patriot_1 je napisao/la:
U Srednjem vijeku Rimo-katolička crkva je bila najveća politička i vjerska sila tog vremena. Utjecaj na društveni život je bio velik, pod njenim vodstvom došlo je do mnogih promjena u životu ljudi onoga vremena. Bilo je to vrijeme koje je donosilo odrađeni napredak vrijeme budući su se razvijali univerziteti i umjetnost, uglavnom pod patronatom Crkve, ali bilo je to i vrijeme mnogih kontaverzi u njoj. Rimska kurija je prerasla u veliku instituciju koja je imala ogroman politički, ekonomski i vojni utjecaj. Bilo je to vrijeme skolasticizma, gotičke arhitekture ali i križarskih vojni, šizme papinstva i nastanka nekoliko papa te mnoge amoralnosti u institucionaliziranoj Crkvi. Papinstvo je bilo u izrazito velikoj krizi tako je jedno vrijeme bilo dvoje, a kraće čak tri Pape, a Pape su stolovale u Avigonu 122 g. U papinstvu onog vremena, što ne znači nužno da su sve pape bili takovi, bilo je mnogo amoralnosti i srebroljublja. Tako je Inocent VII. (1484.-1492.) imao vanbračnu djecu, a Alexandar VI. (1492.-1503.) koje mu je bilo ime Rodrigo Borga postao je poznat kao jedan od najraskalašenijih Papa tog vremena ali i uopće. Njegova skandaloznost očitovala se je i u činjenici da je tijekom skoba s Francuzima u pomoć pozvao Turskog sultana što je pored svega dodalo «ulje na vatru» zbog činjenice da je za pomoć u sukobu s kršćanskom subraćom pozvao pozivao u pomoć «neznabošca». Ovakvi ali i primjeri Lav X. koji je imao slogan «Bog nam je dao papinstvo – uživajmo!», te je 1517. uveo nauk o kupnji oprosta stvaralo je prostor ali i poticalo nezadovoljnike, iskrene vjernike, ali i razne hohštaplere da počnu razmišljati o mogućoj izmjeni do tada stoljetnog uvriježenog društvenog sustava.
C/P
dakle, tu si ocrnio spomenute pape te se stječe dojam da su bili ništa drugo doli demoni na zemlji. Niti su pobožni kršćani bili bezgrešni, niti su gore spomenute pape bili demoni.
No, ono što mene isto pati jest:
patriot1 je napisao/la:
Ma daj ne laži na tako primitivan i pokvaren način!I bezobrazan!
Gdje sam ja napisao da istu vode demoni?
a što je najgore, nisam to ni napisao nego sam napisao točno ovako:
Crni Barun je napisao/la:
Kako je moguće da KC koju su po tvome vodili maltene demoni koji u sebi nemaju ništ dobra, uspjela dogurati do danas?
nadam se da ne znaš što znači "maltene" jer u protivnom mogu konstatirati samo da si ili zlonamjeran, ili si nehajno propustio pročitati moj upis s razumijevanjem.