Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 21:59

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 169 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned stu 11, 2012 01:35 

Ke$ha: 'Die Young' -naziv pjesme užas a nastup još i gori,pentagrami,trokut sa jednim okom http://www.youtube.com/watch?v=t6GoayO3 ... r_embedded ovo sa simbolima u videospotovima je sve očitije

Vrh

PostPostano: Ned stu 11, 2012 07:57 

teo je napisao/la:
Ke$ha: 'Die Young' -naziv pjesme užas a nastup još i gori,pentagrami,trokut sa jednim okom http://www.youtube.com/watch?v=t6GoayO3 ... r_embedded ovo sa simbolima u videospotovima je sve očitije

Trokut s okom masonski simbol?

Vrh

PostPostano: Ned stu 11, 2012 12:18 

sara je napisao/la:
teo je napisao/la:

ima mnogo značenja a koriste ga i masoni (Today, the Eye of Providence is usually associated with Freemasonry. The Eye first appeared as part of the standard iconography of the Freemasons in 1797, with the publication of Thomas Smith Webb's Freemasons Monitor.[5] Here, it represents the all-seeing eye of God and is a reminder that a Mason's thoughts and deeds are always observed by God (who is referred to in Masonry as the Great Architect of the Universe). Typically, the Masonic Eye of Providence has a semi-circular glory below the eye. Sometimes the Eye is enclosed by a triangle.) ali sudeći po nastupu pjevačice i ostalim simbolima koji se nalaze u nastupu baš mi se i ne čini da simbolizira Sveto Trojstvo.

Vrh

PostPostano: Uto stu 13, 2012 11:47 

sara je napisao/la:

U starim crkvenim zdanjima, na prozoru mozaik..trokut sa okom..
i piše ovako:BOŽJE OKO SVUDA GLEDA, SAKRIT MU SE NIŠTA NEDA...
( Snimit ću ga, ako je još tamo )

Vrh

PostPostano: Uto stu 13, 2012 19:58 

Domenika je napisao/la:
sara je napisao/la:

Znam, zato sam ovako i postavila pitanje.

Vrh

PostPostano: Uto stu 13, 2012 23:43 

sara je napisao/la:
Domenika je napisao/la:
sara je napisao/la:

Znam, zato sam ovako i postavila pitanje.

znam,zato sam onako i odgovorio :D

Vrh

PostPostano: Sri stu 14, 2012 15:52 

Nije li to možda bio romb s okom? Romb (podnožje piramide) čest je masonski simbol, i vidio sam u više navrata romb s okom unutra, kao masonsku varijantu trokuta s okom (što je pak simbol Trojstva).

Vrh

PostPostano: Čet stu 15, 2012 14:52 

Koliko su masonski simboli prisutni u grbu grada Zagreba? Što se želi postići umetanjem masonskih simbola u različito znakovlje, te koliko je to realno opasno za vjernike?

Vrh

PostPostano: Sub stu 17, 2012 20:54 

Barnaba je napisao/la:
Koliko su masonski simboli prisutni u grbu grada Zagreba? Što se želi postići umetanjem masonskih simbola u različito znakovlje, te koliko je to realno opasno za vjernike?

Da shvatim o čemu je riječ svratila sam do wikipedije... :

Tamo piše:
Grb Grada Zagreba zasniva se na grbu Griča iz 13. stoljeća. Prema Statutu Grada Zagreba[1] grb ima sljedeći opis:
"U plavome polju na zelenome brijegu nalazi se srebrni/bijeli grad sa trima kulama i otvorenim zlatnim/žutim vratima; gore desno zlatna/žuta šesterokraka zvijezda, gore lijevo srebrni/bijeli polumjesec."
Do kraja 19. stoljeća ustalila se uglavnom crvena boja pozadine. Nakon ujedinjenja u suvremeni grad 1850. godine, 1896. godine ustanovljena je plava boja štita.

Opis:
Zeleni brijeg predstavlja brdo Gradec, a utvrda (utvrđeni grad) s 3 kule predstavlja naselje Gradec - jedno od najstarijih dijelova današnjeg Zagreba. Otvorena vrata (na zidinama utvrđenog grada) simboliziraju gostoljubivost njegovih stanovnika, kao i spremnost građana da pruže svoju zaštitu svakom gostu i utočište putniku-namjerniku. Zvijezda i mlađak simboli su starih slavenskih predkršćanskih božanstava ljepote i ljubavi - božice Lade (prikazivana u narodu kao zvijezda) i boga Lelja (prikazivanog u liku mladog mjeseca). Nalaze se i u najstarijim hrvatskim grbovima), a voditelji hrvatskog narodnog preporoda nazivali su ih leljiva i koristili kao "ilirski" (tj. hrvatski) grb. Modra boja štita u kombinaciji s bijelom/srebrnom utvrdom predstavlja kršćanski koloristički motiv uzačešća Djevice Marije te simbolizira sukob božanskog i ljudskog, nebeskog i zemaljskog. Plava boja štita u grbu grada Zagreba potpuno se uvriježila tek od 19. stoljeću, dok se tijekom 18. stoljeća češće koristio crveno obojeni štit.

Koji od navedenih simbola su navodno masonski? Simboli poganskih božanstava ili je stvar u tome da postoje teoretske špekulacije da su neki pripadnici ilirskog pokreta bili masoni?
Mene osobno ništa u grbu ne podsjeća ni na poganstvo ni na ilire, meni je grb relativno skladan i lijep...

Btw, u nekim sam mjestima vidjela protu-tenkovske piramide uređene i ukrašene kao spomen poginulim braniteljima. Naravno da nitko sam simbol piramide ovdje ne uzima kao masonski simbol. Za razliku od onog zagrebačkog šiljka kojeg Bandić još nije maknuo...

Vrh

PostPostano: Čet pro 27, 2012 12:10 

Imam ga, imam ga! Kutomjerčići sa šestarima nalaze se na fasadi Muzeja za umjetnost i obrt, preko puta HNK! Vidio i uslikao.

Vrh

PostPostano: Čet pro 27, 2012 13:58 

Bernard je napisao/la:
Imam ga, imam ga! Kutomjerčići sa šestarima nalaze se na fasadi Muzeja za umjetnost i obrt, preko puta HNK! Vidio i uslikao.

Pa ajde, daj stavi sliku da vidimo :D

Vrh

PostPostano: Pet pro 28, 2012 10:20 

Evo ga:
Slika

Vrh

PostPostano: Pet pro 28, 2012 11:34 

Daaaa, daaa to je to, hvala Bernarde:)

Vrh

PostPostano: Pet pro 28, 2012 22:53 

Možda je osnivač tog muzeja i sam bio mason... Piše mu u životopisu da ga je Strossmayer umalo izopćio.

Vrh

PostPostano: Sub pro 29, 2012 12:06 

Prelistala sam opet knjigu Ivana Mužića "Masonstvo u Hrvata" (LINK) i mada se spominju u njoj nekolicina likovnih umjetnika, pjesnika, "kulturnih stvaralaca" iz prošlog stoljeća, zapeo mi je za oko jedan pedagog - aktivan u masoneriji. Pisao je kako bi školu trebalo razdvojiti od Crkve uz puno napada na nju kao srednjovjekovnu, zaostalu, protivnu pravom "humanizmu"... Nekako u isto vrijeme skupina masona je u Americi pisala "Humanističke manifeste" sa stavovima kako bi trebalo iz odgoja izbaciti 10 Božjih zapovijedi jer samo sputavaju čovjeka... Zanimljivo, da ne kažem fascinantno je kako te stare povijesne anti-crkvene pamflete (D. Trstenjak: Slobodna škola; Humanistički manifest...) danas distribuira i širi na svojim mrežnim stranicama udruga Protagora.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 169 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 12  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata