Pozdrav i Božiji Blagoslov svima...

Ja sam novi član na forumu...
Želio bih vam dopuniti svoje mišljenje i nekoliko informacija o Svetoj Filomeni.
Upoznao sam i predsjednicu Hrvatske Bratovštine koja takođe ima svoje svjedočanstvo o ozdravljenju po Svetoj filomeni!
I sam sam saznao za Tu sveticu prije nekoliko godina, čitajući o Njenom životu, jako me se dojmilo, takva hrabrost, odlučnost, nepokolebljivost i otpor tiraninu, sve do mučeničke smrti.
Svima je poznato da je pod vladavinom Dioklecijana, jako mnogo Kršćana, mučeno i nastradalo smrću.
Čitao sam već 2 knjige hrvatskog izdanja, pogledao na desetine raznih svjetskih web stranica o Svetoj Filomeni.
Na nekolicini su objavljeni i pismeni Crkveni i Papinski dekreti, priznanja i štovanja Sv. Filomene.
(Dolje ću objaviti linkove, sa kojih možete pročitati i spremiti ta dokumenta... ako nađete malo slobodnog vremena)
Sveta Filomena je jedinstvena u cjeloj povijestri Crkve!
Kada je bager 24.05.1802. vršio iskopine u katakombama Svete Priscile na cesti Via Solaris, naišao je na čudne simbole urezane u glinene ploče, odmah je zaustavio radove i pozvao
P. Fillipa Ludovica, vatikanskog nadglednika iskapanja.
Sutradan 25.05, P. F. Ludovici, u pratnji sa nekoliko promatrača, spustio se u grobnicu, gdje su očistili zemlju sa 3 nadgrobne glinene ploče sa epitafom ispisane crvenim slovima.

"LUMENA PAXTE CUMFI" Tumačeći natpis kako je u skladu sa antičkim običajem,
započinje čitanje od druge ploče i tako i s logičkim etimološkim kontekstom, rezultat ovog čitanja je cijeli natpis "PAX TECUM FILUMENA" što u prevodu znači "Mir stobom Filumena".
Tokom otvaranja niše, pronađena je razbijena pločica s tamnim prahom nalik na krv na komadićima stakla,
dok je donji dio bočice bio netaknut i čvrsto usađen u cement.
Na drugoj ploči uočen je urezan palmin list, drugi tipični znak s kojim se označava grob nekog mučenika.
Na ovom domaćem blogu
http://sveta-filomena-princeza-mucenica.blogspot.com/p/zivot-svete-filomene.html(Ove će godine biti napravljena i službena Hrvatska web stranica bratovštine Svete Filomene)
Možete pročitati o životu Svete filomene, o mnogobrojnim svjedočanstvima, ozdravljenjima, štovateljima Crkvenim i Papinskim, pisanim izvješćima, odredbama, ...
nekolicinu ste već i nabrojali, mada je najpoznatije svjedočanstvo u koje se uvjerio i sam papa Grgur XVI,
kada ga je Skoro na rubu života posjetila Blažena Pauline Jaricot i tražila da papa dopusti javno štovanje Svete Filomene ako se ona vrati živa i zdrava iz Crkve Mugnano Del Cardinale (Blizina Napulja)
gdje su se nalazile relikvije Svete Filomene . Papa je odgovorio "Doista kćeri moja jer bi se u tom slučaju radilo o čudu prvoga reda"; okrenuvši se i glavarici Papa doda na talijanski "neće se vratiti! Izgleda kao da se digla iz groba!
Bolesnica je razumjela i nasmješila se.
Zacijelo se i dogodilo veliko čudo...ako tkoga bude zanimalo, napisat ću cijeli slučaj...
Uglavnom Paulina se vratila potpuno zdrava pred Papau, na što je ovaj ostao iznenađen!
Paulina odgovori "Sveti Oče, upravo sam ona koju ste vidjeli na samrti.
Bog mi se smilovao zagovorm Svete Filomene. Hoćete li sada dopustiti da izvršim svoj zavjet, da joj podignem kapelu.
Papa odgovori "O dakako, požurit ćemo sa ispitivanjem nezinog slučaja"!
Po nalogu Pape Grgura XVI, izdan je dekret Kongregacije svetih obreda od 30.01.1837, kojim se dopušta čašćenje Svete Filomene 11 Kolovoza.
U Francuskoj je u Arsu Paulina upoznala mladog Sv. Ivana Vianneya, dala mu je relikviju i rekla "Župniče, imajte povjerenja u tu sveticu i sve ćete postići što želite!"
U Lyonu u crkvi "Lorette", nalazi se kapela koju je blaženica dala podići u čast Sv. Filomene.
Inače 90 - ih godina ponovo se počelo izražajno svuda po svjetu štovati Sveta Filomena i od svuda stižu svjedočanstva...
Vjerujem da će u brzo biti ponovo vraćeno njeno ime u kalendare....

papinski dekreti,crkvena dokumenta o Svetoj Filomeni......
http://www.philomena.us/include_present_ecclesial_status.aspNije cjela Grčka bila pod upravom rima, bilo je i slobodnih provicija, to možete vidjeti u ovom prilogu...
http://gloria.tv/?media=132399Pozdrav svima BB