Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 23:48

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 1111 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 75  Sljedeće

Sviđa li vam se stil rada i komuniciranja pape Franje?
1. Da, jako mi se sviđa, mislim da možemo očekivati mnogo dobroga 62%  62%  [ 48 ]
2. Još ne znam, pričekat ću s mišljenjem dok ne vidim kako će se papa nositi s teškim problemima i izazovima 12%  12%  [ 9 ]
3. Ne, nije mi baš nešto, papa bi se trebao drukčije ponašati 26%  26%  [ 20 ]
Ukupno glasova : 77
Autor Poruka
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Ned tra 19, 2015 12:22 

Ni sada ne vjerujem da nije rekao "Ne trebamo više svece u reverendama i habitima. Potrebni su nam sveci u trapericama i tenisicama!"

Vrh

PostPostano: Ned tra 19, 2015 21:09 

Barnaba je napisao/la:
Mislim kako nisi u pravu. Svjetovnim medijima uopće nije do Krista pa niti ne mogu stavljati nekoga umjesto Krista. U svom ratu protiv Crkve ti će se mediji poslužiti bilo kim tko im se u nekom trenutku učini pogodnim. Čak što više, ako im netko pomaže u tom ratu, onda to nije Papa već neki iz Kurije, neki kardinali, svećenici, redovnici i laici koji isto napadaju Papu i Crkvu samo su im motivi tobože sveti.

Brzopleto si se izrazio. U drugoj citiranoj rečenici.
Upravo oni kojima nije do Krista naginju svakovrsnoj idolatriji, i ona je zapravo njihov najveći grijeh.
Slično kao nekada pogani, imali su stotine idola.
I današnje sekularizirano društvo prepuno je idola koje ljudi sami sebi stvaraju - i to upravo oni koji ne poznaju ili ne žele poznavati pravoga Boga. "Idol" je sve ono što stavljaš na mjesto Božje, u središte svoga srca, ili bar kao svojevrsni autoritet, standard ili kriterij prema kojem sudiš druge.
Dekristijanizirana religija sluša samo Papu kao vidljivi znak, određeni autoritet koji ima "globalni utjecaj" na najmanje 10 milijuna tviteraša koji prate njegove tvitove i zbog toga je u ovom materijalističkom svijetu nekako važan i bitan, jer su bitne nule i statistike, svjetska slava i popularnost.

I drugo, mislim da prebrzo sudiš o svjetovnim medijima i njihovom "ratu protiv Crkve". Kao da u njima rade sami militantni nevjernici, a nijedan kršćanin, al to je za ovu temu relativno sporedno...

Vrh

PostPostano: Pon tra 20, 2015 12:04 

Ignisardent je napisao/la:

Samo!? Da mi je znati šta si pogriješila.

Ja 10. Dobra je ona zamka s izjavom Benedikta. Uglavnom, Bitno.net je bezveze. Ko da oni znaju šta se događa.

Tko onda zna?

Vrh

PostPostano: Pon tra 20, 2015 21:34 

Barnaba je napisao/la:
Tko onda zna?

Što se tiče Papinih izjava, postoje njegovi interviewi online, na raznim stranicama, radi olakšane usporedbe, čime je lako primijetiti manipulaciju, postoje njegove propovijedi na službenoj vatikanskoj stranici. Ima i puno "vađenja iz konteksta" i manipulacija i običnih izmišljotina, ali nije uvijek nemoguće razlikovati jedno od drugog. Nije autentičan izvor uvijek tako nedostupan. Razumijem da se bitno.net obraća uglavnom onima koji čitaju samo naslovnice novina, po mogućnosti 24 sata i slična hrvatska bljezgarenja, ali ima nas podosta koji na to ionako ne obraćamo pažnju.

Glede toga što je Papa stvarno rekao, ili napisao, to i nije tako nespoznatljivo, veći je problem što on misli, ili čak što eventualno skriva. Meni se personalno čini da se dim zgušnjava svuda po svijetu, pa i oko Vatikana, što je za očekivati.

Ovo na bitno.netu je samo kozmetika.

Jedino Bog zna. Danas više nego ikad, jer živimo u vremenu u kojem demokracija kao dimna zavjesa "maskira realnost", da se poslužim Papinim izrazom, deblje nego ijedna diktatura u prošlosti, osim možda diktature proleterijata. Ali tu već dolazimo do teme Francuske revolucije i njenih derivata - ali nije potrebno da to ponovo žvačemo, mislim da se svi možemo složiti da Crkva danas više nema slobodu nigdje, pa ni Papa.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Pon tra 20, 2015 21:43 

@ adrijana

Citat:
Dekristijanizirana religija sluša samo Papu kao vidljivi znak, određeni autoritet koji ima "globalni utjecaj" na najmanje 10 milijuna tviteraša koji prate njegove tvitove i zbog toga je u ovom materijalističkom svijetu nekako važan i bitan, jer su bitne nule i statistike, svjetska slava i popularnost.

Ovo je jako dobro rečeno. Što se tiče popularno-liberalne recepcije Pape Franje, nije bitno koliko su ga oni dobro ili loše razumjeli, nego razlog zbog čega su odabrali takvo razumijevanje, kao i svaki put kad se radi o nasilju javnosti nad istinom. I koliko je to nesvjesno loše u ljudima, to je zaprepašćujuće. Ljudi su sposobni misliti da, ako većina nešto smatra, da to postaje istina. Ako se svijet jednom u prošlosti "začudio, postavši arijanski", danas, bez nekog velikog čuđenja, postaje valjda budistički - s obzirom na to da je konsenzus javnosti dobio božanski status.

I od autoriteta o kojem govorimo, kojem pripisuju svojstva sasvim arbitrarno i bez ikakvog odnosa prema stvarnosti, taj konsenzus stvara novo zlatno tele. "Sjede narod da jede i pije, pa ustade da igra." Stari zavjet govori o prošlosti Izraela, a sve mi se više čini i o budućnosti Novog Izraela, kao da mu je to izvorna i prva svrha. Nisu važni Judeja i Jeruzalem, ni Uzija, Jotam, Ahaz i Ezekija, kraljevi Judejski; te su riječi pisane za današnji naraštaj.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Pon tra 20, 2015 23:17 
Administrator

Razumijem da se bitno.net obraća uglavnom onima koji čitaju samo naslovnice novina, po mogućnosti 24 sata i slična hrvatska bljezgarenja, ali ima nas podosta koji na to ionako ne obraćamo pažnju.

Bitno.net je stranica koju bi preporučio svakome tko se želi objektivno informirati. Tebi se ne sviđa ono što papa poručuje, ali to nije stvar Bitno.net-a koji papine poruke vrlo dobro prenosi na hrvatskom jeziku. U više navrata su pojašnjene dezinformacije ne samo iz svjetovnih medija, već i onih koji imaju "pik" na papu pa izokrenu što je papa poručio.

Inače, onaj test je dobra zabava, meni je ispalo 12/13 :DD, ali očito se usput htjelo naglasiti koliko su raširene krive interpretacije o papi.

Vrh

PostPostano: Uto tra 21, 2015 06:07 

Što se tiče Papinih izjava, postoje njegovi interviewi online, na raznim stranicama, radi olakšane usporedbe, čime je lako primijetiti manipulaciju, postoje njegove propovijedi na službenoj vatikanskoj stranici. Ima i puno "vađenja iz konteksta" i manipulacija i običnih izmišljotina, ali nije uvijek nemoguće razlikovati jedno od drugog. Nije autentičan izvor uvijek tako nedostupan. Razumijem da se bitno.net obraća uglavnom onima koji čitaju samo naslovnice novina, po mogućnosti 24 sata i slična hrvatska bljezgarenja, ali ima nas podosta koji na to ionako ne obraćamo pažnju.

Glede toga što je Papa stvarno rekao, ili napisao, to i nije tako nespoznatljivo, veći je problem što on misli, ili čak što eventualno skriva. Meni se personalno čini da se dim zgušnjava svuda po svijetu, pa i oko Vatikana, što je za očekivati.

Jedino Bog zna. Danas više nego ikad, jer živimo u vremenu u kojem demokracija kao dimna zavjesa "maskira realnost", da se poslužim Papinim izrazom, deblje nego ijedna diktatura u prošlosti, osim možda diktature proleterijata. Ali tu već dolazimo do teme Francuske revolucije i njenih derivata - ali nije potrebno da to ponovo žvačemo, mislim da se svi možemo složiti da Crkva danas više nema slobodu nigdje, pa ni Papa.

Što bi to trebalo značiti o slobodi Crkve? Demokracija je, u pravilu, manipulacija (moje osobno mišljenje).

Vrh

PostPostano: Sri tra 22, 2015 07:35 

adrijana je napisao/la:
Brzopleto si se izrazio. U drugoj citiranoj rečenici.
Upravo oni kojima nije do Krista naginju svakovrsnoj idolatriji, i ona je zapravo njihov najveći grijeh.
Slično kao nekada pogani, imali su stotine idola.
I današnje sekularizirano društvo prepuno je idola koje ljudi sami sebi stvaraju - i to upravo oni koji ne poznaju ili ne žele poznavati pravoga Boga. "Idol" je sve ono što stavljaš na mjesto Božje, u središte svoga srca, ili bar kao svojevrsni autoritet, standard ili kriterij prema kojem sudiš druge.
Posjetiti ću kako raspravljamo o "papolatriji" koja je specifični oblik idolatrije za koji je upitno može li ju počiniti netko tko nije vjernik. Koliko se god trudio, ja ne mogu detektirati ikoga iz svjetovnih medija tko stavlja papu Franju na mjesto Boga. To što se oni posluže s nekom papinom izjavom, poradi svojih prizemnih ciljeva, ne znače kako ga u cjelokupnom životu obožavaju do te mjere da ga zamjenjuju za Boga. Uz to je pogrešno tvrditi kako je svojevrsni autoritet, standard ili kriterij prema kojem se druge prosuđuje zapravo "idol". Takav širok kriterij bi i od svetaca činio idole pa ga treba odbaciti jer se treba imati orijentire u vjerskom životu. U te orijentire svakako spada i Papa.

adrijana je napisao/la:
Može li se nekakva virtualna zajednica automatski proglašavati dekristijaliziranom religijom? Meni se ovaj tvoj citirani zaključak čini brzopletim jer ispada kako je loše što je Papa prisutan u virtualnoj zajednici tviteraša i što ima utjecaj na nju.
adrijana je napisao/la:
I drugo, mislim da prebrzo sudiš o svjetovnim medijima i njihovom "ratu protiv Crkve". Kao da u njima rade sami militantni nevjernici, a nijedan kršćanin, al to je za ovu temu relativno sporedno...
Vidim kako si moj čitav post shvatila u brzopletom tonu kako ono bitno za temu tako i sporedno.

Vrh

PostPostano: Sri tra 22, 2015 22:43 

@ Sara
Citat:
Što bi to trebalo značiti o slobodi Crkve? Demokracija je, u pravilu, manipulacija (moje osobno mišljenje).

Htio sam reći da je okruženje iznimno neprijateljsko, i da su napadi perfidniji nego ikad baš zato jer nisu uvijek očiti, kao kad te netko polako truje da nisi ni svjestan. Mašinerija propagande obuhvaća sve medije, filmove, glazbu, popularnu kulturu, čitav javni život je doslovno zatrovan, a k tome i politički pritisci (npr. u Francuskoj), agresivnost protukatoličke većine i javnosti (npr. u Španjolskoj), itd. I slažem se u vezi demokracije.

Tome bi dodao da postoji i nešto što je Adrijana nazvala u nedavnom postu "dekristijanizirana religija". Mislim da svi imamo iskustva s tim iz prve ruke, svi ti "vjernici", koji bi jako htjeli neku njima "normalniju" Crkvu, bez svih tih bizarnih zahtjeva i nemogućih zapovijedi, i sve ono što se u njihovo ime čini i predlaže, i prezentira kao "pritisak" javnosti. I to u ime onih koje Crkva zapravo uopće toliko ne zanima, njima je dobro i bez nje, dapače, samo ih uznemiruje, umjesto da im "prorokuje vino i piće". Tu počinje manipulacija koja škaklja uši mnogima.

Bez pretenzija da objašnjavam što je Adrijana htjela reći, to je samo moje viđenje nečeg što bih nazvao "dekristijanizirana religija".

Vrh

PostPostano: Čet tra 23, 2015 07:54 

[quote="Ignisardent"][/quote]

Jedino Bog zna. Danas više nego ikad, jer živimo u vremenu u kojem demokracija kao dimna zavjesa "maskira realnost", da se poslužim Papinim izrazom, deblje nego ijedna diktatura u prošlosti, osim možda diktature proleterijata. Ali tu već dolazimo do teme Francuske revolucije i njenih derivata - ali nije potrebno da to ponovo žvačemo, mislim da se svi možemo složiti da Crkva danas više nema slobodu nigdje, pa ni Papa.[/Quote

Igni ti si čovjek koji pozna jezike ( engleski, talijanski? latinski?) i čitaš mnoge strane sitove...imaš puno informacija...imaš moć analize i sinteze itd
sve to povezuješ i uviđaš dobro šta je na djelu...toltalitarizam , diktatura lieberalizma i new agea itd

mene samo čudi kako nemaš nimalo sluha za nebeske , Božje intervencije u ovo moderno pogansko, bezbožničko doba... u ovo doba nametanja lažnih idola, strahovlade centara moći, masona, bankara - SB,MMF, bildenberga itd
kako ne uviđaš da su česta ukazanja BDMarije po cijelom svijetu poruka preostalim kršćanima i ljudima koji se dvoume između katoličke vjere i nevjere da se obrate, da ne izgube vjeru bez obzira na sve modernističke kušnje, pritiske i progone kojih je sve više
pogledajmo samo katedralu jugoduha i boljševizma HRT, DORH koji brane sev samo ne hrvatske inetrese itd...mi u hrvatskoj ne možemo lako počistiti te jugonostalgičare koji nas drže u pat poziciji i progone naše branitelje ,a ne diraju srpske -četničke zločince isl.
Međugorje je vjerojatno božje djelo na ovim prostorima...Gospa je najavila rat u ex Yu , ukazala se točno 10 godina prije proglašenja hrvatske i slovenske državnosti...djeci je spominjala da je njen pravi rođendan 5.8. , a na taj datum slavimo dan pobjede, hrvatske vojske i domovinske zahvalnosti
poruke koje Gospa daje svaki mjesec su skroz u skladu s naukom KC
moraš gledati vidioce u totalitetu...ne hvatati se jedne ili nekoliko dubioznih izjava, za koje neznamo sa sigurnošću šta je i u kojem kontekstu rečeno...kolko se sjećam tebi je dokaz to što su vidioci rekli da im je Gospa rekla da su sve vjere iste ili tako nešto?
naravno to je hereza,ali tko zna jesu li rekli baš tako...osim toga , djeca nisu apsolutno nepogrešiva, pogotovo jer su bili teološke tabule rase...zar nije nikako moguće da nešto krivo čuju, krivo shvate , krivo prenesu???
poznato ti je iz forenzike da isti događaj 10 svjedoka doživi , u mozgu isprocesira, i kasnije tumači na barem 2-3 različita načina...7 ih svjedoči isto, 3 drugačije???...a svi punoljetni, dobrog vida, dobre pameti itd....kako to kriminalsitika i sudska , forenzična medicina objašnjava??

Vrh

PostPostano: Pon tra 27, 2015 06:59 

Ne slaviti misu užurbano, ne držati dosadne propovijedi, nikada ne odbiti krštenje onome tko ga traži, biti milosrdni te radije se dopadati Bogu nego samima sebi – Papine su preporuke, koje je izrekao u homiliji u Bazilici svetoga Petra, na misi svećeničkog ređenja devetnaestorice kandidata – među kojima je i jedan Hrvat, konventualac fra Stjepan Brčina – na Nedjelju Dobroga Pastira i 52. Svjetski dan molitve za zvanja.
Kod:
http://www.laudato.hr/Novosti/Vatikan/Papa-novore%C4%91enicima-Ne-brzajte-s-misom,-ne-dosa%C4%91uj.aspx
http://www.laudato.hr/Novosti/Vatikan/P ... %91uj.aspx

Vrh

PostPostano: Uto tra 28, 2015 13:27 

Barnaba je napisao/la:
Posjetiti ću kako raspravljamo o "papolatriji" koja je specifični oblik idolatrije za koji je upitno može li ju počiniti netko tko nije vjernik. Koliko se god trudio, ja ne mogu detektirati ikoga iz svjetovnih medija tko stavlja papu Franju na mjesto Boga.

U pravu si, papolatriji prvenstveno podliježu vjernici.
A od nevjernika oni koji plješču kad se Papa obračunava s nemilosrdnim klerom. A takvih, ruku na srce, ima podosta.

Vrh

PostPostano: Uto tra 28, 2015 14:20 

adrijana je napisao/la:
A od nevjernika oni koji plješču kad se Papa obračunava s nemilosrdnim klerom. A takvih, ruku na srce, ima podosta.

Nevjernika ili klera ?

Vrh

PostPostano: Uto tra 28, 2015 14:31 

toni1 je napisao/la:

Nevjernika ili klera ?

Toni...postavljaš nezgodna pitanja :oo

Vrh

PostPostano: Uto tra 28, 2015 14:49 

adrijana je napisao/la:

To bi značilo kako su nevjernici načinili veliki korak prema spasenju te iz pozicije nevjernika postali vjernici koji doduše imaju krivu vjeru, ali više ne odbacuju Boga.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1111 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 75  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata