Naravno da je bitno ima li ukazanja ili ne.
Ali iz moje osobne perspektive mi je to manje važno zato jer iz poruka, ponašanja uključenih i ostalih stvari zaključujem da to nije Gospa. Živim stotinama kilometara daleko od Međugorja, u drugoj biskupiji (i državi), ne poznajem vidioce, nemam kontakata s fratrima itd., i zato mi je njihov status manje važan (bitan svakako, ali manje važan). Ne vjerujem u ukazanja iz drugih stvari.
Ali sve što si napisao stoji. Ako nema ekstaze to automatski znači da lažu. Ako ima ekstaze, a nije Gospa, onda su ili halucinacije ili Sotona.
Ali ja se držim one poznate "non constant de supernaturalitate", nema dokaza da je nadnaravno. Ako nije nadnaravno, onda je naravno. To i dalje ne isključuje mogućnost da stvarno imaju ekstaze, ali te ekstaze nemaju nadnaravno podrijetlo.
Ali ajmo malo konkretno. Ne odbacujem da su ekstaze stvarne, ali isto tako ne odbacujem ni mogućnost da se radi i o glumi i laži, jer mislim da su neki od slijedećih argumenata dovoljno jaki da bi ako ništa drugo, onda bacili sumnju na znanstvenost tih istraživanja.
http://www.medjugorje.hr/hr/medjugorski-fenomen/crkva/znanstvena-istrazivanja/komisije/ <-ovdje je popis tih komisija koje u Međugorju drže vjerodostojnima i objektivnima.
Prva stvar koja upada u oči je da nisu svi vidioci testirani svaki put. Čak je fra Slavko u Kronici ukazanja napisao da je predbacivao djeci što izbjegavaju testiranja. Vicka je dvaputa imala "pauze u ukazanjima" baš kad su timovi dolazili na istraživanja. Jakov je skoro svaki put odbio. Mirjana i Ivanka su uvijek bile spremne sudjelovati, ali više nisu imale svakodnevna ukazanja, itd.
Treba uočiti da su u najmanje dvije od tih komisija s gornjeg linka bili većinom pobornici Međugorja, što baca sumnju na njihovu objektivnost. Vođa one prve komisije (s 12 zaključaka) je napisao da ima "nekih" dokaza da je to Gospa, ali da zbog duhovnih plodova to mogu potvrditi. Čak je napisao da je to jedna najvažnijih stvari za Crkvu u "ovom stoljeću" (20., nije čovjek valjda očekivao da će trajati tako dugo).
Što se tiče H. Joyeuxa i njegove komisije, možda je najbolje pročitati osvrt predsjednika međunarodnog liječničkog odbora iz Lurda, g. Kammerera, koji se na poseban način bavi takvim stvarima.
http://www.cbismo.com/index.php?mod=vijest&vijest=826Ali vrijedi spomenuti jedan od "znanstvenih dokaza" te komisije. 7.10.1984. su proučavali Mirjanu i Mariju tako da su im stavili komad kartona pred oči, od kojega nisu mogle ništa vidjeti. Poslije ukazanja su ih pitali jesu li mogle normalno vidjeti Gospu. One su rekle da jesu. I to je kao dokaz... Poptuno neznanstvena metoda gdje se kao ključni dokaz uzima svjedočenje vidioca. Ne optužujem ja njih da su lagale, ali ovo nije i ne može biti nazvano znanstvenim dokazom.
Već sam pisao o navodnoj sinkronosti ukazanja, pa neću opet.
Treća komisija, vlč. Andreasa Rescha, je također imala problema s "lovljenejm vidioca", pogotovo Vicke koja je nekoliko puta izbjegla dogovoreno testiranje. Ta treća komisija nije donijela jasan zaključak.
Sad da ne duljim, više imate na ovoj stranici spomenutog Marca Corvaglije:
http://www.marcocorvaglia.com/medjugorje-en/science.html Ima na engleskom, talijanskom i francuskom.
Njemu je dr. Gaglijardi, sudionik dvije od gore spomenutih komisija napisao pismo u kojem potvrđuje da su mnogi sudionici tih komisija ušli u istraživanja s predodređenim mišljenjima te da su bili "početnici". Tj. nitko od njih se nije bavio sličnim stvarnima prije, pa su sami izmišljali načine na koje mogu znanstveno dokazati ukazanja, ali im nije baš uspjelo.
Pismo zaključuje riječima: "Vaša knjiga je jako dobro dokumentirana i iznimno konzistentna sa stvarnim događajima koji su se dogodili. Neki detalji jasno nedostaju, ali samo zato što nisu bili uključeni u izvješća.
Moje područje djelovanja je eksperimantalna znanost, i čak iako je točno da ne mogu dokazati da je fenomen istinit ili lažan onako kako to mnogi očekuju, drago mi je da je netko zapisao što se sve dogodilo, na takav neosporan način poput vas."
Rekao sam već da ne odbacujem mogućnost da su ekstaze stvarne, ali mislim da nijedna od ovih komisija to nije stvarno dokazala, što se može vidjeti detaljnijim proučavanjem njihovih metoda i zaključaka.
Samo bih za kraj dodao znakovit citat gore spomenutog Kammerera: "Unatoč svim poduzetim naporima, ova ispitivanja ostaju površna što se tiče njihova dosega. (...) Unatoč tomu, sveukupnost sofisticiranih tehnika doima se neproviđena čitatelja i riskira povjerovati da je, ako se pokaže normalnost vidjelaca, isključena mogućnost da se radi o sugestivnim viđenjima i, u isto vrijeme, znanstveno dokaže objektivnost ukazanja."
Ajde , barem si pošten u nekim stvarima, za razliku od Roze koja se ne želi izjasniti
Ti ne vjeruješ u nadnaravno?... kažeš izvor evv. ekstaza je naravan??
Pa objasni ( velika većina znastvenika to negira!)koji je to
naravan izvor ekstaza kod čak 6 vidioca??...nema veze što su nekad zajedno bili njih 3, 4 ili čak 6...nevažno za znastveno objašnjenje, jer oni znastvenici a većina ih je , koji tvrde da ekstaza ima, tvrde da takve sinhroniziranih ekstaza kod više ljudi ( djece) ne može biti kod naravnog uzroka- osim da koriste iste droge,ali i tada vrlo malo vjerojatno da vide iste halucinacije!
ako su pod drogama ili nekim vanjskim naravnim utjecajem , tada bi vizije bile drugačije!...nisu oni spojeni na neki isti stroj koji im šalje iste elektromagn. impulse pa da vide istu pojavu!
znači, naravan izvor ne može proizvestio kod više ljudi potpuno iste vizije, iste poruke, iste glasove itd!
evo ,ti sam reci koji naravan izvor znanost navodi kao dokazan, a da kod 3 ili 6 vidioca može izazvati potpuno iste učinke, iste vizije ( slike), iste poruke-riječi pa i rečenice od 100 riječi?
droga ne...a i dokazano je da se ne drogiraju, a još manje je moguće da su svi izdogirani u isto vrijeme, da droga na svakoga isto djeluje!...to je nemoguće
znači, ostaje samo ekstaza nadnaravnog podrijetla, gdje onio svi ( nevažno da li 2 ili 6) vide istu pojavu, čuju iste glasove i vide iste slike
ajde, ti pojasni znastveno kako je to moguće?...i šta je moguće kod tzv. naravnih , ne nadnaravnih vizija kod više ljudi
ponavljam, nemoguće je da svi sito vide i čuju ,ako uzrok vizija nije nadnaravan(pa neka to bude i prerušeni demon čak 34 godine, što je skoro nevjerojatno!)