Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 09:23

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 438 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 30  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet tra 15, 2011 12:14 

Svi smo znali da postoji u RH velik jaz između nekih karizmatskih struja i katoličke Crkve, kojoj i oni tvrde da pripadaju, i prije sam također naslućivala razloge zbog kojih je pokrenut časopis kao što je Book, ali sada je to postalo i slijepima sasvim jasno.
Book otvoreno traži reakcije – „ili nas demantirajte ili priznajte naš Statut“, dok se istovremeno stavlja u sjenu i traži zaštitu Katoličke Karizmatske obnove u Rimu, s kojom nema puno toga zajedničkog. Zabluda je misliti da naši karizmatici koji rade Book imaju nešto nalik potpuno priznatoj Karizmatskoj obnovi u Rimu, od propagande kreacionizma, izazivanja biskupa da se očituju o njihovoj (ne)pravovjernosti pa nadalje.

U ovom broju niz članaka govori o tzv. „modernoj liberalnoj teologiji“ koja je velika prijetnja Crkvi, ALI bookovci pod tim nazivom misle zapravo na povijesno-kritičku metodu čitanja Biblije, koja se ustalila u čitavoj Crkvi nakon enciklike „Dei Verbum“ na Drugom Vatikanskom Saboru – i time naravno njihovu teoriju kreacionizma bacila u vodu. Ukratko rečeno, svojim teološkim interpretacijama bookovci proturiječe posljednjem crkvenom saboru, jer, naravno, samo oni znaju pravo, a Crkva nema pojma.

Tu im se na piku našao i „anonimni teolog“ koji se, zamislite, u nekom interwievu usudio reći da „Book rade marketinški stručnjaci koji relativiziraju stvari“ i da se radi o „fundamentalističkom časopisu uvezenom iz Amerike“.

Moj je zaključak da časopisu izrazito manjka općenito duhovnosti, meditacija, osvrta na društvena zbivanja – sve ono što neki časopis čini kršćanskim – a obiluje nažalost stalno opravdavanje, provokacija, napadi na teologe s KBF-a, pozivanje na neki „ljudima jako potrebni karizmatizam“ kojeg zapravo u časopisu nema…
Mislim da je potrebno to reći, mada znam da bi mogao taj isti način govora uslijediti i na ovom forumu…

Vrh

PostPostano: Pet tra 15, 2011 14:30 

ANTE KATOLIK je napisao/la:
Ljudi moji nemojte biti strogi prema časopisu Book, po mom mišljenju oni rade puno više dobra nego zla, za razliku od nekih visokopozicioniranih članova klera koji dosta puta više naliče na velike svećenike Kajfu i Anu nego na velike Svete Petre i Pavle!

Poslušnost je velika krepost, ali je poslušnost prema vlastitoj savjesti i Bogu veća od poslušnosti prema crkvenom autoritetu koji dosta puta zloupotrebljava svoj autoritet na način da čini više zla nego dobra!

Molimo za našu Svetu Crkvu i da se vrati svetom siromaštvu i svetoj poniznosti!
" Po ovome će znati da ste moji učenici: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! "

Ovo su komentari koji, po meni, nemaju nikakvih argumenata niti odgovaraju istini. Zanima me objašnjenje ovakvi tvrdnji.

Vrh

PostPostano: Pet tra 15, 2011 16:39 

Poslušnost je velika krepost, ali je poslušnost prema vlastitoj savjesti i Bogu veća od poslušnosti prema crkvenom autoritetu koji dosta puta zloupotrebljava svoj autoritet na način da čini više zla nego dobra!

Ante, ovo što si napisao bit je i suština protestantizma, a ne katolicizma. Vjerujem da to ipak nisi tako mislio.

Vrh

PostPostano: Pet tra 15, 2011 16:51 

ma nisam mislio u smislu nikakvog protestantizma nego u smislu da kad mi svećenik zapovijedi nešto što je suprotno mojoj savjesti a savjest je Božji glas onda sam poslušan Bogu a ne svećeniku. Eto u tom smislu sam mislio.
Ne sudite na prvu loptu i ishitreno, Crkva je svetinja ali ljudi koji su u Crkvi mogu bit sotone!
Ne ulazim ko je kakav ni ništa, ali Book ima pravo ukazivat na nepravdu a nepravda naprosto vrišti iz nekih postupaka visokog katoličkog klera!

Vrh

PostPostano: Pet tra 15, 2011 18:16 

ali Book ima pravo ukazivat na nepravdu a nepravda naprosto vrišti iz nekih postupaka visokog katoličkog klera!

A koja je to nepravda?? Konkretno, molim.

Vrh

PostPostano: Pet tra 15, 2011 21:23 

ma nisam mislio u smislu nikakvog protestantizma nego u smislu da kad mi svećenik zapovijedi nešto što je suprotno mojoj savjesti a savjest je Božji glas onda sam poslušan Bogu a ne svećeniku. Eto u tom smislu sam mislio.
Ne sudite na prvu loptu i ishitreno, Crkva je svetinja ali ljudi koji su u Crkvi mogu bit sotone!
Ne ulazim ko je kakav ni ništa, ali Book ima pravo ukazivat na nepravdu a nepravda naprosto vrišti iz nekih postupaka visokog katoličkog klera!

Opet optužbe bez argumenata! Vrlo kršćanski.

Vrh

PostPostano: Sub tra 16, 2011 07:49 

Ma neću iznosit prljavi veš, ko ima oči neka gleda i ko ima uši neka sluša!
Nije nam kriv ni Stipe Mesić ni komunistička partija što nam narod postaje sve poganiji...

Isključujem se iz daljnje rasprave, molimo, postimo, pohađajmo Svete Mise a ostavimo rasprave i filozofiranja mudracima ovoga svijeta koji propada!
Dobri vas Bog sve blagoslovio i prosvijetlio!

Vrh

PostPostano: Sub tra 16, 2011 07:59 

Nije nam kriv ni Stipe Mesić ni komunistička partija što nam narod postaje sve poganiji...

Isključujem se iz daljnje rasprave, molimo, postimo, pohađajmo Svete Mise a ostavimo rasprave i filozofiranja mudracima ovoga svijeta koji propada!
Dobri vas Bog sve blagoslovio i prosvijetlio!

Najlakše se nabacivat blatom, a onda ne dat obrazloženje. Biskupi su ljudi na dvije noge (i svećenici) ni anđeli, ni sveci i mogu pogriješit. No, generalno prozivanje, a nikakvi argumenti spada u nešto, za mene, nedopustivo za kršćanina.

Vrh

PostPostano: Sub tra 16, 2011 09:23 

adrijana je napisao/la:
U ovom broju niz članaka govori o tzv. „modernoj liberalnoj teologiji“ koja je velika prijetnja Crkvi, ALI bookovci pod tim nazivom misle zapravo na povijesno-kritičku metodu čitanja Biblije

O velikoj neobjektivnosti povijesno-kritičke metode pisao je ne tako davno ugledni katolički teolog mons. John F. McCarthy. Članak je u tri dijela:
1. http://www.rtforum.org/lt/lt137.html
2. http://www.rtforum.org/lt/lt139.html
3. http://www.rtforum.org/lt/lt140.html

O ovome nas na KBF-u nažalost nitko nije želio učiti.

Vrh

PostPostano: Sub tra 16, 2011 09:56 
Administrator

Upozoravam da se neće tolerirati napadi na svetu Crkvu za koje se nema ili ne želi dati argumente.
Bez poslušnosti Crkvi svatko postaje sam sebi bog i ohološću se želi odvojiti od ostalih. Sotona može puno toga, ali nikada ne može biti poslušan. Bog ujedinjuje, da svi budu jedno, a nasuprot tome Sotona dijeli (sama grč. riječ Diabolos znači onaj koji dijeli). Zato je nužna poslušnost i zajedništvo s Crkvom, ali i korigiranje svoje savjesti ako nije u skladu sa Crkvenim Naukom, savjest ne može biti izgovor za neposlušnost i odijeljenost.

Vrh

PostPostano: Sub tra 16, 2011 10:10 

U Booku stoji:

"Čudno je i to da polutajna elitna organizacija hrvatskih katolika nosi naziv Društvo hrvatskog zmaja kad svi znamo da zmaj u Bibliji označava Sotonu. Mi jednostavno ne želimo vjerovati da u Zagrebačkoj nadbiskupiji postoji sprega između masonstva i pojedinaca u crkvenoj hijerarhiji i molimo Nadbiskupski stol da se javno o tome očituje." (str. 11)

Nakon ovoga Družba i mogla (možda i trebala) podići tužbu zbog klevete da malo isprazne džepove bookovcima, bar za onih 100.000 kuna kojima se ionako vole razbacivati tražeći dokaz za evoluciju, i to bi onda bilo pravo očitovanje.

http://www.braca-hrvatskoga-zmaja.hr/index.html

Vrh

PostPostano: Sub tra 16, 2011 10:56 

adrijana je napisao/la:
U Booku stoji:

"Čudno je i to da polutajna elitna organizacija hrvatskih katolika nosi naziv Društvo hrvatskog zmaja kad svi znamo da zmaj u Bibliji označava Sotonu. Mi jednostavno ne želimo vjerovati da u Zagrebačkoj nadbiskupiji postoji sprega između masonstva i pojedinaca u crkvenoj hijerarhiji i molimo Nadbiskupski stol da se javno o tome očituje." (str. 11)

Nakon ovoga Družba i mogla (možda i trebala) podići tužbu zbog klevete da malo isprazne džepove bookovcima, bar za onih 100.000 kuna kojima se ionako vole razbacivati tražeći dokaz za evoluciju, i to bi onda bilo pravo očitovanje.

http://www.braca-hrvatskoga-zmaja.hr/index.html

Oprosti Adrijana, ali ovo već podsjeća na otvorenu netrpeljivost. I sve to samo zbog te jedne rečenice koja ništa definitivno ne tvrdi već samo problemski postavlja pitanje u vezi toga?

Vrh

PostPostano: Sub tra 16, 2011 10:57 

adrijana je napisao/la:

Ode Book u protestantsko Sola Scriptura! Što ne traže od Velšana da maknu zmaja sa svoje zastave? I tko su oni da se usude pozivati biskupe na red?

Vrh

PostPostano: Sub tra 16, 2011 13:35 

Urban je napisao/la:
Oprosti Adrijana, ali ovo već podsjeća na otvorenu netrpeljivost. I sve to samo zbog te jedne rečenice koja ništa definitivno ne tvrdi već samo problemski postavlja pitanje u vezi toga?

Oprosti ako misliš da se radi o mojoj netrpeljivosti, ali ajmo razmotriti još dva citata pa da vidimo što se krije iza toga?

U članku “Ex catedra” tvrdi se:
“Moderna liberalna teologija je, na žalost, postala najveći neprijatelj vjere. Postavlja se logično pitanje znaju li to odgovorni u Crkvi, zašto ništa ne poduzimaju i ne stoje li možda neki od njih iza toga. Kako je moguće da odgovorni zabrane stranim karizmaticima da evangeliziraju u Hrvatskoj, jer navodno naučavaju ono što nije u tradiciji Crkve, a ne zabrane naše profesore teologije koji u posljednje vrijeme itekako naučavaju ono što nikad nije bilo u tradiciji naše vjere, nego uvelike vjeru ruši? Pojedini bogoslovni fakulteti održavaju tribine pod pokroviteljstvom mjesnih biskupa na kojima se raspravlja o evoluciji i o potrebi drukčijeg tumačenja dogme o istočnom grijehu, te o hitnom mijenjanju katekizma, dok ti isti biskupi karizmaticima ne dopuštaju da ljudima govore o autentičnom biblijskom Bogu. Takvi su teolozi ponos nekih naših biskupa, dok svećenike karizmatike proglašavaju najvećim problemima i sramotom. A možda su ipak najveći neprijatelji vjere zapravo ti biskupi koji ili ne žele vidjeti što se događa ondje gdje dođe liberalna teologija ili to rade smišljeno, iz nekih svojih razloga. Vrijeme je da nas javno demantiraju kako ne bismo došli u zabludu o njihovim namjerama.” (str. 17.-18.)

Komentirajući izgradnju nove zgrade HBK Book tvrdi:
“Zdanje je uistinu prelijepo. S ponosom bih ga pokazala svojim prijateljima prilikom razgledavanja moga grada, no ostao bi gorak okus u ustima kada bih morala objasniti o čemu se radi. Razumijem kako je projekt završen u nezgodno vrijeme – vrijeme krize. Svakako nezgodno vrijeme za situaciju u kojoj se naša država i velika većina stanovništva nalazi, i vjerujem kako nitko nije planirao taj detalj. No, nije ključan problem ili pak nije ključno pitanje položaja Crkve u Hrvatskoj, gradnja ove zgrade. Ova gradnja samo provocira ili pak otvara jedno strateško pitanje. (…) To bih pitanje postavila ovako: Je li crkveni vrh nakon smrti kardinala Kuharića na razini izazova u hrvatskom društvu i hrvatskoj državi? Je li biskupski vrh u stanju detektirati uzroke ključnih problema u društvu? (…)” (“Crkveni autizam”, str. 23., u potpisu: Dorotea)

Kakve argumente imaju bookovci pa da mogu nesmetano, iz broja u broj, provocirati biskupe i angažirane teologe? Jedini argument je protestantski Sola Scriptura pristup Bibliji i teologiji, koji se drži “pravovjernim” katoličkim naukom i pravom “katoličkom tradicijom”. Stav da je svijet stvoren doslovno u 6 dana i da su dinosauri živjeli u vrijeme ljudi – interpretacija je isključivog protestantskog fundamentalizma, a na temi viewtopic.php?p=17241#p17241 dali smo linkove na kojima se može pročitati da takve stavove prema Svetom Pismu nisu imali niti stari crkveni oci – kako se onda može tvrditi da je Sola Scriptura prava Tradicija Crkve, a da suvremena teologija iznevjeruje Bibliju?

Kako se može tvrditi da teolozi s tribine o evoluciji žele podhitno mijenjati Katekizam, a ne vidi se da sami autori ovakvih članaka ne poštuju Katekizam?

Kako se mogu tako otvoreno oni koji naučavaju protestantski kreacionizam stavljati u iste redove s katoličkim karizmatskim pokretom, kad su to dvije potpuno različite stvari?

Kako se može u istom broju, komentirajući novu zgradu HBK, prenositi osvrt s portala HKV-a (doduše s bitno izmijenjenim naslovom - na HKV-u su članak nazvali "Mitovi i zablude oko biskupskih dvora" i čini mi se da je bilo puno manje slika "luksuza" nego u Booku, dok je Book članak nazvao samo "Biskupski dvori") i istovremeno pisati da gradnja zgrade provocira pitanja o pravoj ulozi biskupa?

Vrh

PostPostano: Sub tra 16, 2011 14:23 

Moderna liberalna teologija je Sotonin izum i taj otpad je naša Gospa u Fatimi već najavila!
Ubacili su se u Crkvu i ako ih ne raskrinkavamo taj rak će metastazirat i doć će do velikog zla!

Fala Bogu na časopisu Book i na ljudima koji imaju hrabrosti govoriti Istinu ma koliko ona bila bolna! Imaju i oni svojih grešaka i fiks ideja ali su mila majka za ove napredne teologe za zapada koji ruše i uništavaju Katoličku Crkvu na zapadu!
E u Hrvatskoj taj film neće gledat! Čuva nas Gospe Sinjska, Majka Božja Bistrička i naša Kraljica Mira u Međugorju! Imamo našega Sveca Stepinca i naš vjerni narod po selima koji moli Svete Krunice i ako će već svijet propast, nas Hrvate će Bog sačuvat za svoju Eru Mira!

Mir s vama i nek nas dragi Bog sačuva!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 438 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 30  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata