patriot_1 je napisao/la:
Dvije primjedbe,,,vjera nije nikakav dar,ona je odluka!
KKC 162 Vjera je milost, koju Bog daje čovjeku kao čisti dar. Mi možemo ovaj neprocjenjivi dar izgubiti.Spasenje po vjeri sastoji se u priznavanju primata Božjeg dara, kao što to sažeto kaže sveti Pavao: »Ta milošću ste spašeni po vjeri! I to ne po sebi! Božji je to dar!« (Ef 2, 8 ). Papa Franjo "Lumen fidei"Vjera je besplatan Božji dar koji traži od čovjeka poniznost i hrabrost da vjeruje i uzda se; ona nas osposobljava da vidimo svijetli put koji vodi do susreta između Boga i ljudi, koji je povijest spasenja. papa Franjo "Lumen fidei"
DS 376 Kan.6. Tko kaže, da oni koji bez milosti Božje vjeruju, žele, čeznu, pokušavaju, mole, bdiju, teže, ištu i kucaju dobivaju božansko milosrđe, a ne ispovijeda da se utjecajem i djelovanjem Duha Svetoga u nama stvara da vjerujemo, želimo, i sve to, da kao što treba uzmognemo i izvršiti; i tko pomoć milosti čini ovisnom o poniznosi ili o ljudskoj poslušnosti, i ne prizna da je i to dar same milosti da smo poslušni i ponizni, protivi se Apostolu koji kaže: "Što imaš da nisi primio?" [1 Kor 4,7]; i: "Ali milošću Božjom jesam što jesam" [1 Kor 15, 10].
patriot_1 je napisao/la:
Jer kad bi bila dar od Boga,oni koji nisu dobili taj"dar" nisu ništa krivi I Bog ih nebi imao pravo osuditi!
To i jest Crkveno stajalište;
Vječno spasenje mogu, naime, postići i oni koji bez krivnje ne poznaju Kristovo evanđelje i njegovu Crkvu, a ipak iskrena srca tragaju za Bogom te pod utjecajem milosti nastoje djelom ispuniti njegovu volju koju su spoznali po glasu savjesti.”Božanska providnost ne uskraćuje pomoć potrebnu za spasenje ni onima koji bez svoje krivnje još nisu došli do izričitoga priznanja Boga te nastoje, ne bez božanske milosti, ispravno živjeti. II. VATIKANSKI SABOR "Lumen gentium"patriot_1 je napisao/la:
Druga primjedba,,razbojnik na križu je najbolji primjer pokajnika!A ti kažeš da se nije pokajao!
On reče:"Mi smo zaslužili kaznu za svoje postupke ,On ne!" I dodaje:"Gospodine sjeti me se kad dođeš u svoje kraljevstvo!"
Ako to nije pokajanje,ja neznam što je."Ja sam kriv I molim te spasi me!"
Ne, ne u smisli pokajanja da je molio za milost. U neku ruku on se kaje; da svakako, ali ne izgovara to, što nam upucuje na; Isus je znao što je u njegovoj duši, tako da Isus zna i ateistu što je u njegovoj duši. Ateist nije dobio dar vjere, ka ti ili ja...