Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 08:19

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 438 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 30  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub srp 25, 2015 16:54 

Vjera se ne može naviještati postavljanjem uvjeta (odaberi a ili b), a onda anatemiziranjem (?!).

Želiš li da ovaj forum završi slično kao i bitno.net forum?

Znaš li što su tamo radili pojedinci, samozvani svestrani poznavatelji i tumači teologije (?!)

I usput, zaboravila sam spomenuti da je najdraži film pape Franje "Babettina gozba", zapravo protestantski film... Izopćen?

Ja te pitam, u koje izjave vjeruješ? Nije da se bojiš izopćenja :mrgreen: Znam ja u što ti vjeruješ, u protestantski nauk, zato te i sram to javno reć.
Što se tiče papinog najdražeg filma, opet muljaš i loviš u prazno i izvodiš lažna svjedočanstva. Ti bi stvarno trebala na ispovijed.
http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/papa-f ... 03874.html

"Na kraju je kao svoj najdraži film naveo Fellinijevu 'Ulicu'. 'S tim se filmom mogu poistovjetiti, u njemu se implicitno spominje svetog Franju. Mislim da sam pogledao baš sve filmove u kojima su glumili Anna Magnani i Aldo Fabrizi još kada sam imao 10-12 godina. Sviđa mi se i [Rossellinijev] film 'Rim, otvoreni grad'. Obrazovanost na području filma dugujem svojim roditeljima koji su nas često vodili u kino', rekao je papa Franjo."

A da mu je i najdraži film koji govoriš; zar Crkva Katolička, tj njen Nauk brani suprotno? Ako je, daj mi pokaži gdje Crkva govori koje filmove i glazbu moramo slušat? :lol:
Također Babettinu gozbu nisi pogledala, ali evo ti kratka radnja, da vidiš o čemu se film radi, te ima li Katolika u tom filmu;

"In 19th century Denmark, two adult sisters live in an isolated village with their father, who is the honored pastor of a small Protestant church that is almost a sect unto itself. Although they each are presented with a real opportunity to leave the village, the sisters choose to stay with their father, to serve to him and their church. After some years, a French woman refugee, Babette, arrives at their door, begs them to take her in, and commits herself to work for them as maid/housekeeper/cook. Sometime after their father dies, the sisters decide to hold a dinner to commemorate the 100th anniversary of his birth. Babette experiences unexpected good fortune and implores the sisters to allow her to take charge of the preparation of the meal. Although they are secretly concerned about what Babette, a Catholic and a foreigner, might do, the sisters allow her to go ahead. Babette then prepares the feast of a lifetime for the members of the tiny church and an important gentleman related to one of them."

Glavno da si ti na nekom forumu pročitala da je to protestantski film. (Vjerujem kako dobro nasmijavaš ljude svojim suludim pokušajima branjenja protestantskog nauka). Već djeluješ pomalo smiješno, bar meni :lol:

A ti samo širi protestantizam, pa vidi dokle ćeš doći, i samo propovjedaj kako ćeš znat kad je papa pogriješio s Katoličkim Naukom, a ne vidiš kad ti se citati stave pred nos. Nemaš nikakve dokaze, nego i dalje prosipaš mudrosti. Ja te opet pitam; daj mi citat gdje se Crkva slaže s Lončarom! Nemaš ih, jer se Crkva neslaže. I zato ni nemožeš gore odabrat između a( i b), jer želiš bit Katolik, a sad znaš da ne vjeruješ u isto što i Crkva. Ti vjeruješ u ono što tebi odgovara. Ti biraš ono što tebi paše. Ti si prevrtljivac koji ne govori Istinu, počevši od citata pa sve do "protestantkog" filma, preko iskrivljavanja Lončarevih riječi!

Vrh

PostPostano: Sub srp 25, 2015 17:03 

Vjerujem ti na riječ. Puno ljudi odlazi protestantima upravo zbog njega. I mnogo ljudi odlazi iz Crkve preko njega, a u Crkve nitko. Kakvo je slavljene Boga bez sv Mise? To je Lončarevo slavljene Boga, hah......
Ma zamisli drskosti, pljuvat po biskupu, eeej, zamisli oholosti!!

Ja ipak ovo ne bih potpisala. Ne vidim da baš protestanti (koji?) imaju neke žive, aktivne zajednice, barem ne kod nas u provinciji. Svaki katolik je dužan upoznavat svoju vjeru i provjeravat raznorazne ponude. Ne čitam Lončarove knjige, ali niti se smatram ovlaštena da provjeravam njegovu vjernost nauku Crkve. To prepuštam onome na koga to spada. Ne želim sudjelovat u prozivanju čovjeka koji nije ovdje pa da ima mogućnost obrazložit ono što je u njegovom pisanju dubiozno.

Vrh

PostPostano: Sub srp 25, 2015 17:15 

Evo Kristofori objavili i prodaju novu knjigu Emersona Eggericha - Ljubav i poštovanje!
I pogodit će te tko je Emerson, naravno on je PROTESTANT!!
Kristoforima nisu dovoljno dobri katolici, nego skoro svaka knjiga je protestantska, imitacija je protestantska, način propovijedanja, držanja i objašnjavanja je protestantska! Mnogi sa karizmatskih susreta iz te ekipe je otišla u protestante, na što su ovi uzvratili da su i oni naša braća i da nema veze, pa mi nije jasno ako nema veze, šta su otišli tamo!
Jadno!!! Oni su samo kopije Kennetha Copelanda, Kennetha Hagina, Paula Croucha i Bennya Hinna.

Vrh

PostPostano: Sub srp 25, 2015 17:22 

Citat:
Pitala sam te o čemu govori knjiga "Sila odozgor"? Je li knjiga tumač Biblije ili je sadržaj knjige nešto sasvim drugo?

Kome je knjiga namijenjena nije bitno, jer pisac može namijeniti knjigu kome hoće, a u obaveznu literaturu vjeroučitelja znamo što spada.

Evo ti Adrijana jedna mala recenzija sa izvadcima iz knjige "Sila odozgor", pa ako ti malo posluži!
http://www.katolik.hr/aktualnomnu/osvrt ... -prorotva/

Vrh

PostPostano: Sub srp 25, 2015 18:53 

Evo ti Adrijana jedna mala recenzija sa izvadcima iz knjige "Sila odozgor", pa ako ti malo posluži!
http://www.katolik.hr/aktualnomnu/osvrt ... -prorotva/

Njega sam ja citirao. Ali ne brini, adrijana ostaje vjerna suprotnome od Kristovog tijela...

Vrh

PostPostano: Sub srp 25, 2015 19:01 

Ja ipak ovo ne bih potpisala. Ne vidim da baš protestanti (koji?) imaju neke žive, aktivne zajednice, barem ne kod nas u provinciji. Svaki katolik je dužan upoznavat svoju vjeru i provjeravat raznorazne ponude. Ne čitam Lončarove knjige, ali niti se smatram ovlaštena da provjeravam njegovu vjernost nauku Crkve. To prepuštam onome na koga to spada. Ne želim sudjelovat u prozivanju čovjeka koji nije ovdje pa da ima mogućnost obrazložit ono što je u njegovom pisanju dubiozno.

Što točno ne bi potpisala?

I također dužnost je vjernika upozorit drugoga vjernika. Ne vidim problem, tvoj stav je očito da to nije tvoja dužnost? :(

Također, na 88/89 stranici u novom časopisu Rhema, se nalazi duhovno ozdravljenje obiteljskog stabla?? I veliki citat u sredini; "ako se tjelesne bolesti mogu prenositi, koliko li to više vrijedi za one emocionalne i duhovne bolesti" - i joše je napisao kako je ovo govorio pater Rufus. No, pater je preminuo, tako da ga nitko ne može okrivit, a Lončar širi krivovjerje i na Rhemi!!! Ljudi, ma daj komentirajte mi ovo!!!

p.s. zna li netko piše li još mali ivo u book?

Vrh

PostPostano: Sub srp 25, 2015 21:21 

Što točno ne bi potpisala?

I također dužnost je vjernika upozorit drugoga vjernika. Ne vidim problem, tvoj stav je očito da to nije tvoja dužnost? :(

Također, na 88/89 stranici u novom časopisu Rhema, se nalazi duhovno ozdravljenje obiteljskog stabla?? I veliki citat u sredini; "ako se tjelesne bolesti mogu prenositi, koliko li to više vrijedi za one emocionalne i duhovne bolesti" - i joše je napisao kako je ovo govorio pater Rufus. No, pater je preminuo, tako da ga nitko ne može okrivit, a Lončar širi krivovjerje i na Rhemi!!! Ljudi, ma daj komentirajte mi ovo!!!

p.s. zna li netko piše li još mali ivo u book?

Ne bih potpisala da puno ljudi odlazi u protestante zbog Lončara. Da, treba upozorit brata, samo to treba napravit licem u lice ne na forumu na kojemu dotičnog nema.. Ako si ti argumentirano upozorio njega, a onda i mjesnog biskupa, tvoje dužnosti ni prava ne sežu dalje od toga.
Što se Rheme tiče, nije li tu glavni i odgovorni vlč. Radigović?
A sigurno je da se emocionalni problemi i te kako prenose u obitelji pa i ozračje bilo zdravo ili nezdravo, no grijeh se ne može nikako prenijeti jer je osobna stvar. Tako da se ovo što si naveo može shvatiti sasvim logičnim.

Vrh

PostPostano: Sub srp 25, 2015 22:23 

[url=sara je napisao/la:
Ne bih potpisala da puno ljudi odlazi u protestante zbog Lončara.

Dobro, ne odlaze svi u smislu da fizički odlaze. Ali, daj mi reci. Koji nauk njeguje adrijana? Katolički ili neki drugi?
Zar ona nije vjerom otišla u protestante? U neki mix katolika i protestanta?

[url=sara je napisao/la:
Da, treba upozorit brata, samo to treba napravit licem u lice ne na forumu na kojemu dotičnog nema.. Ako si ti argumentirano upozorio njega, a onda i mjesnog biskupa, tvoje dužnosti ni prava ne sežu dalje od toga.

Ne, moja dužnost seže upozoriti svakoga na Book, Rhemu i Lončara. Da ne budu zavedeni.. To je također i tvoja dužnost :|

[url=sara je napisao/la:
Što se Rheme tiče, nije li tu glavni i odgovorni vlč. Radigović?
A sigurno je da se emocionalni problemi i te kako prenose u obitelji pa i ozračje bilo zdravo ili nezdravo, no grijeh se ne može nikako prenijeti jer je osobna stvar. Tako da se ovo što si naveo može shvatiti sasvim logičnim.

Sasvim je logično da se "duhovne bolesti" prenose? Oprosti, ali to je strano Katoličkom nauku. Geni se prenose, sklonost alkoholizmu, itd, ali ovo o čemu oni pričaju ne. Da ti bude jasnije o čemu se radi dajem ti još dva citata + onaj treći...

Citat iz Rheme;

"Pogledajmo 4 životna razdoblja u kojima se mogu skrivati temeljni uzroci naših problema. To su obiteljsko stablo ili naši preci(1), vrijeme od začeća do rođenja(2)..."

Ovo se da još prožvakati, ali sigurno je da su temeljni uzroci naših problema istočni grijeh, a ne nikakvo obiteljsko stablo. Jer ako su to temeljni problemi, a molitvom ih možemo riješiti, onda možemo riješit sve probleme. Netočna izjava - blago rečeno. No problem nastaje;

"Sada prijeđimo na praktične stvari. Zbog čega je potrebno ozdravljenje obiteljskog stabla?.."

(A ova rečenica je bila samo uvod u izliječenje obiteljskog stablja);

""ako se tjelesne bolesti mogu prenositi, koliko li to više vrijedi za one emocionalne i duhovne bolesti"...

Kao prvo, pod duhovne bolesti ne spadaju psihičke bolesti, a kao drugo Crkva nigdje ne uči da se duhovne bolesti nasljeđuju..

E sad, mene nažalost ne interesira ni što ti niti što adrijana, a ni što Lončar misli. Pogodi što? Mene interesira nauk Crkve, a ne privatne mudrolije..;

"Liječenje obiteljskog stabla nema nikakvih biblijskih temelja,” - O. Raniero Cantalamesa, teolog i propovjednik Papinskog doma

"Liječenje obiteljskog stabla nije po sebi religiozni pokret, nego jedna od alternativnih psihoterapija koja uz ezoterične upotrebljava i religiozne pojmove i sredstva.” - Isusovac dr. O. Mihaly Szentmartony

KK 1263 "Krštenjem se opraštaju svi grijesi, tj. istočni grijeh i svi osobni grijesi kao i sve kazne za grijehe. U onih, naime, koji su preporođeni ne ostaje ništa što bi ih priječilo da uđu u Kraljevstvo Božje, ni Adamov grijeh, ni osobni grijeh, ni posljedice grijeha (!), od kojih je najteža upravo odvojenost od Boga."

John Paul II also promoted the deeper theological exploration of the idea of taking responsibility for the wrongs of the past and of possibly asking forgiveness from one’s contemporaries,(26) when in the Exhortation Reconciliatio et paenitentia, he states that in the sacrament of Penance “the sinner stands alone before God with his sin, repentance, and trust. No one can repent in his place or ask forgiveness in his name.” Sin is therefore always personal, even though it wounds the entire Church, which, represented by the priest as minister of Penance, is the sacramental mediatrix of the grace which reconciles with God. - MEMORY AND RECONCILIATION: THE CHURCH AND THE FAULTS OF THE PAST - International Theological Commission

E sad, nije da ti ja ne bi vjerovao Rhemi, nego mi KK, i ove 3 mudre glavice govore drugačije. A o liječenju obiteljskog stabla dalje ne mogu naći nigdje u crkvenim dokumentima. Ako imaš koji pisani dokaz, molim te priloži ga. Znam da ga nećeš naći, a ne samo da nam nije potrebno liječenje obiteljskog stabla, nego Katolički Nauk ne zna uopce za taj izraz. Katekizam jasno kaže; ne ostaju ni posljedice grijeha. No kad smo se dotakli te teme, pogledajmo malo dalje što katekizam kaže, te don Damirov osvrt na to pitanje;

"1264 Ipak u krštenima ostaju stanovite vremenite posljedice grijeha kao što su trpljenje, bolest, smrt ili slaboće vezane uz život, kao što su karakterne slabosti itd., zatim sklonost na grijeh, koju predaja nazivlje požudom ili slikovito "klicom (izvorom) grijeha"("fomes peccati"): "Budući da je požuda ostavljena u nama radi kušnje, ona ne može škoditi onima koji na nju ne pristaju i koji joj se hrabro odupiru milošću Kristovom. Štoviše 'I natječe li se tko, ne ovjenčava se ako se zakonito ne natječe'" (2 Tim 2,5).

Dakle, katoličko je učenje da krštenje briše sve grijehe i sve kazne za grijehe. Unatoč čovjekovoj slabosti, krštenje nas čini novim stvorenjem koje postaje ucijepljeno u Kristovu smrt i uskrsnuće te tako otvoreno milosti. Krštenjem hodimo u novosti života i više ne robujemo grijehu! Svaki krštenim umire grijehu da bi živio u Bogu. Sv. Pavao to snažno naglašava u poslanici Rimljanima 6,3-11:

Ili zar ne znate: koji smo god kršteni u Krista Isusa, u smrt smo njegovu kršteni. Krštenjem smo dakle zajedno s njime ukopani u smrt da kao što Krist slavom Očevom bi uskrišen od mrtvih, i mi tako hodimo u novosti života. Ako smo doista s njime srasli po sličnosti smrti njegovoj, očito ćemo srasti i po sličnosti njegovu uskrsnuću. Ovo znamo: naš je stari čovjek zajedno s njim raspet da onemoća ovo grešno tijelo te više ne robujemo grijehu. Ta tko umre, opravdan je od grijeha. Pa ako umrijesmo s Kristom, vjerujemo da ćemo i živjeti zajedno s njime. Znamo doista: Krist uskrišen od mrtvih, više ne umire, smrt njime više ne gospoduje. Što umrije, umrije grijehu jednom zauvijek; a što živi, živi Bogu. Tako i vi: smatrajte sebe mrtvima grijehu, a živima Bogu u Kristu Isusu!

Iz ovog ulomka vidimo da krštenjem postajemo novi ljudi kojima više ne gospodari smrt ni grijeh. Prema tome, nama ne gospodare niti neki nasljeđeni grijesi naše prošlosti. Ucjepljenjem u Krista hodimo u novosti života u kojoj po sakramentima uvijek imamo pristup milosti. Čovjek je, naravno, i nakon krštenja pozvan na rast i na borbu. Njegov ljudski razvoj se ipak odvija u "palom svijetu" i u nesavršenom ljudskom tijelu. Međutim, to ne znači da su te životne teškoće rezultat prokletstva koje je na njega prešlo iz ranijih generacija. Ne možemo svaki (!) problem u životu objasniti nekom greškom predaka što se jasno vidi iz 9. poglavlja Ivanova evanđelja:

Prolazeći ugleda čovjeka slijepa od rođenja. Zapitaše ga njegovi učenici: "Učitelju, tko li sagriješi, on ili njegovi roditelji te se slijep rodio?" Odgovori Isus: "Niti sagriješi on niti njegovi roditelji, nego je to zato da se na njemu očituju djela Božja. (Iv 9,1-3)

Čak i posve pravedni ljudi trpe velike nevolje - cijela knjiga o Jobu zapravo govori o tome.

Osim toga, "grijehe rodoslovnog stabla" krivo bi bilo shvaćati kao neke datosti koje sprječavaju osobnu slobodu. To bi se protivilo i nauku o sakramentima i nauku o milosti jer bez osobne slobode nismo sposobni ni počiniti grijeh. Svaki čovjek u svakom trenutku ima šansu započeti novi život u Bogu, bez obzira na osobnu prošlost i bez obzira na obiteljsku i porodičnu prošlost. Ukratko, "nasljeđivanje grijeha" ne može se shvaćati ni u smislu da nam posljedice grijeha predaka uzrokuju sve životne nedaće i umanjuju slobodnu volju do te mjere da se određenim grijesima ne možemo oduprijeti.

Komplicirano, ali sasvim jasno. :? Molitva za izliječenje obiteljskog stabla je nepotrebna, besmislena te ezoterična. Također, ako je vlč Radigović stvarno glavni u Rhemi, čudi me da bi pisao nešto zbog čega je bio sankcioniran (upravo zbog obiteljskog stabla, i molitve za izliječenja tog stabla)...

p.s. Katoličkom nauku je stran pojam "liječenje obiteljskog stabla", ali ne i protestntima. To je njihov izum.

Vrh

PostPostano: Ned srp 26, 2015 11:06 

Ne citiram te, jer ti je post kilometarski što mi ide na živce.
Osobno prozivanje bilo koga nije odlika vjernosti Kristu. Možda u postovima neke osobe postoji nešto dubiozno, ali u tvojima pršti agresijom i sigurno nećeš postići da te netko ozbiljno sasluša. Ne znam smatraš li sebe ekspertom za dogmatiku, ali bdijenje nad naukom Crkve pripada biskupima.
Imaš u nekim stvarima pravo, ali malo olabavi u pristupu, ne seciraj svaku riječ, jer nismo na ispitu iz dogmatike.
Nego, ako te ne zanima što misli ovaj ili onaj, što diskutiraš na forumu? Nemoj mi samo reć da misliš kako ti trebaš sve ispravljati i prekoravati. A da je liječenje obiteljskog stabla za katolike potpuna besmislica - slažem se. Kao što se slažem i da u Rhemi, Booku i tko zna gdje postoji koješta - ipak mislim i tvrdim da svatko treba bdjeti nad svojom vjernosti, s ljubavlju upozoriti drugoga, a prozivanje i opomene (ili još više od toga) prepustiti onome tko jedini ima vlast, a to je mjesni biskup.

Vrh

PostPostano: Ned srp 26, 2015 12:28 

[url=sar je napisao/la:
Ne citiram te, jer ti je post kilometarski što mi ide na živce.

Kada se nađeš ranjena jer si upala u kakav grijeh zbog svoje slabosti ili čak ponekad zbog želje i pakosti, nemoj biti malodušna i nemoj se zbog toga uznemirivati, nego se odmah obrati Bogu govoreći mu: "Evo, moj Gospodine, ponašala sam se onako kakva sam, od mene se drugo i nije moglo očekivati doli padovi."Lorenzo Scupoli "Duhovni boj" :mrgreen:

[url=sar je napisao/la:
Osobno prozivanje bilo koga nije odlika vjernosti Kristu.

"U Evanđelju vidimo da nam Isus veli da sa oprezom pristupimo grešniku, prvo da ga nasamo upozorimo, ukoliko ne posluša, upozorimo ga zajedno sa još par svjedoka, poslije pred cijelom Crkvom, i ako nakon svega toga ne promijeni svoj grešno ponašanje izopćimo ga iz zajednice."The Second-Person Perspective in Aquinas’s Ethics: Virtues and Gifts, Fr. Andrew Pinsent

Koje li ironije :mrgreen:

[url=sar je napisao/la:
Možda u postovima neke osobe postoji nešto dubiozno, ali u tvojima pršti agresijom i sigurno nećeš postići da te netko ozbiljno sasluša.

Možda je Mojsije bio leteći medvjeić, ali dok Crkva ne potvrdi tu dubiozu, pogodi što? Mojsije nije bio leteći medvjedić :mrgreen:

[url=sar je napisao/la:
Ne znam smatraš li sebe ekspertom za dogmatiku, ali bdijenje nad naukom Crkve pripada biskupima.
Imaš u nekim stvarima pravo, ali malo olabavi u pristupu, ne seciraj svaku riječ, jer nismo na ispitu iz dogmatike.
Nego, ako te ne zanima što misli ovaj ili onaj, što diskutiraš na forumu? Nemoj mi samo reć da misliš kako ti trebaš sve ispravljati i prekoravati. A da je liječenje obiteljskog stabla za katolike potpuna besmislica - slažem se. Kao što se slažem i da u Rhemi, Booku i tko zna gdje postoji koješta - ipak mislim i tvrdim da svatko treba bdjeti nad svojom vjernosti, s ljubavlju upozoriti drugoga, a prozivanje i opomene (ili još više od toga) prepustiti onome tko jedini ima vlast, a to je mjesni biskup.

"Sa posebnim oprezom moramo rasuditi kada i kako reagirati i suočiti se sa grešnikom, a postoje dvije stvari koje ne bi trebali činiti. Prvo, nikada ne smijemo podržati zlo i prihvatiti pogrešno ponašanje. Odbijanje prihvaćanja zla kao normalne stvari već samo po sebi pruža moćno svjedočanstvo. Drugo, ne smijemo se bojati, čak i kada postoji rizik da se dovedemo u opasnost, kroz povijest je često bratsko opominjanje dovodilo do mučeništva. U Engleskoj, Katolička Crkva je proživljavala mučeništvo u 16. stoljeću, od najviše pozicije koju je imala u državi spala je najniže grane, postala je društveno nepoželjna; proganjali su svećenike, oduzeli su Crkvi vlasništvo i obrazovne institucije, a iskrivljena zajednica zauzela je njeno mjesto, pravovjerne duše su ugnjetavane i ubijane. Zašto? Zato što članovi Crkve(koji nisu bili bez grijeha) nisu mogli prihvatiti grijeh, kraljevu želju da napusti svoju ženu i oženi se drugom.

Nadahnuti takvim svjedocima, neka nam Bog pomogne da vidimo bratsko opominjanje kao djelo milosti. Neka nam Bog da mudrosti i hrabrosti da se suočimo sa grešnicima, potaknuti željom za spasenjem sviju nas."
- The Second-Person Perspective in Aquinas’s Ethics: Virtues and Gifts, Fr. Andrew Pinsent

Ljute li ironije :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Ned srp 26, 2015 15:37 

Kada se nađeš ranjena jer si upala u kakav grijeh zbog svoje slabosti ili čak ponekad zbog želje i pakosti, nemoj biti malodušna i nemoj se zbog toga uznemirivati, nego se odmah obrati Bogu govoreći mu: "Evo, moj Gospodine, ponašala sam se onako kakva sam, od mene se drugo i nije moglo očekivati doli padovi."Lorenzo Scupoli "Duhovni boj" :mrgreen:

"U Evanđelju vidimo da nam Isus veli da sa oprezom pristupimo grešniku, prvo da ga nasamo upozorimo, ukoliko ne posluša, upozorimo ga zajedno sa još par svjedoka, poslije pred cijelom Crkvom, i ako nakon svega toga ne promijeni svoj grešno ponašanje izopćimo ga iz zajednice."The Second-Person Perspective in Aquinas’s Ethics: Virtues and Gifts, Fr. Andrew Pinsent

Koje li ironije :mrgreen:

Možda je Mojsije bio leteći medvjeić, ali dok Crkva ne potvrdi tu dubiozu, pogodi što? Mojsije nije bio leteći medvjedić :mrgreen:

"Sa posebnim oprezom moramo rasuditi kada i kako reagirati i suočiti se sa grešnikom, a postoje dvije stvari koje ne bi trebali činiti. Prvo, nikada ne smijemo podržati zlo i prihvatiti pogrešno ponašanje. Odbijanje prihvaćanja zla kao normalne stvari već samo po sebi pruža moćno svjedočanstvo. Drugo, ne smijemo se bojati, čak i kada postoji rizik da se dovedemo u opasnost, kroz povijest je često bratsko opominjanje dovodilo do mučeništva. U Engleskoj, Katolička Crkva je proživljavala mučeništvo u 16. stoljeću, od najviše pozicije koju je imala u državi spala je najniže grane, postala je društveno nepoželjna; proganjali su svećenike, oduzeli su Crkvi vlasništvo i obrazovne institucije, a iskrivljena zajednica zauzela je njeno mjesto, pravovjerne duše su ugnjetavane i ubijane. Zašto? Zato što članovi Crkve(koji nisu bili bez grijeha) nisu mogli prihvatiti grijeh, kraljevu želju da napusti svoju ženu i oženi se drugom.

Nadahnuti takvim svjedocima, neka nam Bog pomogne da vidimo bratsko opominjanje kao djelo milosti. Neka nam Bog da mudrosti i hrabrosti da se suočimo sa grešnicima, potaknuti željom za spasenjem sviju nas."
- The Second-Person Perspective in Aquinas’s Ethics: Virtues and Gifts, Fr. Andrew Pinsent

Ljute li ironije :mrgreen:

Bilo bi lijepo da si osobno odgovori, a ne me zasipao citatima, ali tvoj izbor.

Vrh

PostPostano: Ned srp 26, 2015 21:33 
Administrator

DuX je napisao/la:
No što da ti kažem, ti ili si intelektualno osakaćena, ili ohola.
DuX je napisao/la:
adrijana ostaje vjerna suprotnome od Kristovog tijela...

Dux, upozoravam te drugi put da ne vrijeđaš sugovornike jer to se na ovom forumu neće dopuštati, i ne pridonosi argumentiranoj raspravi.

Vrh

PostPostano: Ned srp 26, 2015 21:39 

Dux, upozoravam te drugi put da ne vrijeđaš sugovornike jer to se na ovom forumu neće dopuštati, i ne pridonosi argumentiranoj raspravi.

A ja se pitam što doprinosi argumentirajnoj raspravi? Privatne mudrolije? Neće proći.
Također moj argument jest; "adrijana ostaje vjerna suprotnome od Kristovog tijela..." - jer Crkva je Tijelo Kristovo, a ona staje u obranu suprotnome od Crkvenog nauka. Ovo nije vrijeđanje, niti je moj cilj bio nju uvrijediti, nego konstatirati jasnu činjenicu; što je u suprotnosti s Crkvenim naukom, u suprotnosti je s Crkvom(Tijelom Kristovim). Ako ja iznosim laži onda me opovrgni.

Vrh

PostPostano: Pon srp 27, 2015 09:36 

Nema veze, nije bilo niti dosad argumentirane rasprave..
Nikad nikoga nisam stavila na listu "Gnjavatora", ali njega sada jesam da ne čitam više njegove postove.
On ne shvaća kad povrijedi osobu, jer nije sposoban za to.
U zadnjim postovima me neprestano proziva i potiče druge da se izjašnjavaju za ili protiv mene, da odrede koje vjere sam ja, kao da sam ja tema foruma. Što je to nego šikaniranje i spletkarenje. Odnosno, forumski rečeno, trolanje i zanovijetanje.
Moj jedini "grijeh" je što sam pohvalila zadnje brojeve Booka, a ostalo vidiš i sam...
Ne znam odakle ta osobna netrpeljivost prema meni, jer ja nemam ništa protiv njega.

I sam je napisao Sari gore:
Citat:
E sad, mene nažalost ne interesira ni što ti niti što adrijana, a ni što Lončar misli. Pogodi što? Mene interesira nauk Crkve, a ne privatne mudrolije..;

i onda mu je bolje da doma čita Katekizam u miru, a ne 24 sata na dan sjedi na forumu.
A za mene je bolje da ne čitam njegove postove.

Vrh

PostPostano: Pon srp 27, 2015 09:39 
Administrator

Dux, vrijeđanje i prozivanje drugih forumaša se ovdje ne dopušta, nije na nama da nekoga prozivamo protestantom, nego da upozorimo na protestantski nauk i naročito da usmjerimo na ono što uči Katolička Crkva za naše spasenje. Ujedno, sve što se tiče moderiranja se rapravlja na temi Pitanja za adminstratora i moderatore?

Dakle, vratimo se temi, odnosno raspravi o časopisu Book.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 438 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 30  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata