Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet svi 22, 2025 04:36

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Sri kol 05, 2020 16:18 

Ovaj dobar dan svima zelim kako ste danas?

Imam jedno pitanje u neumjerenosti u jelu i piču dosta puta se zanemaram time zbog toga jer sam kao mali bio ovisan o hrani kad sam miješao slatko i slano ali to je kasnije malo po malo prestalo zahvalan sam gospodinu na tome sto pitam roditelje kad je dosta jesti ali naravno i tu ima jedan problem zbog toga sto crkva ima drugačiji stav nego mi kad zivimo bez vjere (to mislim na sebe dok se nisam obratio itd)

Zbog toga bi htio pitati malo o tome ako mi tko moze pomoči di je tu limit kada znam da je baš dosta?
Naravno pojesti cijeli čips ili kokice ne bi bilo dobro ali volio bi znati što sa drugom hranom? naravno znam da je svaki metabolizam drugačiji neko moze vise jesti neko manje i na to treba gledati i naučio sam da spada pod neumjerenost prozdrljivost navjise onda ima u piču

Di je tu točno limit kad radim sendwich na primjer običajan sendwich je salama i sir (isto tako se doda salata i majoneza) jednom sam čitao di sveci uče kako mozemo biti neumjereni čak kad puno toga stavimo na tanjur ili dodamo (Pročitajte duhovni boj knjigu svetoga kasijana)

Kako vi vjezbate mjeru u hrani i piču imate savjet za mene da kontrolirano jedem?

(Znam da je vazno jesti normalno do sita dok ne osijetiš tek ali je vazno gledati da se ne prejedemo jer to vrijeđa gospodina zbog toga jer je nase tijelo hram duha svetoga koje treba pazit)

Razlog pitanja je zbog toga jer zelim naučit se umjerenosti u svemu sto radim (mi ne smijemo biti kao svijet jer nismo od svijeta i ne jesti kao sto svijet radi ovaj takozvani gurmaluk dodavanje puno zaćina itd)

Sveci uče da nekad je dobro pojesti hranu bez dodatka začina ili nesto ne pojesti na primjer ne stavit sečer u kavu ili ne stavit majonezu u sendwich ili za krumpir itd to mozemo prikazat za spasenje gresnika pročitajte malo o fatimi o 3 djece tamo če te to naučit vrlo je počno)

Pitanje Kako objasnit osobi da mi je dosta kad sam pojeo ručak kad sam kod gosta a da budem pristojan jeste li se nasli u toj situaciji) (Razlog kad je previse toga na stolu)

Ako netko zna nadam se da če mi pomoči

Vrh

PostPostano: Pet kol 07, 2020 21:31 

Dragi prijatelju, hvala tebi na ovim savjetima koje si pobrojao... Na dobrom si putu! :wink:

Vrh

PostPostano: Sub kol 08, 2020 00:24 

Dragi prijatelju, hvala tebi na ovim savjetima koje si pobrojao... Na dobrom si putu! :wink:

Slava gospodinu jako mi je drago to čuti ovaj Adrijana da li mozda vi znate di je tu limit u stavljanju hrane? kad radim sendwich koliko se moze stavit a da nisam prozdrljiv ili kad nesto kupim u dučanu imate li koj primjer za mene?

Imao sam problem sa time od maloga zato pitam

Vrh

PostPostano: Pon kol 10, 2020 16:32 

Slava gospodinu jako mi je drago to čuti ovaj Adrijana da li mozda vi znate di je tu limit u stavljanju hrane? kad radim sendwich koliko se moze stavit a da nisam prozdrljiv ili kad nesto kupim u dučanu imate li koj primjer za mene?

:wink: Ja imam problem što sam dosta mršava i ne mogu se baš uživiti u tu situaciju, možda će ti netko drugi znati odgovoriti na to pitanje... :D :D

Vrh

PostPostano: Sri kol 12, 2020 09:53 

Sebo3e, prozdrljivost je grijeh, u kojem svoje duhovne rupe, prazninu - popunjavas hranom. Uzivanje u jelu, i stavljanje 2 fete sira vise sigurno nece bit grijeh.

Vrh

PostPostano: Sri kol 12, 2020 17:06 

Sebo3e, prozdrljivost je grijeh, u kojem svoje duhovne rupe, prazninu - popunjavas hranom. Uzivanje u jelu, i stavljanje 2 fete sira vise sigurno nece bit grijeh.

U redu je li to znači da je isto u redu pojesti ono sto je na stolu gost dao ili roditelji kad jedemo ne ostavimo nista na tanjuru tako sam naučio od crkve (dogodi se da gost daje previse ili roditelj) onda to nije nasa krivnja kad pojedemo sve? ili dokle mozemo

a drugo je u vezi mazanje namaza to znači da kad pojedemo na primjer 4 ili 5 feta kruha to je onda grijeh ili 10 kolača? (Naučio sam isto da ne smijemo se opterečivati grijehom nego gledati rađe jeli to zlo i dobro za mene sto činim) zbog obsesija pitem OKP obsesivni kompulzivni poremečaj

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata