Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto lis 15, 2024 22:37

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 51 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet stu 26, 2020 02:58 

Dobra večer imam pitanje u vezi posta doista bi mi bilo drago ako mi tko moze dobro pojasniti u vezi toga pa evo moje pitanje je sljedeče

Kada postimo naučio sam da je to Jedan puni obrok jedemo do sita i dva mala obroka zbog toga me zanima koliko bi taj mali obrok bio? imate li primjer

Evo moj moze li to biti malo čokolina ili kruh i voda itd a za večeru jaja ono kajgana vrlo malo s kruhom ili bolje bez sto vi smatrate manjim obrokom? (Moze li se tijekom posta koristit kompjutor za čitanje vjerkih artikla o svecima i tako dalje)

Ali isto mi jasno da postoji i onaj kratki post isto i post o kruhi i vodi

Evo nakon sto odgovoriti na moje pitanje koje sam pitao molim vas lijepo mozete li odgovorit na moje drugo pitanje u vezi posta

Naučio sam da post ne treba biti samo od hrane nego i drugih stvari na primjer tehnologije i losih riječi posti u poniznosti od srditosti bludnosti neumjerenosti i tako dalje zbog toga bih vas pitao jeli takav post onda se ne gleda ono jedenje do sita jednaput? htio bi pitati za objasanjenje bio bi vam vrlo zahvaln ako me tko moze dobro uputiti

Hvala na razumijevanju

Vrh

PostPostano: Čet pro 15, 2022 18:13 

Dobra večer imam pitanje u vezi posta doista bi mi bilo drago ako mi tko moze dobro pojasniti u vezi toga pa evo moje pitanje je sljedeče

Kada postimo naučio sam da je to Jedan puni obrok jedemo do sita i dva mala obroka zbog toga me zanima koliko bi taj mali obrok bio? imate li primjer

Evo moj moze li to biti malo čokolina ili kruh i voda itd a za večeru jaja ono kajgana vrlo malo s kruhom ili bolje bez sto vi smatrate manjim obrokom? (Moze li se tijekom posta koristit kompjutor za čitanje vjerkih artikla o svecima i tako dalje)

Evo nakon sto odgovoriti na moje pitanje koje sam pitao molim vas lijepo mozete li odgovorit na moje drugo pitanje u vezi posta

Naučio sam da post ne treba biti samo od hrane nego i drugih stvari na primjer tehnologije i losih riječi posti u poniznosti od srditosti bludnosti neumjerenosti i tako dalje zbog toga bih vas pitao jeli takav post onda se ne gleda ono jedenje do sita jednaput? htio bi pitati za objasanjenje bio bi vam vrlo zahvaln ako me tko moze dobro uputiti

Hvala na razumijevanju

Dragi čovječe, slučajno sam ponovno dospio na forum sa kojeg sam, valjda, davno protjeran, ali me ova tema i pitanje o postu jako dojmilo.
Post je najuzvišenije iskustvo moga života, mislim da mi je to poseban Božji dar.
Sjećam se da je Gospa preko šestero vidioca u Međugorju pozivala na post srijedom i petkom.
Vjernici su prihvatili poziv i nakon određenog vremena mnogi shvatiše kako su dane posta pretvorili u gurmanske obroke uz ribu i slično.
Netko se sjetio da zamoli vidioce i pita Gospu kako treba postiti.
Mene je fascinirala kratka Njezina rečenica o postu i više nikada na tu temu nije slala Poruke.
Rečenica je glasila: " Za mene je post kruh i voda!"
Eto, to sam prihvatio i iskusio kroz život o čemu ovim putem svjedočim.
Namirio sam kroz život više od 2600 dana posta o kruhu i vodi.
To su najljepši dani moga života.
Tu je ubrojeno i 15 Korizma o kruhu i vodi (Korizma traje od čiste srijede do Uskrsa ujutro 46 dana).
Ne,ne, nisam ja po ovome veći vjernik od onih koji ne poste, doista mislim da sam samo veliki parazit Božji milosti koje sam kroz život iskusio....

Vrh

PostPostano: Pet pro 16, 2022 12:48 

Hvala na razumijevanju

Nije bitan meny, bitno je odricanje od nečeg za neku veću nakanu.
Moja je nona svaki petak postila o kruhu i vodi.
I kruha i vode možeš se najesti, pa i prejesti od tog. :;
Post je obavezan samo na Čistu srijedu i Veliki petak. ( Kao i nemrs).
Ti možeš postiti kad god hoćeš, za nakanu koju želiš. Naravno da se možeš bilo čega odreći, pa i tog ostalog što si nabrojao, dobro je za izgrađivanje sebe.
Ovo boldano, tako je ok, Crkva tako preporučuje.
Osobno, post mi teško pada i prakticiram ga samo kad moram. Već imam dovoljno postova koje mi je život ( ili Bog ) nametnuo pa se nerado odričem hrane, posebno navečer.
Znači, bitno je jesti manje nego inače, ali dovoljno da organizam ne pati, a ti sam znaš kako tebi odgovara.

Vrh

PostPostano: Uto vel 28, 2023 18:55 

Lijep način vršenja posta je Proljetni kvatreni tjedan koji se slavi nakon 1. korizmene nedjelje.
Posebno su važni dani srijeda, petak i subota, pa bi barem te dane bilo poželjno postiti, ali ako to fizičke snage dozvoljavaju, još je poželjnije da se posti cijeli tjedan.
Vjernici su pozvani sami promisliti na koji bi način mogli kroz taj tjedan još snažnije iskazati Bogu slavu i zahvalnost za djelo otkupljenja. Vjernik se tako može nastojati držati strogoga posta, na kruhu i vodi, vodeći računa o tome da post označava jednom se do sita najesti. Za one kojima je to fizički iznimno teško, a možda i za zdravlje opasno, može se preporučiti barem nemrs, suzdržavanje od mesa i mesnih prerađevina, a po mogućnosti uz to i od jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda.

Vrh

PostPostano: Uto tra 04, 2023 19:24 

Nekada su svi dani Velikoga tjedna bili naglašeniji u svjetlu pokore, pa je tako bio običaj da se cijeli tjedan posti, da se bdije, posebno moleći Jeremijine lamentacije (psalmi iz Knjige Tužaljki), da se ostave po strani svi težački poslovi koji nisu nužni te da se na takav način i tijelo i duša vjernika skrušenije suživi s Kristovom patnjom, oplakujući vlastite grijehe i grijehe svih ljudi. Danas su u tom svjetlu svoje značenje izgubili Veliki ponedjeljak, Veliki utorak i Velika srijeda, iako je naravno njihov smisao i dalje takav da nas vode kroz snažno proživljavanje Kristova vazmenoga otajstva te nas pozivaju na intenzivniju i pokoru i molitvu.

Vrh

PostPostano: Ned svi 07, 2023 16:50 

Nemrs se odnosi na sve obične petke u godini i nema izuzeća u periodu od Uskrsa do Duhova. Neki misle kako se tada smije mrsiti petkom, ali to je krivo.

Vrh

PostPostano: Ned svi 07, 2023 21:31 

Nemrs obvezuje svakog petka, a može se, osim u korizmi, u cijelosti ili djelomično, zamijeniti drugim oblicima pokore, posebno karitativnim djelima, odricanjem od pića, pušenja, zabave, kao i vježbama pobožnosti (kan. 1253; Službene vijesti HBK, 1/1994., str. 10).

Vrh

PostPostano: Uto svi 09, 2023 11:31 

Nemrs prakticiram kad je obavezan, Čista srijeda i Veliki petak.
Tad i svećenik to naglasi.
Ako mi se zalomi da je ostalo mesa od četvrtka, neću ga baciti ili pustiti da se pokvari zato jer je petak. (Obični u tjednu). Meni ionako meso nije primarno u obroku. Pitala sam moram li to ispovijediti, svećenik je rekao da ne moram.
Cilj se suzdržati od nečega ili pak manje jesti petkom u spomen Isusova raspeća. Najesti se u petak oborite ribe a ne pojesti već baciti komadić mesa, licemjerje je. Tako mi je npr prošli petak ostalo kokošje juhe od četvrtka pa sam je i pojela da se ne pokvari a i bila mi jedini ručak.

Vrh

PostPostano: Uto svi 09, 2023 23:37 

Nemrs prakticiram kad je obavezan, Čista srijeda i Veliki petak.
Tad i svećenik to naglasi.
Ako mi se zalomi da je ostalo mesa od četvrtka, neću ga baciti ili pustiti da se pokvari zato jer je petak. (Obični u tjednu). Meni ionako meso nije primarno u obroku. Pitala sam moram li to ispovijediti, svećenik je rekao da ne moram.
Cilj se suzdržati od nečega ili pak manje jesti petkom u spomen Isusova raspeća. Najesti se u petak oborite ribe a ne pojesti već baciti komadić mesa, licemjerje je. Tako mi je npr prošli petak ostalo kokošje juhe od četvrtka pa sam je i pojela da se ne pokvari a i bila mi jedini ručak.

Nemrs nije obvezatan samo na Čistu srijedu i Veliki petak (to je post), već na svaki petak u godini, stoga ga ne "prakticiraš kad je obvezatan". Druga crkvena zapovijed glasi "Posti zapovijedane postove i u određene dane ne mrsi". Kršenje crkvenih zapovijedi je grijeh i svećenik ti je (vjerojatno u neznanju) pogrešno rekao.

Vrh

PostPostano: Sri svi 10, 2023 10:55 

Nije jedan, to mi je rekao i bivši i sadašnji. Zašto misliš da su svećenici u neznanju, jesi li svećenik? Ili misliš da će mi Isus zamjeriti komadić mesa običnim petkom? Isus je rekao : Ne onečišćuje čovjeka što ulazi na usta, nego što iz usta izlazi. (Mt 15, 11) Bilo bi super kad bi obratili pažnju na ovo.

Vrh

PostPostano: Sri svi 10, 2023 15:23 

Nije jedan, to mi je rekao i bivši i sadašnji. Zašto misliš da su svećenici u neznanju, jesi li svećenik? Ili misliš da će mi Isus zamjeriti komadić mesa običnim petkom? Isus je rekao : Ne onečišćuje čovjeka što ulazi na usta, nego što iz usta izlazi. (Mt 15, 11) Bilo bi super kad bi obratili pažnju na ovo.

Čuješ li ti sebe? Svjesno i namjerno kršiš CRKVENU ZAPOVIJED. Smatraš da si pametnija od Crkve pa možeš svojevoljno interpretirati Sveto pismo kako tebi odgovara?
Drugo pitanje koje postavljaš jest lažna dihotomija, zapovijedi su s razlogom zapovijedi a ne puki prijedlozi. Ako ti Crkva nešto zapovijeda činiš grijeh ako se toga i ne pridržavaš.
Zaključno, ne mislim, već iznosim činjenicu da je svaki svećenik koji ti kaže suprotno u krivu. A da ti to dokažem šaljem ti službeni izvadak iz Zakonika kanonskog prava te također iz Katekizma Katoličke Crkve.

ZAKONIK KANONSKOG PRAVA
Can. 1250 The penitential days and times in the universal Church are every Friday of the whole year and the season of Lent.

Can. 1251 Abstinence from meat, or from some other food as determined by the Episcopal Conference, is to be observed on all Fridays, unless a solemnity should fall on a Friday. Abstinence and fasting are to be observed on Ash Wednesday and Good Friday.

Can. 1252 The law of abstinence binds those who have completed their fourteenth year. The law of fasting binds those who have attained their majority, until the beginning of their sixtieth year. Pastors of souls and parents are to ensure that even those who by reason of their age are not bound by the law of fasting and abstinence, are taught the true meaning of penance.

KATEKIZAM KATOLIČKE CRKVE

The fifth precept (“You shall observe the prescribed days of fasting and abstinence.") ensures the times of ascesis and penance which prepare us for the liturgical feasts; they help us acquire mastery over our instincts and freedom of heart.86

Vrh

PostPostano: Čet svi 11, 2023 10:59 

Ha, potrudi se pronaći na hrvatskom kad si već na hrvatskom forumu.
Neće mi suditi ljudi koji traže ima li komadića mesa petkom, već Isus.
Bi li se potrudio pronaći gdje to interpretiram Sveto pismo kako meni odgovara???

Evo na hrvatskom, odgovara vlč. Antun Sente:

Ako je od četvrtka ostalo hrane s mesom koja će se pokvariti tj. baciti ako se ne pojede u petak, je li veći grijeh tu hranu pojesti ili je baciti?

Hranu nije lijepo bacati kako zbog uloženog truda oko pripreme i nabavljanja namirnica, tako i zbog ljubavi prema siromašnima koji oskudijevaju i nemaju hrane. Ako se u četvrtak pripremilo previše mesne hrane, koja se ne može petkom jesti, može se učiniti nešto drugo. Zakonik Kanonskog prava nam govori da bismo se sve petke u godini trebali uzdržavati od jedenja mesa, a osobito je naglasak na petke kroz korizmu i kroz došašće. Kroz te petke bismo osobito trebali paziti na to da se ne jede meso. Međutim, teolozi i spisi nam govore da imamo pozitivna rješenja ako bi nam se dogodilo da se petkom ne možemo suzdržavati od jedenja mesa. Na primjer, ako smo zaboravili i pojeli nešto mesno ujutro ili to nismo mogli izbjeći, možemo ostatak dana postiti i uzdržavati se od mesa do ponoći.

Nije nužno gledati na takav način da je učinjena pogreška i da je sve propalo. Možemo izmoliti pobožnost Križnoga puta u svome domu, krunicu osobito krunicu Božjega milosrđa, čitati Sveto pismo ili neku duhovnu knjigu koja nas duhovno jača ili uzdiže, možemo napraviti neku devetnicu kroz koju ćemo moliti i razmatrati Božju riječ ili ići svakodnevno na svetu misu,… Ova vježba treba imati svoj smisao da ne bude ono što radimo redovito, nego da bude nešto što ćemo učiniti iz ljubavi prema Gospodinu. Možemo učiniti i tjelesna i duhovna djela milosrđa. Iako su nam na raspolaganju pozitivna rješenja važno je da se ne čini svaki petak to da se jede meso pa onda primjenjuju navedena rješenja.

Evo iz hrvatske katoličke župe Frankfurt:
"Za nemrs (običnim petkom) crkveni zakonik je sažet i kratak: “Zakon nemrsa obvezuje one koji su navršili 14. godinu života, osim ako je u petak svetkovina.”
Još nešto o svakom običnom petku. Za naša područja u petak je nemrs, to jest ne jede se meso. Ali, ako je netko u takvim okolnostima da mora jesti meso (npr. na terenu, u bolnici, u menzi i sl.) može jesti meso, a mjesto toga se u petak treba odreći nečega drugoga (pušenja, pića, zabave…) ili učiniti neko dobro djelo (obilnija molitva, čitanje Svetoga pisma, posjet bolesnika, darivanje potrebnih…) Očito je: Crkva od svih traži ono što svi uglavnom i mogu. Ne pretjeruje, ali nam ne priječi samoinicijativu, to jest učiniti i više no što se traži.

Znači, nije toliko strogo za "obične" petke, ako se koji put "zalomi", nije big deal.
Kao što mi je i svećenik rekao.

Evo i službeno : Petkom obvezuje nemrs, ali se on, prema odredbama BK, izvan korizmenog vremena, može zamijeniti drugim dobrim djelima, kao što je molitva, čitanje Svetog pisma, vršenje djela kršćanske ljubavi, odricanje od pića, pušenja, slatkih jela, zabave, i sl. (služb. Vijsti BKJ-e 2/1984. str. 5)

Vrh

PostPostano: Sub svi 13, 2023 06:28 

H

Znači, nije toliko strogo za "obične" petke, ako se koji put "zalomi", nije big deal.
Kao što mi je i svećenik rekao.

Evo i službeno : Petkom obvezuje nemrs, ali se on, prema odredbama BK, izvan korizmenog vremena, može zamijeniti drugim dobrim djelima, kao što je molitva, čitanje Svetog pisma, vršenje djela kršćanske ljubavi, odricanje od pića, pušenja, slatkih jela, zabave, i sl. (služb. Vijsti BKJ-e 2/1984. str. 5)

Evo kuda vodi modernizam.
Ne bacati hranu je dobro djelo pa ako pojedeš komad mesa od četvrtka u petak ubiješ dvije muhe. Mrseći obavljaš nemrs.

Vrh

PostPostano: Uto svi 16, 2023 15:04 

Nije to nikakav modernizam, dapače, ovaj je biskupski naputak od prije skoro 40 godina.
Ne kažem da se ne treba gledati na to, nastojati se petkom suzdržati od mesa. Ali se može zamijeniti i drugim, lijepo je rečeno. Tradicionalisti što petkom gradeljavaju ribu, malo misle o Isusovij muci. Moja je nona petkom jela samo kruh i pila vodu. Ali ostatak porodice nije. Uvijek pazim na Korizmu, a prije nisam ni znala za crkveni naputak ostalih petaka.

Vrh

PostPostano: Uto svi 16, 2023 15:26 

Željela bih nasljedovati tvoju nonu kao i sve druge pobožne bake koje su održavale post i nemrs na svetački način.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 51 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata