@ ankianki je napisao/la:
Pristojni, rekao si "Mozda ne moze - neki ce mrziti, krasti, piti, vrijedjati i tuci zenu do smrti, no isto vrijedi i za pripadnike religija." Iznio si tezu da katolici isto kao i svi drugi možda ni nemogu naći spasenje.
Ne.
"Mozda ne moze" se odnosi na ateiste. Za to si me pitala, ako sam dobro razumio.
Zatim sam rekao da su ljudi svih religija sposobni mrziti, krasti, piti, vrijedjati i tuci bliznje, te umrijeti ne promijenivsi se.
To na zalost nije teza, vec cinjenica. "Spasenje" na koje ti mislis (nadnaravno) nisam tu ni komentirao.
Nadam se da sam rascistio nesporazum.
anki je napisao/la:
Kažeš "I ti takodjer... I svecenstvo takodjer... I oni cije su ruke pisale "svete knjige" takodjer..." - mislim da ima dovoljno svjedoka i svjedočanstava koja potvrđuju da je Isus bio Bog i da je kroz ruke koje su pisale svete knjige djelovao Duh Sveti.
To ti mislis... i potpuno si slobodna da drzis to misljenje,
kao sto je ~67% ljudske rase slobodno da se ne slaze s tobom.
anki je napisao/la:
To je sad već druga priča što ti misliš da tisuće ljudi laže.
Nemam razloga to misliti. Naprotiv, mislim da su u to uvjereni.
anki je napisao/la:
Što je sa stvarima koje možeš vidjeti svojim očima?
Kao sa stotinama "cuda" koje je Sathya Sai Baba izvodio pred stotinama tisuca uvjerenih svjedoka (i kamerama) jos jucer?
Kao sa kipovima Ganesha koji su po cijelom svijetu pred milijunima hinduista (i pred kamerama) pili mlijeko 1995. godine?
anki je napisao/la:
Kao npr. neraspadnuta tijela katoličkih svetaca kao što je Padre Pio
http://www.youtube.com/watch?v=bSaiQGVatZETocno. Kao i to?
anki je napisao/la:
kako to objašnjavaš?
Pod povoljnim uvijetima cak i ne-balzamirano tijelo se moze mumificirati:
U jako suhim uvijetima moze doci do isusenja i otvrdnuca tkiva,
dok u jako mokrima mast tijela moze formirati zastitnu sapunastu substancu i rezultirati mumifikacijom.
(Joe Nickell: Looking for a Miracle, 1993. Buffalo, N.Y.: Prometheus)Najstarije nenamjerno mumificirano tijelo staro je 6000 godina.
Otac Pio od Pietrelcine je umro prije 40 godina...
Ali,
njegovo tijelo usprkos injekcijama formalina nije bilo prezentabilno,
pa je za javno izlaganje (2008-2009) bila narucena
maska od Londonskog Muzeja vostanih figura.
Maska od silikona koja imitira zivu kozu je bila ukrasena i dlakama lica (bradom i obrvama).Nista od ovoga Crkva ne skriva, ali niti ne naglasava, pa je potrebno postaviti prava pitanja.
(Tracy Wilkinson: Padre Pio’s body attracts thousands, 2008. Buffalo News, April 25 - reprint Los Angeles Times)Da je tijelo Padre Pia stvarno ostalo ocuvano 40 godina kao sto se doima na snimci koju si prilozila,
Crkva bi to sigurno predlozila za sluzbeno cudo, no to ocito nije slucaj.
Ako netko zeli vjerovati u cuda pored dostupnih objasnjenja, ima tu slobodu.
anki je napisao/la:
Kad sam rekla da se bojim krivo sam se izrazila.
Drago mi je cuti da me se ne bojis (i da si nasla prave rijeci).
anki je napisao/la:
Imam čvrstu vjeru u Boga i znam da do toga neće doći.
Znas? Ok. - Ja osobno nikad ne tvrdim da nesto
znam, ako to ne mogu potkrijepiti cinjenicama.
anki je napisao/la:
Htjela sam samo reći da mi se ne sviđa. Do toga da mi se ne sviđa svijet ateista došla sam na temelju ove naše rasprave.
Zao mi je sto to cujem.

No nisam ateist zato sto vjerujem u ono sto je ugodno vjerovati, vec zato sto trazim istinu kakva god ona bila.
anki je napisao/la:
I dalje ne vidim spasenje za jednog ateista jer ono ovisi o nečijoj dobroj volji,
Ne. Ono (po mom shvacanju te rijeci) ovisi o stanju svijesti i svemu i svima sto na to utjece.
anki je napisao/la:
a čuli smo za onu "Put do pakla popločan je dobrim namjerama.".
Da. Ima ih vise, ne znam na koji bend mislis.
anki je napisao/la:
To mogu potvrditi iz iskustva jer sam i sama prije obraćenja davala dobronamjerne savjete za koje sam bila uvjerena da su izvrsni. Danas znam da su bili totalno pogrešni i da su ljudi, sa sličnim problemima, koji su se obratili Bogu, a ne meni, puno bolje prošli.
Ne budi tako kriticna prema sebi. Siguran sam da si im pomogla vise nego sto mislis.
anki je napisao/la:
I sam kažeš da možda nema spasenja pa se onda pitam slijedeće,
Drago mi je da si dobronamjerna,
inace bih mislio da namjerno izvrces znacenje mojih rijeci:
Prvo, ne govorimo o istoj stvari. - Ti govoris o "spasenju po Kristu", ja sam govorio o nalazenju spokoja u zivotu.
Drugo,
nisam rekao da "spasenja" (generalno) mozda nema, nego da se teoretska individua mozda nece "spasiti",
te sam objasnio moje shvacanje te rijeci: Nece nuzno svi ateisti prije smrti naci mir, oprost ili snagu za nesto specificno.
Neki pak hoce.
Nadam se da sam rascistio nesporazum.
anki je napisao/la:
što jedan ateist želi postići objašnjavajući jednom vjerniku da nema Boga odnosno zašto on ne vjeruje u njega?
Podsjetimo se, ti si ta koja je pocela postavljati pitanja meni.
Osobno mi se svidja dijeliti sa drugima ono sto znam i mislim, bez da imam neki poseban cilj (kao misionarenje).
anki je napisao/la:
Jedan katolik nudi cijelu svoju Crkvenu zajednicu kao pomoć, svjedočanstva, Bibliju, misu, ljude koji su voljni biti u celibatu samo da bi pomagali drugima, vjeronauke, duševni mir, zajednice protiv droge... uglavnom ogromna zajednica, okupljanja i svega drugoga samo u svrhu pomoći sebi i bližnjima.
Velikodusno od tebe.
anki je napisao/la:
Što nevjernici meni nude u zamjenu za to?
Neizbjezno cu ispasti vrlo skrt, buduci da mi ti tako nesebicno nudis sve sto si nabrojala.
Sto ja osobno nudim?
Nista osim onoga sto smatram da je istina.
Uzivo znam ponuditi i vise, ali nemam internacionalnu organizaciju na raspolaganju kao ti.
Inace, nemam iluzija da ce se tu na forumu netko predomisliti radi icega sto kazem,
ovdje samo pojasnjavam ono sto osobno mislim, rasciscavam nesporazume i educiram se.