Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon ožu 16, 2026 20:53

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Čet sij 06, 2022 21:48 

Iako je ova gesta, uslijed epidemiološke situacije, prošle godine ukinuta, podsjetila bih da je 2014. godine izišla Okružnica o značenju pružanja mira na svetoj misi:

http://www.zupa-kompolje.hr/index.php?m ... action=817 (prijevod)

Gesta se razvila iz "poljupca mira" kako su činili prvi kršćani:

https://www.vjeraidjela.com/misa-osculum-pacis/

A iako je ranije dolazilo čak i do nekih neumjesnih zloporaba i uvijek su ljudi tražili da im se otkrije pravo značenje ove geste i kome i kako trebaju pružiti mir, našla sam i dva odgovora na "upitne situacije":
https://www.glas-koncila.hr/sto-donosi- ... a-na-misi/
https://www.glas-koncila.hr/okruznica-o ... a-na-misi/

Neka mir bude sa svima vama, jer nam u ovo vrijeme to nekako najviše i treba! :wink:

Vrh

PostPostano: Sri svi 25, 2022 16:45 

Iako je ova gesta, uslijed epidemiološke situacije, prošle godine ukinuta, podsjetila bih da je 2014. godine izišla Okružnica o značenju pružanja mira na svetoj misi:
Neka mir bude sa svima vama, jer nam u ovo vrijeme to nekako najviše i treba! :wink:

Joj, kako nam je potreban taj mir...Ali MIR, ne ono što je bilo prije korone!
To pružanje "mira" izgledalo je kao na vašaru/sajmu: č. sestra dirigentica ostavlja zbor i šeta crkvom, maše rukom, rukuje se, klanja se udaljenijima kao kakav klaun (Bog nek`mi prosti!). Slijedom ljudske logike i narod se okreće kao na vrtuljku lijevo-desno, isto se klanjaju udaljenijima, neki mašu kao na rastanku s osobom koja kreće na put... I poneki svećenik je znao sići da pruži "mir" ministranu! Ajmeee...

A kad je došla korona skoro zahvalih: "Blažena korona"! -Trebalo nam je to da nas malo osvijesti. No da li je? Sačekat ćemo još...
U linku koji je Adrijana stavila piše: »Euharistija je po svojoj naravi sakrament mira. Ta dimenzija euharistijskoga otajstva unutar euharistijskoga slavlja pronalazi specifičan izraz u obredu pružanja mira. Radi se, bez sumnje, o znaku velike vrijednosti..." (usp. Iv 14, 27). Kako se postupa(pristupa?) tome miru znamo.
Zar je čzdo ako sam počeo vjerovati da je taj "mir" ubačen kako bi posve razbio ono što iza njega slijedi: "Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe...". Drugi Adrijanin lik lijepo objašnjava: "Stoga, tko god jede kruh i pije čašu Gospodnju nedostojno, bit će krivac tijela i krvi Gospodnje. Neka se, dakle, svatko ispita, pa tada od kruha jede i iz čaše pije (rr. 27-28)".

Svi znamo da ima onih koji dođu na Misu, a ljutnja na nekoga je ostala u srcu. Neki godinama ne razgovaraju a na istoj su Misi! Mislio sam da nas uvođenje toga mira mora potaknuti na praštanje, a vidjeli smo u što se pretvorilo.
Kako je sada (valjda kako gdje)?

Vrh

PostPostano: Sri svi 25, 2022 20:57 

Joj, kako nam je potreban taj mir...Ali MIR, ne ono što je bilo prije korone!
To pružanje "mira" izgledalo je kao na vašaru/sajmu: č. sestra dirigentica ostavlja zbor i šeta crkvom, maše rukom, rukuje se, klanja se udaljenijima kao kakav klaun (Bog nek`mi prosti!). Slijedom ljudske logike i narod se okreće kao na vrtuljku lijevo-desno, isto se klanjaju udaljenijima, neki mašu kao na rastanku s osobom koja kreće na put... I poneki svećenik je znao sići da pruži "mir" ministranu! Ajmeee...
...
Kako je sada (valjda kako gdje)?

Upravo tako (većina pruža mir, svećenik ne), a ima još kod nas osoba koje ne pružaju ruku (one se klanjaju, namiguju, osmjehuju...).. Ukratko, smiješno.

Vrh

PostPostano: Čet svi 26, 2022 05:13 

Nekome je mir kad je mirna tiha prazna crkva, a nekome je mir kad je vriska radosne djece :;
Pokušajmo prihvatiti mir kod brata (možda neprijatelja), da ostanemo u miru!

Svatko neka nađe svoj vlastiti mir u Kristu :))

Vrh

PostPostano: Čet svi 26, 2022 11:39 

Pružaju znak mira, ja se pitam, što čekaju, a, ne, ne smiju ruke ni slučajno preći jedna preko druge, u križ, ne, to je loš znak.
Praznovjerje na djelu u crkvi.

Vrh

PostPostano: Pet svi 27, 2022 20:59 

Pružaju znak mira, ja se pitam, što čekaju, a, ne, ne smiju ruke ni slučajno preći jedna preko druge, u križ, ne, to je loš znak.
Praznovjerje na djelu u crkvi.

U okružnici stoji da vjernici pružaju ruke lijevo i desno, nije potrebno okretati se i svima davati mir, a "pjesma za mir" koja samo produžava vrijeme pružanja mira - nije preporučljiva.
Ovo sa križanjem ruku i ja izbjegavam, ne iz praznovjerja već iz pristojnosti (da ne remetim pruženi mir).
Skužila sam da mi paše širi "osobni prostor" za koncentraciju na misi, pa čim se netko gura k meni, malo se odmičem... :DD

Vrh

PostPostano: Pet svi 27, 2022 21:05 

Nekome je mir kad je mirna tiha prazna crkva, a nekome je mir kad je vriska radosne djece :;
Pokušajmo prihvatiti mir kod brata (možda neprijatelja), da ostanemo u miru!

Svatko neka nađe svoj vlastiti mir u Kristu :))

Iskreno, jedno vrijeme sam izbjegavala odlazak na određenu misu zbog određenih ljudi (koji su mi narušavali mir ili klevetama ili dodvoravanjem i laskanjem izvan crkve). Pronašla sam termin koji mi odgovara jer mi se činilo potrebnim (radi mira) da odlazak na misu ne bude ispunjen nemirom...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata