Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 05:55

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Ned lip 17, 2018 22:07 

Odavno me zanimaju neke stvari, a današnje evanđelje samo me podsjetilo na to.
Radi se o sljedećem: propovijedi, propovijedi kao "biblijski sat", propovijedi kao najbolja prilika za reći ljudima nešto, objasniti ljudima nešto dubinski, "kako Bog zapovijeda", uraditi tu propovijed tako da se "prožvače" odlomak iz Evanđelja i da se puku uputi neko novo saznanje, konkretno egzegetsko tumačenje tog odlomka i kroz takvo tumačenje onda shvatiti i poruku toga čitanja.

Evo završetka današnjeg čitanja (Mk 4,26-34):
"Mnogim takvim prispodobama navješćivaše im Riječ, kako već mogahu slušati. Bez prispodobe im ne govoraše, a nasamo bi svojim učenicima sve razjašnjavao."

Imam dojam da se danas velika većina svećenika u propovijedima puku obraća kao gomili osmogodišnjaka, kao da je cilj zadržati ih u nekakvom "neznanju", kao da nam znanje nije potrebno nego je bitno skrpati nekakvu priču koja će biti "zgodna i simpatična" u najbolju ruku ili pak "poučna" - mada često na granici dobrog ukusa ili pak na granici vrijeđanja inteligencije slušatelja. Često samo citiraju već pročitani tekst i nešto malo "petljaju" i nadodaju oko njega.

- Zašto nam evanđelisti nisu zapisali to što je Isus objašnjavao učenicima?
- Zašto nam svećenici to ne govore nego smo uzduž i poprijeko ispropovijedani lošim propovijedima?
- Zašto mi svećenik ima potrebu sjesti u kut i čitati isprintanu "meditaciju" umjesto propovijedi, umjesto da objasni riječ Božju s oltara?
- Izlazi li s naših bogoslovija sve lošije formiran kadar? Je li prije bilo bolje?
- Zašto imamo tako loša izdanja Biblije, bez pratećih objašnjavajućih tekstova ili pak zašto nam tako očigledno bolno nedostaje zasebno knjiga s egzegetskim tumačenjima barem nekih dijelova Biblije?

Nastavite niz.....ili iznesite svoja mišljenja, iskustva.....želje, čestitke i pozdrave...

Vrh

PostPostano: Pon lip 18, 2018 14:51 

Kod propovjedi "za djecu" možda taj svećenik vodi računa o tome koliko može podnijeti tj razumjeti "najslabija karika" u slušateljstvu. U takvoj će propovjedi bar svi sve razumjeti. Loše je što će tek mali postotak imati koristi a dobro što nitko neće biti isključen.
Na kraju krajeva, nećemo se spasiti zato što ćemo nešto (sa)znati nego zato što ćemo kroz vjeru slijediti Isusa a on je rekao …"pustite malene k meni."
Mene takve propovjedi odmaraju iako me sasvim ne zadovoljavaju ali bolje su mi od nekih koje izgledaju kao puste teološke rasprave, hladne i beživotne.
Trebalo bi u svemu imati pravu mjeru (omjer znanja i pristupačnosti) a to je i uopće rijetkost kod ljudi pa i kod svećenika.
Istina je da su u tome bolji stariji svećenici.
Kod nas ima jedan koji ima valjda preko 90 godina i povremeno mu se zagubi poneka riječ i treba mu po nekoliko sekunda da je se sjeti ali ukupan smisao propovjedi je takav da oplemenjuje a opet je nekako prostodušan, običan i ljudski topao.
A kod objašnjenja uz Bibliju bi valjda bio sličan problem: kod raznih ljudi je različito razumijevanje, odnosno poznavanje vjerskih pitanja i tumačenja. Ne znam kako bi to trebalo izgledati:??

E, a u Evanđelju ponekad baš imamo suprotan problem, nego kod prejednostavne propovjedi, ono kao da hoće povremeno izgledati teško dostupno... valjda ono želi postići da se potrudimo oko njegova razumijevanja. Nije li tako i drugima?
... Tako da pojednostavljivanje propovjedi može izgledati kao kompenzacija:roll:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata