Sad mi je sve jasno, veliki petak je veliki petak a veliki četvrtak je veliki četvrtak a ustanovljeni su da se slave...
Sve je to povezano, nije mi jasno na što ciljaš.. Na Veliki je četvrtak Isus i objasnio učenicima i predao sebe - svoju "žrtvu" je zatvorio u sakrament euharistije - da se dalje slavi i gdje god da se odonda slavi sveta misa, slavi se Isusova žrtva i predanje za oproštenje svih naših grijeha i za naše spasenje. Ta žrtva je samo jednom prinesena (na Veliki petak), ali se u svakoj euharistiji ona obnavlja i mi imamo mogućnost prihvatiti ju na svoje spasenje.
U rajskom vrtu Bog je zabranio Adamu i Evi jesti sa stabla života (da ne bi živjeli uvijeke), a u euharistiji Isus kaže "Uzmite i jedite" - to je ista hrana, to je ista hrana koju nam Bog daje za život vječni.
Kad se pogledaju neke molitve koje Crkva posebno cijeni (npr. daruje ih oprostima), a neke od njih potječu iz privatnih, mističnih objava, kao što su molitve svete Brigite ili svete Faustine, ili fatimske molitve - sve imaju sličnu strukturu i smisao - Vječnom Ocu prikazuje se Isusovo Tijelo, Krv, Duša i Božanstvo u naknadu za naše grijehe.. Netko je jednom pitao: smijemo li tako moliti, nisu li to zapravo riječi svete mise, pa je svećenik odgovorio da je upravo to smisao svete mise, ali da tako i osobno trebamo moliti.