Citat:
Teško je gajiti osjećaje za ljubav, strpljivost, opraštanje, zajedništvo i mir te uzvraćati dobrim na uvrede koje se doživljava od pojedinih osoba (još gore ako su to bliske osobe)
Na sve živ čovjek naiđe pa i na one uvrede gdje su riječi oštrije od bilo kojeg koplja, od osoba koje su nam mnogo značile, koje smo u srce urezali.
Te osobe ne samo da su nas uvrijedile nego i duboko razočarale, ali još uvijek pokušavamo naći opravdanje za njih.
Molimo, ali svejedno boli.
I iskreno, život mi je bio lakši prije obraćenja. Puno lakši. Isusovci imaju geslo "Agere contra" iliti djeluj suprotno svojoj naravi i ovog puta (a pokosilo me), prvi puta u svom životu sam šutila na sve te uvrede.
Osjećam se loše i izigrano i mislim si - Bog od nas traži da budemo dobri a ne naivni. Ne želi on da mi trpimo da bi trpili već da bi naučili na zlo uzvraćati dobrim. To je on učinio i na to nas poziva.
No, pitanje je gdje su granice poniznosti i ponižavanja?
Jedino što mene na nepravdu i uvrede bi držalo je spoznaja da "Poniznost znači živjeti u istini" (sv. Terezija Avilska) ponavljajući si da ako Bog i ja znamo istinu - čega se to bojim.