoga što bi ti moglo pomoći u prevladavanju one situacije s tvojom susjedom!
Nemrs je nešto što se lako ispunjava pa ga treba poticati, a i post isto. Ako se djecu uči da je dvojka dosta nikada ona neće postići više. Isto je i s duhovnošću i vjerom. Neće je biti, ako nitko ništa ne traži.

Vrh

PostPostano: Uto svi 23, 2023 16:49 

Može biti da si u pravu, nemrs mi nije težak jer mogu bez mesa, ali post mi teško pada.
Baš teško, jer grickanje mi valjda umanjuje nervozu a i dođe mi žgaravica ako je želudac prazan.
Inače, jutros sam cijeli katekizam izvrtila i nigdje nisam našla ništa o nemrsu, ustvari, samo jedna rečenica o postu i nemrsu određenim danima. A u molitveniku isto, u crkvenim zapovijedima isto piše, postiti i ne mrsiti određenim danima i to je sve.
Razmišljala sam o tome, bi li post pomogao, no mislim da bolje za neke druge opće nakane jer ova se osoba neće promijeniti.

Vrh

PostPostano: Čet svi 25, 2023 10:48 

Može biti da si u pravu, nemrs mi nije težak jer mogu bez mesa, ali post mi teško pada.
Baš teško, jer grickanje mi valjda umanjuje nervozu a i dođe mi žgaravica ako je želudac prazan.
Inače, jutros sam cijeli katekizam izvrtila i nigdje nisam našla ništa o nemrsu, ustvari, samo jedna rečenica o postu i nemrsu određenim danima. A u molitveniku isto, u crkvenim zapovijedima isto piše, postiti i ne mrsiti određenim danima i to je sve.
Razmišljala sam o tome, bi li post pomogao, no mislim da bolje za neke druge opće nakane jer ova se osoba neće promijeniti.

Istina, o postu i nemrsu jedna rečenica u Katekizmu, ali otvori Bibliju (koju god knjigu) i naći ćeš na sve strane slučajeve posta uz molitvu... To je drevna pokornička praksa (osobito u vremenima kušnje i potrebe obraćenja i razlučivanja), vrlo prisutna u Starom zavjetu, a i Isus ju spominje na više mjesta.. On je 40 dana postio u pustinji, apostolima je rekao "da se samo molitvom i postom" mogu odagnati neke vrste zloduha, a farizejima koji su mu prigovarali "da njegovi učenici ne poste kao farizejski" odgovorio je "da će postiti u onaj dan kad im se ugrabi Zaručnik"..

U Starom zavjetu ima puno primjera, neki su:
Iz Knjige o Esteri - Estera i opet poruči Mordokaju: »Hajde, sakupi sve Židove koji se nalaze u Suzi. Postite za me: tri dana i tri noći ne jedite niti pijte. I ja ću tako postiti sa svojim djevojkama. Tako pripremljena ući ću kralju i unatoč zakonu, pa treba li da poginem, poginut ću.« (Est 4, 15-16)

Iz Knjige o Joni - Ninivljani povjerovaše Bogu; oglasiše post i obukoše se u kostrijet, svi od najvećega do najmanjega.
Glas doprije do kralja ninivskoga: on ustade s prijestolja, skide plašt sa sebe, odjenu se u kostrijet i sjede u pepeo. Tada se po odredbi kralja i njegovih velikaša oglasi i objavi u Ninivi: »Ljudi i stoka, goveda i ovce da ne okuse ništa, ni da pasu, ni da vodu piju. Nego i ljudi i stoka da se pokriju kostrijeću, da glasno Boga zazivlju i da se obrati svatko sa svojega zlog puta i nepravde koju je činio. Tko zna, možda će se povratiti Bog, smilovati se i odustati od ljutoga svog gnjeva da ne izginemo?«
Bog vidje što su činili: da se obratiše od svojega zlog puta. I sažali se Bog zbog nesreće kojom im bijaše zaprijetio i ne učini.
(Jona 3, 5-10)

Post je i danas crkvena zapovijed (nije Božja, pa ne spada u 10 zapovijedi koje katekizam obrađuje jednu po jednu detaljno). To što je Crkva zadnjih desetljeća ublažila propise, ne znači da odustaje od posta i da ga više ne preporučuje, nego ne želi u savjesti obvezivati vjernike na strogi post. Više vrijedi dobrovoljni post u dane koje sam odrediš (npr. srijeda i petak), nego da nas netko u savjesti obvezuje na ono što (u svojoj slabosti) ne možemo provoditi.. Živiš na otoku, vjerojatno tvoj župnik iz tradicionalnih razloga ne spominje puno potrebu odricanja od mesa, kad je vaša prehrana takva kakva je.. Ako dosad nisi znala za propise o nemrsu - nemaš grijeha (jer te opravdava neznanje), a preporučam da uskoro razgovaraš s nekim svećenikom o tome. On će ti dati bolje smjernice, za tebe konkretno... :))

Vrh

PostPostano: Čet svi 25, 2023 16:11 

Ma mislim da znam o tome iako prije nisam znala da crkva preporuča i te obične petke. Svećenik naglašava korizmene petke, nije nikad spomenuo obične.
Ovdje je bilo pitanje o postu, a ja sam malo proširila na nemrs.
Držim se toga u Korizmi itekako.
Petke korizmene nastojim ništa ne jesti (ali iza ponoći, he, nešto, da ne legnem prazna želuca).
Ove ostale petke sad nastojim, ali ako se zalomi, nije mi big deal.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 07, 2023 17:59 

Sutra je blagdan rođenja Blažene Djevice Marije pa nije nemrs iako je petak.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 08, 2023 11:44 

Sad si me zezla, spremila riblji meni. Aj, bar mogu salamu.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 08, 2023 17:33 

Di ćeš smetnuti s uma Malu Gospu :lol:

Vrh

PostPostano: Ned ruj 24, 2023 21:07 

Pomoću posta se na intenzivniji način ide u susret Bogu u molitvi i djelima milosrđa prema bližnjima.

Vrh

PostPostano: Pet stu 03, 2023 06:30 

Iako nije više moderan i obavezan ipak bi preporučila svima da se drže i euharistijskog posta kako je odredio Pio XII. za ispravno primanje Svete Pričesti. Moraju proći 3 sata od posljednjeg obroka, 3 sata za alkoholne te 1 sat za bezalkoholne tekućine. Pijenje vode ne prekida post. U slučaju bolesti dopušteno je piti potrebnu tekućinu. U slučaju smrtne opasnosti euharistijski post ne obvezuje. Post nije obavezan za trudnice.

Vrh

PostPostano: Pet pro 08, 2023 08:12 

Crkva danas slavi svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije pa se pokora ne prakticira i nema posta i nemrsa danas iako je petak!

Vrh

PostPostano: Pet pro 22, 2023 06:42 

Vjerujem kako ste čitali neke polemike po pitanju posta na Badnjak kad pada u nedjelju.
Neka su objašnjenja nedostatna pa radi boljeg razumijevanja treba neke stvari pojasniti.
Samo je djelomično točno da katolici nedjeljom ne poste. Nedjelja stvarno nije klasičan posni dan, ali se redovito nedjeljom pripravlja za svetu Misnu žrtvu putem pričesnog ili euharistijskog posta, a to je uzdržavanje od jela i pića prije primanja svete pričesti.
Dužina euharistijskog posta se mijenjala kroz povijest. Crkveni propisi prije 1955. nalagali su pričesni post od ponoći prije svete Mise pa do primanja sv. pričesti. Kasnije su propisi ublaženi, počevši od pape Pija XII. koji je pričesni post nalagao u trajanju tri sata prije primanja sv. pričesti.
Trenutni crkveni propisi određuju da se pričesni post mora obdržavati sat vremena prije primanja sv. pričesti.
Dakle, ako netko želi postiti na Badnjak i ove godine može samo kasnije otići na sv. Misu i primjenjivati pričesni post na način kako se provodio prije 1955.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 51 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata