Kako i piše, Crkva je preporučila njene molitve ( konkretno to piše za 15 molitvi) ali ne stoji iza njenih objava.
Probala sam malo čitati objave (o rođenju Isusa) ali nije mi leglo...skeptična sam prema tome ali molitve su super, bar onih 15 koje govore o križnom putu.
Isto sam tako skeptična prema svim navedenim blagodatima koje će zadobiti onaj koji moli te molitve. To je u duhu vremena kad je pisano.
Ja ih molim kao nadopunu križnom putu i za to su mi ok.
Koliko se sjećam, nisu ti baš legle ni Objave sv. Gertrude, ali možda kad ih drugi put kreneš čitati, otkriješ neko pojašnjenje ili misao koja ti odgovara..
Ne bih se složila "da Crkva ne stoji iza njenih objava". Gle što o njima piše papa Benedikt u jednoj katehezi iz 2010.g.:
"...Naime, Brigita se nakon muževe smrti, pošto je razdijelila sva svoja dobra siromašnima, trajno nastanila u cistercitskom samostanu u Alvastri, premda nikada nije položila redovničke zavjete. Tu su započele Božje objave Brigiti, koje će je pratiti ostatak života. Brigita ih je dala zapisivati svojim tajnicima-ispovjednicima, koji su ih preveli sa švedskog na latinski i sabrali u osam knjiga pod zajedničkim naslovom
Revelationes (Objave). Tim se knjigama treba pridodati dodatak, koji ima za naslov
Revelationes extravagantes (Dodatne objave).
Objave svete Brigite po svojem su sadržaju i stilu veoma različite. Ponekad se objava predstavlja u obliku dijalogâ između božanskih osoba, Djevice, svetaca pa čak i demona; u tim dijalozima sudjeluje i sama Brigita. Ponekad je riječ o prepričavanju nekog posebnog viđenja, a katkad se opet opisuje ono što Djevica Marija objavljuje o Sinovu životu i otajstvima.
Vrijednost Objava svete Brigite, koje ponekad pobuđuju poneku sumnju, pojasnio je sluga Božji
Ivan Pavao II. u pismu
Spes Aedificandi: "
Priznavajući Brigitinu svetost", pisao je moj ljubljeni prethodnik, "
Crkva, premda se ne izjašnjava o pojedinim objavama, prihvatila je autentičnost sveukupnog njezina duhovnog iskustva" (br. 5).
Naime,
čitajući te Objave pozvani smo razmišljati o mnogim važnim temama. Tako se, primjerice, često ponavlja opis, s veoma realističnim pojedinostima, Kristove muke, prema kojoj je Brigita uvijek gajila povlaštenu pobožnost, razmatrajući u njoj beskrajnu Božju ljubav prema ljudima. Na Gospodinova usta koji joj govori, ona smjelo stavlja ove potresne riječi: "
O prijatelji moji, Ja ljubim tako nježno svoje ovce da bih htio umrijeti, kada bi to bilo moguće, još mnogo put, za svaku od njih, onom istom smrću koju sam pretrpio za otkupljenje svih njih" (Revelationes, Knjiga I., pog. 59). I bolno Marijino majčinstvo, po kojoj je postala posrednica i Majka milosrđa, je tema koja se često ponavlja u Objavama.
Primivši te karizme, Brigita je bila svjesna da joj je tim darom Gospodin ukazao osobitu ljubav: "
Kćeri moja", čitamo tako u prvoj knjizi Objava, "
izabrah te za sebe, ljubi me svim svojim srcem… više od svega na svijetu" (pog. 1). Uostalom, Brigita je dobro znala, i bila u to čvrsto uvjerena, da
svaka karizma ima za cilj izgrađivati Crkvu. Upravo zbog toga su razloga brojne njezine objave, od čega neke čak u obliku strogih opomena, bile upućene vjernicima njezina doba kao i predstavnicima vjerskih i političkih vlasti, kako bi dosljedno živjeli svoj kršćanski život. No ona je to uvijek činila s uvažavanjem i
punom vjernošću prema crkvenom učiteljstvu, a nadasve prema nasljedniku apostola Petra.
...
https://www.vatican.va/content/benedict ... 01027.html