Nisu to duhovne kvalitete. Dala si urenebesne primjere.. Taj tvoj test bi jedan Himmler prosao dok ne trepnes okom. Mislim da bi i Hitler bio visoko na ljestvici. A iskreno, ovo mi zvuci kao da Horvatincica opisujes

ili bandica! To su ustaljeni primjeri na ovim podrucjima. Nije ni cudo sto kotiraju kao katolici medu biracima. Glupost je tu trijumfirala.
Oholost nije kad neko govori "ja, ja, ja, ja". Ohlost je nesto sasvim drugo. Ironicno je da cak moras imat odredenu dozu oholosti da procjenis necije duhovno stanje po tome. Neumjerenost u jelu i pice nije isto sto i neprolazanje testa za droge i alkohol. Cak i da se napijes od alkohola po crkvi nisi nuzno u grijehu. A ovo za promet...po tvom mjerilu je sasvim sigurno da cijeli bliski i daleki istok "boluje" od smrtnog grijeha. Da ne pricamo o sjeveru Afrike i njihovom prometu na ulici i tempereamentu.
No, kao sto sam ti napisao to su opceprihvacene gluposti istocne i jugoistocne evrope. Drzava oslobodenih ralja komunizma. Glupost je tu nasla svoje mjesto. A glupost je socioloska pojava, tako da sam siguran da ti te stvari nisi izmislila kao individua. Te stvari su se prosirile na ovim podrucijma..Ne uzimaj ovo srcu.
Ove price, kako su nekad vrijednosti bile ideal, a danas nisu...je laz. To nije istina. Prije je svrha braka bila materijalno blagostanje, i prosjecan covjek tu tesko da je i vidio nesto drugo. Danas vise do izrazaja dolazi individualna sloboda, i konkretnih razloga za stvaranje obitelji i braka ima sve manje. Prije je brak pruzao odredenu zivotnu sigurnost. Danas od braka nemas nikakvu sigurnost. Ukoliko se razbolis, imas bolovanje. Prije si ovisio o clanovima obitelji, te koliko ce skupit novaca za najblizeg doktora. Prije su djeca uzdrzavala roditelji. Imati musku djecu je znacilo imat dobru mirovinu. Danas se drzava za to skrbi uplacivanjem kroz mirovinske fondove, itd....
Crkva nikad nije proglasila grijehom udati se zbog novaca. Kao sto nije i zabranila udati se zbog nekoga jer je fizicki privlacan. Ili jer je netko spletom okopnosti ostao trudan, pa zeli izbjec drustvenu osudu. Kako to da crkva najvazniji odnos nije nikad tako regulirala, kako ga danas jedna prosjecna katolkinja pokusava sablonizirat i uredit?
Ovo sto je Merz pisao sigurno stoji. Muskaraca bira majku svoje djece. Zena bira nekoga tko pruza sigurnost. No, Merz je pisao o odabiru zene, a ne muza, te o vecini ljudi u njegovom okruzenju.
Sve te postapalice i izraze koje si koristila, si cula i upila oko sebe. Nazalost to je hrpa glupost. A upravo te Isus savjetuje da budes duhovno budna. Sve propitkuj. Jer hrpa gluposti te lako moze dijelot od dobra i vodit zlu.
Ne znam koliko si upoznata s Dietrich Bonhoefferom i njegovim radom. Nije bio Katolik. Iako ne znam covjeka koji mu u danasnjim vremenima ne bi zavidio na hrabrosti i ustrajnosti u istini. Dokaz tome je i snazni utisak koji je ostavio na katolicanstvo. Od statusa sveca, reko je jedan, ga dijeli birokracija.To je covjek koji je prepoznao zlo, suprostavio mu se, i na kraju od njega i bio pogubljen. Kaze;
“Glupost je opasniji neprijatelj dobra nego zlo. Protiv zla možemo prosvjedovati, možemo ga raskrinkati, možemo ga, ako treba, silom spriječiti; zlo nosi uvijek u sebi klicu vlastitog raspadanja, jer ostavlja u čovjeku barem nevoljkost. Protiv gluposti smo bespomoćni. Ni prosvjedima ni silom ne da se tu ništa učiniti; razlozi tu ne vrijede; činjenicama koje protuslove vlastitoj predrasudi jednostavno ne treba vjerovati... Pa iako su činjenice neizbježne, mogu se jednostavno zaobići kao beznačajni pojedinačni slučajevi. Pri tom je glupan za razliku od zla čovjeka sobom do kraja zadovoljan; on postaje dapače opasan, jer se lako razdraži i prelazi u napad. Zbog toga je potrebno više opreznosti pred glupanom nego pred zlim čovjekom. Nikad više nećemo pokušavati razlozima uvjeriti glupana; to je besmisleno i opasno.”
Interesantno. Pricamo o covjeku koji je kao jedan od rijetkih uocio zlo, i jos mu se suprostavljao. Ove rijeci je platio visokom cijenom;
"Da bismo znali kako s glupošću izići na kraj, moramo nastojati shvatiti njezinu bit. Jedno je sigurno, ona u biti nije defekt intelekta, nego ljudskost. Postoje ljudi izvanredno gipka intelekta koji su glupi, i ljudi veoma troma intelekta koji su sve drugo prije nego glupi. To sa zaprepaštenjem otkrivamo u nekim situacijama. Pritom se manje dobiva dojam da bi glupost bila neki prirođeni defekt, nego, naprotiv, da u određenim prilikama ljudi postanu glupi, odnosno da se daju učiniti glupima. Opažamo, nadalje, da ljudi koji žive odijeljeno i samotno rjeđe pokazuju taj defekt nego ljudi i grupe ljudi koji su skloni i osuđeni da žive u društvu. Tako izgleda da je glupost možda manje psihološki, a više sociološki problem. Ona je poseban oblik djelovanja povijesnih situacija na čovjeka, psihološka nuspojava određenih vanjskih prilika. Kad bolje razmotrimo stvar, opažamo da svaki jači razvoj izvanjske moći, bilo političke bilo religiozne naravi, udara glupošću velik broj ljudi.”
I najvaznije od svega;
"To što je glupan često tvrdoglav ne smije nas zavesti na pomisao da je on samostalan. Upravo u razgovoru osjećamo da uopće nemamo posla s njim samim, njim osobno, nego s krilaticama i s parolama koje su njime ovladale. On je u nekom progonstvu, on je zaslijepljen, on je zloupotrijebljen, zlostavljan u svom vlastitom biću. Postavši tako bezvoljnim oruđem, glupan će biti sposoban za svako zlo i u isto vrijeme nesposoban da prepozna zlo. Tu leži opasnost đavolske zloupotrebe. Tako će ljudi zauvijek moći biti osuđivani na propast.
Moramo naučiti da ljude promatramo manje prema njihovim činima i propustima, a više prema onome što trpe. Jedini plodni odnos prema ljudima – i to u prvom redu prema slabima – jest ljubav... Bog nije prezreo ljude, nego je radi njih postao čovjekom."
Iz ovog kuta mi se nekako cini da se duhovna kvaliteta covjeka moze vidit u sposobnosti nadvladavanja gluposti. On nije bio mudar, kao sto ni isus nije bio mudar. On je zaobilazio glupost, ustrajanjem u istinu, i tako rastao u duhovnosti. Svakako, zanimljiv lik.