|
Osobo jedna. Prvo ti želim reći da je ovo situacija koju ne bih trebala rješavati djevojka od kojih 16 godina sama. Uredu je potražiti pomoć, i super to si to napravila i preko foruma, ali ima nas svakakvih ljudi, ti ne znaš kakvi su i ovo je dosta nesigurno, znaš to?
Najbolje bi bilo kada bi u svojoj okolini razgovarala s nekim odraslim kome vjeruješ, a tko nije član tvoje obitelji. Također, nisi nam pisala što na sve to mama kaže, znaš ona je ipak u braku s tvojim tatom, pitanje je koliko je ona sigurna u odluku da bi željela otići od njega i ima još puno stvari koje utječu na tvoj život. U međuvremenu, koliko god bilo teško gledati, mama i tata su bili zajedno i prije tvog rođenja, oni su ipak jedno drugo izabrali tako da za početak pusti mamu da ona rješava svoje bitke. Ti nisi odgovorna za njihove probleme i za njihove izbore, svađe i to što ništa ne poduzimaju u vezi svog braka…
Ali, zapamti, psihičko zlostavljanje nitko ne mora i ne bi smio podnositi.
Također, vjerujem kako si primijetila da većinom svi imamo snažne emocionalne reakcije na naše roditelje. Još si mlada i vjerujem da će biti teško, ali za početak pokušaj shvatiti da možeš biti dijelom obitelji, a da istovremeno budeš odvojena osoba. To znači da budeš ono što jesi, i da pustiš oca da bude ono što jest (bez dodatnih sukoba s njim).
Zapela mi je za oko tvoja rečenica "Jučer je rekao da se neće nikad promijeniti" i koliko god bilo teško, sada pokušaj prihvatiti taj križ. U životu mi svi, i ja i ti, i tvoji prijatelji, činimo sve što treba, samo da bi nas zavoljeli i prihvatili oni do kojih nam je stalo. Ta borba može iscrpiti našu energiju i ispuniti naše dane nemirom i boli. A još je i neuspješna. Zato je, u slučaju tebe i tvog tate, sada vrijeme za prestanak borbe. I s obzirom da je ovo vjerski forum i da smo ovdje svi - više/manje u vjeri - još ću ti kazati da ima nešto dublje od "opipljive stvarnosti". Sutnja, pa i to da "te ne vidi", da nemate odnos moze biti prazna i neplodna, ali isto tako ispunjena tvojom molitvom i prikazivanjem za obracenje. Molitva za tatu i za djelovanje u mudrosti (također izmoljeno) može puno toga promijeniti. Start neka bude - "moje dubine tatu vole". Duh Sveti koji se oslobađa u molitvi je slobodan od vremena i prostora pa djeluje neposredno na one na koje mislimo ili za koje intezivno molimo ili im praštamo i želimo dobro. Tada onda druga strana (u tom slučaju tvoj tata) neposredno spoznaje naše reakcije i odluke i na njih reagira. Ja iz svog iskustva mogu posvjedocit da to djeluje, uzasno sporo, ali djeluje.
Ali! Opet naglašavam, zapamti - molitva nije uvijek dovoljna – tu su vjera i DJELA. Za bilo kakvo zlostavljanje, potrebno je potražiti pomoć osobe od povjerenja. Vjerujem da u školi ima ili pedagog ili psiholog, možda razrednik, ili u župi možda svećenik, znaš onako - netko tko ti se čini cool, tko će te saslušati i za koga ti se čini da bi ti mogao pomoći.
Samo hrabro. I kad ti se sve čini loše, kad je baš baš teško – zapamti uz svog zemaljskog Oca, uvijek imaš i onog Nebeskog koji je Otac nad Očevima
|