[url=toni1 je napisao/la:
KKC:
1860 Nehotično neznanje može umanjiti, čak i poništiti ubrojivost teškoga grijeha. Ipak pretpostavlja se da nikome nisu nepoznata načela moralnog zakona koja su upisana u savjest svakoga čovjeka. Porivi osjećajnosti,strasti mogu također smanjiti voljni i slobodni značaj krivnje; a isto tako vanjske prisile ili patološki poremećaji. Grijeh učinjen iz zlobe, zbog namjernog izbora zla, ponajveći je grijeh.
I drugi broj koji rasvjetljuje 1860 je 1735 pa pročitajmo što u Katekizmu piše pod tim brojem:
1735 Ubrojivost i odgovornost za neki čin mogu se umanjiti ili poništiti neznanjem, nepažnjom, nasiljem, strahom, navikama, neumjerenim strastima i drugim psihičkim ili društvenim čimbenicima.
Ti tvrdiš da su Abraham i ostali Patrijarsi koji su imali više žena bili u grijehu zbog toga i da je kralj David griješio zbog toga što je imao više žena. Meni je svećenik objasnio da to nije bio grijeh. Ili u prijevodu kako sam ja to razumio oni nisu suđeni zbog toga što su imali više žena i nije im to ubrojeno u grijeh, dok je zahvaljujući Isusu Kristu i Crkvi danas meni poznato da je mnogoženstvo grijeh i da ako želim biti Kristov učenik nije mi dozvoljeno imati više žena.
Oni jesu bili u grijehu i u katekizmu ne piše drugačije, U Katekizmu piše da im se odgovornost za grijeh može poništit. Ako nisu bili u grijehu što im se onda poništava?

Oni neće bit suđeni zbog toga, ali su bili u grijehu, to uopće nije upitno. U Katekizmu piše
1735 Ubrojivost i odgovornost za neki čin mogu se umanjiti ili poništiti neznanjem, nepažnjom, nasiljem, strahom, navikama, neumjerenim strastima i drugim psihičkim ili društvenim čimbenicima.Drugim riječima, oni su grijehu, ali im se po tom grijehu ne sudi, već će im se oprostit ona kazna koja dolazi a grijehom. Nigdje ne piše da nisi u grijehu ako ne znaš što radiš, već da ti se može
odgovornost za taj grijeh smanjit ili poništit. Jel stvarno ovo neshvaćaš?
S tim da kralj David ili Abraham ili ostali patrijarsi koji su imali više žena neće biti suđeni zbog tog grijeha jer tada to nije bio grijeh. Da je to tada bio grijeh kralj David ne bi imao nego jednu ženu i ne bi mu Bog preko proroka Natana rekao: "Predao sam ti kuću tvoga gospodara, položio sam žene tvoga gospodara na tvoje krilo, dao sam ti dom Izraelov i dom Judin; a ako to nije dosta, dodat ću ti još ovo ili ono." 2 Sam 12,8
Primjećuješ li da je riječ žena napisana u množini tj. piše žene tvoga gospodara. Kori li možda Bog Davida preko proroka Natana zbog mnoštva žena ?
Po Bog je naređivao grijeh. Možemo uć u diskusiju, tj mogu ti objasnit zašto.... Idemo, zdanji put;
1849 Grijeh je prekrsaj protiv razuma, istine, ispravne savjesti; prijestup je istinske ljubavi prema Bogu i bliznjemu, zbog izopacene privrzenosti nekim dobrima. On ranjava covjekovu narav i ugrozava ljudsku solidarnost; definiran je kao "rijec, cin ili zelja protiv vjecnog zakona".KK 1849Zna se što je vječnost
Npr. Bog mi da milost i ja zahvaljujući tom nezasluženom Božjem daru odem u Crkvu ispovjedim se i sudjelujem na sv. Misi. Izađem van i netko me ubije. I mene Bog spasi za vječnost. Tebi je nejasno kako me netko mogao ubiti ali:"Sve izlazi iz ljubavi, sve je određeno za ljudsko spasenje, Bog čini sve samo u tu svrhu".
Isto tako i trudnice koje ti nisu jasne. Ionako bi ta djeca bila ubijena (većina) u obrednim žrtvovanjima idolima. Bog je da spasi te majke koje bi ubile svoju djecu jednostavno učinio to preko ruku Izraelaca i (vjerujem) preko velikog zla izvukao veće dobro.
Jel ti shvaćaš što ti pišeš? Ja sam rekao citiram; "Ja tebe totalno razumin. Tebi je nejasno kako bi Bog moga zabranjivat grijeh(ne ubij), pa naredit da ubijes(Izraelcima je naređeno pobit i trudnice i djecu)." I sad pogledaj što si ti gore napisa

p.s.
Jel stvarno izgleda da je meni ovde nešto nejasno?

Tko kome ovde objašnjava?