Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 20:58

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 261 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 18  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri svi 14, 2014 12:50 

Barnaba je napisao/la:
Posve je logično da im se ne može dozvoliti služenje sv. Mise jer bi se time podržavala zabluda u koju oni hoće uvjeriti vjernike.

Nije da branim lefevbrovce, nego me zanima - kada Crkva dade pravoslavcima ili neki protestantima služenje njihovih obreda u crkvama da li podržava zabludu? Koja je razlika onda? Npr. nedavno jedan američki kardinal dopustio u katedrali ređenje svećenika (muškaraca i žena) metodista LINK i kardinal O'malley je bio na ekumenskom susretu s isto nekim protestantima LINK - podržavaju li oni njihove zablude tim radnjama?

Zašto se na isti način ne bi moglo postupiti s FSSPX-om i voditi taj posvemašnji dijalog s njima? Letimice se hrli u zagrljaj s onima čija su učenja dijametralno suprotna katoličkom nauku, dok se one koji su skoro pa 100% vjerni nauku Crkve gura u još veći egzil. Ako mogu LCWR sestre postojati unutar Crkve, zašto ne bi FSSPX mogao biti unutar Crkve i davati kritiku obredima i nekim stvarima iz II. Vatikanskog koncila?

Vrh

PostPostano: Sri svi 14, 2014 13:58 

Romero je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Posve je logično da im se ne može dozvoliti služenje sv. Mise jer bi se time podržavala zabluda u koju oni hoće uvjeriti vjernike.

Nije da branim lefevbrovce, nego me zanima - kada Crkva dade pravoslavcima ili neki protestantima služenje njihovih obreda u Crkvama da li podržava zabludu? Koja je razlika onda? Npr. nedavno jedan američki kardinal dopustio u katedrali ređenje svećenika (muškaraca i žena) metodista i kardinal O'malley je bio na ekumenskom susretu s isto nekim protestantima - podržavaju li oni njihove zablude tim radnjama?

Zašto se na isti način ne bi moglo postupiti s FSSPX-om i voditi taj posvemašnji dijalog s njima? Letimice se hrli u zagrljaj s onima čija su učenja dijametralno suprotna katoličkom nauku, dok se one koji su skoro pa 100% vjerni nauku Crkve gura u još veći egzil. Ako mogu LCWR sestre postojati unutar Crkve, zašto ne bi FSSPX mogao biti unutar Crkve i davati kritiku obredima i nekim stvarima iz II. Vatikanskog koncila?

Samo se površno može povući paralela između dozvole američkog kardinala i slučaja lefebvreovaca u Hrvatskoj. Zar su se ti metodisti pravili kako su katolici i kako imaju reguliran status sa Rimom? Tu se radilo o ustupanju (iznajmljivanju) građevine za određeni obred, a možda bi amerikanci pod istim ili boljim uvjetima iznajmili i lefebvreovcima? Ne opravdavam tu vrstu "poslovnosti" i osobno ne mislim kako je spomenuti kardinal napravio ispravnu stvar koja nikoga ne može dovesti u zabludu, ali to nema veze sa otvorenim i namjernim obmanjivanjem vjernika kako je to Romanac napisao.
Tvoje zauzeće za lefevbreovce možda ima nesebičnu i iskrenu nakanu? No, ne razumijem zašto bi im se izlazilo u susret jer niti ne traže dozvolu od lokalnih hrvatskih biskupa, a pastoralom im se bavi svećenik kojem je izrečena zabrana pastoralnog djelovanja?
Što se tiče neregularnog statusa, za njega su sami krivi jer su samo zloupotrebljavali naklonost pape Benedikta XVI i na kraju odbili ponudu o punom jedinstvu te su se pri tome "uspjeli" međusobno podijeliti.

