Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 19:35

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Čet svi 04, 2017 12:48 

Jučer sam ispovjedio težak grijeh u kojem sam živio 2 godine, imao sam vanbračnu vezu. U tom periodu sam se ispovjedao i pričešćivao bez da sam ispovjedio taj teški grijeh. Znam da sam ne ispovjedanjem i pričešćivanjem radio još veći grijeh ali bilo me je sram to ispovjediti. nakon ovogodišnje korizme i puno molitve odlučio sam promjenit život,prekinuo sam tu vezu i otišao se ispovjediti. svećenik je bio jako neugodan, mislio sam da će me ili potjerat iz ispovjedaonice ili da će mu nešto biti. Zacrvenio se, počeo otpuhivat, povisio ton- tko da ti da odrješenje od toga, ovo nisam nikad doživio, svašta sam čuo ovo još nisam... uglavnom rekao mi je što trebam izmolit i " nek ti Bog oprosti i odrješi od toga ako može" i napravio znak križa. Sad mene zanima, jesam li dobio odrješenje od grijeha ? Nije rekao "ja te odrješujem od grijeha tvojih" nego samo ovo gore navedeno.

Vrh

PostPostano: Čet svi 04, 2017 17:37 
Administrator

Ako si se zaista pokajao, odlučio prekinuti sa grijehom i otišao na ispovijed, sa tvoje strane je ispovijed potpuno valjana.
Svećenik može uskratiti odriješenje ako sumnja u raspoloženje pokornika, ali tada će naglasiti da ispovijed nije valjana i da ti ne može dati odriješenje. Uskraćivanje odrješenja odnosi se na situacije kada osoba živi u grešnom stanju kojeg se ne želi odreći, što znači da se niti ne kaje, npr. život u vanbračnoj spolnoj vezi. Ali tada će svećenik to jasno i reći.

Ako on to nije učinio, a čak ti je dao i pokoru, pretpostavljam da onda nije imao namjeru uskratiti odriješenje, no ti znaš detaljnije što ti je sve rekao.

Vrh

PostPostano: Čet svi 04, 2017 18:17 

Jučer sam ispovjedio težak grijeh u kojem sam živio 2 godine, imao sam vanbračnu vezu. U tom periodu sam se ispovjedao i pričešćivao bez da sam ispovjedio taj teški grijeh. Znam da sam ne ispovjedanjem i pričešćivanjem radio još veći grijeh ali bilo me je sram to ispovjediti. nakon ovogodišnje korizme i puno molitve odlučio sam promjenit život,prekinuo sam tu vezu i otišao se ispovjediti. svećenik je bio jako neugodan, mislio sam da će me ili potjerat iz ispovjedaonice ili da će mu nešto biti. Zacrvenio se, počeo otpuhivat, povisio ton- tko da ti da odrješenje od toga, ovo nisam nikad doživio, svašta sam čuo ovo još nisam... uglavnom rekao mi je što trebam izmolit i " nek ti Bog oprosti i odrješi od toga ako može" i napravio znak križa. Sad mene zanima, jesam li dobio odrješenje od grijeha ? Nije rekao "ja te odrješujem od grijeha tvojih" nego samo ovo gore navedeno.
Pretpostavljam da je ispovijednika vise sablaznilo ispovijedanje i jos tomu pricescivanje u svjesnom teskom grijehu. No to ti najbolje znas zbog cega si i dalje ustrajao na svetogrdnoj pricesti. Vjerojatno ti je htio dati do znanja koliko je to ozbiljna stvar. No najvaznije je da si konacno dosao na svjetlo i nadam se iskreno odrekao grijeha. Ustraj u iskrenim ispovijedima i pricestima i pripremi se na borbu. Mir Kristov!

Vrh

PostPostano: Pet svi 05, 2017 08:06 

ja sam se doista pokajao i odlučio da se promjenim, znao sam da ispovjed neće biti ugodna.par sam puta krenuo ispovjedat taj grijeh i prešutio ga, sad sam smogao snage i ispovjedio ga ali ne osjećam olakšanje. možda je do mene,priželjkivao sam temeljitiju ispovjed.možda do svećenika i njegovog stava. ne opravdavam svoje grijehe ali sigurno nisam jedini koji je ispovjedio vanbračnu vezu. sad razmišljam dal da se odem ponovo ispovjediti? Nije mi rekao da me ne odrješuje grijeha, dao mi je sedmodnevnu pokoru

Vrh

PostPostano: Pet svi 05, 2017 14:39 
Administrator

Ako ti nije uskratio odriješenje, onda te je morao odriješiti grijeha.
Ako sumnjaš, sljedeći put na ispovijedi spomeni tu situaciju, i onda ne brini više o tome.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata