Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned pro 06, 2020 03:04

Vrijeme na UTC + 01:00 sata
Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pon lip 11, 2012 12:48 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 3408
Ovo je vrlo neobičan test jer se sastoji ne samo od pitanja nego i od ponuđenih odgovora, te svakom čovjeku koji se zanima je li u stanju milosti ili nije daje mogućnost da odgovorivši na ponuđena pitanja i usporedivši ih s odgovorima dobije osobni rezultat te na taj način sazna je li u stanju milosti odnosno je li već doživio iskustvo Božje milosti u svome životu.


Jesmo li kada šutjeli, premda bismo se htjeli braniti i premda su s nama nepravedno postupali?
Bili su nepravedni prema nama i u tome trenutku najradije bismo se borili i branili protiv te nepravde, no mi smo šutjeli. Ako je tako, možemo govoriti o iskustvu milosti. Kada proživljavamo nepravdu i pri tome strpljivo šutimo, to znači da je milost na djelu.

Jesmo li kada oprostili, premda za to nismo primili nikakve plaće, te se naše šutljivo praštanje shvaćalo kao nešto samo po sebi razumljivo?
Moći oprostiti znači biti snažan, a ne moći oprostiti znači biti slab. Ako smo dakle oprostili, milost je na djelu. Praštanje pokazuje da je čovjek na višoj razini, da božanski misli i da božanski nastupa, da milost djeluje u njemu.

Jesmo li kada poslušali, ne zato što bismo morali jer bismo inače imali neugodnosti, nego prije svega zbog onoga Tajnovitog, Šutljivog, Neshvatljivog kojeg nazivamo Bogom i njegovom voljom?
Potrebno je razlikovati poslušnike, koji su „preposlušni“, a u stvari ne misle nego izvršavaju tuđu volju često iz određenog koristoljublja. Potrebno je poslušati poradi Boga i u toj poslušnosti sebe zatomiti i nadići.

Jesmo li se kada žrtvovali bez zahvale, bez priznanja, čak i bez osjećaja unutarnjega zadovoljstva?
Ako jesmo, onda je milost tu, jer pokazuje da čovjek misli i postupa božanski, onako kako je i Isus postupao.

Jesmo li kada bili sami?
Ako jesmo, to je također pokazatelj milosti. Čovjek koji ne može biti sam, nije na dobrom putu. Treba biti s drugima, to se razumije, ali treba znati i samovati. I Isus se povlačio u osamu i bio je sam. Ovdje je potrebno razlikovati osamljenost koja vodi u napuštenost i zaboravljenost od onoga biti sam.

Jesmo li se kad odlučili učiniti nešto iz najunutarnijeg poticaja vlastite savjesti?
Gdje čovjek sam donosi odluke koje osjeća da izlaze samo iz savjesti, to je pokazatelj da je milost na djelu.

Jesmo li već kada pokušali ljubiti Boga tamo gdje nismo nošeni valom nikakvog osjećajnog oduševljenja?
Ovo je vrlo neobično jer se ne traži iskustvo ushita, oduševljenja, da smo ljubili Boga sa žarom, sa zanosom, da smo imali viđenja, da smo imali iskustvo ozdravljenja ili tome slično. Upravo suprotno, u ovom pitanju i odgovoru trebamo razmotriti jesmo li imali iskustvo praznine, jesmo li iskusili da smo molili i da je ta molitva odlazila u prazno, upućena nekome u koga nema nikakvog uslišanja, da nam se pri tome sve činilo apsurdno i besmisleno, ali smo pri tome ljubili. Ako je tako, onda je Božja milost u nama.

Jesmo li kada izvršili dužnost koju je na prvi pogled moguće izvršiti samo u ražarenom osjećaju da je čovjek zatajio i izbrisao sebe, dužnost koju je na prvi pogled moguće izvršiti samo tako da čovjek uradi „strašnu glupost“ za koju mu nitko ne zahvaljuje?
Interesantna je riječ dužnost. Vršenje dužnosti je pokazatelj milosti i zato kad čovjek pita jesam li u milosti ili nisam, neka pogleda obavlja li svoje dužnosti ili ne. Danas se nekako više voli govoriti o pravima, a pri tome se zaboravlja da svako pravo u sebi uključuje i obvezu odnosno dužnost koju pojedinac mora izvršiti.

Jesmo li kada bili dobri prema čovjeku od kojega nema nikakvog odjeka zahvalnosti ili razumijevanja?
Činiti dobro onome koji tebi ne čini dobro i od kojega nećeš dobiti ništa za uzvrat, to znači misliti i djelovati božanski. Tako je činio Isus.

Karl Rahner, Veritas (3./2012.)


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Uto stu 05, 2013 00:19 
Avatar korisnika

Pridružen: Ned lis 27, 2013 14:36
Postovi: 19
Hvala na ovome postu, uvidjela sam Božju milost u svome životu.


Vrh
 Profil  
 
PostPostano: Uto stu 05, 2013 09:04 
Avatar korisnika

Pridružen: Pet srp 24, 2009 22:03
Postovi: 3408
auspergerica je napisao/la:
Hvala na ovome postu, uvidjela sam Božju milost u svome životu.

Nema na čemu, i mene je isto jaako dotakao.


Vrh
 Profil  
 
Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata


Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.

Traži prema:
Idi na:  
Pokreće phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpbb.com.hr