Vrh

PostPostano: Sri svi 14, 2014 17:25 

Barnaba je napisao/la:
Samo se površno može povući paralela između dozvole američkog kardinala i slučaja lefebvreovaca u Hrvatskoj. Zar su se ti metodisti pravili kako su katolici i kako imaju reguliran status sa Rimom? Tu se radilo o ustupanju (iznajmljivanju) građevine za određeni obred, a možda bi amerikanci pod istim ili boljim uvjetima iznajmili i lefebvreovcima? Ne opravdavam tu vrstu "poslovnosti" i osobno ne mislim kako je spomenuti kardinal napravio ispravnu stvar koja nikoga ne može dovesti u zabludu, ali to nema veze sa otvorenim i namjernim obmanjivanjem vjernika kako je to Romanac napisao.
Tvoje zauzeće za lefevbreovce možda ima nesebičnu i iskrenu nakanu? No, ne razumijem zašto bi im se izlazilo u susret jer niti ne traže dozvolu od lokalnih hrvatskih biskupa, a pastoralom im se bavi svećenik kojem je izrečena zabrana pastoralnog djelovanja?
Što se tiče neregularnog statusa, za njega su sami krivi jer su samo zloupotrebljavali naklonost pape Benedikta XVI i na kraju odbili ponudu o punom jedinstvu te su se pri tome "uspjeli" međusobno podijeliti.

Zanemarimo trenutno slučaj lefebvrovaca u Hrvatskoj - kojih btw ima 10tak ako se ne varam. Tehnički gledajući, FSSPX jesu katolici, jedino nemaju regularni kanonski status. De iure, oni nisu u shizmi, de facto, jesu jer se tako ponašaju. Zar ne bi trebalo ići u susret njima i pokušati jednom zauvijek riješiti tu situaciju? To mi se čini želja Benedikta XVI koji se trudio veoma mnogo oko toga da ih se vrati u Crkvu 100% (to je pokazao u onome pismu biskupima koje je doista emotivno). I općenito, zašto je stav većine u Crkvi prema FSSPX da ih se jednostavno želi odmaknuti što više od Crkve?
Priznajem, oni sami sebe svoji izjavama također udaljuju od Pape i Rima (sjetimo se zadnjeg ispada biskupa Fellaya), no gdje je ta želja u Crkvi da ih se vrati u krilo? Vidimo kako recimo kardinal Tauran obilazi hinduističke i budističke hramove, sudjeluje u njihovim obredima i radi na tom međureligijskom dijalogu, ali kada je FSSPX u pitanju nema popuštanja.

Rekao sam nije mi namjera braniti poziciju FSSPX, naprotiv, smatram da su u krivu. No, gledajući ovako zdravorazumiski i s obzirom na cijelokupnu situaciju u Crkvi, razmatram njihov slučaj. Zar stvarno misliš da bi dobili dozvolu lokalnih hrvatski biskupa za bilo šta? Ne, to bi dobili možda protestanti ili pravoslavci, ali ne i lefevbrovci, pa vjerujem da zato i ne pitaju. Nisu ni pitali ni prije kada nisu imali hrvatskog svećenika u svojim redovima.

Prema izjavama Fellaya i ostalih, čini mi se da najveću krivicu snose oni koji su komunicirali s njima u ime pape Benedikta, no koliko je to za vjerovati ne znam.

S obzirom da je Ratzinger iznimno cijenio Lefebvrea iako je bio van Crkve, šteta što ih nije za vrijeme pontifikata uspio vratiti u Crkvu i dati im osobnu prelaturu kao i Opusu.

Vrh

PostPostano: Sri svi 14, 2014 22:40 

Romero je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Zanemarimo trenutno slučaj lefebvrovaca u Hrvatskoj - kojih btw ima 10tak ako se ne varam. Tehnički gledajući, FSSPX jesu katolici, jedino nemaju regularni kanonski status. De iure, oni nisu u shizmi, de facto, jesu jer se tako ponašaju. Zar ne bi trebalo ići u susret njima i pokušati jednom zauvijek riješiti tu situaciju? To mi se čini želja Benedikta XVI koji se trudio veoma mnogo oko toga da ih se vrati u Crkvu 100% (to je pokazao u onome pismu biskupima koje je doista emotivno). I općenito, zašto je stav većine u Crkvi prema FSSPX da ih se jednostavno želi odmaknuti što više od Crkve?
Priznajem, oni sami sebe svoji izjavama također udaljuju od Pape i Rima (sjetimo se zadnjeg ispada biskupa Fellaya), no gdje je ta želja u Crkvi da ih se vrati u krilo? Vidimo kako recimo kardinal Tauran obilazi hinduističke i budističke hramove, sudjeluje u njihovim obredima i radi na tom međureligijskom dijalogu, ali kada je FSSPX u pitanju nema popuštanja.

Rekao sam nije mi namjera braniti poziciju FSSPX, naprotiv, smatram da su u krivu. No, gledajući ovako zdravorazumiski i s obzirom na cijelokupnu situaciju u Crkvi, razmatram njihov slučaj. Zar stvarno misliš da bi dobili dozvolu lokalnih hrvatski biskupa za bilo šta? Ne, to bi dobili možda protestanti ili pravoslavci, ali ne i lefevbrovci, pa vjerujem da zato i ne pitaju. Nisu ni pitali ni prije kada nisu imali hrvatskog svećenika u svojim redovima.

Prema izjavama Fellaya i ostalih, čini mi se da najveću krivicu snose oni koji su komunicirali s njima u ime pape Benedikta, no koliko je to za vjerovati ne znam.

S obzirom da je Ratzinger iznimno cijenio Lefebvrea iako je bio van Crkve, šteta što ih nije za vrijeme pontifikata uspio vratiti u Crkvu i dati im osobnu prelaturu kao i Opusu.

Znao sam da ti kuca srce za svetačkog branitelja vjere našeg msg. Lefebvrea. Samo makni tog modernističkog Romera koji je uništavao tradiciju i lijepo se skroz obrati. Ne zaboravi da svi oni koji otkriju Tradicionalnu latinsku misu, i zdravu tradicionalnu duhovnost, i znaju zbrojiti 2+2, skuže Koncil i završe kod bratstva!

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2014 07:59 

romanac je napisao/la:
Znao sam da ti kuca srce za svetačkog branitelja vjere našeg msg. Lefebvrea. Samo makni tog modernističkog Romera koji je uništavao tradiciju i lijepo se skroz obrati. Ne zaboravi da svi oni koji otkriju Tradicionalnu latinsku misu, i zdravu tradicionalnu duhovnost, i znaju zbrojiti 2+2, skuže Koncil i završe kod bratstva!

Slika

Ovo je dosad nešto najbolje što sam pročitao u zadnje vrijeme! :lol:

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2014 13:02 

Romero je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Zanemarimo trenutno slučaj lefebvrovaca u Hrvatskoj - kojih btw ima 10tak ako se ne varam.

Ne bi bilo razumno to zanemariti jer je naša rasprava počela od slučaj lefebvrovaca u Hrvatskoj pa dok se nešto ne raspravi i zaključi nemam namjeru išta zanemarivati jer sve su to dijelovi jednog mozaika.

Romero je napisao/la:
Tehnički gledajući, FSSPX jesu katolici, jedino nemaju regularni kanonski status. De iure, oni nisu u shizmi, de facto, jesu jer se tako ponašaju. Zar ne bi trebalo ići u susret njima i pokušati jednom zauvijek riješiti tu situaciju? To mi se čini želja Benedikta XVI koji se trudio veoma mnogo oko toga da ih se vrati u Crkvu 100% (to je pokazao u onome pismu biskupima koje je doista emotivno). I općenito, zašto je stav većine u Crkvi prema FSSPX da ih se jednostavno želi odmaknuti što više od Crkve?

Moram primijetiti kako je zadnja rečenica u kontradikciji sa prije napisanim, a niti je ta tvrdnja ičim potkrijepljena. Nekakve površne paralele naprosto nisu nikakvo potkrjepljivanje kad se na taj način može povući paralela sa puno toga. Većina u Crkvu niti ne zna za Lefebvreovce, a oni koji znaju za njih, znaju i za njihovo ponašanje. Njega i sam navodiš kao činjenicu koja ih vodi u šizmu.

Romero je napisao/la:

Ovo sa kardinalom Turanom je primjer očite površne paralele koja je pomalo apsurdna. Prije svega Turan nije zadužen za dijalog sa fsspx, a drugo, zar bi lefevreovci bili sretni kad bi se prema njima provodio „međureligijski dijalog“, zar oni tvrde kako su druga religija? Za nekakvu suvislu paralelu treba se iznijeti potpuno ista situacija sa dva različita ishoda.
Što se tiče pitanja gdje je ta želja u Crkvi da ih se vrati u krilo? Mislim da se takvo što može pitati iz neznanja jer se i papa Franjo nedavno, kratko susreo sa vođom djela lefebvreovaca Fellayem dok je on bio u Rimu na neformalnom sastanku sa službenicima Komisije Ecclesia Dei. Dakle dijalog se ipak vodi unatoč svim nekorektnim ispadima lefebvreovaca.
Romero je napisao/la:

Ne mogu se složiti kako je zdravo i razumski, a pogotovo pošteno zaključiti nešto bez pitanja i odgovora. Takvo što bi prije moglo biti podlijeganje prijetvornom duhu samo-potvrđivanja vlastitog zaključka nego objektivno ponašanje. Što se tiče tvoje tvrdnje o protestantima i pravoslavcima ona je netočna jer niti jedan od njih ne bi dobio nekakvu dozvolu ukoliko bi se obukao u katoličkog svećenika, tvrdio da je katolik, dijelio sakramente iako ima zabranu pastoralnog djelovanja itd. Druga stvar, davanje nekakve redovite dozvole bilo bi suprotno i samom motu propriu od pape Benedikta XVI. Dakle zdravo-razumski im se ne može dati dozvola pa se postavlja pitanje čemu uopće služi pokušaj povlačenja paralele u materiji koja nije ista i glumljenje žrtve? Za mene je to ponašanje isto kao ono iz žute štampe.

Romero je napisao/la:

Papa Benedikt je dao jako pozitivne izjave i o Lutheru iz kojih bi se dalo zaključiti kako ga cijeni, a krivica za neuspjeh je na samim lefebvreovcima koji se ponašaju kao da su u šizmi.

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2014 17:02 

Barnaba je napisao/la:
Ne bi bilo razumno to zanemariti jer je naša rasprava počela od slučaj lefebvrovaca u Hrvatskoj pa dok se nešto ne raspravi i zaključi nemam namjeru išta zanemarivati jer sve su to dijelovi jednog mozaika.

Rekao sam trenutno, a i tema nije "Lefebrovci u Hrvatskoj". No, upravu si, ne bi trebalo zanemariti cijelokupnu situaciju.

Citat:
Moram primijetiti kako je zadnja rečenica u kontradikciji sa prije napisanim, a niti je ta tvrdnja ičim potkrijepljena. Nekakve površne paralele naprosto nisu nikakvo potkrjepljivanje kad se na taj način može povući paralela sa puno toga. Većina u Crkvu niti ne zna za Lefebvreovce, a oni koji znaju za njih, znaju i za njihovo ponašanje. Njega i sam navodiš kao činjenicu koja ih vodi u šizmu.

Razmišljam i pokušavam se staviti u njihovu poziciju. Prateći razne blogove, stekao sam dojam da je tako. Možda sam stekao krivi dojam. "Površne paralele" nisu toliko površne ako se poznaje širi spektar odnosa većine (na tu sam većinu i mislio i ona dobro zna tko su lefebvrovci) službene hijerahije s prema raznim denominacijama i religijama. Naprosto, kada je bilo koja tradicionalistička grupa u pitanju, kler je dosta oštar prema njima, ne mora to biti FSSPX.

Citat:
Ovo sa kardinalom Turanom je primjer očite površne paralele koja je pomalo apsurdna. Prije svega Turan nije zadužen za dijalog sa fsspx, a drugo, zar bi lefevreovci bili sretni kad bi se prema njima provodio „međureligijski dijalog“, zar oni tvrde kako su druga religija? Za nekakvu suvislu paralelu treba se iznijeti potpuno ista situacija sa dva različita ishoda.
Što se tiče pitanja gdje je ta želja u Crkvi da ih se vrati u krilo? Mislim da se takvo što može pitati iz neznanja jer se i papa Franjo nedavno, kratko susreo sa vođom djela lefebvreovaca Fellayem dok je on bio u Rimu na neformalnom sastanku sa službenicima Komisije Ecclesia Dei. Dakle dijalog se ipak vodi unatoč svim nekorektnim ispadima lefebvreovaca.

Nisam ni rekao da je Tauran zadužen za lefebvroce niti su oni pripadnici druge religije, nego zajednica koja nema regulirani kanonski status. Govorio sam o toj otvorenosti prema svima, a zatvorenosti prema tradicionalistima, lefebvrocima i sedevakantistima.

Što se tiče susreta s papom, to je bio pozdrav i poziv na molitvu. No, drago mi je da postoji taj dijalog. Upravu si.

Citat:
Ne mogu se složiti kako je zdravo i razumski, a pogotovo pošteno zaključiti nešto bez pitanja i odgovora. Takvo što bi prije moglo biti podlijeganje prijetvornom duhu samo-potvrđivanja vlastitog zaključka nego objektivno ponašanje. Što se tiče tvoje tvrdnje o protestantima i pravoslavcima ona je netočna jer niti jedan od njih ne bi dobio nekakvu dozvolu ukoliko bi se obukao u katoličkog svećenika, tvrdio da je katolik, dijelio sakramente iako ima zabranu pastoralnog djelovanja itd. Druga stvar, davanje nekakve redovite dozvole bilo bi suprotno i samom motu propriu od pape Benedikta XVI. Dakle zdravo-razumski im se ne može dati dozvola pa se postavlja pitanje čemu uopće služi pokušaj povlačenja paralele u materiji koja nije ista i glumljenje žrtve? Za mene je to ponašanje isto kao ono iz žute štampe.

Po tvome sudu, dotični suspendirani svećenik je li katolik ili nije? Za ovo ostalo si upravu. I jesu li lefebvrovci katolici?

Citat:
Papa Benedikt je dao jako pozitivne izjave i o Lutheru iz kojih bi se dalo zaključiti kako ga cijeni, a krivica za neuspjeh je na samim lefebvreovcima koji se ponašaju kao da su u šizmi.

Da, ali čini mi se da je Ratzinger navodno rekao da je Lefebvre bio pravi sin Crkve, ali koliko se sjećam za Luthera nije to rekao.

Svakako, smatram tvoje argumente jačima. No, tvoj ton mi je nekako, ne znam, gorak i mučno mi je čitati.

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2014 17:44 

Osobno mi se čini da i "lijevi" i "desni" zapravo podrivaju Crkvu iznutra mnogo više nego to radi bilo tko izvana. I koliko god treba biti čovjek s nekim stvarima nema razloga raditi kompromise. Ovdje nije riječ o razumijevanju i prihvaćanju raskajanog grješnika, nego o odobravanju i blagonaklonosti prema neposluhu zakonitim apostolskim nasljednicima i tu treba stvari jasno postaviti. Časna sestra koja traži izlike da abortus ne nazove ubojstvom ili biskup koji je neposlušan papi razaraju tkivo Crkve iznutra pa ih treba podsjetiti da je jedina odlika koju đavao ne može imati poslušnost. Ne vidim razloga za benevolentan stav prema takvim postupcima. Naravno da vrata Crkve trebaju uvijek biti otvorena za svakog raskajanog grješnika.

Vrh

PostPostano: Čet svi 15, 2014 19:56 

Romero je napisao/la:
Svakako, smatram tvoje argumente jačima. No, tvoj ton mi je nekako, ne znam, gorak i mučno mi je čitati.

Nema dustajanja vraćaj se u boj i hrabro udri za našeg msg. Lefebvrea!
Nema on nikakvih argumenata za FSSPX je dobro da biskupi nemaju i temporalnu vlast nad njima, jer bi ih inače mogli i zakonom zabraniti. Ovako samo mogu negodovati. :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Pet svi 16, 2014 14:14 

Romero je napisao/la:
Razmišljam i pokušavam se staviti u njihovu poziciju. Prateći razne blogove, stekao sam dojam da je tako. Možda sam stekao krivi dojam. "Površne paralele" nisu toliko površne ako se poznaje širi spektar odnosa većine (na tu sam većinu i mislio i ona dobro zna tko su lefebvrovci) službene hijerahije s prema raznim denominacijama i religijama. Naprosto, kada je bilo koja tradicionalistička grupa u pitanju, kler je dosta oštar prema njima, ne mora to biti FSSPX.
....
Govorio sam o toj otvorenosti prema svima, a zatvorenosti prema tradicionalistima, lefebvrocima i sedevakantistima.
...

Posve je krivo misliti kako se svi u službenoj hijerarhiji odnose blagonaklono prema svima koji imaju reguliran status. Bezbroj je primjera (pogotovo na nižim razinama) kad se donose raznorazne zabrane. Svatko tko je išta pokušao pokrenuti unutar Crkve susreo se i susreće se sa određenom zatvorenošću. Lefebvrovci, a usudio bih se reći i ostali koji su skloni tradiciji, svoje poteškoće plačljivo izdižu iako za to nema nekog velikog razloga jer oni puno bolje prolaze od nekih koji imaju reguliran status. Znam jednog župnika kojemu je bio problem organizirati i Obiteljsku zajednicu unatoč naputku HBK prije dolaska pape Benedikta u Hrvatsku, a drugi je dopustio, ali sugerira da to bude nekakvo druženje bez prevelikih vjerskih obilježja?! Što bi sada ti vjernici trebali cmizdriti i povlačiti nemoguće paralele sa hindusima itd?

Romero je napisao/la:
Po tvome sudu, dotični suspendirani svećenik je li katolik ili nije? Za ovo ostalo si upravu. I jesu li lefebvrovci katolici?

Taj svećenik nije prestao biti katolik, ali je kao i Ivan Grubišić suspendiran pa se ne može opravdavati ili podržati njegovo ponašanje. Mislim kao skreni vjernik ne bi išao na sv. Misu koju služi Grubišić ili kod njega na podjelu sakramenata, a niti bi ga podržavao u neposluhu. Što se tiče lefebvrovaca vjerujem kako su većina katolici, ali među njima sigurno ima onih koji nisu katolici ako su uz puno znanje i namjerno kršteni od strane svećenika koji ne smije dijeliti sakramente!

Romero je napisao/la:

I ja sam se ponekad tako osjećao kad sam donio zaključak, a onda iznalazio činjenice za opravdanje zaključka. Međutim, u pisanoj forumskoj komunikaciji fale neverbalne geste koje bi dale ton tako da o tome ne bih. Slobodno sve provjeri i na temelju činjenica i objektivno donesi zaključak, bez obzira na sviđanje ili ne sviđanje. Jer to su subjektivne kategorije.

Vrh

PostPostano: Uto svi 20, 2014 10:23 

Zanimljiv članak na sspx.org - ovdje: http://sspx.org/en/news-events/news/avoiding-false-spirit-resistance-3764

I osobito zanimljiv ovaj dio:

Citat:
And now we must open our eyes to another danger, that is not hypothetical, but very real: that of no longer wishing to return to our legitimate place among the societies recognized by Rome, of losing the desire for the Church and for Rome. No longer desiring a normal relation with Rome and the Church is a shadow of the schismatic spirit. We have been living in independence from the Pope and the Bishops for a very long time, as if that were normal. We pretend to defend the doctrine, but we all run the risk of establishing a chosen doctrine, abandoning certain dogmas, those that bother us, especially those concerning the primacy of Peter. We all run the risk of becoming accustomed to the abnormal, of living in a comfortable situation, as if it were right and in conformity with the spirit of the Church. The Pope and the bishops are little by little confined to the realm of the beings “of reason”, with no influence on concrete life; Rome is no more than a pilgrimage site, and the Church is a Mystical Body with Jesus Christ for a head, the Holy Ghost for a soul, and the “Trads” for members. Our priests can quickly become gurus. Everyone could be a Pope with his Denzinger in hand, and every father of every family could be the Pope of his family. In these conditions, our children would no longer have any idea of what the real Church is in its full incarnation, from head to members, in all the realities of daily life.

Pitam se hoće Christus Rex blog prevesti ovakvo nešto, no čisto sumnjam.

Vrh

PostPostano: Uto lip 24, 2014 17:55 

20 novih svećenika će Bratstvo sv. Pija X ove godine zarediti. Kako si lijepi i zgodni! Deo gratis!
Slika

Vrh

PostPostano: Sri srp 02, 2014 19:55 

Msgr. Lefebvre je prije dvadesetišest godina, sa biskupom Castro Mayerom, posvetio četvoricu svećenika Bratstva sv. Pija X. za biskupe Katoličke Crkve. Zahvaljujući monsignoru i njegovoj izrazitoj hrabrosti danas imamo saćuvanu Tradicionalnu latinsku Misu, bogati izvor božanskog milosrđa. Zahvaljujući monsignoru danas postoji Bratstvo sv. Pija X. a postoje i "Ecclesia Dei" zajednice koje također služe Tradicionalnu latinsku Misu.

Slika
Ovo je predivni lik manje poznatog biskupa Castro Mayera kojem po ljepoti nije ravan niti jedan biskup HBK.
Slika

Vrh

PostPostano: Pet srp 04, 2014 16:06 

romanac je napisao/la:
Msgr. Lefebvre je prije dvadesetišest godina, sa biskupom Castro Mayerom, posvetio četvoricu svećenika Bratstva sv. Pija X. za biskupe Katoličke Crkve. Zahvaljujući monsignoru i njegovoj izrazitoj hrabrosti danas imamo saćuvanu Tradicionalnu latinsku Misu, bogati izvor božanskog milosrđa. Zahvaljujući monsignoru danas postoji Bratstvo sv. Pija X. a postoje i "Ecclesia Dei" zajednice koje također služe Tradicionalnu latinsku Misu.

Slika
Ovo je predivni lik manje poznatog biskupa Castro Mayera kojem po ljepoti nije ravan niti jedan biskup HBK.
Slika

Ma stvarno da ti pamet stane!

Vrh

PostPostano: Uto srp 22, 2014 16:12 

Okupila se prava ekipica za raspravu - neokonzervativni razbijači i folkloraši - provokatori koji se izdaju za tradicionaliste (ne bi bilo nevjerojatno da su unajmljeni od prvih da pothranjuju njihovu karikaturu o tradicionalistima). Sama činjenica da se toliko otrova prosipa po FSSPX-a već dovoljno govori o stvarnosti koliko ta zajednica, i ono što ostvaruje, predstavlja prigovor savjesti provoditeljima revolucije. Čovjek naime uvijek instinktivno osjeti gdje se nalazi istina, ali kako to ponekad ne odgovara njegovim osobnim prohtjevima, nastoji taj nutarnji glas zatomiti - kako drukčije nego žustrim napadima na nj. Ništa novoga u tijeku povijesti - na taj su način nevjernici i krivovjerci uvijek progonili Crkvu, a identično čine danas progresivistički novotari, koji su upravo ti koji se udaljuju od Crkve - jer Crkva nije definirana osobnim hirovima provoditelja revolucije, nego je njezina bit određena identitetom koji ona čuva neprestano kroz vijekove.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 261 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 18  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata