Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 01:19

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 56 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto vel 28, 2012 00:52 

Molim mi ih 1.1.,no jucer samo zaboravio,sto sada moram dvije u jednom danu da bih nadoknadio??? Hvala!

Vrh

PostPostano: Uto vel 28, 2012 14:56 

ezo je napisao/la:
Molim mi ih 1.1.,no jucer samo zaboravio,sto sada moram dvije u jednom danu da bih nadoknadio??? Hvala!

Vise puta sam to cula.Samo kako moliti za jucerasnji dan,tako mozemo moliti i za dan unaprijed.?
Ili,ako zaboravimo 2 dana, molimo odmah za 3 dana?
Moje misljenje je da to mozda bolje nadoknaditi s dobrim djelom.

Iskreno receno,ni meni neije poznato to pravilo..??
Kada zaboravimo,kako dalje?

Vrh

PostPostano: Uto vel 28, 2012 16:13 

Za obećanja objavljena u nekim knjižicama uz 15 molitava sv. Brigite, Sveta je Stolica ustanovila da nisu pouzdana i savjetovala mjesnim ordinarijima da ne autoriziraju tiskovine koje sadrže ova obećanja, već samo molitve (Acta Apostolicae Sedis, 1954. godine).
Prema: http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=264
http://en.allexperts.com/q/Catholics-95 ... rayers.htm

Molitve su znači dio objava sv. Brigite, ali obećanja nisu. Ništa nas stoga ne treba vezivati u savjesti da molimo točno godinu dana i da ponavljamo za dane koje smo zaboravili, ali korisno ih je moliti, osobito sada u korizmi – jer razmatraju Muku, ako netko ne može svaki dan, može ih izmoliti barem petkom ili umjesto Križnog puta. Kroz korizmeno vrijeme se inače preporuča više moliti, pa bi bilo dobro za vas koji ste započeli i nastaviti s time (bez ikakvog straha od mogućeg propuštanja), a za one koji ih nisu još molili da za promjenu pokušaju doživjeti ova potresna svjedočanstva Muke Gospodinove.

Za život s Isusom je uistinu bitno svakodnevno, dosljedno, redovito i s posebnom ljubavlju moliti, zato shvatite onaj pobožan zahtjev za nepropuštanjem molitvi kao poziv na veću vjeru i ljubav. Makar ona ispisana obećanja vjerojatno doslovno ne vrijede, ali osjetit ćete plodove i poticaje Duha, kako je Isus obećao još dok je živio među svojim učenicima.

Vrh

PostPostano: Uto vel 28, 2012 23:03 

Izmolio sam odmah sinoć nakon ponoći ,dva puta,jer sam prethodni dan zaboravio,te drugu za današnji :wink:

Vrh

PostPostano: Sri vel 29, 2012 09:26 

ezo je napisao/la:
Izmolio sam odmah sinoć nakon ponoći ,dva puta,jer sam prethodni dan zaboravio,te drugu za današnji :wink:

Ups..

Krivo si me shvatio..Nisam mislila tako.Ja ne molim te molitve Sv.Brigite.
Ali,dogodilo mi se u Devetnici kada sam molila da sam bila sprijecena dan ,da izmolim.I iz tih razloga sam misljenje da nema pravila kako to nadoknaditi.Mi mozemo vise puta izmoliti ako zelimo.

Oprosti..

Vrh

PostPostano: Sri vel 29, 2012 10:40 

Leja je napisao/la:
ezo je napisao/la:

Ups..

Krivo si me shvatio..Nisam mislila tako.Ja ne molim te molitve Sv.Brigite.
Ali,dogodilo mi se u Devetnici kada sam molila da sam bila sprijecena dan ,da izmolim.I iz tih razloga sam misljenje da nema pravila kako to nadoknaditi.Mi mozemo vise puta izmoliti ako zelimo.

Oprosti..

Ne,ne sve u redu,samo kažem jer sam tako čuo,ja osobno sam zaboravio ih izmoliti taj dan,pa sam odmah nakon ponoći izmolio za taj "izgubljeni" dan,i još jednu dan koji je otpočeo. :wink:

Vrh

PostPostano: Pet ožu 30, 2012 17:57 

Kod molitvi Svete Brigite postoji opasnost da ih vjernici koji ih mole pogrešno prezentiraju te da zato kod ostalih vjernika izazovu odbojnost. Zato kažem izričito: svi mi koji ih molimo svjesni smo da se neće sručiti na nas neka velika kazna ako ih jedan dan iz nekog razloga ne izmolimo. Ipak, u molitvi je najvažnija ta predanost Bogu putem naše ljubavi, iskazivanja potrebe za Njegovom blizinom, ali i naša disciplina. U predgovoru mome malom molitveniku za ove molitve kaže otprilike ovako: "ako je molitva središnji dio dana, koji uopće može biti razlog da se ona izostavi?". Ja sam to shvatila da slijedeći način: ako svaki dan provodim osobnu higijenu, nekoliko vježbi za kičmu, kuhanje i pospremanje, izvršavam svoje obveze na radnom mjestu, niti razgovor s Bogom ne smije biti izostavljen. Jer ako je izostavljen, znači da mi je manje važan od svega navedenog!
Upravo zato, ako jedan dan propustimo moliti zbog nekog zaista nesvakidašnjeg događaja, imat ćemo potrebu drugi dan to nadoknaditi. Kao kad jedan dan ne vidiš i ne čuješ nekog kog jako voliš, drugi dan čeznut ćeš za njegovom blizinom više nego je uobičajeno.
Inače molitve Svete Brigite su za one koji posebno žele štovati Krv i patnje za nas podnesene. 7 molitava Svete Brigite vrlo je slično onome što mole štovatelji Krvi Kristove.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 30, 2012 18:17 

Evo i nekoliko meni najdražih vrlo poticajnih misli Svetog Josemarie Escriva o molitvi:

Zar ćemo, svjesni svojih dužnosti, provesti cijeli dan ne sjetivši se da imamo dušu?
Ako se zapusti molitva ispočetka se živi od duhovnih rezervi...a zatim od smicalica.

Razmatranje. - U određeno vrijeme i određenog trajanja. Inače ćemo se prilagoditi našim udobnostima.

Ne?...Jer nisi imao vremena?...Imaš vremena! Osim toga, kakva će biti tvoja djela ako o njima nisi razmišljao u Božjoj prisutnosti da bi ih stavio u red? Bez razgovora s Bogom kako ćeš savršeno dovršiti svoj dnevni posao? Pogledaj, to je kao da tvdiš da nemaš vremena za učenje, jer si veoma zauzet davanjem poduka...Bez učenja se ne može dobro podučavati. Molitva ima prioritet iznad svega. Ako to shvaćaš a ne prakticiraš, nemoj mi reći da ti nedostaje vremena: jednostavno ne želiš moliti!

...moliti možeš između jednoga i drugog posla umjesto da ti se pamet prepušta glupostima...

"Moli se za mene", zamolio sam ga, kako to običavam uvijek. odgovorio mi je začuđen: "Zašto, je li vam se nešto dogodilo?" Morao sam mu protumačiti da se svakome od nas nešto događa u svakom trenutku - a što bi nam se događalo kada ne bismo molili?

Vrh

PostPostano: Pet ožu 30, 2012 20:56 

ruta je napisao/la:
Kod molitvi Svete Brigite postoji opasnost da ih vjernici koji ih mole pogrešno prezentiraju te da zato kod ostalih vjernika izazovu odbojnost. Zato kažem izričito: svi mi koji ih molimo svjesni smo da se neće sručiti na nas neka velika kazna ako ih jedan dan iz nekog razloga ne izmolimo. Ipak, u molitvi je najvažnija ta predanost Bogu putem naše ljubavi, iskazivanja potrebe za Njegovom blizinom, ali i naša disciplina. U predgovoru mome malom molitveniku za ove molitve kaže otprilike ovako: "ako je molitva središnji dio dana, koji uopće može biti razlog da se ona izostavi?". Ja sam to shvatila da slijedeći način: ako svaki dan provodim osobnu higijenu, nekoliko vježbi za kičmu, kuhanje i pospremanje, izvršavam svoje obveze na radnom mjestu, niti razgovor s Bogom ne smije biti izostavljen. Jer ako je izostavljen, znači da mi je manje važan od svega navedenog!
Upravo zato, ako jedan dan propustimo moliti zbog nekog zaista nesvakidašnjeg događaja, imat ćemo potrebu drugi dan to nadoknaditi. Kao kad jedan dan ne vidiš i ne čuješ nekog kog jako voliš, drugi dan čeznut ćeš za njegovom blizinom više nego je uobičajeno.
Inače molitve Svete Brigite su za one koji posebno žele štovati Krv i patnje za nas podnesene. 7 molitava Svete Brigite vrlo je slično onome što mole štovatelji Krvi Kristove.

Hvala ti na ovim lijepim postovima... Primijetila sam (iz čitanja raznih foruma o molitvi) da je često različita motivacija ljudi koji mole ove molitve. Neki mole (kao što si opisala) iz razloga što osjećaju svakodnevnu potrebu biti s Bogom, a neke na tu molitvu motiviraju Obećanja koja joj se pripisuju. Obećanja otprilike kažu: Ako ćeš moliti te molitve svaki dan bez izuzetka točno godinu dana, zaslužit ćeš to, to i to... Kod onih koji mole primijećujem veliku navezanost na ta obećanja, ali poteškoća je u tome što nakon početnog oduševljenja emocije i volja polako splasnu, pa molitelji prolaze kroz velike kušnje rastresenosti i bezvoljnosti koja nekad traje danima ili tjednima. Ako ustraju u molitvi do kraja (do godinu dana) možda se u nekima javi osjećaj: konačno je gotovo, a sad je Bog dužan učiniti svoje i ispuniti što je obećao (a to nije malo). Ne postavlja se pitanje je li Bogu bila draga ona nevoljkost i odsutnost osjećaja u molitvi, je li Njemu bilo potrebno samo umnažanje molitvi ili i naše srce (obraćenje), jesmo li se ponašali poput onih suvremenika proroka Ilije koji su svome božanstvu trebali što glasnije vikati da ga probude iz sna, ili smo recitirali molitve da time steknemo neke posebne zasluge pred Bogom...?

Iz tog razloga napisala sam prije na ovoj temi da se govori (u crkvenim krugovima) da su ta Obećanja kasnije dodana Objavama sv. Brigite, što potkrepljuje i činjenica da i kod nas imaju dvije verzije knjižica s 15 molitvi, jedne s obećanjima, druge bez (one se nalaze u knjižici Objava). Imam razloga sumnjati da mnogi vjeruju da će upravo tim molitvama priskrbiti "svoje mjesto u Raju" (i još za 15 osoba kako obećavaju), bez obzira na ono što je Crkva oduvijek tvrdila da je potrebno čovjeku za spasenje...

Vrh

PostPostano: Sub ožu 31, 2012 08:09 

adrijana je napisao/la:
Kod onih koji mole primijećujem veliku navezanost na ta obećanja, ali poteškoća je u tome što nakon početnog oduševljenja emocije i volja polako splasnu, pa molitelji prolaze kroz velike kušnje rastresenosti i bezvoljnosti koja nekad traje danima ili tjednima. Ako ustraju u molitvi do kraja (do godinu dana) možda se u nekima javi osjećaj: konačno je gotovo, a sad je Bog dužan učiniti svoje i ispuniti što je obećao (a to nije malo). Ne postavlja se pitanje je li Bogu bila draga ona nevoljkost i odsutnost osjećaja u molitvi, je li Njemu bilo potrebno samo umnažanje molitvi ili i naše srce (obraćenje), jesmo li se ponašali poput onih suvremenika proroka Ilije koji su svome božanstvu trebali što glasnije vikati da ga probude iz sna, ili smo recitirali molitve da time steknemo neke posebne zasluge pred Bogom...?

I ja sam počela s nakanom do koje mi je bilo jako stalo. Sveti J. Escriva kaže da Bog želi da smo pred Njime djeca. Kome će se dijete obratiti u nevolji nego ocu i majci? Ali malom i tvrdoglavom djetetu teško je objasniti da roditelji moraju za njegovo dobro ponešto uskratiti...tako se odgajamo, čeličimo, osposobljavamo...u konačnici za Kraljevstvo...Zato si dobro primijetila da se mnogi obeshrabre i obuzimaju ih sumnje...to nisu krive niti molitve Svete Brigite, niti obećanja, nego krivi stav molitelja.
Meni je u životnim nedaćama puno pomogao Sveti Josemaria Escriva. Molitva, kaže, mora biti ustrajna i žarka i mi smijemo i trebamo izreći svoje nakane, ali ako ih Bog ne usliši...onda je došlo vrijeme da zagrliš svoj Križ.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 31, 2012 08:19 

adrijana je napisao/la:
Imam razloga sumnjati da mnogi vjeruju da će upravo tim molitvama priskrbiti "svoje mjesto u Raju" (i još za 15 osoba kako obećavaju), bez obzira na ono što je Crkva oduvijek tvrdila da je potrebno čovjeku za spasenje...

O ovome mi je jako teško zauzeti stav...sjeti se kad je bila godišnjica ukazanja u Lurdu, tada su naši crkveni poglavari (ne sjećam se točno tko) izjavili da tko bude tamo hodočastio, svi će mu grijesi biti oprošteni.
Kad je Sveti Otac bio u Španjolskoj pozvao je mlade djevojke koje su vršile pobačaje na Ispovijed - ispalo je nešto kao masovno odrješenje grijeha od pobačaja.

Ne znam kako da to kažem - kad si u situaciji da je doživljaj vjere iznimno snažan, možda su i moguća neka iznimna čuda.
A 15 molitvi Svete Brigite - vjerojatno si ih pročitala - one su tako snažne da prožmu cijelo biće, dušu, srž...a Bogu ništa nije nemoguće...i ipak riječ je o objavama.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 31, 2012 14:21 

Samo sam htjela napisati ono što je svećenik na linku http://en.allexperts.com/q/Catholics-95 ... rayers.htm napisao, a to je da ni te molitve, a niti ikoje druge molitve (tj. obrasci) ne mogu garantirati nečije spasenje. Postoje molitve s djelomičnim i potpunim oprostima, postoje pobožnosti iz raznih ukazanja… ali one samo mogu produbiti duhovni život i približiti čovjeka Bogu, usavršiti stanje milosti, ali jednom izmoljene nisu garancija za vječni život (pa da bi netko mogao misliti da ništa više nije potrebno).

Sad kad si spomenula potpune oproste, Brigitine molitve su doista nekad nosile „100 dana oprosta“, ali otkad su oprosti nakon 2. vatikanskog koncila obnovljeni / izmijenjeni, više ih nema na popisu - osim ako se ne koriste za Križni put. Vidi: http://hrcak.srce.hr/index.php?show=cla ... ezik=62644

Meni su drage te stare molitve, drago mi je što su ostale očuvane u puku i što nisu postale samo „tradicionalna pasionska baština“ (što za neke isključivo jesu), a i to što se ozbiljno shvaćaju crkveni oprosti (iako je istina da danas svećenici vrlo malo govore o tome…) Ispričavam se što svojom skepsom možda kome i unosim nemir, ali mislim da je bitno malo pomalo uvijek pročišćavati svoju vjeru i „ozdravljati“ svoju duhovnost… U tom smislu odlični su i oni citati sv. Josemarije Escrive.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 31, 2012 14:41 

Meni nisi unijela nemir.
Lijepo mi je pričati s tobom.

Vrh

PostPostano: Pet tra 27, 2012 13:12 

ja sam isto molila jednu godinu..al više nisam nastavila..sad dal je vrijedilo il ne ne znam..pošto se prije toga nisam ispovjedila..isto me mučio strah od smrti al one da ne umrem odjednom i da se recimo ne stignem ispovjedit il učinit što je dužno..pošto ne mogu reći da sam baš sigurna da ću umrijeti a da se ne moram brinuti gdje ću završiti poslje..pošto sam ja osoba koja sve čini ''pet minuta do 12''..sve odgađam za sutra..nikad nije pogodno vrijeme..tj čekam kad zagusti..iako sam vjernica..i idem u crkvu..ne primam sakramente nikakve..pa zato..voljela bi samo da sam iz izmolila još makar tri četri puta..da imam malo više vremena!

Vrh

PostPostano: Pet tra 27, 2012 19:54 

Mole se jednu godinu,(najmanje),ako izmoliš tu jednu godinu ,imaš Spasenje,isto to piše na početku same Molitve Sv.Brigite :wink:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 56 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata