Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 08:20

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 45 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet sij 15, 2010 17:35 

cunjozu je napisao/la:

Ne zamaraš se? Osobni izbor pljačkaša je opljačkati neku trgovinu ili banku. Osobni izbor nekog ubojice je ubiti. Ako je nešto načelno loše onda je naša, dakle kršćanska, dužnost upozoriti tu osobu na nemoralnost tog čina. Ako se neka majka sprema na abortus, a mi ju znamo, na nama je odgovornost da ju odgovorimo od tog čina te da molimo za nju, a ne jednostavno da ju pustimo ne zamarajući se onim što ona radi unutar svoja četri zida.

Molim te da ne vadiš moje citate iz konteksta. Ovo sam napisao vezano na homoseksualizam. Oko ovog ostalog, naravno da je u kršćanska dužnost ne samo upozoriti tu osobu nego pokušati i sve ostalo da je se spriječi u svom nemoralnom naumu, no isto je tako u našoj državi abortus legalan, prema tome u tom nam konkretnom slučaju preostaje upozorenje i molitva. Fizičko bi sprečavanje tog slučaja (za razliku od npr. sprečavanja pljačke) bilo okarakterizirano prekršajem ili krivičnim djelom.

Vrh

PostPostano: Pet sij 15, 2010 21:03 

Katolik-SDPovac je napisao/la:
sara je napisao/la:
Nije problem - jednostavno je riječ o anatomiji. Ako ti je problem prihvatiti kompatibilnost muškog i ženskog na psihološkom i duhovnom polju, nadam se da nije potrebno dokazivat komplementarnost muškog i ženskog tijela. Već s tog aspekta, istospolan odnos je nakazan.

Eto, o tome ti pričam- pravo izbora. Ne zamaram se tko što radi u svoja četiri zida, to je njegov osobni izbor, no neka ne zamara ostale sa svojim izborom. O kompatibilnosti i komplementarnosti ne trebaš, ja sam jedan od onih koji bi teško prihvatili djetetov homoseksualizam, takav odnos možemo smatrati i nakaznim i abnormalnim, no nazivati to bolešću, pa čak i da se može liječiti mislim da je bespredmetno i besmisleno.

Što se abortusa tiče, dala si jak argument no ipak ne znam mogu li ga a priori prihvatiti. Postavljam i dodatno pitanje, pošto imamo i takve slučajeve: majka ili dijete? Koliko se meni čini, u slučajevima kada je zbog zdravstvenih razloga potreban prekid trudnoće, majke se odlučuju za djecu, a očevi za majke. Kakav je tvoj stav o tome?

Meni je savršeno jasno da ću se ja truditi naći dodoirne točke između ne SDP-a već socijaldemokracije- IZVORNIH NAČELA SOCIJALDEMOKRACIJE i Isusovog učenja te da ću ih pronalaziti, a da će, usuđujem se reći većina ili dobar dio forumaša na ovom forumu dodirne točke negirati. Vjeruj mi, kada su se udarali temelji socijaldemokracije, nikome nije bio na umu ni abortus, ni prava homoseksualaca ni druge stvari koje se sada vežu uz socijaldemokraciju. Svoje djelovanje ja shvaćam kao izgradnju mosta i učinit ću sve da ga ni jedna ni druga strana, usprkos pokušajima, ne sruši.

Apsolutno ne mogu prihvatit tezu po kojoj jednoga treba ubit da bi drugi živio. Liječnici se trebaju truditi spasit život. Ako netko podlegne, nažalost to je neželjen događaj, sasvim nešto drugo od namjernog pobačaja. Doista, postoji maleni broj slučajeva kada postoji navedena dilema - pretpostavljam da se tada treba borit za život koji je izglednije spasit.
Nego, što je to uopće socijaldemokracija? Meni to ne treba. Uz socijalni nauk koji ima Isusovo učenje, sve ostalo su mi tlapnje - ovo je moje osobno

Vrh

PostPostano: Sub sij 16, 2010 10:20 

Prije svega, nisam nikakav klon. Administrator može provjeriti i vidjeti da ni sa kakvim modusom niti bilo kim drugim nemam ništa, uostalom mislim da se to može vidjeti iz IP adrese ili nečeg drugog.

Slažem se da se za 3,5 godine Račanova koalicija više bavila sama sa sobom nego sa aktualnim problemima, no isto je tako smiješno kriviti SDP za neprovedbu revizije privatizacije kada je 15,5 godina na vlasti stranka koja je tu "privatizaciju" provodila. Pa kritiziraj onda njih i optužuj ih za lopovluk koji tek sada izlazi na vidjelo (i to je jedan od razloga ovakvog ishoda izbora) a ne nekog tko, ruku na srce, za svog mandata nije zbog umreženosti struktura mogao ni normalno upravljati državom.

I dalje smatram da je most o kojem pričam moguć i da ga ne treba rušiti već graditi, s pomalo je, moram priznati i smiješno da pokušavam započeti dijalog prema onoj "ljubi bliženjega svoga" a na mene se ide samo i isključivo đonom. Smatram da zaslužujem barem malo tolerancije i razumjevanja. Ljudi, ja nisam kriv što su birači odabrali onako kako jesu. Moje pojavljivanje na ovom forumu potaknuto je isključivo i jedino dijalogom o tome kako uskladiti svjetovno i duhovno pošto nas u vremenu koje je pred nama čekaju teške i velike odluke- prvenstveno mislim na srljanje, na žalost i od moje stranke u "Evropu". Nisam nikakav provokotor već ozbiljan odrastao čovjek koji je nešto u životu postigao i jednostavno želim i da ovakvim svojim djelovanjem, netko će reći donkihotovskim pisanjem na forumu pokušam doprinjeti da živimo u državi sretnih ljudi. Ako me takvog u ovoj vašoj zajednici možete prihvatiti, ok, u redu, ako ne onda bih zamolio moderatore da me obrišu kao korisnika ovog foruma.

Vrh

PostPostano: Sub sij 16, 2010 11:42 

Prije svega, nisam nikakav klon. Administrator može provjeriti i vidjeti da ni sa kakvim modusom niti bilo kim drugim nemam ništa, uostalom mislim da se to može vidjeti iz IP adrese ili nečeg drugog.

Slažem se da se za 3,5 godine Račanova koalicija više bavila sama sa sobom nego sa aktualnim problemima, no isto je tako smiješno kriviti SDP za neprovedbu revizije privatizacije kada je 15,5 godina na vlasti stranka koja je tu "privatizaciju" provodila. Pa kritiziraj onda njih i optužuj ih za lopovluk koji tek sada izlazi na vidjelo (i to je jedan od razloga ovakvog ishoda izbora) a ne nekog tko, ruku na srce, za svog mandata nije zbog umreženosti struktura mogao ni normalno upravljati državom.

I dalje smatram da je most o kojem pričam moguć i da ga ne treba rušiti već graditi, s pomalo je, moram priznati i smiješno da pokušavam započeti dijalog prema onoj "ljubi bliženjega svoga" a na mene se ide samo i isključivo đonom. Smatram da zaslužujem barem malo tolerancije i razumjevanja. Ljudi, ja nisam kriv što su birači odabrali onako kako jesu. Moje pojavljivanje na ovom forumu potaknuto je isključivo i jedino dijalogom o tome kako uskladiti svjetovno i duhovno pošto nas u vremenu koje je pred nama čekaju teške i velike odluke- prvenstveno mislim na srljanje, na žalost i od moje stranke u "Evropu". Nisam nikakav provokotor već ozbiljan odrastao čovjek koji je nešto u životu postigao i jednostavno želim i da ovakvim svojim djelovanjem, netko će reći donkihotovskim pisanjem na forumu pokušam doprinjeti da živimo u državi sretnih ljudi. Ako me takvog u ovoj vašoj zajednici možete prihvatiti, ok, u redu, ako ne onda bih zamolio moderatore da me obrišu kao korisnika ovog foruma.

Čini mi se da propitivanje tvojih stavova doživljavaš kao napad na osobu što sigurno nije, barem s moje strane. Dapače, meni je tvoj izbor izuzetno zanimljiv jer mi izgleda kao "četvrtasta kugla". Mom je umu to neshvatljivo, jer kako god to probam promišljat, ne ide mi skupa.
Što se HDZ-a tiče, njihovi stavovi su mi ok, posve prihvatljivi, no to ne znači da mi je i provedba prihvatljiva, jer su se oni vrlo bitno udaljili od svojih stavova. Kao što mi je izuzetno nakazno da se javno deklariraju kao vjernici i ništa ne čine da ospore iznimno liberalan zakon o abortusu, npr.
Stoga ću vrlo rado polemizirat s tobom ako to bude moguće. Naime, na ovoj temi o homoseksualizmu mi nitko, pa ni ti, niste osporili stav o abnormalnosti iste gledano s pozicija anatomije. Preko toga se prelazi šutke, a tjelesna konstitucija na nešto ukazuje.

Vrh

PostPostano: Ned sij 17, 2010 09:13 

Teokracija!!! :D :lol: :)

Vrh

PostPostano: Pon sij 18, 2010 08:47 

Rasprava se krajnje udaljila od naslovne teme i trebalo ju je temeljno pročišćenje. Osobno mislim da za skretanje nije bilo razloga i nije se trebalo uhvatiti u zamku (homoseksualnost) koja je ovdje ponuđena kao izlazna strategija jer je tema krenula u dobrom smjeru te mogla pokazati u kojoj mjeri su načela SDP-a protivna katoličkim načelima. Postovi koji su se bavili isključivo homoseksualnošću su prebačeni na temu Homoseksualnost i samoubojstva mladih
Imajte u vidu da nije moguće raspravljati o svemu na svim temama već samo u okviru onoga za što je tema otvorena.

Moderator
====================================================================

Sad nešto o temi. Mislim kako bi članstvo imalo smisla samo u slučaju da se na taj način ljude evangelizira odnosno da se dođe u njihovu blizinu i propovijeda Evanđelje.
U drugim slučajevima to nema smisla jer jasno je da su stajališta Crkve o abortusu oprečna i to je gola činjenica. Pa bi vjernik morao zadržati Crkveni stav i ako je član SDP-a ali samim time sebe osuđuje na neki vid izopćenja jer realno govoreći šanse da se imalo uspne u hijerarhiji su mu nikakve. Vjerojatno bi se stranka poslužila, u vrijeme izbora, da pokaže kako ima u svojim redovima i vjernike ali naprosto je utopija da bi vjernik uspio svoje stavove (koji su ujedno i stavovi Crkve) politički artikulirati kroz SDP.

Vrh

PostPostano: Pon sij 18, 2010 13:05 

Prije svega, zahvale Barnabi na brzoj intervenciji po pitanju offtopica.

Što se naše rasprave tiče, isto bih tako molio da se pokušamo držati teme i da ne odskačemo previše jer je ovo, složit ćete se, vrlo interesantna i nadasve aktualna tema.

Sara, da sada ja ne spamam vlastitu temu, samo kratko: Slažem se s tobom po pitanju komplementarnosti i abnormalnosti, naravno da ti stoga ne proturječim.

Barnaba,

Da ne spamamo previše temu sa abortusom, evo mog viđenja stvari. SDP po mom mišljenju, svojim stavom o «pravu na izbor» ničime ne POTIČE žene na taj čin. Molio bih da, ako netko ima bilo kakav dokaz da je SDP svojim javnim djelovanjem poticao na abortus, taj dokaz ovdje i objavi ili obrazloži.
Mogli bismo, isto tako, reći da je onda i NEČINJENJE ničeg da se ta situacija u nšoj državi promijeni također smatra poticanjem. Kao primjer u političkim strankama odabrati ću ne HDZ koja je stvorena više kao pokret, a ne kao stranka, nego ću odabrati jednu od najstarijih, a definitvno najvažniju stranku u hrvatskoj povijesti, Hrvatsku seljačku stranku. Ova je stranka po mom mišeljnju u svojim stavovima, povijesnim okolnostima i djelovanju najbliža stavovima Katoličke Crkve no politika koju provodi (ili bolje rečeno ne provodi) participirajući u vladajućoj koaliciji definitivno se kosi sa mnogo stavova Crkve. Smatram da je upravo nečinjenje ničeg da se problem abortusa konačno sagleda ne samo na poluslužbenim nivoima, već da se oko toga pokrene i ozbiljna rasprava u Saboru puno gore od SDP-ovog stava o pravu na izbor. Naime, dok je stav SDP-a po tom pitanju jasan, HSS koji bi mogao svoj ključni utjecaj u funkcioniranju Vlade RH iskoristiti, NE ČINI NIŠTA.
Stoga se pitam, što je gore? S jedne strane imamo SDP koji ima svoj jasan stav, koji se, istina, kosi s načelima Katoličke Crkve. S druge pak strane imamo HSS (na kraju krajeva, i HDZ) čiji je stav o abortusu u skladu s Crkvinim načelima, koji IMA MOĆ prisiliti saborsku većinu da se o toj temi ozbiljno raspravi, no unatoč tome TO NE ČINI.

Uzevši u obzir da se manje više sve stranke koje participiraju i Saboru ponašaju po principu «jedno govorim, drugo činim», smatram da razlike između stranaka nisu tako velike da bi se moglo o razlikama između SDP-a i Crkve u odnosu na ostale, govoriti kao nepremostivima.

Vrh

PostPostano: Pon sij 18, 2010 13:53 

Barnaba,

Da ne spamamo previše temu sa abortusom, evo mog viđenja stvari. SDP po mom mišljenju, svojim stavom o «pravu na izbor» ničime ne POTIČE žene na taj čin. Molio bih da, ako netko ima bilo kakav dokaz da je SDP svojim javnim djelovanjem poticao na abortus, taj dokaz ovdje i objavi ili obrazloži.
Mogli bismo, isto tako, reći da je onda i NEČINJENJE ničeg da se ta situacija u nšoj državi promijeni također smatra poticanjem. Kao primjer u političkim strankama odabrati ću ne HDZ koja je stvorena više kao pokret, a ne kao stranka, nego ću odabrati jednu od najstarijih, a definitvno najvažniju stranku u hrvatskoj povijesti, Hrvatsku seljačku stranku. Ova je stranka po mom mišeljnju u svojim stavovima, povijesnim okolnostima i djelovanju najbliža stavovima Katoličke Crkve no politika koju provodi (ili bolje rečeno ne provodi) participirajući u vladajućoj koaliciji definitivno se kosi sa mnogo stavova Crkve. Smatram da je upravo nečinjenje ničeg da se problem abortusa konačno sagleda ne samo na poluslužbenim nivoima, već da se oko toga pokrene i ozbiljna rasprava u Saboru puno gore od SDP-ovog stava o pravu na izbor. Naime, dok je stav SDP-a po tom pitanju jasan, HSS koji bi mogao svoj ključni utjecaj u funkcioniranju Vlade RH iskoristiti, NE ČINI NIŠTA.
Stoga se pitam, što je gore? S jedne strane imamo SDP koji ima svoj jasan stav, koji se, istina, kosi s načelima Katoličke Crkve. S druge pak strane imamo HSS (na kraju krajeva, i HDZ) čiji je stav o abortusu u skladu s Crkvinim načelima, koji IMA MOĆ prisiliti saborsku većinu da se o toj temi ozbiljno raspravi, no unatoč tome TO NE ČINI.

Uzevši u obzir da se manje više sve stranke koje participiraju i Saboru ponašaju po principu «jedno govorim, drugo činim», smatram da razlike između stranaka nisu tako velike da bi se moglo o razlikama između SDP-a i Crkve u odnosu na ostale, govoriti kao nepremostivima.

Nisam zadovoljan s odgovorom tipa "oni su isto loši pa zašto bi onaj tko je načelno protiv savova Crkve bio lošiji"?! Isto tako nisi se osvrnuo uopće na pitanje položaja u koji se vjernik stavlja kao pripadnik takve stranke (nužno je član druge vrste). I na kraju konkretno, propovijedaš li ti Evanđelje u SDP-eu?

Vrh

PostPostano: Pon sij 18, 2010 14:10 

Sličnu sam temu pokrenuo i na internom SDP-ovom forumu. Ne moram govoriti da tamo ima ljudi koji se groze mog statusa, dok, isto tako, ima članova SDP-a (veći broj neo što mislite) koji su, poput mene, Katolici, i to ne samo deklarativno već su u pitanju praktični vjernici. Ne bih rekao da propovijedam Evanđelje, no svojim djelovanjem "tamo" pokušavam uspostaviti vezu i dijalog između stranke i Crkve djelujući na način da od strane članova stranke zahtijevam tolerantnost i razumijevanje za potrebe i djelovanje našeg župnika. Da sada ne bih otkrivao više, mogu reći i pohvaliti se da je kod nas (nije Zagreb, već puno manje mjesto) lokalna vlast na čelu sa mojom strankom uspjela isfinancirati projekt uređenja sakralnih objekata vrijedan više stotina tisuća kuna, te je i za ovu godinu već uspjela osigurati sredstva za daljnja uređenja. Prema tome, ne mogu reći da unutar svoje stranke propovjedam Evanđelje, no da se mojim unutarstranačkim djelovanjem promijenilo puno toga na bolje u odnosima stranke i Crkve u mojoj sredini- definitivno jest.

I još nešto, nikada se nisam osjećao da sam zbog statusa vjernika član "druge vrste". Naprotiv, unatoč ne tako dugom stažu u stranci, vrlo sam brzo napredovao u stranačkoj hijerarhiji.

Naravno da nisi zadovoljan mojim odgovorom, slažem se da ne možemo ići logikom "ako su oni loši, zašto bih ja morao biti dobar", no da moja primjedba o nečinjenju aktualne vlasti stoji- stoji definitivno.

Vrh

PostPostano: Pon sij 18, 2010 14:30 

Sličnu sam temu pokrenuo i na internom SDP-ovom forumu. Ne moram govoriti da tamo ima ljudi koji se groze mog statusa, dok, isto tako, ima članova SDP-a (veći broj neo što mislite) koji su, poput mene, Katolici, i to ne samo deklarativno već su u pitanju praktični vjernici. Ne bih rekao da propovijedam Evanđelje, no svojim djelovanjem "tamo" pokušavam uspostaviti vezu i dijalog između stranke i Crkve djelujući na način da od strane članova stranke zahtijevam tolerantnost i razumijevanje za potrebe i djelovanje našeg župnika. Da sada ne bih otkrivao više, mogu reći i pohvaliti se da je kod nas (nije Zagreb, već puno manje mjesto) lokalna vlast na čelu sa mojom strankom uspjela isfinancirati projekt uređenja sakralnih objekata vrijedan više stotina tisuća kuna, te je i za ovu godinu već uspjela osigurati sredstva za daljnja uređenja. Prema tome, ne mogu reći da unutar svoje stranke propovjedam Evanđelje, no da se mojim unutarstranačkim djelovanjem promijenilo puno toga na bolje u odnosima stranke i Crkve u mojoj sredini- definitivno jest.

I još nešto, nikada se nisam osjećao da sam zbog statusa vjernika član "druge vrste". Naprotiv, unatoč ne tako dugom stažu u stranci, vrlo sam brzo napredovao u stranačkoj hijerarhiji.

Još kad bi takvo što postojalo u realnosti no ako je to istina onda se radi o izuzetku mogućem na lokalnom nivou (uostalom zar to Bandić nije radio?). Ostaje pitanje što ti činiš u SDP-eu da oni povjeruju u Krista a ne da npr. uređenje crkve bude neki adut u izborima?

Naravno da nisi zadovoljan mojim odgovorom, slažem se da ne možemo ići logikom "ako su oni loši, zašto bih ja morao biti dobar", no da moja primjedba o nečinjenju aktualne vlasti stoji- stoji definitivno.

Naravno da stoji ali opet radiš jedno te isto i loše kod drugih postavljaš kao razlog dobra kod svojih.

Vrh

PostPostano: Pon sij 18, 2010 15:18 

Barnaba je napisao/la:
Još kad bi takvo što postojalo u realnosti no ako je to istina onda se radi o izuzetku mogućem na lokalnom nivou (uostalom zar to Bandić nije radio?). Ostaje pitanje što ti činiš u SDP-eu da oni povjeruju u Krista a ne da npr. uređenje crkve bude neki adut u izborima?

Naravno da stoji ali opet radiš jedno te isto i loše kod drugih postavljaš kao razlog dobra kod svojih.

Postoji u realnosti, itekako postoji u realnosti. I nije predizborni trik, izbori su bili u 5. mjesecu a sredstva su osigurana tokom 11. mjeseca. Na žalost, poznavajući navike birača u našoj državi, za tri i pol godine, kad budu novi izbori, velika će većina birača zaboraviti sve dobro učinjeno u protekle 4 godine. Vjerovanje u Krista? Sporo, ali po meni, napreduje. Ne mogu reći da sam polučio senzacionalni uspjeh, no jedna je stranačka kolegica na poziv mene i moje supruge počela ići na mise. U pitanju je jedna od onih koja je "obavila" sakramente za vrijeme osnovnog školovanja i prestala ići u crkvu, no nekako smo je uspjeli "vratiti". S druge strane, jedna se članica hvalila kako je njen 3-goidšnji sin psovao župnika. Nakon moje intervencije ta žena više nije članica stranke. Zanimljivo je i to da se to dogodilo na prvom sastanku na kojem sam sudjelovao, tako da se članstvo vrlo brzo moglo uvjeriti u moje stavove. Ako netko od članova ima takve stavove, mislim da se jako trudi da takvi glasovi ne dođu do mene.

Prema tome, za sada sam jednu osobu uspio vratiti Kristu, nadam se da ću u tome uspjeti još koji puta. Zanimljivo je i to da, što se muških članova tiče, praktičnih vjernika dosta, i to uglavnom mlađih, visokoobrazovanih. Iskreno ne znam za ostale, no u mojoj je organizaciji vrlo mali broj SKH kadra. Dio ih je prešao u HDZ dok je dobar dio stare garde pokojni.

Vrh

PostPostano: Pon sij 18, 2010 15:30 

Barnaba je napisao/la:

Postoji u realnosti, itekako postoji u realnosti. I nije predizborni trik, izbori su bili u 5. mjesecu a sredstva su osigurana tokom 11. mjeseca. Na žalost, poznavajući navike birača u našoj državi, za tri i pol godine, kad budu novi izbori, velika će većina birača zaboraviti sve dobro učinjeno u protekle 4 godine. Vjerovanje u Krista? Sporo, ali po meni, napreduje. Ne mogu reći da sam polučio senzacionalni uspjeh, no jedna je stranačka kolegica na poziv mene i moje supruge počela ići na mise. U pitanju je jedna od onih koja je "obavila" sakramente za vrijeme osnovnog školovanja i prestala ići u crkvu, no nekako smo je uspjeli "vratiti". S druge strane, jedna se članica hvalila kako je njen 3-goidšnji sin psovao župnika. Nakon moje intervencije ta žena više nije članica stranke. Zanimljivo je i to da se to dogodilo na prvom sastanku na kojem sam sudjelovao, tako da se članstvo vrlo brzo moglo uvjeriti u moje stavove. Ako netko od članova ima takve stavove, mislim da se jako trudi da takvi glasovi ne dođu do mene.

Prema tome, za sada sam jednu osobu uspio vratiti Kristu, nadam se da ću u tome uspjeti još koji puta. Zanimljivo je i to da, što se muških članova tiče, praktičnih vjernika dosta, i to uglavnom mlađih, visokoobrazovanih. Iskreno ne znam za ostale, no u mojoj je organizaciji vrlo mali broj SKH kadra. Dio ih je prešao u HDZ dok je dobar dio stare garde pokojni.

Poštujem tvoje mišljenje ali dozvolit ćeš mi da ne vjerujem u ovo što pišeš pogotovo da ljude izbacuju iz SDP samo jer im 3 djete psuje župnika! :lol:

Vrh

PostPostano: Pon sij 18, 2010 15:52 

Nije problem u 3-godišnjem djetetu već je problem u neodgojenoj majci. Isto bih postupio da se hvalila da je njeno dijete opsovalo i nekog drugog, ne samo župnika. Naravno da je žena bila ljuta na mene kada sam je pred svima upozorio da je nedopustivo da dijete psuje bilo koga i da se onda još time hvali. U određenom je trenutku čelništvu naše lokalne organizacije rekla "ili ja ili on", čelništvo naravno mene nije diralo i ona je jednostavno prestala dolaziti na sastanke revoltirana mojim angažmanom, a neplaćanjem članarine u periodu duljem u 6 mjeseci je naposlijetku bila i isključena.

Vrh

PostPostano: Pon sij 18, 2010 17:30 
Administrator

SDP po mom mišljenju, svojim stavom o «pravu na izbor» ničime ne POTIČE žene na taj čin. Molio bih da, ako netko ima bilo kakav dokaz da je SDP svojim javnim djelovanjem poticao na abortus, taj dokaz ovdje i objavi ili obrazloži.
Mogli bismo, isto tako, reći da je onda i NEČINJENJE ničeg da se ta situacija u nšoj državi promijeni također smatra poticanjem. Kao primjer u političkim strankama ...

Svatko tko podržava donošenje zakona koji dopuštaju abortus, dovodi u pitanje pripadnost Crkvi, te u najmanju ruku ne bi smio pristupati pričesti.
Napisao si da se ti osobno možeš ograditi od abortusa, no zanima me možeš li JAVNO reći da si protiv abortusa, ili nemaš tu slobodu u stranci, s obzirom da je program stranke drugačiji?
U tome je osnovni problem za vjernika, jer stranke koje spominješ da ništa ne čine po pitanju abortusa ne brane da se netko u stranci javno izjasni protiv abortusa i time svjedoči svoju vjeru.

Vrh

PostPostano: Uto sij 19, 2010 16:07 

Eto, pregledao sam još jednom i statut i program stranke (program iz 2007. godine) i moram reći da nigdje nisam vidio da se bilo kome članu brani da se javno ogradi od abortusa, niti da stranka u svom programu potiče na abortus. SDP, ponavljam, po tom pitanju zastupa pravo na izbor. To tumačim tako da, ako je moj izbor da sam protiv abortusa stranka poštuje to moje pravo. Ne želim vršiti propagandu, no nije mi problem staviti i linkove na statut i program stranke, uostalom, svatko tko želi može to i pročitati na službenim stranicama sdp.hr tako da slobodno mogu reći da i SDP, poput ostalih stranaka ne brani ako netko želi javno izreći svoje protivljenje abortusu. Zar nije i protivljenje pravo izbora?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 45 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata