Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 19:35

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Molitva Svecima
PostPostano: Ned vel 14, 2016 20:41 

Pozdrav,

Katolkinja sam , međutim stjecajem okolnosti, nisam tako odgojena tako da je moje znanje o našoj vjeri skromno. Pokušavam naučiti, tako da čitam Bibliju i istražujem. Muči me sljedeće, a na to ne nailazim odgovor; preporučuju se molitve za razne nakane različitim Svecima. A meni je nekako neobično moliti se bilo kome drugome doli Bogu samom. Po mom shvaćanju - Sveci su ljudi koji su živjeli i umrli za Krista i koji su za života učinili neko Čudo. To razumijem i poštujem, ali ne razumijem kako zemaljski čovjek može postati netko kome se molimo, pored Boga, za kojeg znam da je rečeno da se samo njemu treba moliti. I to znači, ljudi odluče, gledaju kako je živio, što je činio, i odluče da bi taj trebao biti Svetac, i tako bude. Evo, ne zamjerite što ne razumijem, već lijepo molim da mi pojasnite. Hvala!

Vrh

PostPostano: Uto vel 16, 2016 00:53 
Administrator

Molimo za druge kao što i oni mole za nas, ne molimo se njima kao bogovima. Probat ću objasniti ovako:
Kada zatražimo brata i sestru u vjeri ili svećenika da se pomoli za nas, to isto radimo s Marijom i svecima.
Smrt ne razdvaja one koji su ujedinjeni u zajedništvu svetih, sveci su naša braća i sestre koji su u Božjoj prisutnosti. Molitva jedan za drugoga je ono što kršćani čine, i u Bibliji Pavao traži druge da se mole za njega a on moli za njih, na to nas potiče ljubav za drugoga.
Tako u Zdravo Mariji zazivamo "sveta Marijo, majko Božja, moli za nas grešnike". Treba naglasiti da se ne molimo svecima kao što se molimo Bogu, takvo shvaćanje bi zaista bilo idolopoklonstvo, nego svetce molimo za zagovor na način kako nas uči Crkva.

Vrh

PostPostano: Uto vel 16, 2016 11:14 

Hvala, sad mi je to dosta jasnije.

Usput, ako mogu još pitati - dali su molitve izmišljene taj tren iz glave jednako važeće kao i razne učene molitve? Te odakle sve te pisane molitve i sva pravila poput Devetnica i slično, dakle kako se došlo do toga kada treba i što moliti? Neću sada znati navesti točan konkretan primjer - ali znam da se uči - ako molite tu i tu molitvu u toliko sati i u tolikom trajanju, biti će vam uslišano...nije mi to jasno, kao da Isus ima sat i broji dane koliko se točno nešto moli. Vjerujem da je bitno biti ustrajan i predan iskreno u molitvi. Oprostite, banaliziram, ali evo, molim za pojašnjenje. Hvala puno!

Vrh

PostPostano: Uto vel 16, 2016 14:38 

Srećice, ne čitaš PP(poruke)?
.
http://www.tebe-trazim.com/forum/viewto ... 43#p192013

Vrh

PostPostano: Sri vel 17, 2016 09:06 

Joj, hvala puno...nisam vidjela PP dosad, hvala još jednom :)

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata