Pokoravati seU naše vrijeme rijetko se koristi riječ pokoran ili pokoravati se. Zato rečenica preuzeta iz prve povijesti Crkve, Djela apostolskih, možda mnogima ostaje nepoznata i nejasna. Dakako da je riječ pokoran ili pokoravati se vezana uz autoritet. Za katolika je prvenstveno vezana uz Boga i Božje zapovijedi. Onaj tko je pokoran riječima i djelima izražava svoju poslušnost Bogu. Jednostavan je i ponizan. Podlaže se pod Božju Providnost, pod Božje planove i evanđeoske norme života. Sve drugo je od drugorazrednog ili manjeg značaja. Svaka zemaljska vlast, pa tako i oni koji je predstavljaju, smatra se nesavršenom. I, kao nesavršena, vlast ne može katoliku biti primarno važna.
Maksimilijan Galerije, zloglasni rimski podcar i ljut neprijatelj Katoličke crkve, naredio je svetom Kvirinu preko svoga namjesnika da se odrekne Isusa Krista i da prinese žrtvu u čast rimskih bogova. Ali hrabri i sveti biskup Kvirin njegovu je namjesniku Amneciju odgovorio: „
Ja zapovijed carevu ne slušam, jer je bezbožna, te protiv zakona Božjega zapovijeda slugama Kristovim da žrtvuju vašim bogovima, koji nisu ništa. Bog je pak moj na svakom mjestu i nad svima je, jer je on sve stvorio i njega ja slušam.“ Rimski namjesnik upita biskupa Kvirina: „
A zar ne znaš tko je naš uzvišeni car i koliku vlast on posjeduje?“ „
Znam“, odgovori sveti biskup, „
ali znam i to da se treba više pokoravati Bogu nego ljudima“.
I nama se često nudi nešto što se kosi s katoličkim moralnim naukom, sa stvarnošću da je čovjek slika Božja: rodna ideologija, eutanazija ili smrt iz milosrđa, i mnoge druge moralne devijacije kao nešto sasvim normalno i u duhu današnjeg vremena. Nastaje pitanje koliko u stvarnosti vjerujemo i branimo činjenicu da je čovjek Božje biće od začeća pa sve do prirodne smrti. Kome se mi pokoravamo? Jesmo li povodljivi za onima koji propagiraju iskrivljeni nauk o spolu, rodu, spolnosti, obitelji? Glasujemo li na izborima za one čiji se nauk kosi s katoličkim moralnim načelima i Božjom biblijskom slikom o braku, spolnosti, životu? Tko su naši zemaljski bogovi kojima smo podložni ili poslušni? Jesu li to možda oni koji sve zakone, koliko god štetni bili za pojedinca i narod, usvajaju po brzom postupku dodvoravajući se time jačim političkim moćnicima? Ili možemo reći sa svetim Kvirinom: „Više se treba pokoravati Bogu nego ljudima“?
(Marko Štrok,
https://duhovnost.net/sveti-kvirin-sisacki/ )