patriot_1 je napisao/la:
To kaže učiteljstvo,ali to mogu reći I ostali za svoju,i pravoslavci I protestanti!
Mogu reći i jehovini što god hoće. To što itko drugi kaže osim KC nema nikakvu težinu. Posebno što kažemo ti i ja ako to odudara od nauka KC.
patriot_1 je napisao/la:
Bitno je što misli Bog a ne neki tamo učitelji!I što u Svetom Pismu piše!Valjda je ono iznad crkvenog vodstva jer dolazi od Apostola I njihovih učenika!
Što misli Bog znali su apostoli i njihovi nasljednici i nasljednici apostola su odabrali što smije ući u Sveto Pismo, a što ne smije. Nasljednici apostola su smjeli tumačiti sv. Pismo i izbacivati iz Crkve sve koji su širili krivovjerje. Crkveno vodstvo su apostoli i njihovi nasljednici tj papa Franjo i KC.
patriot_1 je napisao/la:
A po Pismu ja ne nalazim prostora za takav,nakaradni stav.Samo bi budala smjela reći da se Katoilik koji vjerno slijedi Boga pa I učenje svoje crkve neće spasiti!
Ne znam kako čitaš sv. Pismo koje ti je dala KC. Ako ne možeš iščitati kroz Evanđelja, Djela apostolska i Poslanice da je sv. Petar bio glava Crkve jer mu je Isus dao vlast za to. Da je Crkva bila hierarhijski uređena i da je sv. Pavao išao u Jeruzalem da podvrgne svoju nadnaravno dobivenu vjeru sudu sv. Petra (da nije možda trčao uzalud) ; da poslije toga sv. Pavao daje upute Timoteju kako ispravno voditi svećenike i povjeren mu narod ; jer Timotej je bio biskup, a sakramenat se predavao polaganjem ruku. Sveti Petar opet piše da se ne smije sam tumačiti Pismo i da postoje ljudi koji ga iskrivljavaju sebi na propast.
Oprosti što pišem ovako: jednostavno na masu mjesta u sv. Pismu vidiš da je Crkva bila jedinstvena u nauku, dijeljenu sakramenata i da je bila strogo hierarhijski uređena i znalo se koga je Krist ostavio da bude šef.
O tome tko će se spasiti zna samo Bog. Međutim Crkva zna ovo: Pojedinačna i cjelovita ispovijed teških grijeha s odrješenjem ostaje jedinim redovitim sredstvom za pomirenje s Bogom i s Crkvom.
Sve drugo je nama nepoznato i nesigurno. Kad ti kažeš da tebi Bog direktno oprašta ti možeš vjerovati u to. Međutim to je totalno nesigurno. Jer da je to sigurno onda bi Crkva to savjetovala. A ipak Crkva poznaje jedino sredstvo za dobijanje oproštenja sakramenat ispovijedi. I to je jedino sigurno.
patriot_1 je napisao/la:
A jednako je ludo tvrditi:"Samo smo mi pravi"!
"Uzvjerovati I krstiti se" je uvjet.Bar tako reče Isus.Crkva je bila jedna,razdjelila se 1054 pa opet 1500-te I danas imamo trodjelnu crkvu!
Ako je ludo što je Krist dao sv. Petru ključeve Kraljevstva Nebeskog onda je i ludo reći samo smo mi pravi.
Ako nađeš igdje u sv. Pismu da se spominju tri nebeska Jeruzalema ili tri Kristove zaručnice ili tri tijela Kristova ili tri trsa onda možemo pričati o trodjelnoj Crkvi. To ne postoji. Postoji jedan Krist i jedna Crkva. Jedna zaručnica i jedan nebeski Jeruzalem. Jedna Glava Krist i jedno tijelo KC.
P.S. Ne bi želio da ovo shvatiš kao napad nego kao razgovor. I ne bi želio ulaziti u priču koga će Bog spasiti jer to ne znam. Dakle postoji velika vjerovatnost da ćeš se vratiti u krilo KC i da će tebe Bog spasiti, a da ću ja bez obzira na nebrojene Božje milosti završiti u paklu.