Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 19:27

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Uto vel 18, 2014 11:08 

Do sada sam se smatrala vjernikom, ne samo zato jer odlazim u crkvu, već nakon odlaska iz crkve nastojim
svojim dijelima i ponašanjem biti katolik i provoditi nauk katoličke crkve. Imam 40 god. i jedno je dijete odlučilo da želi baš mene
za svoju krizmanu kumu, iako je u današnje vrijeme vrlo popularno uzeti mlađe i imućne kumove. Uz mnoga nagovaranja
sa strane svoje rodbine da za kuma (dečko je) uzme nekog drugog to je dijete ustrajalo u svojoj odluci da to ipak budem ja.
I sad dolazimo do problema. Ja sam otišla u svoju župnu crkvu da mi izdaju potvrde o mojim sakramentima. Župnik nije bio susretljiv
uz objašnjenje kako on mene ne poznaje. Ja sam mu lijepo objasnila da ja u crkvu idem i u okolne crkve, ovisno o tome gdje se nalazim
i ovisno o situaciji. A on mi je bahato odgovorio da onda neka tražim u drugoj crkvi potvrdu. Ako želim dobiti potvrdu moram do Uskrsa dolaziti
u njegovu crkvu i njemu se javljati. Što to znači?? on zna najbolje??njegova je crkva najbolja?? Meni uopće nije teško ići :?? :?? na misu, ali
kojim pravom se određuje crkva u koju moram ići??

Vrh

PostPostano: Uto vel 18, 2014 14:52 

flora je napisao/la:
Do sada sam se smatrala vjernikom, ne samo zato jer odlazim u crkvu, već nakon odlaska iz crkve nastojim
svojim dijelima i ponašanjem biti katolik i provoditi nauk katoličke crkve. Imam 40 god. i jedno je dijete odlučilo da želi baš mene
za svoju krizmanu kumu, iako je u današnje vrijeme vrlo popularno uzeti mlađe i imućne kumove. Uz mnoga nagovaranja
sa strane svoje rodbine da za kuma (dečko je) uzme nekog drugog to je dijete ustrajalo u svojoj odluci da to ipak budem ja.
I sad dolazimo do problema. Ja sam otišla u svoju župnu crkvu da mi izdaju potvrde o mojim sakramentima. Župnik nije bio susretljiv
uz objašnjenje kako on mene ne poznaje. Ja sam mu lijepo objasnila da ja u crkvu idem i u okolne crkve, ovisno o tome gdje se nalazim
i ovisno o situaciji. A on mi je bahato odgovorio da onda neka tražim u drugoj crkvi potvrdu. Ako želim dobiti potvrdu moram do Uskrsa dolaziti
u njegovu crkvu i njemu se javljati. Što to znači?? on zna najbolje??njegova je crkva najbolja?? Meni uopće nije teško ići :?? :?? na misu, ali
kojim pravom se određuje crkva u koju moram ići??

U zakonu piše da kum/a za krizmu mora imati sve sakramente, dakle biti vjenčan/a u Crkvi i to je to. Lijepo je da je osoba aktivna u svojoj župi, ali ima mnogo razloga zašto netko može odlaziti u drugu župu. Župnik takovu stvar nema pravo zahtijevati. Ipak, preporučam da probate lijepo, još jednom porazgovarati. Ipak, ako se stvari zaoštre, smatram da se trebate obratiti na adresu biskupije.

Vrh

PostPostano: Uto vel 18, 2014 19:34 
Administrator

Imali smo već sličnu temu "krštenje i kuma", a isti uvjeti za kumstvo vrijede i za krizmu.
Dakle postoje još neki zakonski uvjeti, za kuma je potrebno "da provodi život u skladu s vjerom i preuzetom službom". Župnik taj uvijet ne može u potpunosti provjeriti, i bilo bi lakše da pozna osobu kojoj izdaje potvrdu.

Vrh

PostPostano: Sub tra 16, 2016 21:10 

U mom mestu je jako malo katolika,nisam iz Hrvatske tako da se nadam da cete razumeti situaciju.
Uskoro bih trebala da primim sveti sakrament tj krizmu. Obzirom da imam vise godina nego sto je to uobicajeno (20god :oops: ) i nisam ranije primila zelja mi je da sada primim, smatram sebe vernikom jer se trudim svojim delima sto vise priblizti Bogu.
No obzirom da ovde moje drustvo nije pretezno katolicko ja sam odlucila da za krizmenog kuma uzmem svog najboljeg druga jer zaista nemam toliko blisku prijateljicu koja je primila sve sakramente. Interesuje me da li je to moguce obzirom da oboje imamo isto godina i da smo razlicitog pola? Citam po internetu da to nije uobicajeno, sto mi je i velecasni potvrdio ali je rekao da je to moguce uraditi

Interesuje me Vase misljenje
Unapred hvala

Vrh

PostPostano: Ned tra 17, 2016 19:33 
Administrator

Ako se radi o katoliku koji živi vjeru, onda nema nikakve zapreke da bude kum. Najbitnije je da bude praktičan vjernik kako bi mogao pomagati u pristupu u kršćanstvo.

Vrh

PostPostano: Pon tra 18, 2016 01:29 

Hvala na odgovoru. Pricala sam ponovo sa velecasnim i slozio se mada nije bio odusevljen :roll:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata