Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon pro 09, 2024 12:25

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Čet kol 13, 2020 21:21 

Dobra večer imam pitanje u vezi gledanje video na internetu

Evo da objasnim o čemu se radi da me mozete razumijeti je o tome kad na primjer osoba skine sa vhs kazeti medij to jest film crtani ili neki film na youtube ili drugi sajt pa čak i ilegalne stranice filmova a da mi to gledamo je li to krsenje zapovijedi pod ne ukradi?

To pitam zbog toga jer sam na engleskoj stranici naučio isto se zove katolicki odgovori catholic answers evo ovdje

https://forums.catholic.com/t/is-it-sin ... /325512/17

Ovdje je jedna od tih sajta di sam to naučio sto vi mislite o tome je li loše gledati nesto posto je online stavljeno a illegalno je nije dozvoljeno od kreatora toga i toga sto pripada vlasniku na primjer video o crtanim filmovima ili film stavljen od nekoga trečeg koj nema dozvolu zato pitam ja sad

Je li tu grijeh osoba koja je to stavila ili tu i osoba grijesi koja gleda i podrzava takav video ili na streaming sajtu web stranice ili youtube (znate postoji copyright gdje je medij zastičen od vlasnika)

Znate takve video inače youtube miče posto nije dozvoljeno stavljati na internet jer ne pripada toj osobi koja je stavila

Bi to značilo da je loše pogledat stari crtani film od osobe koja stavi ilegalno video?

Sto crkva kaze o tome volio bi znati vase stajaliste o tome

Vrh

PostPostano: Pet kol 14, 2020 13:36 

Mogu li te nesto pitati al' bez ljutnje :mrgreen: koliko imas godina?

Odakle ti samo ovo pada na pamet mislim bez ljutnje al' ovako ako nastavis pitat ces za par godina jel smijes otvoriti pastetu jer ako je u tvornici lik zatvorio hermeticki rukama s kojima je ukrao nakit i kasnije tukao psa vlasnika te kuce odakle je ukrao zaljepio etiketu na pastetu smijem li je ja otvoriti jeli to grijeh i sta crkva kaze o tome.

Mislim stvarno, ono danas vecina youtube videa je ili prekopirano ili plagijat ili netko ako ima stogoda orginal postavi da se gleda (Youtuberi jel') 90% ljudi u HR skida filmove (sto se u zapadu smatra kradja jer je to netko radio pa moras iplatiti posteno ja se slazem) jer ne zaradjuju dovoljno novaca da bi izdvojili za novi film 59 eura mogu cak i opravdati ali nije dobro cak je se i radilo na ukidanju takvih stranica ali budimo realni vecina ljudi skida torrent.
Budes li se tako mislio o svemu i svacemu neces daleko dogurati,jesi li pricitao Bibliju ? Evandjelja to ti preporucam da procitas i razmisljam logicki svojom glavom,u crkvi ima jako pametnih ljudi al ima budimo realni likova koji se ovako brinu o ovome ili nebitnim stvarima tipa filmovi sotonski pjesme i ostalo a nerade na spasenju ljudi , o tome da je seks prljava stvar (cak i u braku i prezentira se kao nesto sotonsko koliko imam osjecaj da to rade svecenici) ja nisam za odnose prije braka (iako ih konzumira 90% ljudi cak i koji idu u crkvu) zato sto dovodi do nezeljene trudnoce a klinci od 18 19 godina neznaju upravljati pravilno automobilom kamoli odgojiti dijete kuzis nije Bog dao zapovidjed protiv toga radi seksa nego radi posljedica istoga-DIJETE sta ce biti sa njim velika vecina ih odbaci pobaci ili djeca ispanu kriminalci kazem vecina ali ne i svi.

Stoga imas evandjelja i zapovjedi u njima nemoj ukrasti stvari al gledanje prekopiranih youtube videa nisu grijeh,pripazi na druge grijehe nemoj biti ohol,pazi da ti okice ne gledaju tudje nemoj rengenski gledati ljude,pazi da te novac ne smota oko sebe,nebudi ljubomoran probaj se malo kontorlirati men se cini da si mlad i nisi ozenjen pokusaj kada si sa djevojkama malo se suzdrzat i nerazmisljat o svemu :mrgreen: zna se i o cemu al u tome i je stvar prije grijeha grijeh ugusi ako ti se nesto krade prekini misao o kradji nemoj pokusati zamisliti da bi ukrao i 90% se gasi grijeh.
Al nemoj misliti da sam rekao da je zaljubljenost i seksual. privlacnost grijeh nije jer se muskarci krecu prema zenama zene prema muskarcima i toe normalno... jel "plodite se i mnozite " al kako drugacije osim seksom,da ta magicna rijec koja asocira na nes prljavo al nije zasto bi bilo prljavo biti sa svojom zenom, :oops: :oops:

Znas pitaali su jednog sveca: Pricalo se jednom o jednome starom ocu...okanio sam se slave bludnosti i prozdrljivosti tada mu dodje Abraham pa mu rece jesi li doista rekao te rijeci pa ga upita :
Gledaj ti recimo udjes u svoju sobu i nadjes zenu na svojoj postelji-mozes li pomisliti da to nije zena on odgovori ne ali cu se voditi mislima da je nebi dotaknuo.

Procaitaj i skuzi ko ima usi neka cuje! :D

Vrh

PostPostano: Sri kol 19, 2020 17:57 

Dobra večer imam pitanje u vezi gledanje video na internetu

Evo da objasnim o čemu se radi da me mozete razumijeti je o tome kad na primjer osoba skine sa vhs kazeti medij to jest film crtani ili neki film na youtube ili drugi sajt pa čak i ilegalne stranice filmova a da mi to gledamo je li to krsenje zapovijedi pod ne ukradi?

To pitam zbog toga jer sam na engleskoj stranici naučio isto se zove katolicki odgovori catholic answers evo ovdje

https://forums.catholic.com/t/is-it-sin ... /325512/17

Ovdje je jedna od tih sajta di sam to naučio sto vi mislite o tome je li loše gledati nesto posto je online stavljeno a illegalno je nije dozvoljeno od kreatora toga i toga sto pripada vlasniku na primjer video o crtanim filmovima ili film stavljen od nekoga trečeg koj nema dozvolu zato pitam ja sad

Je li tu grijeh osoba koja je to stavila ili tu i osoba grijesi koja gleda i podrzava takav video ili na streaming sajtu web stranice ili youtube (znate postoji copyright gdje je medij zastičen od vlasnika)

Znate takve video inače youtube miče posto nije dozvoljeno stavljati na internet jer ne pripada toj osobi koja je stavila

Bi to značilo da je loše pogledat stari crtani film od osobe koja stavi ilegalno video?

Sto crkva kaze o tome volio bi znati vase stajaliste o tome

Mislim da ti nije dobro odgovoreno na ovo pitanje..

Crkva prihvaća i poštuje sva prava intelektualnoga vlasništva, stoga ako je nešto ilegalno na internetu vjerojatno krši zapovijed Ne ukradi koja postoji i u virtualnom okruženju..

(Čitaj Docat...) :wink: :wink: :wink:

Vrh

PostPostano: Sri kol 19, 2020 20:13 

Mislim da ti nije dobro odgovoreno na ovo pitanje..

Crkva prihvaća i poštuje sva prava intelektualnoga vlasništva, stoga ako je nešto ilegalno na internetu vjerojatno krši zapovijed Ne ukradi koja postoji i u virtualnom okruženju..

(Čitaj Docat...) :wink: :wink: :wink:

Hvala ti na odgovoru je li to znači da svečenik ne smije reči da je to u redu i sta te briga i tako dalje da pitam nekog drugog svečenika za savjet ako jedan bas ne daje potreban pravi odgovor na to pitanje?

I o odgovoru za koj sam pitao to znači svaki video koj je preko vhs kazete stavljen na internet ili preko televizije snimljen neki random korisnik to stavi onda je bolje izbjegavati video i ako je to stari crtani film ili nesto drugo emisije i drugo? (sve dok osoba ne zatrazi dopust ili je to stavljeno od nekog koj ima autorska prava na taj video)

Vrh

PostPostano: Čet kol 20, 2020 09:31 

Mislim stvarno, ono danas vecina youtube videa je ili prekopirano ili plagijat ili netko ako ima stogoda orginal postavi da se gleda (Youtuberi jel') 90% ljudi u HR skida filmove (sto se u zapadu smatra kradja jer je to netko radio pa moras iplatiti posteno ja se slazem) jer ne zaradjuju dovoljno novaca da bi izdvojili za novi film 59 eura mogu cak i opravdati ali nije dobro cak je se i radilo na ukidanju takvih stranica ali budimo realni vecina ljudi skida torrent.

Youtube ima snaznu politiku protiv kopiranja sadrzaja, a pogotovo plagijata. Idu toliko daleko, da ako netko cak u svoj klip stavi muziku cija je u necijem vlasnistvu - brisu taj klip.
Uostalom, koliko sam upoznat, po hrv zakonu dopusteno je skidat torrente, ali ih nije dopusteno uplodat, tj dijelit ukoliko nemas dozvolu za to. A takav je, cini mi se, i stav Crkve. To, je li nesto kopirano ili ukradeno, nije na meni da istrazujem. No, ja ne smin ukrast i dijelit tudi sadrzaj.
Zamisli da odem na pazar, pa gledam je li za svaki krstavac koji kupim placen porez, tj je li to zaista njegov krastavac, ili je mozda ukraden? Dakle gledanje sadrzaja na internetu nije grijeh, ali krada i distribucija jest... U svijetlu toga, lako je zakljuciti da nije na meni da gledam ima li neko dozvolu nesto distribuirat, vec je na meni da ja ne distribuiram sadrzaj, ukoliko nemam dozvolu.

Tako da sebo3e, mirne duse mozes gledat klipove na youtube-u.

Vrh

PostPostano: Čet kol 20, 2020 14:54 

Hvala ti na odgovoru je li to znači da svečenik ne smije reči da je to u redu i sta te briga i tako dalje da pitam nekog drugog svečenika za savjet ako jedan bas ne daje potreban pravi odgovor na to pitanje?

I o odgovoru za koj sam pitao to znači svaki video koj je preko vhs kazete stavljen na internet ili preko televizije snimljen neki random korisnik to stavi onda je bolje izbjegavati video i ako je to stari crtani film ili nesto drugo emisije i drugo? (sve dok osoba ne zatrazi dopust ili je to stavljeno od nekog koj ima autorska prava na taj video)

Ja snimim film na dvd ako je kasno ili ga ne stignem gledati. Znači, posudim ti da pogledaš i ti ako pogledaš, to moraš ispovijediti?
:DD :DD :DD
Nemoj cjepidlačiti. To su tolike sitnice da je bezveze i pitati, zato razumijem svećenika što je tako odgovorio.

Vrh

PostPostano: Čet kol 20, 2020 15:27 

http://studentski-pastoral.com/index.ph ... KLJR95X7Hk

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata